Proč s konzervansi – pozdravljena, bioprotekcija!

Konzervansi ne, bioprotekcija ja!

Z bioprotekcijo in brez konzervansov – izdelki Thealoz Duo preženejo skrbi glede oči.

KONZERVANSI NE SPADAJO V OČI,
ZATO IZBERITE KAPLJICE ZA OČI BREZ KONZERVANSOV

Konzervanse so začeli proizvajalci v 50. letih prejšnjega stoletja redno dodajati pripravkom za oči, saj so jih varovali pred namnožitvijo bakterij. S tem so podaljšali uporabnost izdelkov tudi do tri mesece. A žal se je sčasoma izkazalo, da konzervansi niso najprimernejši za uporabo v kapljicah za oči, saj povzročajo okvare celic na očesni površini in ostalih očesnih strukturah. Najustreznejša izbira so kapljice za oči brez konzervansov, ki vsebujejo le snovi, ki jih prizadeto oko zares potrebuje.

Umetne solze oz. kapljice za oči Thealoz Duo so popolnoma brez konzervansov in edine na trgu vsebujejo učinkovino trehalozo, ki očem nudi edinstveno bioprotekcijo.

ikona brez konzervansov

Brez konzervansov

Kapljice Thealoz Duo in Hyabak so brez konzervansov zaradi inovativne kapalne plastenke ABAK®, ki jo je podjetje Thea v devetdesetih letih 20. stoletja prvič predstavilo kot revolucionarno rešitev za shranjevanje večje količine pripravka za oči brez konzervansov. Zaradi nenehnih izboljšav je danes plastenka še manjša, še učinkovitejša in še bolj preprosta za uporabo. Shranjevanje brez konzervansov omogoča prav vsak sestavni del plastenke, zlasti revolucionarni membranski filter, ki preprečuje bakterijsko onesnaženje raztopine, zato se ta lahko uporablja do 3 mesece po prvem odprtju.

ikona bioprotekcija

BIOPROTEKCIJA

Ko začutite simptome suhih oči, pravzaprav celice na očesni površini zaradi suhega okolja že začnejo propadati. Bioprotekcija z učinkovino trehalozo v izdelkih Thelaoz Duo ščiti celice na očesni površini pred umiranjem oz. propadom tudi v suhem okolju, in sicer tako, da zaščiti celično membrano in celične komponente pred porušenjem strukture ter hkrati spodbuja njihovo recikliranje.

ikona enostavna uporaba

PREPROSTA UPORABA

Učinkovitost kapljic za oči je odvisna tudi od preprostosti uporabe plastenke. Marsikdo si s težavo vkapava kapljice za oči, zato je zdravljenje pogosto lahko neučinkovito. Kapljice Thealoz Duo in Hyabak s posebnim vložkom in membranskim filtrom omogočajo nadzorovano odmerjanje kapljic brez polivanja in kapljanja. Iztis kapljic je preprost zaradi premišljene izbire materiala, iz katerega je dozirna plastenka, saj kapljica pripravka priteče že z minimalnim stiskom plastenke. Preprosto uporabo kapljic Thealoz Duo in Hyabak je v raziskavi francoskih oftalmologov pohvalilo kar 96 % uporabnikov.

kapljice za oči brez konzervansov in njihova plastenka

TREHALOZA V KAPLJICAH ZA OČI THEALOZ DUO:
BIOPROTEKCIJA ZA OČI

Kapljice za oči oz. umetne solze Thealoz Duo so poleg Thealoz Duo Gela edini izdelek za oči na trgu, ki vsebuje trehalozo. Ta nudi t. i. bioprotekcijo, kar pomeni, da vlaži, ščiti in obnavlja površino oči. Sicer je trehaloza disaharid, prisoten v številnih rastlinah in živalih. V spodnji risbi je delovanje trehaloze v očesu podrobneje razloženo.
suhe oči blagodejno zaščiti trehaloza
Prednosti trehaloze:
 1. Ohrani osmotsko ravnovesje na obeh straneh celične membrane in s tem prepreči odtekanje vode iz celice.
 2. V lipidnem dvosloju nadomesti molekule vode in ohrani strukturo celične membrane.
 3. Prepreči razpad proteinov in zaščiti njihovo 3D-strukturo.
 4. Obnavlja poškodovane proteine in omogoča izgradnjo novih.
 5. Zmanjša pojav apoptoze oz. programirane celične smrti.

KAPLJICE SKOZI ČAS – OD KONZERVANSOV DO SISTEMA ABAK®

Sprva so sterilnost zagotavljali konzervansi

Zaradi zagotavljanja učinkovitosti, varnosti in kakovosti morajo biti vsake kapljice za oči sterilne. Zato so strokovnjaki v 50. letih prejšnjega stoletja izdelkom za oči prvič dodali konzervanse. Želeli so zagotoviti kar največjo varnost za bolnike, ki morajo kapljice za oči uporabljati pogosto, npr. pri konjunktivitisu, glavkomu in suhih očeh, ter preprečiti kontaminacijo izdelkov z bakterijami ali plesnimi po odprtju embalaže.

Izdelkom so po večini dodali konzervans benzalkonijev klorid (BAK), ki je še danes najpogosteje uporabljen konzervans v izdelkih za oči. Vsebuje ga kar 64 % kapljic na trgu Evropske unije.

Benzalkonijev klorid (BAK) je spojina iz skupine kvarternih amonijevih spojin. BAK je izredno učinkovit proti bakterijam in glivam, saj z nižanjem površinske napetosti poškoduje celično membrano mikroorganizmov in s tem onemogoči njihovo razmnoževanje. Poleg tega lahko zaradi svoje aktivnosti na očesni površini izboljša prodiranje zdravil z razširitvijo prostora med epitelnimi celicami.

Kako lahko konzervansi poškodujejo oči
V 90. letih prejšnjega stoletja so oftalmologi odkrili, da uporaba konzervansov v kapljicah za oči ni nedolžna. Študije so pokazale, da je povezana z draženjem očesa in vnetnimi reakcijami na očesni površini. Reakcije pri bolnikih so bile večinoma blage in začasne, a so se lahko razvile v kronične poškodbe očesne površine zaradi dolgotrajne uporabe in visokih odmerkov kapljic. Ugotovljeno je bilo, da lahko ob dolgotrajni uporabi konzervansi poškodujejo celo globlje strukture očesa, npr. lečo ali mrežnico.

Znanstveniki so se v svojih raziskavah osredotočili na konzervans benzalkonijev klorid (BAK). Ugotovili so, da se ob vsakem odmerku BAK-a zaradi učinka detergenta poškoduje tudi maščobni del solznega filma. Solzni film se posledično ne more obnoviti, zato solze izhlapevajo, očesna površina pa se izsuši. Stranski učinek BAK-a je tudi pojav vnetja s takojšnjo ali zapoznelo preobčutljivostjo.
Zakaj so kapljice s konzervansi neprimerne zlasti za kronične bolnike
Zlasti bolniki z glavkomom si morajo za zniževanje očesnega pritiska v okviru zdravljenja glavkoma dnevno vkapati precejšnje število kapljic. V raziskavi iz leta 2007 so bolnike z glavkomom spraševali o počutju po vkapavanju kapljic s konzervansi. To so njihovi odgovori:

 • 48 % jih je po uporabi kapljic s konzervansi občutilo bolečino ali nelagodje;
 • 42 % je imelo po uporabi kapljic s konzervansi občutek tujka v očesu;
 • 35 % je po uporabi kapljic s konzervansi občutilo suhe oči.

 • konzervansi dražijo oči bolnika z glavkomom
  Neprijetni učinki konzervansov lahko precej vplivajo na kakovost življenja in splošno dobro počutje, zato je menjava kapljic za take brez konzervansov zelo priporočljiva. V študiji iz leta 2016 so bolnikom z glavkomom priporočili uporabo kapljic brez konzervansov. Kar 95 % jih je bilo po treh mesecih uporabe z novimi kapljicami zadovoljnih ali zelo zadovoljnih.

  Zakaj se naj uporabniki kontaktnih leč izogibajo konzervansom
  Kdor uporablja kontaktne leče, ima bolj občutljivo očesno površino in pogosto uporablja kapljice za oči za vlaženje. V tem primeru so najprimernejše kapljice brez konzervansov, saj lahko konzervansi v kapljicah poškodujejo kontaktne leče.
  Kakšne so prednosti kapljic za oči brez konzervansov
  Študije so pokazale, da so kapljice za oči brez konzervansov enako učinkovite kot kapljice oz. umetne solze s konzervansi. Poleg tega imajo še številne prednosti:

  • uporabniki izdelek brez konzervansov bolje prenašajo,
  • boljši izidi zdravljenja, ker uporabniki izdelek bolje prenašajo,
  • boljši izidi operativnih posegov, zlasti pri glavkomu,
  • manj vnetja očesne površine in milejši simptomi bolezni suhih oči.  Naj bo prihodnost kapljic brez konzervansov
  Kapljice za oči Thealoz Duo in Hyabak so lahko brez konzervansov zaradi inovativne kapalne plastenke ABAK®. ABAK®, razvita v Laboratorijih Thea, je bila v 90. letih prejšnjega stoletja prva plastenka, ki je omogočala hranjenje in večkratno uporabo pripravka za oči brez konzervansov.

  Sledile so številne izboljšave in danes lahko kapljice za oči Thealoz Duo in Hyabak uporabljate do tri mesece, na da bi vas bilo treba skrbeti za kontaminacijo po tem, ko je bila plastenka že odprta. Laboratoriji Thea so pionirji in vodilni na področju razvoja kapljic za oči in drugih izdelkov za oči brez konzervansov, zavezani k najvišji kakovosti in varnosti.
  kapljice za oči Thealoz Duo
  Nazaj na vrh