Zdravljenje glavkoma in suhe oči

Zdravljenje glavkoma lahko povzroči suhe oči

Bolnike z glavkomom pogosto muči še ena očesna bolezen, ki jo marsikdo jemlje preveč zlahka: bolezen suhega očesa.

Pojav suhih oči pri glavkomskih bolnikih je potrdilo več študij. Medtem ko simptomi suhih oči spremljajo od 6 do 34 % siceršnje populacije, pa je med glavkomskimi bolniki ta številka mnogo višja: kar 59 % (vir 1). Suhe oči lahko močno poslabšajo kakovost življenja in hkrati otežijo zdravljenje glavkoma.

V čem se torej skriva razlog za takšno pogostost suhih oči? Izkazalo se je, da rešitev ene očesne težave pravzaprav povzroči drugo.

glavkom: zdravljenje je povzročilo suhe oči pri privlačni starejši ženski

Zdravljenje glavkoma: dve plati medalje

Glavkom je eden glavnih krivcev za slepoto, saj naj bi zaradi njega okoli 3 milijone ljudi na svetu izgubilo vid. Pravijo mu tihi tat vida, saj bolezen pogosto poteka brez simptomov. Gre za očesno bolezen, ki prizadene vidni živec. Za poškodbe vidnega živca je v večini primerov kriv povišan očesni pritisk.

Ravno v tem tednu, od 7. do 13. marca 2021, potekajo globalne aktivnosti v sklopu Svetovnega tedna glavkoma za osveščanje o tej zahrbtni bolezni.

Izgubljenega vida pri glavkomu ni mogoče povrniti. A če to bolezen pravočasno prepoznamo, je mogoče bolnikom v večini primerov učinkovito pomagati s terapijo za znižanje očesnega pritiska.

Včasih pride za znižanje očesnega pritiska v poštev operacija, večinoma pa kapljice za oči z enakim učinkom. Ker je glavkom kronična bolezen, je treba kapljice uporabljati vse življenje.

Pregled za glavkom
Pomembno je hitro prepoznati glavkom – zdravljenje in njegov uspeh sta odvisna od tega.

Zakaj se pri bolnikih z glavkomom pogosto pojavijo suhe oči?

Velikokrat bolniki po uporabi kapljic za znižanje očesnega pritiska tožijo o občutku pekočih in suhih oči. Omenjajo naslednje simptome:

 • pečenje,
 • skelenje,
 • občutek tujka v očesu,
 • srbenje,
 • solzenje,
 • preobčutljivost na svetlobo,
 • meglen vid po vkapavanju kapljic.

Strokovnjaki smo kmalu prepoznali, da imajo ti bolniki poleg glavkoma tudi bolezen suhega očesa. A kaj bi lahko bil razlog za njen pojav?

Ugotovili so, da je glavni razlog za povečano pojavnost suhih oči, poleg starosti bolnikov, pridruženih bolezni in glavkomskih operacij, dolgotrajno zdravljenje glavkoma s kapljicami, ki vsebujejo konzervans (vir 2).

Težava je v tem, da so simptomi suhih oči pri marsikom tako neprijetni, da se odloči prekiniti zdravljenje z antiglavkomskimi kapljicami. To je lahko pogubno za vid, saj je vidni živec v nevarnosti zaradi opuščanja zdravljenja ali neredne uporabe kapljic.


Ko antiglavkomska zdravila povzročijo suhe oči

Suhe oči pri antiglavkomskem zdravljenju lahko povzročijo konzervansi, aktivna učinkovina ali pomožne snovi v kapljicah (vir 2). Osredotočimo se na konzervanse oz. natančneje na benzalkonijev klorid ali krajše BAK, ki ga vsebuje večina antiglavkomskih kapljic.

BAK je spojina, ki po odprtju kapljic prepreči kontaminacijo vsebine z bakterijami. BAK ima učinek detergenta, zato poškoduje roženico in poveča prehajanje aktivne učinkovine v oko. BAK se dolgo kopiči v tkivih. Njegov razpolovni čas je 20 ur, kar pomeni, da ga še po tem času ostane polovica v očeh glede na začetno količino po vkapavanju. Njegovo prisotnost na očesni površini so zaznali še 168 ur po vnosu 1 kapljice 0,001 % BAK (vir 2).

BAK škoduje celicam, ima vnetni učinek in oslabi stabilnost solznega filma – vse našteto pa prispeva k pojavu suhih oči. Dlje kot traja zdravljenje s kapljicami z vsebnostjo BAK-a in večja količina kot se jih uporablja, večje je tveganje za suhe oči.  

zdravljenje glavkoma s kapljicami za zniževanje očesnega pritiska
Zdravljenje glavkoma poteka s kapljicami za zniževanje očesnega pritiska, ki pogosto vsebujejo škodljiv konzervans BAK.

Glavkom – zdravljenje omogoča tudi nekaj alternativ

Zdravljenje glavkoma in suhih oči hkrati je lahko precejšen izziv tako za zdravnike kot za bolnike. Čeprav so suhe oči za bolnika neprijetne in škodljive za očesno površino, težav z glavkomom pa v začetni fazi bolezni skoraj nima, se najprej zdravi glavkom, saj lahko povzroči izgubo vida.

Ponavadi se zdravnik odloči za kombinacijo zdravil za obe težavi in preizkusi več terapij, da najde kombinacijo, ki bolniku najbolj ustreza.

Ena od rešitev je predpisovanje antiglavkomskih kapljic za oči brez konzervansov. Te so nujno potrebne, kadar ima bolnik z glavkomom hudo obliko bolezni suhih oči, priporočljive pa so pri tistih bolnikih z glavkomom, ki imajo tudi vnetje vek oz. blefaritis in pred glavkomskimi operacijami. Zdravnik se lahko odloči tudi za kombinirano zdravljenje s kapljicami s konzervansi in brez njih, da se zmanjša količina vkapanih konzervansov.

Zdravljenje glavkoma je mogoče tudi z operacijo, s katero se lahko trajno zniža očesni pritisk. A žal pri bolnikih, ki dlje časa uporabljajo antiglavkomske kapljice za oči s konzervansi, izid take operacije ni vedno zadovoljujoč. Konzervansi namreč poškodujejo tudi tiste celice v veznici, ki skrbijo za celjenje rane po operaciji.

Kako poteka zdravljenje suhih oči v primeru glavkoma?

Zdravniki suhe oči pri glavkomu zdravijo na naslednje načine:

 • svetujejo uporabo kapljic za oči ali umetnih solz, npr. Thealoz Duo, ki so seveda brez konzervansov;
 • priporočajo redno čiščenje vek, npr. s krpicami Blephaclean, in tople obkladke za pomoč pri vnetju;
 • predpišejo protivnetne kapljice ali blage steroide, da bi obvladali vnetje.
Kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo lajšajo simptome suhih oči.

Naj bodo suhe oči ali glavkom – zdravljenje obeh vključuje pogosto uporabo kapljic, zato morajo bolniki vestno upoštevati zdravnikova navodila glede vkapavanja. Pomembno je, da s kapljicami za suhe oči očesno površino ohranjamo zdravo in se borimo proti neprijetnemu občutku pekočih oči ter na ta način morda celo izboljšamo izid operacije glavkoma.

Zavedati se je treba, da sta tako glavkom kot suhe oči kronični bolezni, ki zahtevata vso pozornost pri zdravljenju. Obeh bolezni se ne da pozdraviti, lahko pa jih uspešno obvladujemo.

Če vas mučijo še kakšne težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da odgovore poiščete v naši zbirki nasvetov za zdrave oči na povezavi.

 • Vir 1 – Prevalence of Ocular Surface Disease in Glaucoma Patients (US National Library of Medicine)
 • Vir 2 – Zdravljenje glavkoma in suho oko, Zdrav vestn. 2016; 85: 257–63

Nazaj na vrh