Kako hormonsko neravnovesje povzroči suhe oči
04. 08. 2021

Suhe oči v nosečnosti in menopavzi ali kako na oči vpliva hormonsko neravnovesje

Suhe oči veliko pogosteje doletijo ženske kot moške, razlika pa je še očitnejša v prelomnih življenjskih trenutkih, ko radi ponagajajo hormoni. V času nosečnosti in menopavze hormoni tako ključno vplivajo na počutje vsake ženske, pomembno vlogo pa imajo tudi pri pojavu težav z očmi. Krivo bi lahko bilo hormonsko neravnovesje, a pred strokovnjaki je še velik izziv: odkriti kateri hormoni in kakšne ravni povzročajo suhe oči in kako težave v času hormonskega nihanja najuspešneje zdraviti.

A bodite brez skrbi. Ni treba, da vam suhe oči pokvarijo nosečniške dni. In tudi za težave z očmi v menopavzi obstajajo rešitve. Berite dalje za več informacij.

hormonsko neravnovesje pri hčerki v nosečnosti in mami v menopavzi
Nosečnost in menopavza: obdobji, ko radi ponagajajo hormoni.

Hormonsko neravnovesje in suhe oči – vsakdan marsikatere ženske po 45. letu

Hormonsko neravnovesje v času pred menopavzo in po njej povzroča celo paleto neprijetnih simptomov. Težave v menopavzi so vam gotovo dobro znane: vročinski oblivi, potenje, nespečnost in celo depresija. Manj znana, a nič manj pomembna težava v menopavzi so tudi suhe oči.

Če se ravno nahajate v obdobju pred menopavzo (obdobje se imenuje perimenopavza), morda občutite, da nekaj ni v redu z vašimi očmi. Morda so oči pordele, vas pečejo, imate občutek tujka ali vas muči prekomerno solzenje. Vse to so simptomi bolezni suhih oči, ki naj bi v obdobju pred menopavzo in po njej doletela kar okoli 61 % žensk. Bolezen lahko natančneje spoznate s klikom na to povezavo.

Kateri hormoni v menopavzi so krivi za suhe oči?

Ravni spolnih hormonov, kot sta estrogen in progesteron, v tem času precej nihajo. Spolni hormoni pomembno vplivajo na izločanje solz, a strokovnjaki niso popolnoma prepričani, kako. Veliko je neznanega tudi zato, ker nekatere študije kažejo, da lahko hormonska terapija pri menopavzi koristi proti suhim očem, druge pa so dognale, da lahko simptome suhih oči celo poslabša. Pri ženskah, ki dodajajo samo estrogen, obstaja večja možnost, da jih bo doletela bolezen suhih oči. Če pa jemljejo kombinacijo estrogena in progesterona, so možnosti manjše (vir 1).

Nove raziskave se trenutno osredotočajo na vlogo androgenov, moških spolnih hormonov (k njim spada tudi testosteron), sicer prisotnih tudi pri ženskah, ki spodbujajo izločanje solz iz solznih žlez (vir 1).

Pri ženskah so ravni precej nižje, po menopavzi pa se še znižajo. Mogoče je, da so ravno ti hormoni odgovorni za količino izločanja solz. Spet pa je nejasno, kakšna raven je optimalna, saj različne raziskave prihajajo do različnih zaključkov.

hormonsko neravnovesje pri ženski v menopavzi, ki leži in si prekriva oči
Suhe oči so še eden od neprijetnih simptomov menopavze.

Ko se nosečniškim tegobam pridružijo suhe oči

V nosečnosti se v ženskem telesu na vsem lepem zgodi pravi ognjemet hormonskih sprememb. Celotno telo se v popolnosti osredotoči na prehranjevanje novega življenja in pripravo na porod. A to hormonsko neravnovesje je povezano tudi z nekaterimi neprijetnostmi, kot so zgaga, nespečnost in žal tudi suhe oči. Vse to je posledica neverjetne moči, ki jo imajo hormoni nad našim telesom.

V času nosečnosti so oči prav posebej občutljive za hormonske spremembe, zato pekoče oči, občutek tujka, zbadanje in suhost v očeh poznajo številne bodoče mamice. Ko ste v veselem pričakovanju, se zaradi hormonov spremeni sestava solznega filma. Postane tanjši in prej izhlapi, zato se roženica hitreje osuši. Solzne žleze torej izločajo manj kakovostne solze, ki slabše navlažijo očesno površino.

Raziskava je pokazala, da je v nosečnosti sestava solznega filma spremenjena vseh devet mesecev, v zadnjem trimesečju pa so solze še posebej slabo koncentrirane, zato so takrat oči najbolj suhe (vir 2). Potrebnih je še več študij, da bi strokovnjaki razumeli, zakaj pride do tega, a morda je povezano z zaščito oči zaradi spremenjenega očesnega tlaka, do česar prav tako pride v nosečnosti.

Kako je s hormoni v nosečnosti in suhimi očmi?

Teorija z nizkimi vrednostmi androgenov in suhimi očmi v nosečnosti sicer pade, saj se njihove količine v tem času zvišajo tudi za 70 odstotkov (vir 3).

Morda gre pri suhih očeh v nosečnosti za zanimivo hormonsko neravnovesje med androgeni in estradiolom, katerega raven se v nosečnosti močno zviša. Estradiol lahko zavira koristen učinek androgenov na izločanje solz, tako da zavre gene, ki pomagajo pri proizvodnji solz. To bi lahko pojasnilo dejstvo, da postajajo oči čedalje bolj suhe, ko nosečnost napreduje.

hormonsko neravnovesje pri nosečnici na postelji
V zadnjem trimesečju nosečnosti so oči še posebej suhe.

Včasih suhe oči v nosečnosti niso nedolžna tegoba …

Nosečnice morate biti še posebej pozorne, če poleg suhih oči občutite še naslednje simptome:

 • pritisk v očeh in bolečina,
 • zamegljen vid,
 • bliskanje pred očmi,
 • občutljivost na svetlobo,
 • črne pike v vidnem polju,
 • nezmožnost osredotočanja na predmet,
 • izguba vida.


Ti simptomi so lahko znaki zapletov ali resne bolezni v času nosečnosti preeklampsije. Če opazite katerega od omenjenih simptomov, ne odlašajte in se čim prej posvetujte s svojim ginekologom.


Kako še drugi hormoni vplivajo na suhe oči

Za pojav suhih oči sta pomembna še dva hormona: ščitnični in inzulin.

Če ravni ščitničnega hormona, ki ga izloča žleza ščitnica v vratu, niso optimalne, lahko to privede do bolezni suhih oči. Ponavadi je za težave s ščitnico in hormonsko neravnovesje kriva avtoimuna bolezen, ko imunski sistem iz neznanega razloga pomotoma napade lastno ščitnično tkivo. Najbolj znani avtoimuni bolezni ščitnice sta bazedovka in Hashimotova bolezen, obe pa lahko povzročita suhe oči.

Suhe oči so pogoste tudi pri sladkorni bolezni tako tipa 1 kot 2, povezane pa so z ravnjo inzulina. Če je njegova raven nizka, solzne žleze s težavo proizvajajo solze, posledično pa se pojavi bolezen suhih oči.


Spoznajte preproste rešitve težav s suhimi očmi

A vse ni tako črno. Ostaja nekaj preprostih rešitev in prilagoditev življenjskega sloga, s katerimi bo življenje s suhimi očmi v času hormonskih sprememb med menopavzo in nosečnostjo lažje. Priporočamo vam, da sledite spodnjim priporočilom:

 • Pijte veliko vode, da preprečite dehidracijo.
 • Uporabite vlažilnik zraka, da zrak v vašem bivališču ali na delovnem mestu ne bo preveč suh.
 • Zunaj nosite sončna očala, da bi UV-sevanje kar najmanj poškodovalo vaše oči.
 • Izogibajte se direktnemu pihanju zraka v oči (ventilatorji, sušilniki las ipd.).
 • Prehranjujte se zdravo z veliko sveže zelenjave in sadja.
 • V nosečnosti jemljite priporočene vitamine ali dodatek omega-3-maščobnih kislin.


Posebej vam priporočamo še uporabo kapljic za oči, ki so idealne za vlaženje očesne površine in nudijo takojšnje olajšanje neprijetnih simptomov bolezni suhih oči.

Svetujemo vam Thealoz Duo, ki jih lahko uporabljate tako v nosečnosti kot pri težavah z očmi v menopavzi.

Kapljice Thealoz Duo so popolnoma brez konzervansov, vsebujejo pa hialuronsko kislino z dokazanimi lastnostmi vlaženja očesa in izjemno učinkovino trehalozo, ki je popolnoma naravna snov, prisotna v številnih rastlinah in živalih kot sredstvo za zadrževanje vode.

Kapljice za oči Thealoz Duo proti suhim očem zaradi hormonskega neravnovesja
Kapljice za oči Thealoz Duo lahko brez skrbi uporabljate kadarkoli, tudi v nosečnosti.

Še bolj vam bo odleglo, če boste poskrbeli za ustrezno higieno vek in jih redno masirali ter tako spodbudili delovanje solznih žlez in izločanje solz. Priporočamo vam, da jih masirate s posebej za to namenjenimi krpicami Blephaclean, sledite pa postopku v videoposnetku na desni.

Naj ste noseči ali tik pred menopavzo, nekaj je gotovo: pred vami je obdobje sprememb, enih bolj, drugih manj sladkih. Želimo vam čim manj težav s suhimi očmi in veselje z izzivi, ki so pred vami. Če pa se pojavi kakšna dilema glede zdravja oči, so tu naši članki za zdrave oči.

 • Vir 1Sex hormones and the dry eye (Clinical and Experimental Optometry)
 • Vir 2The effect of pregnancy on tear osmolarity (https://www.contactlensjournal.com) 
 • Vir 3Maternal and female fetal testosterone levels are associated with maternal age and gestational weight gain (US National Library of Medicine)


Nazaj na vrh