Umetne solze: sestava in uporabnost
03. 11. 2021

Umetne solze: sestava in uporabnost

Če v očeh pogosto občutite draženje, kot prvo pomoč najverjetneje izberete umetne solze. Te so v prvi vrsti namenjene blaženju občutka suhih oči, a uporabljajo se lahko za omilitev simptomov številnih očesnih bolezni. Ponavadi jih je mogoče kupiti brez recepta, v lekarnah pa je izbira res pestra.

Preverite, na kaj je treba biti pri nakupu pozoren, in na primeru kapljic za oči oz. umetnih solz Thealoz Duo spoznajte, kaj morajo vsebovati kakovostne umetne solze. Kot boste videli, so res uporabne za blaženje številnih očesnih tegob.

Umetne solze oz. kapljice za oči Thealoz Duo
Umetne solze Thealoz Duo omilijo številne težave z očmi.

Kakšni so cilji zdravljenja z umetnimi solzami

Umetne solze se uporabljajo v številne namene. Kot že njihovo ime pove, jih iz različnih razlogov uporabljamo kot nadomestek ali dodatek naravnemu solznemu filmu. V njih se nahajajo učinkovine, ki na različne načine blažijo draženje, pekoč občutek, suhost in rdečino, vplivajo pa na enega od slojev solznega filma, bodisi na lipidnega, vodnega ali mucinskega.


Katere so koristne sestavine umetnih solz

Umetne solze so pripravljene iz sestavin, ki jih delimo na aktivne in neaktivne oz. pomožne snovi. Učinkovina ali aktivna snov je vsaka snov, ki že v relativno majhni količini vpliva na biokemične oziroma biofizikalne procese v organizmu in povzroči določen odziv. Pri pomožni snovi pa gre za tisto sestavino, ki bodisi deluje kot nosilka zdravilne učinkovine, izboljšuje stabilnost umetnih solz, njihove biofarmacevtske lastnosti, videz ali sprejemljivost oziroma olajšuje postopek izdelave ter hkrati ni zdravilna učinkovina.


To so aktivne snovi v umetnih solzah

Vodna osnova in viskozne snovi

V umetnih solzah je največ vodne osnove (imenovane tudi voda za injiciranje), ki se ji praviloma dodajo različne snovi za boljšo lubrikacijo in podaljšanje obstojnosti na očesni površini. Med njimi so npr. hialuronska kislina, karbomer, karboksi-metil-celuloza, hidroksi-propil-metil-celuloza, guar, dekstran in polietilen- in pripilen-glikol. 

Snovi za boljšo viskoznost oz. gostoto blagodejno delujejo na očesno površino pri bolezni suhih oči, saj povečajo gostoto solznega filma in ga na ta način dlje časa ohranjajo na očesni površini. Hkrati preprečijo izhlapevanje solz, ščitijo očesno površino, vzdržujejo optimalno stanje roženice in v splošnem lajšajo simptome bolezni suhih oči.

Gostejše umetne solze se dlje časa zadržijo na očesni površini, kar lahko nekoliko vpliva na vid. Ta postane po uporabi za kratek čas rahlo zamegljen. Tovrstne umetne solze je priporočljivo uporabljati pred spanjem, manj viskozne solze pa so primerne za uporabo čez dan (vir 1).


THEALOZ DUO IN HIALURONSKA KISLINA

Thealoz Duo za viskoznost vsebujejo hialuronsko kislino (0,15 %), imenovano tudi natrijev hialuronat. Gre za naravni polisaharid, ki je prisoten v človeškem telesu in v svoji strukturi vsebuje vodo, s čimer vlaži in neguje površino očesa.

Hialuronska kislina na očesni površini ustvari film z veliko viskoznostjo in se tam zadrži veliko dlje kot druge viskozne snovi. Poleg tega na očesni površini zadržuje vodo ter povečuje stabilnost solznega filma na roženici.


Umetne solze: kapljice ponazarjajo hialuronsko kislino, ki zadržuje vodo
Hialuronska kislina na očesni površini zadržuje vodo.

Osmoprotektorji oz. snovi za preprečevanje osmotskega stresa

Snovi za preprečevanje osmotskega stresa ali osmoprotektorji so še ena izjemno pomembna skupina snovi v umetnih solzah. Ti uravnavajo osmotski tlak in pri tem ne zmotijo celičnega metabolizma. A najprej si poglejmo, kaj sploh je osmolarnost in kaj se z njo dogaja pri suhih očeh.

Osmolarnost je mera za osmotski tlak, ki pomaga pronicati vodi skozi steno povrhnjice roženice. Izražamo jo s količino raztopljenih snovi v solznem filmu (Osm/l). Osmolarnost normalnega solznega filma je okrog 300 mOsmol/l (izoosmolarno stanje), pri težavah s suhimi očmi pa se lahko poveča tudi na 340 mOsmol/l (hiperosmolarno stanje). To se zgodi zaradi zmanjšanega nastajanja in/ali večjega izhlapevanja solz. Posledično se v solznem filmu poveča koncentracija topljencev in ta postane hiperosmolaren (vir 1).

Najpogostejši osmoprotektorji v umetnih solzah so L-karnitin, glicerol in eritritol, znanstveniki pa čedalje bolj čislajo trehalozo, ki jo trenutno kot edine na trgu vsebujejo umetne solze Thealoz Duo.


THEALOZ DUO IN TREHALOZA

V Thealoz Duo se kot sredstvo za osmoprotekcijo nahaja trehaloza (3 %). Gre za disaharid, prisoten v številnih rastlinah in živalih, ki jim omogoča preživetje v sušnih razmerah.

Ko trehaloza vstopi v celice, vzdržuje njihov volumen in uravnava osmotski tlak (vir 4). To pomeni, da poskrbi za ravnovesje v osmotskem tlaku na obeh straneh celične membrane, stabilizira mambranske lipide in ščiti beljakovine.


Dekle si vkapava umetne solze Thealoz Duo
Umetne solze Thealoz Duo edine na trgu vsebujejo izjemno učinkovino trehalozo.

Bioprotekcija s trehalozo pod drobnogledom

Trehaloza ima v umetnih solzah Thealoz Duo tudi vlogo bioprotektorja. To pomeni, da ščiti roženične celice in preprečuje njihovo izsušitev, jih varuje pred oksidativnimi poškodbami UV-svetlobe ter ščiti pred celično smrtjo. Hkrati pospešuje celjenje roženice in preprečuje vnetje na očesni površini.

Thealoz Duo torej odlikuje edinstvena kombinacija trehaloze in hialuronske kisline, ki dolgotrajno ščiti, vlaži in neguje površino očesa (vir 2).

Umetne solze in konzervansi

Zaradi zagotavljanja učinkovitosti, varnosti in kakovosti morajo biti vsake umetne solze sterilne. Zato so strokovnjaki v 50. letih prejšnjega stoletja izdelkom za oči prvič dodali konzervanse. Na ta način so zagotovili kar največjo varnost za bolnike, ki morajo kapljice za oči uporabljati pogosto, ter preprečili kontaminacijo izdelkov z bakterijami ali plesnimi po odprtju embalaže.

V 90. letih prejšnjega stoletja pa so oftalmologi odkrili, da uporaba konzervansov v umetnih solzah ni nedolžna. Študije so pokazale, da je povezana z draženjem očesa in vnetnimi reakcijami na očesni površini. 

Iz študij je razvidno, da so umetne solze brez konzervansov enako učinkovite kot tiste s konzervansi. Poleg tega imajo še številne prednosti:

  • uporabniki izdelek brez konzervansov bolje prenašajo,
  • izidi zdravljenja so boljši, ker uporabniki izdelek bolje prenašajo,
  • prihaja do manj vnetij očesne površine in milejših simptomov bolezni suhih oči.


THEALOZ DUO JE BREZ KONZERVANSOV

Thealoz Duo je lahko brez konzervansov zaradi inovativne kapalne plastenke ABAK®. Razvili so jo v francoskem podjetju Laboratoires Thea v 90. letih prejšnjega stoletja kot prvo plastenko, ki je omogočala hranjenje in večkratno uporabo pripravka za oči brez konzervansov.

Gre za inovativen in patentiran sistem, ki omogoča vkapavanje umetnih solz skozi 0,2 μm membranski filter in s tem preprečuje kakršnokoli bakterijsko onesnaženje raztopine. Raztopina je torej zaščitena in se lahko uporablja do tri mesece po prvem odprtju plastenke.


kapljice ponazarja, da so umetne solze thealoz duo brez konzervansov
Umetne solze Thealoz Duo so popolnoma brez konzervansov.

Pri katerih težavah oz. boleznih lahko pomagajo umetne solze?

Umetne solze so res vsestranski pripravek za blaženje očesnih tegob, saj pomagajo:

pri bolezni suhih oči: pri suhih očeh solze prehitro izhlapijo s površine očesa ali pa se ne tvorijo dovolj učinkovito. To povzroča celo paleto neprijetnih simptomov, kot je občutek tujka v očeh, draženje, pekočo bolečino, zamegljen vid in celo prekomerno solzenje, ki jih lahko umetne solze učinkovito ublažijo.

pri draženju oči zaradi okoljskih dejavnikov: suh in ogrevan zrak, veter, prah in smog lahko dražijo oči do te mere, da nas začnejo peči, srbeti ali celo boleti. Umetne solze lahko navlažijo oči in pomirijo draženje.

pri suhih očeh zaradi jemanja različnih zdravil: suhe oči se lahko pojavijo kot stranski učinek jemanja določenih zdravil, kot so estrogeni, zdravila za zniževanje krvnega tlaka, diuretiki, hormonskimi kontraceptivi, antidepresivi itn., umetne solze pa lahko težave precej olajšajo.

pred in po operacijah na očeh: uporaba umetnih solz se priporoča pred vsako očesno operacijo, da se očesna površina ustrezno navlaži in tako pripravi na poseg. Na njihovo  uporabo pa vas bodo zdravniki opozorili tudi po posegu na očeh, saj se po laserski operaciji dioptrije oz operaciji sive mrene rade pojavijo težave s suhimi očmi, ki jim je pogosto kos dosledna uporaba umetnih solz.

pri alergijah: ko vam alergeni zaidejo v oko, so logična prva pomoč umetne solze, da alergen sperete iz očesa. Te vsaj na začetku toliko omilijo težave, da je življenje nekoliko lažje.

pri uporabi kontaktnih leč: če uporabljate kontaktne leče, veste, kako pomembno jih je navlažiti z umetnimi solzami, da je občutek pri nošenju prijetnejši. Kontaktne leče lahko oko precej razdražijo in ga izsušijo – sploh če jih nosite predolgo ali je material nekakovosten.

za omilitev simptomov pri tujku v očesu: kadar vam v oči zaide tujek, lahko za začetek težavo rešujete z izpiranjem s pomočjo umetnih solz, ki vas marsikdaj hitro odrešijo muk.

Če želite, da umetne solze služijo svojemu namenu, je izredno pomembno, da si jih v oko pravilno kanete. Najbolje je, da s prstom potegnete spodnjo veko navzdol in ustvarite t. i. veznično vrečko oz. prostor, kamor lahko pade kapljica. Za podrobnosti si oglejte videoposnetek.

Umetne solze lahko rešijo ali omilijo marsikatero težavo z očmi. A ker je vid skoraj najpomembnejše čutilo, se v dvomih o svoji težavi vedno posvetujte z zdravnikom. V pomoč vam bodo gotovo tudi nasveti iz naše zbirke za zdrave oči.

  • Vir 1TFOS DEWS II - Management and Therapy (http://www.tfosdewsreport.org)
  • Vir 2A randomized crossover study comparing trehalose/hyaluronate eyedrops and standard treatment: patient satisfaction in the treatment of dry eye syndrome  (PubMed.gov)
  • Vir 3Trehalose eye drops in the treatment of dry eye syndrome (PubMed.gov)
  • Vir 4Očesna površina – izbrana poglavja iz oftalmologije (zos-szd.si)


Nazaj na vrh