Pekoče oči in ščitnica: kakšna je povezava?
27. 01. 2021

Pekoče oči in ščitnica: kakšna je povezava?

Da so pekoče oči in ščitnica med seboj zelo povezane, večina niti ne pomisli, čeprav naj bi se marsikdo s težavami s ščitnico spopadal tudi s pekočimi oz. suhimi očmi (vir 1, 2). Če boste prebrali spodnji zapis, boste hitro odkrili, ali lahko svoje težave s pekočimi očmi pripišete ščitnici ali pa je krivo kaj drugega.

V nadaljevanju podrobneje opisujemo, kako ščitnica vpliva na oči, tako s stališča bolnikov s hipotirozo kot s hipertirozo, in pojasnimo, kako preprečiti pekoče oči, če je njihov vzrok povezan s to kot metuljček oblikovano žlezo v območju vratu.

graf prikazuje pogostost simptomov pekočih oči pri bolnikih s težavami s ščitnico
V raziskavi o vplivu bolezni ščitnice na težave z očmi so ugotovili, da ima skoraj 41 % udeležencev raziskave težave z očmi, tudi s pekočim občutkom v očeh (vir 1).

Kako so povezane pekoče oči in ščitnica?

Dve pogosti bolezni ščitnice sta bazedovka, znana tudi kot Gravesova bolezen ščitnice, in Hashimotov tiroiditis. Pri prvi ščitnica proizvaja preveč ščitničnih hormonov (hipertiroza), pri drugi pa premalo (hipotiroza), kar zdravniki ugotovijo s pomočjo krvnih testov. Gre torej za bolezni, ki imata ravno nasproten vpliv na ščitnico, vendar si delita kar nekaj skupnih točk.

Raziskave so pokazale, da sta obe bolezni avtoimunega izvora, kar pomeni, da telo oz. imunski sistem iz neznanega vzroka napade sicer zdravo tkivo ščitnice, podobno, kot da bi se borilo proti infekcijam.

Poleg številnih drugih simptomov lahko obe stanji povzročita tudi težave v suhimi oz. pekočimi očmi. Težave z očmi so sicer pogostejše pri bolnikih z bazedovko, prizadenejo pa tudi tiste, ki imajo Hashimotov tiroiditis.

Gotovo se sprašujete, kako sta povezana na videz tako različna dela telesa, kot so oči in ščitnica. Odgovor se skriva v dejstvu, da so določene strukture v očeh podobne tistim v tkivu ščitnice, zato lahko imunski sistem pri bolnikih s ščitničnimi težavami napade tudi oči (vir 3).

pekoče oči in ščitnica
Ščitnica povzroča težave, če izloča premalo ali preveč hormonov.

Odkrijte vzroke za pekoče oči pri težavah s ščitnico

V zunanjem delu veke se nahaja solzna žleza, ki ustvarja solzni film. Ta vlaži oko in ga ohranja zdravega. Pri avtoimunih obolenjih ščitnice, tako hipertirozi kot hipotirozi, lahko imunski sistem napade tudi solzno žlezo, kar ima za posledico zmanjšano izločanje solznega filma, ki je vzrok za pekoče oči (vir 3).

Avtoimuno obolenje ščitnice lahko vpliva tudi na kakovost solznega filma. Ta je sestavljen iz vode in maščob, ki pomagajo zadržati solzni film na površini očesa. Lahko se zgodi, da avtoimuni procesi zmanjšajo vsebnost maščob v solznem filmu, kar seveda povzroči odtekanje solz s površine očesa in posledično suhe oz. pekoče oči.

Tretji vzrok za pekoče oči se najpogosteje pojavi pri bazedovki. Gre za t. i. izbuljene oči oz. nenormalen pomik očesa iz očesne votline, do česar pride zaradi avtoimunega vnetja v očesnih strukturah in zadebelitve očesne mišice. Ker je očesna površina izpostavljena, se zgodijo suhe oz. pekoče oči (vir 3).

Četrti vzrok je retrakcija oz. umik zgornje veke (včasih tudi spodnje), ki nastane zaradi krčenja mišice dvigovalke veke kot posledice avtoimunega vnetja, najpogosteje zaradi bazedovke oz. hipertiroze. Ker se oči pri mežikanju ali zapiranju ne zaprejo v celoti, je izpostavljenost očesne površine večja, solzni film pa se ne razporedi pravilno. Vse to vodi v nastanek suhih oči (vir 3).

težave s pekočimi očmi zaradi ščitnice
Tako težave s ščitnico kot pekoče oči bistveno vplivajo na kakovost našega življenja.

Kako preprečiti pekoče oči (če je težava povezana s ščitnico)

Ne glede na to, ali je vzrok za težave s pekočimi očmi povečano oz. zmanjšano izločanje ščitniških hormonov, je treba najprej urediti hormonsko sliko. Pri hipotirozi oz. premajhnem izločanju ščitničnih hormonov je treba jemati sintetični hormon tiroksin, ki nadomesti pomanjkanje hormonov v telesu. Tudi preveč aktivno ščitnico, ki izloča preveč hormonov, je mogoče z zdravili umiriti. Včasih je sicer potrebno zdravljenje z radiojodom ali operacija, če je ščitnica preveč povečana.

Urejena hormonska slika precej pomaga pri težavah s pekočimi očmi, vseeno pa priporočamo, da težave blažite tudi z umetnimi solzami.

Čez dan uporabljajte kapljice za oči Thealoz Duo brez konzervansov, zvečer pa si na oči nanesite Thealoz Duo Gel s podaljšanim delovanjem, ki je prav tako brez konzervansov.

Izrednega pomena je, da za oči uporabljate izdelke brez konzervansov, saj lahko ti še dodatno dražijo že tako občutljive oči. Kapljice za oči Thealoz Duo vsebujejo tudi učinkovino trehalozo, ki z bioprotekcijo ščiti celice na očesni površini pred umiranjem oz. propadom tudi v suhem okolju.

kapljice za oči Thealoz Duo proti pekočim očem
Kapljice za oči Thealoz Duo pomagajo proti pekočim očem.

Sicer pa je treba biti pri težavah s ščitnico še toliko bolj pozoren na splošna priporočila strokovnjakov o tem, kako preprečiti pojav suhih oči. Upamo, da bodo z uporabo umetnih solz in upoštevanjem spodnjih nasvetov pekoče oči in ščitnica vsaj malce pozabljene:

  • opustite kajenje,
  • izogibajte se klimatiziranih in močno ogrevanih prostorov,
  • uporabljajte vlažilnike zraka,
  • med gledanjem v zaslon večkrat odpočijte oči,
  • na močnem soncu oči zaščitite s sončnimi očali,
  • pijte zadostne količine vode,
  • uživajte hrano, bogato z omega-3-maščobnimi kislinami, ali ustrezna prehranska dopolnila.


Če vas mučijo še kakšne koli druge težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.

  • Vir 1Pattern of Ocular Manifestations in Patients with Thyroid Disease Presenting in Eastern Nepal (Thyroid Research & Practice – thetrp.net)
  • Vir 2An Assessment of the Ocular Tear Film in Patients with Thyroid Disorders (US National Library of Medicine)
  • Vir 3Dry Eyes and Thyroid Disorders (webmd.com)

Nazaj na vrh