Keratitis ali vnetje roženice: vzroki in zdravljenje

Keratitis ali vnetje roženice: simptomi, vzroki in zdravljenje

Ko slišite besedo vnetje, zelo verjetno najprej pomislite na rdečino, oteklino, bolečino in vročino. Morda vam na pamet padejo tudi bakterije in virusi ali neprijetna poškodba, za katero rečemo, da se je vnela. Iz zelo podobnih razlogov se pojavi tudi keratitis ali vnetje očesne roženice. Gre za vnetje prozornega tkiva v srednjem delu očesa, ki prekriva očesno šarenico in zenico.

Vnetje očesne roženice ali keratitis je lahko resno stanje, zato je pomembno, da ste pozorni na vsakršne nenavadne simptome, ki jih opazite na očeh. V takih primerih vam svetujemo posvet pri osebnem zdravniku, saj so ob prepoznem ali neustreznem zdravljenju posledice za oči in vid ob diagnozi keratitis lahko precejšnje.

keratitis ali vnetje roženice
Vnetje očesne roženice ali keratitis je lahko resno stanje, pri katerem je potreben posvet z zdravnikom.

To so simptomi ob vnetju očesne roženice ali keratitisu

Najprej se je treba zavedati, da keratitis ni pogost. Hkrati pa so zanj značilni simptomi, podobni tudi drugim vrstam vnetja oči. Ob pojavu katerega koli spodnjega simptoma vam svetujemo posvet pri zdravniku, ki bo na pregledu ugotovil, ali je za neprijetne občutke v očeh krivo vnetje očesne roženice ali keratitis.

Najpogostejši simptomi keratitisa so:

 • bolečina,
 • občutek tujka,
 • občutljivost na svetlobo,
 • solzenje,
 • rdeče oči,
 • gnojni izcedek (bakterijski keratitis).
keratitis simptomi
Zaradi karatitisa lahko občutite bolečino v očeh.

Kakšni so vzroki, zaradi katerih se pojavi keratitis?

Keratitis bi lahko razdelili na dva tipa, in sicer glede na to, ali je infekcijski ali neinfekcijski oziroma nalezljiv ali nenalezljiv. Prvega lahko povzročijo virusi, bakterije, glive in paraziti. Gre za vrsto keratitisa, ki je v manj razvitem svetu pomemben vzrok okvare vida ali celo slepote.

Še drugi pomembni dejavniki tveganja za pojav keratitisa so nošenje kontaktnih leč, bolezen roženice, poškodba očesa ali bolezni očesne površine, kakršna je tudi bolezen suhih oči.


Infekcijski keratitis

Med glavne vzroke za pojav infekcijskega keratitisa spadajo:

Bakterijska okužba: ta vrsta okužbe se najpogosteje pojavi pri uporabnikih kontaktnih leč, ki premalo skrbijo za higieno leč in posodic za shranjevanje. Tam se rade nakopičijo bakterije, npr. Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus. Če nosite kontaktne leče, je zato posebej pomembno, da nikoli ne zaspite z njimi, jih temeljito čistite z zato namenjeno tekočino in ne vodo ter jih nikoli ne posojate komu drugemu.

Virusna okužba: to vrsto keratitisa povzroča predvsem virus herpes simplex, vzrok zanjo pa sta lahko tudi virus vodenih koz ali adenovirus, ki povzroča navaden prehlad. Bolezen se torej lahko začne kot konjunktivitis, nato pa napreduje v keratitis.

Glive: ta tip keratitisa povzročajo organizmi Aspergillus, Candida, ali Fusarium. Gre za redko okužbo, ki pa prav tako najpogosteje prizadene tiste, ki nosijo kontaktne leče. Ogroženi ste tudi, če vam je oko poškodoval trn ali kakšna rastlina, zlasti v tropskih krajih. 

Paraziti: keratitis lahko povzroči tudi mikroorganizem akantameba, ki ga najdemo v rekah, jezerih in prsti. Predvsem uporabniki leč morajo biti zato ob stiku z vodo previdnejši, saj jim okužena voda lahko povzroči težave v obliki keratitisa.

Neinfekcijski keratitis

Drugi dejavniki tveganja za pojav keratitisa, ki niso povezani s okužbo, vključujejo:

 • poškodbo očesa, npr. prasko,
 • predolgo nošenje kontaktnih leč,
 • uporabo kontaktnih leč med plavanjem,
 • težave z vekami, ki se ne zaprejo popolnoma,
 • izjemno suhe oči,
 • oslabljen imunski sistem,
 • izpostavljenost močni svetlobi, ki vodi v fotokeratitis oziroma snežno slepoto.
keratitis kot posledica poškodbe očesa
Keratitis je lahko tudi posledica poškodbe očesa.

Kako poteka diagnosticiranje keratitisa?

Če pri sebi opazite simptome očesnega vnetja, se čim prej posvetujte z zdravnikom. Nedolžen konjunktivitis lahko hitro preraste v keratitis, zato sta hitra diagnoza in čim prejšnje zdravljenje nujna, da se preprečijo zapleti.

Z očesnim zdravnikom se boste najprej pogovorili o simptomih, poteku vaših težav, morebitnih drugih boleznih in vašem življenjskem slogu. Nato bo sledil pregled oči, pri čemer bo očesni zdravnik posebno pozornost namenil roženici.

Morda bo pri pregledu uporabil špranjsko svetilko in si z njo povečal strukture v očesu ter tako preveril, ali je prišlo do poškodb roženice zaradi keratitisa. Da bi ugotovil natančen vzrok, bo zdravnik vzel bris solznega filma ter ga poslal na testiranje.

keratitis diagnoza
Pregled oči ob sumu na keratitis.

Kako poteka zdravljenje, če je vaša diagnoza keratitis?

Vsaka vrsta keratitisa se zdravi drugače – odvisno od vzroka, zaradi katerega se je razvil. V prvi vrsti se morate zavedati, da vsaka poškodba očesa še ni razlog za bojazen, da se bo pojavil keratitis. Pri drobni poškodbi zdravljenje ponavadi sploh ni potrebno, seveda pa obisk zdravnika ne bo škodil. Zelo verjetno bo pri milih oblikah keratitisa zdravnik svetoval zgolj uporabo umetnih solz ali kapljic za oči.

Če pa imate infekcijski keratitis, boste morali jemati ustrezna zdravila, ki vam jih bo predpisal zdravnik. Bakterijski keratitis se najpogosteje zdravi z antibakterijskimi kapljicami v kombinaciji s peroralnimi antibiotiki. Glivični keratitis se zdravi s protiglivičnimi tabletami in kapljicami za oči, medtem ko se virusni keratitis zdravi s protivirusnimi kapljicami za oči in protivirusnimi tabletami. 

Odločilno je, da se keratitis začne čim prej zdraviti, saj se tako lahko izognete zapletom, ki lahko privedejo celo do trajne okvare vida zaradi poškodb roženice. V skrajnih primerih, ko predpisano zdravljenje ni učinkovito, je lahko edina rešitev presaditev roženice. A tudi če poškodb na roženici ni, lahko keratitis povzroči kronično vnetje ali ponavljajoče se okužbe oči, zato je hiter začetek zdravljenja res bistvenega pomena.


Za še več zanimivih in preverjenih informacij o zdravju oči, vas vabimo, da pobrskate po naši zbirki nasvetov za zdrave oči.


Nazaj na vrh