Izdelki za oči brez konzervansov in z bioprotekcijo

Bioprotekcija in konzervansi

Z bioprotekcijo in brez konzervansov – izdelki Thealoz Duo preženejo skrbi glede oči.

KONZERVANSI V KAPLJICAH ZA OČI SO LAHKO ŠKODLJIVI,
ZATO OČEM PRIVOŠČITE ZDRAVJE BREZ KONZERVANSOV

Konzervanse so proizvajalci v preteklosti (v 50. letih prejšnjega stoletja) redno dodajali pripravkom za oči, saj so jih varovali pred namnožitvijo bakterij. S tem so podaljšali uporabnost izdelkov tudi do tri mesece. Sčasoma se je izkazalo, da konzervansi niso najprimernejši za uporabo v kapljicah za oči, saj povzročajo okvare celic na očesni površini in ostalih očesnih strukturah. Najustreznejša izbira so umetne solze brez konzervansov, ki vsebujejo le snovi, ki jih prizadeto oko zares potrebuje.
Izdelki za suhe oči Thealoz Duo so popolnoma brez konzervansov in kot edini na trgu vsebujejo učinkovino trehalozo, ki očem nudi edinstveno bioprotekcijo.

ikona brez konzervansov

Brez konzervansov

Kapljice Thealoz Duo in Hyabak so brez konzervansov zaradi inovativne kapalne plastenke ABAK®, ki jo je podjetje Thea v devetdesetih letih 20. stoletja prvič predstavilo kot revolucionarno rešitev za shranjevanje večje količine pripravka za oči brez konzervansov. Zaradi nenehnih izboljšav je danes plastenka še manjša, še učinkovitejša in še bolj preprosta za uporabo. Shranjevanje brez konzervansov omogoča prav vsak sestavni del plastenke, zlasti revolucionarni membranski filter, ki preprečuje bakterijsko onesnaženje raztopine, zato se ta lahko uporablja do 3 mesece po prvem odprtju.

ikona bioprotekcija

BIOPROTEKCIJA

Ko začutite simptome suhih oči, pravzaprav celice na očesni površini zaradi suhega okolja že začnejo propadati. Bioprotekcija z učinkovino trehalozo v izdelkih Thelaoz Duo ščiti celice na očesni površini pred umiranjem oz. propadom tudi v suhem okolju, in sicer tako, da zaščiti celično membrano in celične komponente pred porušenjem strukture ter hkrati spodbuja njihovo recikliranje.

ikona enostavna uporaba

PREPROSTA UPORABA

Učinkovitost kapljic za oči je odvisna tudi od preprostosti uporabe plastenke. Marsikdo si s težavo vkapava kapljice za oči, zato je zdravljenje pogosto lahko neučinkovito. Kapljice Thealoz Duo in Hyabak s posebnim vložkom in membranskim filtrom omogočajo nadzorovano odmerjanje kapljic brez polivanja in kapljanja. Iztis kapljic je preprost zaradi premišljene izbire materiala, iz katerega je dozirna plastenka, saj kapljica pripravka priteče že z minimalnim stiskom plastenke. Preprosto uporabo kapljic Thealoz Duo in Hyabak je v raziskavi francoskih oftalmologov pohvalilo kar 96 % uporabnikov.

kapljice za suhe oči in njihova plastenka

RAZVOJ KAPLJIC ZA OČI SKOZI ČAS

Od konzervansov do sistema ABAK®

Zaradi zagotavljanja učinkovitosti, varnosti in kakovosti morajo biti vsake kapljice za oči sterilne. Sprva so strokovnjaki sterilnost zagotovljali z uporabo konzervansov. Po nekaj letih so ugotovili, da konzervansi povzročajo številne težave na vseh očesnih strukturah.

Danes si strokovnjaki prizadevajo, da bi dolgoročno sterilnost vseh pripravkov za oči (kapljic, gelov, krpic ...) zagotovili brez uporabe konzervansov.

Toksični konzervansi
Najpogosteje uporabljeni konzervans je benzalkonijev klorid (BAK) iz skupine kvarternih amonijevih spojin. BAK je izredno učinkovit proti bakterijam in glivam, saj z nižanjem površinske napetosti poškoduje celično membrano mikroorganizmov in s tem onemogoči njihovo razmnoževanje. Poleg tega lahko zaradi svoje aktivnosti na očesni površini izboljša prodiranje zdravil z razširitvijo prostora med epitelnimi celicami.
Pri raziskavah kapljic za oči, ki so vsebovale BAK, so ugotovili, da se ob vsakem odmerku zaradi učinka detergenta poškoduje maščobni del solznega filma. Solzni film se posledično ne more obnoviti, zato solze izhlapevajo, očesna površina pa se izsuši. Stranski učinek BAK-a je tudi pojav vnetja s takojšnjo ali zapoznelo preobčutljivostjo.

TREHALOZA: BIOPROTEKCIJA ZA OČI

Trehaloza je disaharid, prisoten v številnih rastlinah in živalih. Nudi t. i. bioprotekcijo, kar pomeni, da ščiti, vlaži in obnavlja površino oči. V spodnji risbi je delovanje trehaloze v očesu podrobneje razloženo.
suhe oči blagodejno zaščiti trehaloza
Prednosti trehaloze:
  1. Ohrani osmotsko ravnovesje na obeh straneh celične membrane in s tem prepreči odtekanje vode iz celice.
  2. V lipidnem dvosloju nadomesti molekule vode in ohrani strukturo celične membrane.
  3. Prepreči razpad proteinov in zaščiti njihovo 3D-strukturo.
  4. Obnavlja poškodovane proteine in omogoča izgradnjo novih.
  5. Zmanjša pojav apoptoze oz. programirane celične smrti.
Nazaj na vrh