Siva mrena ali katarakta – morate na operacijo?

Siva mrena ali katarakta

Siva mrena je zaradi staranja prebivalstva najpogostejši vzrok slepote na svetu, saj ima po 65. letu zaradi sive mrene že več kot polovica ljudi težave z vidom.

katarakta oči ali siva mrena pri starejši ženski

O sivi mreni ali katarakti

Siva mrena ali katarakta je motnja v prosojnosti naravne znotrajočesne kristalinične leče. Znotraj očesa, za obarvanim delom (šarenico) in zenico, se nahaja očesna leča. Naloga leče je, da svetlobo, ki vstopi skozi oko, usmeri na zadnji del očesa – mrežnico.

V zdravem očesu je leča čista in prosojna, s starostjo pa se prosojnost leče postopno zmanjšuje, kar svetlobnim žarkom onemogoča dostop do mrežnice. Slika, ki nastane na mrežnici, je zato motna in nejasna.

Bolnikom s sivo mreno se pogosto zdi, kot da predmete gledajo skozi megleno ali zamrznjeno okno. Motnost leče lahko povzroči popolno zmanjšanje vida in, če je ne zdravimo, lahko privede do slepote. Poznanih je več vrst sive mrene, med katerimi je najpogostejša starostna siva mrena.

Zakaj pride do sive mrene?

Vzroki za nastanek sive mrene še niso povsem jasni. Siva mrena se pogosto pojavlja po 55. letu.

Dejavniki tveganja za nastanek so tako poleg starosti še:
 • sistemske bolezni, predvsem sladkorna bolezen ali povišan krvni sladkor;
 • jemanje določenih zdravil, predvsem steroidov;
 • izpostavljenost ultravijolični svetlobi;
 • kajenje;
 • očesne bolezni (retinitis pigmentosa, uveitis);
 • očesne poškodbe;
 • predhodna očesna operacija.

Imate sivo mreno?

Razvoj sive mrene ali katarakte je lahko počasen ali pa zelo hiter. Običajno se razvija počasi s postopnim slabšanjem vida, ki ga ni mogoče popraviti z očali.

Najpogostejši simptomi sive mrene so:
 • zamegljen vid;
 • težave z branjem pri slabi svetlobi;
 • slab vid ponoči, bleščanje in odsev okoli luči (halo efekt) ter občasno dvojni vid;
 • težave pri vožnji avtomobila, zlasti ponoči;
 • pogoste potrebe po menjavi očal;
 • nova sposobnost branja brez očal pri bolnikih, starejših od 55 let.

Kadar zaznate opisane spremembe in simptome, priporočamo obisk očesnega zdravnika.

Kako poteka zdravljenje sive mrene?

Za upočasnitev razvoja sive mrene oz. katarakte je priporočljivo, da uživate uravnoteženo prehrano ter se izogibate UV-sevanju z uporabo kakovostnih sončnih očal in poškodbam oči z uporabo zaščitnih očal. Če ste diabetik, natančno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
Trenutno je edini način zdravljenja sive mrene operacija. Poseg je neboleč in običajno za eno oko traja od 10 do 30 minut. Pri operaciji se naravna zamegljena očesna leča zamenja z novo – sintetično. Umetna leča je trajna, ne zahteva nege in lahko bistveno izboljša vid. Z operacijo in vstavitvijo primerne očesne leče se lahko popravijo tudi druge očesne napake, kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Morda se boste lahko z operacijo in novo lečo v celoti znebili očal. Nekatere leče so tudi večžariščne, kar omogoča dobro vidno ostrino tako na daljavo kot tudi na bližino. Najbolje, da se o vsem pogovorite s svojim očesnim zdravnikom, ki vam bo znal pravilno svetovati glede odločitve.
starejša ženska na operaciji sive mrene
Če morate odstraniti sivo mreno na obeh očesih, boste običajno opravili dve ločeni operaciji. Pri tem je treba pred drugo operacijo prvo oko v celoti pozdraviti. Operacija je popolnoma neboleča, opravi pa se v lokalni anesteziji (s kapljicami). Tudi okrevanje po operaciji sive mrene je hitro in neboleče, v nekaj dneh pa se povrne popolna ostrina vida. Več o okrevanju po operaciji sive mrene lahko preberete na povezavi – pomembna je tudi uporaba umetnih solz. Danes operacija sive mrene predstavlja najpogostejšo operacijo v oftalmologiji.
Nazaj na vrh