Pekoče oči in digitalno naprezanje
18. 01. 2021

Pekoče oči in digitalno naprezanje

Ura je štiri popoldne, že pol dneva čutite bolečine v vratu in ramenih ter rahel glavobol, a najhuje je z očmi: vaš vid je zamegljen, v očeh čutite napetost, mučijo vas pekoče oči, ki so hkrati tudi razdražene in srbeče. Nič čudnega, najbrž že od jutra strmite v računalnik, med kosilom ste na telefonu malce pobrskali po družbenih omrežjih, zvečer pa si boste morda ogledali kakšen film ali serijo. To pomeni, da boste za raznimi zasloni, ki oddajajo umetno modro svetlobo, preživeli več kot devet ur! Gotovo ste se ob tem podatku zgrozili. Čas, ki ga ljudje preživimo za različnimi zasloni, je res zaskrbljujoč in prinaša številne neugodne vplive na zdravje. V nadaljevanju preberite, kakšni so simptomi težav z zdravjem zaradi pretirane uporabe zaslonov in kako urediti delovno okolje, da bodo oči kar najmanj trpele.

pekoče oči zaradi pretirane uporabe zaslonov
Naše oči so v moderni dobi nenehno na udaru.

Preveč časa za zasloni obremenjuje vaše oči

Težave zaradi pretirane uporabe zaslonov se strokovno imenujejo digitalno naprezanje oči. V času, ko se raznovrstnim zaslonom skoraj ne moremo več izogniti, je digitalno naprezanje oči postalo resna zdravstvena težava in eden glavnih stranskih učinkov uporabe računalnika.

Digitalno naprezanje oči se ne pojavlja zgolj pri ljudeh, ki večino dneva preživijo pred računalnikom (čeprav je tveganje zanj pri tem večje), temveč je za nastanek težav v zvezi z digitalnim naprezanjem oči dovolj že dve uri gledanja v zaslon dnevno. Ker pa se nas veliko le stežka »odlepi« od zaslona ne zgolj v službi, si ta težava zasluži podrobnejši pogled.

Pekoče oči so le eden od simptomov digitalnega naprezanja oči

Če uporabljate računalnik v službi, potem verjetno veste, da sta najpogostejša simptoma digitalnega naprezanja vsekakor utrujenost oči in občutek suhih in pekočih oči, vendar pa nista edina. Simptomi včasih sploh niso neposredno povezani z očmi, pestijo vas lahko tudi glavoboli in bolečine v mišicah. Poglejmo, katere težave lahko najpogosteje povzroči dolgotrajna izpostavljenost zaslonu:

  • glavobol,
  • bolečine v vratu in ramenskem predelu,
  • razdražene oči,
  • srbeče, suhe ali pekoče oči,
  • bolečine v hrbtu,
  • zamegljen vid,
  • splošno utrujenost,
  • pretirano solzenje.

pekoče oči zaradi uporabe računalnika
Pekoče oči in računalnik sta pri marsikom neločljivo povezana.

Učinki digitalnega naprezanja oči na našo storilnost

Če ste se v službi že srečali z zgoraj opisanimi simptomi, predvsem utrujenimi in pekočimi očmi, gotovo veste, da tovrstne težave precej vplivajo na vašo storilnost. Raziskave so pokazale, da je storilnost človeka, ki trpi zaradi digitalnega naprezanja oči, manjša za približno petino. Če se na delovnem mestu spopadate z veliko količino dela, je dodaten čas za računalnikom najverjetneje slaba izbira. Raje poskrbite za manj naprezanja oči in s tem povečajte delovno storilnost, saj se boste pri svojem delu bolje počutili.


V boj proti digitalnemu naprezanju oči

Če na delovnem mestu večino časa preživite za računalnikom, se zdi, da je digitalno naprezanje očesa nekaj, čemur se ne morete izogniti. Vendar pa lahko z nekaj prilagoditvami delovnega okolja in skrbjo zase stanje precej izboljšate ali se celo povsem znebite te zoprne težave.

Redno razbremenite oči

Redni premori med delom so eden najboljših načinov, kako razbremeniti oči. Včasih kar pozabimo odvrniti pogled od zaslona, zato si nastavite opomnik na telefonu ali računalniku, ki vas bo vsakih 20 minut dela opomnil, da za (vsaj) 20 sekund pogledate stran od računalnika in sprostite oči s pogledom v daljavo. Tako boste oči razbremenili od naprezanja pred zaslonom.

Pravilno se posedite za pisalno mizo

Za oči in celo telo je najbolje zaslon postaviti malce nižje od višine oči, tako da je rahlo nagnjen navzgor, razdalja od oči do zaslona pa naj ne bo manjša od pol metra. Poskrbite tudi za pravilen položaj na pisarniškem stolu, na katerem sedite z vzravnanim hrbtom, koti med zgornjim in spodnjim delom telesa ter v kolenih pa naj bodo čim bližje pravemu kotu.

pekoče oči razbremenimo s počitkom
Vsakih 20 minut razbremenite oči za 20 sekund.

Znebite se odseva na zaslonu

Eden najbolj motečih dejavnikov pri delu z računalnikom je odsev na zaslonu. Svoje delovno mesto si prilagodite tako, da v njem ne bo odsevov močnih virov svetlobe, kot sta pisarniška razsvetljava ali močen vir dnevne svetlobe. Če se odsevu ne morete izogniti, pa lahko za računalniški zaslon uporabite poseben filter proti bleščanju

Izboljšajte nastavitve zaslona

Preprosta prilagoditev nastavitev zaslona, npr. za svetlost, velikost pisave in kontrast, lahko pomembno pomaga razbremeniti utrujene in pekoče oči. Blagodejno deluje že, če svetlost zaslona nastavite tako, da se ujema s svetlostjo bližnje okolice. Če zaslon osvetljuje okolico, potem je nastavitev presvetla. Če je preveč temno ali sivo, je morda nastavitev pretemna. Prilagodite lahko tudi velikost pisave in kontrast, da vam bo kar najbolj ustrezalo, in tako razbremenite oči, še posebej pri branju ali delu z daljšimi dokumenti.

Pomagajte pekočim očem s kapljicami za oči

Če ste se prepoznali v zgornjih simptomih, morda že imate težave zaradi digitalnega naprezanja oči. Skušajte omiliti posledice z upoštevanjem zgornjih nasvetov, veliko časa preživite v naravi, čim več se sproščajte in skrbite za svoje oči.

Če se stanje ne izboljša, svetujemo, da utrujene in pekoče oči malce razbremenite s kapljicami za oči brez konzervansov Thealoz Duo, ki  z edinstveno kombinacijo učinkovin oči vlažijo, negujejo in obnavljajo očesno površino. Odveč ne bo niti pregled pri očesnem zdravniku, da preveri, kako je z vašimi očmi in vidom.

Če vas mučijo še kakšne koli druge težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.

Kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo blogodejno vplivajo na pekoče oči.

Nazaj na vrh