Konjunktivitis – je virusni ali bakterijski?

Okužbe očesa

Okužba očesne veznice ali infekcijski konjunktivitis je zelo pogosta očesna bolezen, do katere ponavadi pride zaradi virusne ali bakterijske okužbe.

okužba očesa

Kaj je konjunktivitis oz. okužba očesa?

Okužba očesne veznice oz. infekcijski konjunktivitis prizadene očesno sluznico oz. konjunktivo, ki pokriva notranjo stran veke in zrklo do roženice. Najbolj pogosti povzročitelji infekcijskega konjunktivitisa so virusi, ki pri odraslih konjunktivitis večkrat povzročajo v poletnem času.

Bakterije so drugi najpogostejši vzrok za konjunktivitis in so odgovorne za večino (50–75 %) primerov pri otrocih. Okužbe so najpogostejše od decembra do aprila. V vrtcih in šolah so izbruhi infekcijskega konjunktivitsa pogosti, saj gre za zelo nalezljivo bolezen.

Infekcijski konjunktivitis – simptomi in znaki

Virusni konjunktivitis se pogosto pojavi najprej na enem očesu in se nato prenese na drugega. Je izjemno nalezljiva bolezen in se hitro širi med populacijo. Bolezen lahko prenašate še 10–12 dni od začetka simptomov. lzcedek iz očesa je običajno voden, oko je občutljivo na svetlobo in pordelo. Virusni konjunktivitis običajno prebolite v 2-4 tednih.
Simptomi virusnega konjunktivitisa:
  • voden izcedek,
  • pordelo oko, občutljivo na svetlobo.
Simptomi bakterijskega konjunktivitisa:
  • rumen ali zelen izcedek,
  • boleče oko,
  • pordelo oko z oteklo veznico.
primerjava: virusni konjunktivitis in bakterijski konjunktivitis

Kakšni so vzroki za infekcijski konjunktivitis?

Bakterijski konjunktivitis pri odraslih najpogosteje povzročata bakteriji Staphylococcus aureus in Streptococcus pneumoniae, pri otrocih pa bakterije Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae in Moraxella catarrhalis. H. lnfluenzae se zelo hitro širi med predšolsko in šolsko populacijo. S. pneumoniae je drugi najpogostejši povzročitelj bakterijskega konjunktivitisa pri otrocih in je pogost vzrok okužb tudi pri odraslih.

Najpogostejši povzročitelji virusnega konjunktivitisa so adenovirusi, redkeje herpes simplex virus (HSV), varicella-zoster virus (VZV) in picornavirus (enterovirus 70, Coxsackie A24). Okužbe z adenovirusi se pogosto pojavijo ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice.

Kako poteka zdravljenje?

Če je vas bližnji zbolel za konjunktivitisom, je za preprečevanje širjenja okužbe zelo pomembna osebna higiena in vsakodnevna higiena vek. Higiena vek naj se izvaja vsaj dvakrat na dan s posebej za to namenjenimi sterilnimi krpicami Blephaclean, da se odstrani okužene solze ali zasušen izcedek.

Bolnik mora poskrbeti za higieno rok in omejiti dotikanje oči z rokami. Uporablja naj le svoje brisače, nos pa naj si briše s papirnatimi higienskimi robčki. Površine in predmete, s katerimi je bolnik v stiku, je treba redno čistiti in razkuževati.

Če uporabljate kontaktne leče, jih v času bolezni zamenjajte z očali.
čiščenje vek s sterilnimi krpicami pri okužbi očesa

Kdaj na pregled k zdravniku?

Za zdravljenje bakterijskega konjunktivitisa boste za hitrejšo ozdravitev in skrajšanje kužnosti prejeli antibiotične kapljice. Če bakterijski konjunktivitis po treh dneh antibiotične terapije ne kaže izboljšanja, vas bo osebni zdravnik napotil k oftalmologu.

Posebej pomembno je, da se na svojega zdravnika obrnete, kadar pride do poškodbe očesa ali občutka tujka v očesu, ob bolečini, fotofobiji (preobčutljivost na svetlobo) in morebitni oteklini v očesu. Osebni zdravnik vas bo po potrebi napotil k oftalmologu. Vsekakor je obisk pri oftalmologu nujen ob nenadni izgubi vida.

Treba je tudi vedeti, da lahko pri nezdravljenju okužbe veznice pride do zapletov in resnih oftalmoloških bolezni. Mednje spadajo kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem, strabizem, bolezen suhih oči, keratitis, katarakta, glavkom, entropija (obračanje veke navznoter).
Nazaj na vrh