Suhe oči: vi sprašujete, strokovnjaki odgovarjajo
01. 07. 2021

Najobsežnejša zbirka vprašanj ali suhe oči podrobno: vi sprašujete, strokovnjaki odgovarjajo

Če vas mučijo suhe oči, se vam po glavi gotovo podi ogromno vprašanj. Zbrali smo vsa, ki jih prejemamo od vas, in jih zastavili strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami na področju suhih oči. Preverite, ali je med njimi tudi vaše vprašanje.

vprašaji ponazarjajo vprašanja, ki se nanašajo na suhe oči

Vzroki, zaradi katerih se pojavijo suhe oči

V službi veliko uporabljam računalnik. Imam zato suhe oči?

Povprečen človek naj bi na minuto pomežiknil do 15-krat in na ta način zadostno navlažil očesno površino. Za računalnikom pa se pogostost mežikanja zmanjša za do 60 %, saj ste osredotočeni na delo. Posledično očesna površina ni dovolj navlažena in pojavi se občutek suhih oči. Svoje k neugodju v očeh pogosto doprinese še suh zrak v delovnem okolju, bodisi zaradi klimatskih naprav bodisi zaradi ogrevanja. Več o tem si lahko preberete v članku na tej povezavi.

Ali lahko stres poslabša bolezen suhih oči?

Kar nekaj študij je potrdilo povezavo med stresom in občutkom suhih oči. Pojav je pogost zlasti, če vas muči tudi nespečnost. Pomembno vlogo pri pojavu suhih oči v stresnih obdobjih življenja igra adrenalin, ki več krvi požene k pomembnim notranjim organom in manj do oči. Ni odveč omeniti niti dejstvo, da se zenica razširi, kadar ste pod stresom (da bi bolje videli “nevarnost”, saj telo v stresu deluje po principu boj ali beg), kar lahko vpliva na pojav suhih oči.

Zakaj ob večerih občutim suhe oči, ko sem utrujena?

Tako kot je po napornem dnevu utrujeno telo, tako so utrujene tudi oči. Utrujene oči marsikdo opiše tudi kot suhe ali pekoče. Morda so povezane z delom za računalnikom, morda s stresom, ki ga doživljate. Občutek se še poveča, če nosite kontaktne leče, ali morda uživate katero od zdravil, ki lahko povzročijo suhe oči. 

Ali lahko tudi določena zdravila povzročijo suhe oči?

Suhe oči kot stranski učinek jemanja zdravil se lahko pojavijo pri antidepresivih, uspavalnih tabletah, protibolečinskih tabletah, antihistaminikih, zdravilih proti aknam, hormonskem zdravljenju, kontracepciji, diuretikih, zdravilih za zniževanje krvnega tlaka, pa tudi pri uporabi kapljic za oči s konzervansi.

Bila sem na operaciji sive mrene. Zdaj občutim suhe oči. Zakaj?

Pri operaciji sive mrene kirurg prereže roženične živce na očesni površini. Sicer so prav roženični živci tisti, ki solznim žlezam sporočajo, kdaj je treba izločati solze. Ker je po posegu zveza prekinjena, posledično očesna površina zaradi premalo solz ni dovolj navlažena in po operaciji se pojavijo suhe in pekoče oči. Tudi sam postopek operacije lahko povzroči izsuševanje očesne površine, saj je oko med posegom ves čas odprto, v kapljicah, ki se uporabljajo za lokalno anestezijo, pa je konzervans, ki še dodatno izsuši očesno površino. 

Po laserski korekciji vida občutim še hujše simptome suhih oči. Zakaj?

Podobno kot pri operaciji sive mrene tudi pri laserski operaciji oči pride do prekinitve v komunikaciji med roženičnimi živci in solznimi žlezami kot posledici reza, ki ga kirurg pri operaciji naredi na očesni površini. Suhe oči se pojavijo zaradi pomanjkanja solz, saj se jih zaradi otežene komunikacije med živci in solznimi žlezami izloči manj. A obstaja več vrst laserskih korekcij, tudi takih, kjer kirurg preoblikuje roženico in prekine večino živčnih končičev. V takih primerih so oči še bolj izsušene. Več lahko preberete na povezavi.

Je možno, da imam suhe oči zaradi kontaktnih leč?

Uporaba kontaktnih leč lahko prispeva k občutku suhih oči, sploh če jih nosite že vrsto let. Ko jih vstavimo v oko, se solzni film porazdeli pred in za lečo. Iz tega razloga je za lečo manj solznega filma, kot bi ga bilo sicer, če leče ne bi bilo v očesu. Manj solz pomeni bolj suhe oči. Poleg tega različni tipi kontaktnih leč v očesu različno močno vpijajo tekočino, kar zmanjša vlažnost očesa. Najbolje je, da se o najboljši vrsti leč za vaše oči posvetujete z zdravnikom.

Bi bila lahko za suhe oči kriva dehidracija?

Vodni sloj solz je ključen del solznega filma. Če je vaše telo dehidrirano, to lahko vpliva na vodni del solznega filma.

suhe oči pri urejeni ženski za računalnikom zaradi kontaktnih leč in dehidracije
Suhe oči lahko povzroči delo za računalnikom, uporaba kontaktnih leč in dehidracija.

So suhe oči pogostejše pozimi?

Suhe oči se pozimi res pogosteje pojavljajo, saj več časa preživite v zaprtih prostorih, kjer je zrak suh zaradi ogrevanja. Suhe oči so lahko tudi posledica mrzlega zimskega zraka in močnega vetra.

Imam glavkom, hkrati občutim tudi suhe oči. Kako je oboje povezano?

Večina bolnikov z glavkomom se zdravi z antiglavkomskimi kapljicami, ki znižujejo očesni tlak – visok očesni tlak je eden glavnih razlogov za pojav glavkoma. nekatere antiglavkomske kapljice vsebujejo konzervans BAK, zato lahko zdravljenje glavkoma povzroči suhe oči, saj škoduje očesni površini, ima vnetni učinek in oslabi stabilnost solznega filma.

Imam težave s ščitnico. Bi bilo lahko to krivo za občutek suhih oči?

Pri avtoimunih težavah s ščitnico lahko imunski sistem tako kot ščitnico napade tudi oči, saj so določene strukture v očeh podobne tistim v tkivu ščitnice. Imunski sistem lahko napade tudi solzno žlezo, kar ima za posledico zmanjšano izločanje solznega filma, ki je vzrok za suhe in pekoče oči. Več preberite v članku na tej povezavi.

Simptomi, ki kažejo na bolezen suhih oči

Oči me pečejo. Ali to pomeni, da imam suhe oči? Kako lahko to preverim?

Suhe oči ponavadi tisti, ki jih imajo, opišejo kot pekoče. Če občutite pekočo bolečino in draženje v očeh, je zelo verjetno, da so vaše oči suhe. Če niste prepričani, lahko naredite domači test oz. t. i. test subjektivnega razpolovnega časa solz. Mežiknite, nato široko odprite oči. Če vas po 10 sekundah oči ne pečejo, je z vašim solznim filmom vse v redu. Če vas v očeh zapeče po 5 do 10 sekundah, bi vaš solzni film lahko bil boljši. Če pa občutite pekoč občutek prej kot v 5 sekundah, imate precej suhe oči.

Je lahko tudi solzenje znak suhih oči?

Tudi prekomerno solzenje je lahko eden od simptomov suhih oči. Ta nepričakovan simptom se pojavi, ko izsušene oči postanejo razdražene, kar spodbudi solzne žleze k izločanju tako velike količine vodnega dela solznega filma, da jih očesni sistem odtekanja ne uspe odvesti. Solze se prelijejo prek roba vek, pojavi se prekomerno solzenje.

Ali lahko suhe oči tudi srbijo?

Srbenje je eden bolj pogostih simptomov suhih oči. Srbeč občutek je še bolj pogost, kadar so suhe oči pojavijo zaradi blefaritisa ali vnetja vek, za katerega so značilne rdeče, otekle in srbeče veke.

Je za suhe oči značilna tudi bolečina?

Marsikoga suhe oči tudi bolijo. Bolečina se pogosto pojavi takrat, ko so oči že tako suhe, da je prišlo do poškodb očesne površine ali zapletov, kot so vnetje, okužba ali občutljivost na svetlobo.

boleče oči pri lepi ženski zaradi bolezni suhih oči
Suhe oči so lahko tudi boleče in nam precej pokvarijo vsakdan.

Občutim suhe oči, ki so tudi otečene. Zakaj?

Otekle suhe oči so povezane z vnetjem solznih žlez, ki se nahajajo na robovih vek. Vnetje se manifestira z oteklino, zato so lahko pri nekaterih suhe oči videti otečene.

Zakaj se mi zdi, da zaradi suhih oči vidim megleno?

Zamegljen vid je še eden od znakov kronično suhih oči. Pojavi se, ko je solzni film na očesni površini neenakomerno razporejen. Težava se ponavadi reši z mežikanjem ali uporabo umetnih solz.

Ali lahko suhe oči povzročijo dvojni vid?

Tudi dvojni vid je lahko znak suhih oči in je posledica neenakomerno razporejenih solz na očesni površini. Če vidite dvojno zaradi suhih oči, je najbolje, da obiščete zdravnika, saj ta simptom kaže na ekstremno suhe oči, ki potrebujejo zdravniško pozornost.

Moje oči so izredno občutljive na svetlobo. Je lahko to znak suhih oči?

Občutljivost na svetlobo je zelo pogost simptom suhih oči. Izkusilo naj bi jo 75 % vseh, ki jih mučijo suhe oči. Na vprašanje, zakaj se pojavi, znanstveniki še nimajo pravega odgovora. Predvideva se, da je občutljivost na svetlobo med drugim povezana z vnetjem trigeminalnega živca, katerega končiči se nahajajo tudi na očesni površini.

Zakaj je občutek suhih oči hujši ponoči?

Ponoči ne mežikamo, zato se oko ne vlaži. Lahko se zgodi tudi, da vek med spanjem nimamo popolnoma zaprtih, zato solze izhlapevajo. Znanstveniki pa domnevajo tudi, da bi lahko na pojav suhih oči vplivale nočne spremembe metabolizma. Ko se približuje čas spanja, telesna temperatura pade za do dve stopinji, metabolizem pa se med spanjem upočasni. Upočasni se cirkulacija krvi, kar pomeni, da do oči pride manj hranil, zato se proizvede manj solz – posledično se pojavijo suhe oči.

Zakaj so moje oči bolj suhe zjutraj?

Če se zjutraj zbujate s suhimi očmi, vaše solzne žleze verjetno ne proizvajajo dovolj solz, da bi dobro navlažile oko, ali pa kakovost vaših solz ni primerna. Mogoče je težava tudi v tem, da vaše veke niso trdno zaprte med spanjem, kar verjetno povzroča šibek obrazni živec.

Ko so suhe oči simptom katere druge bolezni

Imam diagnozo blefaritis, občutim pa tudi suhe oči. Kako sta bolezni povezani?

Blefaritis je vnetje robov vek, kjer se nahajajo izvodila žlez, ki izločajo sestavine solznega filma. Vnetje vek vpliva na kakovost solz oz. povzroči spremembe v njihovi sestavi. Suhe oči so precej pogost zaplet blefaritisa.

rdeče oči in veke ter značilne luske na trepalnicah zaradi vnetih vek
Suhe oči so pogost zaplet vnetja vek.

Občutim tako suhe oči kot suha usta. Kaj bi lahko bilo narobe?

Če poleg suhih oči občutite tudi suha usta, je mogoče, da ste dehidrirani in se bo vaša težava rešila, če boste pili več tekočine. Pametno pa bi bilo, da se s testi preveri možnost avtoimune bolezni Sjögrenov sindrom, pri kateri telo napade predvsem žleze z zunanjim izločanjem. Zanj so značilne tako suha usta kot suhe oči, in še suha koža, zatečene žleze in druge sistemske težave.

Lahko suhe oči povzročijo slabovidnost?

Če imate suhe oči, je zelo verjetno, da so vaše oči tudi utrujene in vidite motno. Čeprav se vam zdi, da vidite slabše, optometrist pri pregledu vaše dioptrije verjetno ne bo zaznal sprememb. Suhe oči torej ne vplivajo na vašo dioptrijo, lahko pa vplivajo na splošno počutje oči, ki se lahko kaže kot moten vid.

Ali lahko suhe oči povzročijo glavobol?

Vse več študij ugotavlja, da obstaja povezava med suhimi očmi in glavobolom, saj naj bi bolnike z migreno za najmanj 20 % pogosteje doletele suhe oz. pekoče oči kot siceršnjo populacijo. Žal mehanizem povezave še ni znan, domneva pa se, da so krivi ali vnetni procesi ali spremembe v očesni strukturi ali spremembe v slanosti solz pri ljudeh, ki jih mučijo migrene oz. glavoboli.

So lahko suhe oči eden od znakov sladkorne bolezni?

Značilnost sladkorne bolezni so motnje v cirkulaciji krvi v očesnih strukturah. To lahko poškoduje živce, ki nadzorujejo izločanje solznih žlez. Produkcija solz je iz tega razloga lahko oslabljena, zato se lahko oči izsušijo. Več si lahko preberete na tej povezavi. Sladkorni bolniki so prav tako nagnjeni k okužbam oči ali vnetju vek – obe bolezni lahko pospešita pojav suhih oči.

Imam fibromialgijo. So lahko suhe oči eden od simptomov te bolezni?

Pri bolnikih s fibromialgijo se suhe oči pojavljajo relativno pogosto. Povezane so s težavami z živčnimi končiči v očesu, kar poveča občutljivost roženice ali celo povzroči njene spremembe. Rezultat vsake take spremembe so lahko suhe oči.

Vprašanja o načinih odpravljanja tegob s suhimi očmi

Je bolezen suhih oči mogoče pozdraviti?

Žal so suhe oči kronična težava in trenutno ni zdravila, ki bi jih pozdravilo. Vseeno pa je mogoče marsikaj storiti za blaženje simptomov. Z nekaj spremembami življenjskega sloga suhe oči ne bodo več odločilno krojile vašega življenja.

Se je mogoče znebiti suhih oči na naraven način?

Izogibajte se klimatiziranih ali ogrevanih prostorov s suhim zrakom, uporabljajte vlažilnike zraka, zunaj na vetru nosite sončna očala. Uredite prehrano, da bo bogata z omega-3-maščobnimi kislinami in vitaminom A. Uživajte dovolj tekočine. Oči razvajajte s toplimi obkladki ali grelnimi očali. Uporabljajte kapljice za oči ali umetne solze – obvezno pa izberite take, ki ne vsebujejo konzervansov.

Katera je najbolj učinkovita prva pomoč za lajšanje simptomov suhih oči?

Kot prvo pomoč pri blaženju simptomov suhih oči svetujemo uporabo kapljic za oči ali umetnih solz. Pametno jih je imeti vedno pri roki, saj odlično navlažijo očesno površino, uporabljate pa jih lahko, kadarkoli začutite neugodje v očeh. 

ženska na pregledu pri oftalmologu, ker ima suhe oči
Pri trdovratnih simptomih suhih oči je pametno obiskati oftalmologa.

Kdaj je treba zaradi suhih oči obiskati zdravnika?

Pri suhih očeh lahko pride do komplikacij, ki močno vplivajo na kakovost življenja, zato zdravnika obiščite, če se simptomi kljub ukrepom za prvo pomoč (sprememba življenjskega sloga, kapljice za oči) ne izboljšajo. Očitno je vaš primer bolezni težji, zato če občutite nenehen pekoč občutek, izjemno občutljivost na svetlobo, boleče in rdeče oči, le obiščite zdravnika.

Ali pitje vode pomaga proti suhim očem?

Pitje vode in s tem izboljšana hidracija telesa lahko do neke mere zmanjšata občutek suhih in pekočih oči. 

Bi pomagalo, če bi proti suhim očem užival določene vrste hrane ali prehranske dodatke?

Na solzni film blagodejno vpliva hrana, bogata z omega-3-maščobnimi kislinami. Če niste ljubitelj rib, oreškov in jajc, lahko uživate tudi prehranske dodatke z omega-3.

Vprašanja, povezana s kapljicami za suhe oči

Katere sestavine morajo imeti kapljice za oči, da učinkovito lajšajo občutek suhih oči?

Ena od pomembnih sestavin v kapljicah proti suhim očem je hialuronska kislina. Ta je naravno prisotna v očesu, njena posebnost pa je, da lahko ena molekula nase veže 1000 molekul vode. Če vkapamo kapljice za oči s hialuronsko kislino v oko, te zaradi zadrževanja številnih molekul vode na očesni površini oči izdatneje vlažijo in ščitijo pred izsušitvijo.

Izpostavili bi kapljice za oči Thealoz Duo, ki edine na trgu poleg hialuronske kisline vsebujejo učinkovino trehalozo – naravno snov, ki se nahaja v številnih organizmih. Trehaloza pomaga ščititi in obnavljati očesno površino, zato so kapljice primerne za uporabo tudi takrat, ko so vaše oči ekstremno suhe.

Kapljice za oči Thealoz Duo poleg tega ne vsebujejo konzervansov. Izkazalo se je namreč, da so konzervansi izrazito škodljivi pri bolezni suhih oči, saj simptome še poslabšajo in lahko celo poškodujejo očesno površino. Natančen opis sestavin umetnih solz Thealoz Duo najdete na povezavi.

Kapljice za oči Thealoz Duo so idealne za suhe oči
Kapljice za oči Thealoz Duo učinkovito lajšajo simptome suhih oči.

Je kakšna razlika med kapljicami za oči in umetnimi solzami?

Pogosto se frazi kapljice za oči in umetne solze uporabljata kot sinonima. Pri umetnih solzah gre natančneje za kapljice, ki se uporabljajo za zdravljenje suhih oči. Sicer obstaja še veliko drugih kapljic za oči, s katerimi se zdravi glavkom, vnetje očesa, okužbe ipd. Umetne solze so torej ena od vrst kapljic za oči.

Lahko uporaba kapljic za oči še poslabša občutek suhih oči?

Če v kapljicah za oči, ki jih imenujemo tudi umetne solze, ni konzervansov, te ne morejo poslabšati težav s suhimi očmi. Če pa uporabljate kakšne druge kapljice, npr. proti glavkomu, in so v njih tudi konzervansi, obstaja velika verjetnost, da občutite hujše simptome suhih oči.

Je lahko škodljivo, če kapljice za oči uporabljam vsak dan?

Če uporabljate kapljice za oči brez konzervansov, te ne morejo škoditi vašim očem. To pa ne drži za kapljice, ki vsebujejo konzervanse. Natančno preberite embalažo ali farmacevta opozorite, kakšne kapljice želite.

Suhe oči in različna življenjska obdobja

Lahko imajo tudi otroci suhe oči?

Da, tudi otroke lahko mučijo suhe oči. V zadnjem času je pojav suhih oči pri otrocih pravzaprav v porastu, saj vedno več časa preživljajo za različnimi digitalnimi zasloni. Svoje pa lahko prispevajo tudi alergije, vnetne bolezni, slaba prehrana ali različne bolezni.

Kako pomagati otrokom pri suhih očeh?

Pri otrocih je prva pomoč pri suhih očeh podobna kot pri odraslih: pri neprijetnem občutku v očeh uporabite kapljice za oči. Sicer pa lahko otroku v sobo namestite vlažilnik zraka, zunaj naj kot zaščito pred vetrom in soncem nosi sončna očala, izogiba naj se direktnemu pihanju zraka v oči in dimu. Blagodejno bodo ob večerih delovali tudi topli obkladki na očeh, ki lahko povečajo naravno proizvodnjo solz.

So lahko suhe oči pri otrocih znak kakšne resne bolezni?

V redkih primerih so suhe oči res lahko znak resnejše bolezni, zlasti vnetnih stanj. Med drugim se pojavljajo pri revmatoidnem artritisu in sladkorni bolezni. Lahko pa so tudi posledica jemanja zdravil za določene težave, npr. alergije, akne in depresijo. 

Zakaj občutim suhe oči nekaj dni po menstruaciji?
Odkar sem noseča, večkrat občutim suhe oči. Zakaj se mi to dogaja?
Pravkar sem rodila in imam izjemno suhe oči. Kako je oboje povezano?

Vsa tri vprašanja so povezana s hormonskimi spremembami v telesu, ki se pojavijo ob prelomnih dogodkih v življenju: pri nosečnosti, po porodu, v menopavzi in pravzaprav pri nekaterih ženskah vsak mesec v določeni fazi menstrualnega cikla. Krivci za pojav suhih oči v teh primerih so seveda hormoni in njihove nihajoče se ravni. Vse to vpliva na sestavo in zmanjšanje maščobnega izločka lojnic, kar odločilno prispeva v nestabilnosti solznega filma in posledično k suhim očem.

Tudi med nosečnostjo so oči in solzni film izjemno občutljive na hormonske spremembe. Solzni film zaradi hormonskih vplivov postane nestabilen in prej razpade, zato se roženica prej izsuši.

Zakaj je občutek suhih oči pogostejši v starosti?

S starostjo se zmanjša količina solznega filma, saj solzne žleze delujejo slabše, pride pa tudi do sprememb v sestavi solznega filma, zato nas suhe oči doletijo pogosteje, ko se staramo. 

Nazaj na vrh