Kontaktne leče in suhe oči – kako so povezane?
14. 04. 2021

Kontaktne leče in suhe oči – kakšna je povezava in kako si pomagati?

Kontaktne leče naj bi za izboljšanje vida nosilo okoli 140 milijonov zemljanov. Ta številka je že desetletje približno enaka kljub velikim vložkom v tehnologijo za izboljšanje tega pripomočka za vid. Razlog za to je, da do 50 % uporabnikov leč te po 3 letih preneha uporabljati. Kot razlog pogosto navedejo neprijeten občutek ob uporabi leč, ki je najizrazitejši zvečer. Med simptomi, ki jih navajajo, izstopajo suhe oči – omenja jih kar 40 % uporabnikov leč, 25 % pa naj bi jih imelo precej hude simptome bolezni suhih oči (vir 1).

mlado dekle si vstavlja kontaktne leče, ki ji povzročajo suhe oči
Kar 40 % uporabnikov kontaktnih leč naj bi pri nošenju izkusilo suhe oči.

V obsežni raziskavi na Japonskem so ugotovili, da je 2,38-krat verjetneje, da bodo imeli uporabniki kontaktnih leč suhe oči v primerjavi s tistimi, ki leč ne uporabljajo. Hudi simptomi bolezni suhih oči so pri uporabnikih kontaktnih leč 3,61-krat verjetnejši (vir 2).

Če uporabljate kontaktne leče in občutite simptome suhih oči, sta prva pomoč za vas nedvomno izbira ustreznih leč in vlažilnih kapljic za oči. A pozor: treba je paziti, kakšne kapljice izberete, saj v primeru suhih oči vsake niso primerne. V nadaljevanju preberite vse o tem, kako so povezane kontaktne leče in suhe oči ter kako si pomagati s primernimi kapljicami za oči.


Ko kontaktne leče povzročijo bolezen suhih oči

Pojav suhih oči pri uporabi kontaktnih leč je precej specifičen in ima v angleščini celo svoje ime: CLIDE (contact lens induced dry eyes). Kadar se vam ob nošenju kontaktnih leč pojavi bolezen suhih oči, najverjetneje občutite naslednje simptome:

  • suhe, srbeče ali boleče oči,
  • rdeče oči,
  • utrujene oči,
  • pekoč občutek,
  • občutek tujka v očeh,
  • zbadanje v očeh,
  • občutljivost na svetlobo,
  • zamegljen vid.


A zakaj so suhe oči pri kontaktnih lečah tako pogoste? V nadaljevanju naštevamo nekaj najpogostejših razlogov, pri čemer se bomo osredotočili na mehke kontaktne leče za oči, saj so najpogostejša izbira za korekcijo vida.


To so glavni vzroki za pojav suhih oči zaradi nošenja kontaktnih leč

Kontaktne leče ležijo na zrklu in plavajo v solznem filmu. Ko jih vstavimo v oko, se solzni film porazdeli pred in za lečo. Iz tega razloga je za lečo manj solznega filma, kot bi ga bilo sicer, če leče ne bi bilo v očesu. Če solzne tekočine ni dovolj, solzni film razpade in kontaktne leče začnejo dražiti očesno površino, pa tudi veke. Težava je še hujša, če leče za oči ne ustrezajo ali so slabe kakovosti. 

Poleg tega mehke kontaktne leče v očesu delujejo kot spužva, saj vpijajo tekočino, kar zmanjša vlažnost očesa. Do tega pride predvsem takrat, ko uporabniki leče nosijo predolgo. Presenetljivo prav mehke leče, ki vsebujejo velik delež vode, iz solznega filma posrkajo še posebej veliko tekočine. Razlog za to je, da kontaktne leče sčasoma postanejo suhe. Ker material leč potrebuje visoko koncentracijo vode, ta posrka manjkajočo tekočino iz solznega filma

Če leče nosite predolgo, oči ne pridejo do prepotrebnega počitka. Priporočamo, da si vsaj en dan v tednu leč ne namestite in raje uporabljate očala.

Kriva je lahko tudi uporaba leč z napačno dioptrijo, neustrezna oblika leče ali nezadovoljivo čiščenje leč.

zoprne suhe oči, ker dekle nosi kontaktne leče
Suhe oči zaradi kontaktnih leč močno vplivajo na kakovost življenja.

Katere leče so najprimernejše za suhe oči?

Pomembno je, da izberete visokokakovostne leče. Če ste se odločili za mehke, je ključna dobra prepustnost za kisik. Oftalmologi za suhe oči priporočajo tudi leče s hialuronsko kislino, zlasti tiste iz silikonskega hidrogela. Gre za leče iz najsodobnejšega materiala, ki zagotavlja udobje za vse uporabnike kontaktnih leč, ne samo tiste s suhimi očmi. Leče iz silikonskega hidrogela so priljubljene tudi zato, ker prepuščajo petkrat več kisika kot leče iz hidrogela.

Vsekakor pri suhih očeh svetujemo uporabo dnevnih leč, ki jih vsak večer po uporabi zavržete. So veliko bolj higienične kot leče za oči, ki jih shranimo čez noč, saj se na slednjih nalagajo beljakovine in umazanija, ki lahko povzročijo neprijeten občutek suhih oči.

Mnenje, da so leče z največjo vsebnostjo vode najudobnejše, je zmotno. Trde leče iz solznega filma posrkajo le malo tekočine, zato so primernejše za uporabo pri težavah s suhimi očmi. Leče z veliko vode poleg tega prej dehidrirajo zaradi okoljskih dejavnikov, kot sta zadrževanje v klimatiziranih prostorih ali prekomerna uporaba zaslonov.

Kontaktne leče in suhe oči: kaj je treba upoštevati?

Pri uporabi kontaktnih leč je treba upoštevati nekaj splošnih navodil, da bi se izognili suhim očem, vnetjem in drugim poškodbam oči.

1. Za pomoč pri izbiri leč se obrnite na strokovnjaka

Zlasti pri prvem pomeranju leč naj vam svetuje očesni zdravnik ali strokovnjak za kontaktne leče. Ta zna določiti ustrezno ukrivljenost, ostrino in vrsto leč. Poleg tega svetujemo tudi, da pri očesnem zdravniku redno preverjate vaš vid in splošno zdravje oči, da bi pravočasno prepoznali morebitne težave z očmi.

zdravnik oftalmolog pomaga izbrati kontaktne leče
Pri izbiri in prvem pomerjanju kontaktnih leč naj vam pomaga izkušen strokovnjak.

2. Vlažite svoje oči z ustreznimi kapljicami za oči

Da bi ublažili pojav suhih oči, svetujemo uporabo kapljic za oči ali umetnih solz. Na trgu obstaja kar nekaj sredstev za stabilizacijo solznega filma, ki jih lahko uporabljate skupaj s kontaktnimi lečami. Natančno preberite deklaracijo in navodila za uporabo, saj se je pri kontaktnih lečah nujno izogibati pripravkom za oči s konzervansi. Ti dražijo oči, pri nošenju leč pa je lahko učinek še hujši. Priporočamo vam, da oči zvečer, ko leče odstranite, izdatno navlažite s kapljicami za oči ali gelom za suhe oči, obvezno brez konzervansov.

Odlična izbira za boj proti suhim očem pri uporabi kontaktnih leč so kapljice za oči Thealoz Duo, ki so popolnoma brez konzervansov, vsebujejo pa učinkovino trehalozo, naravni disaharid, ki oči ne samo navlaži, ampak jih tudi zaščiti in obnovi. Nakapljate jih lahko tudi neposredno na kontaktno lečo.

Priporočljivo je tudi, da pred spanjem oči negujete s posebnim gelom za suhe oči. V vsako oko kapnite kapljico Thealoz Duo Gela, ki s podaljšanim delovanjem učinkovito blaži občutek suhih oči.

Kapljice za oči Thealoz Duo za uporabo pri kontaktnih lečah
Kapljice za oči Thealoz Duo lahko nakapljate kar neposredno na kontaktno lečo.

Vsako jutro in zvečer očistite veke, da odstranite izločke in spodbudite morebitne zamašene lojnice. Uporabljajte sterilne krpice Blephaclean, posebej namenjene nežni negi občutljive kože vek. 


3. Kontaktnih leč ne nosite predolgo

Leč nikoli ne nosite dlje od priporočenega časa, navedenega na embalaži. Dnevne leče zvečer zavrzite, mesečne pa zamenjajte po štirih tednih. Tudi posodice za shranjevanje leč je treba po štirih tednih zamenjati, da se v njih ne naberejo morebitni dražilci. 


4. Nikoli ne pozabite temeljito očistiti kontaktnih leč

Če uporabljate mesečne kontaktne leče, jih po vsaki uporabi očistite s sredstvi, ki jih priporočajo proizvajalci in strokovnjaki za kontaktne leče. Uporabljajte zgolj preverjena in kakovostna sredstva, ki leče temeljito očistijo in vašim očem najbolj ustrezajo. Če z leč ne odstranite vseh nečistoč in mikrobov, postajajo leče vedno bolj suhe, saj se jih solzni film ne more dobro oprijeti.

5. Odložite kontaktne leče in očem privoščite počitek

Če vas mučijo suhe oči, strokovnjaki priporočajo, da jih nosite le nekaj ur na dan ali ob posebnih priložnostih, sicer pa raje uporabljajte očala. Sploh pri gledanju televizije in delu za računalnikom leč raje ne uporabljajte, da ne bi še dodatno obremenjevali oči.

Tudi solzni film potrebuje svoj čas za obnovo, saj se med spanjem ne izloča. Svetujemo tudi, da vsaj en dan v tednu leč sploh ne nosite, da se oči malce odpočijejo.


Roke z očali namesto kontaktnih leč
Vsaj en dan v tednu kontaktnih leč sploh ne nosite, da se oči malce odpočijejo.

6. Pri boleznih in prehladih leč ne uporabljajte

Če ste zboleli za prehladom, je bolj verjetno, da boste v oči zanesli dražilce. Posebno pazljivost svetujemo pri očesnih boleznih, npr. vnetju veznice. V tem primeru nemudoma odstranite leče, saj bi se lahko pod njimi nabrali dražilci.


Če imate suhe oči, to še ne pomeni, da ne morete nositi kontaktnih leč, le bolj pozorni morate biti, da izberete prave. Svetujemo, da se o pravilni izbiri pogovorite s strokovnjakom, ki bo poskrbel, da bosta velikost in vrsta leč ustrezni. Če leče kupujete sami, poiščite leče z manj kot 40 % vsebnosti vode, z veliko prepustnostjo za kisik in iz materiala silikonski hidrogel. 

Če vas zanima še karkoli na temo oko, očesne bolezni in skrb za oči, vas vabimo, da preverite članke iz zbirke nasvetov za zdrave oči na povezavi.

  • Vir 1Contact Lens Wear and Dry Eyes: Challenges and Solutions (US National Library of Medicine)
  • Vir 2Contact Lens-Associated Dry Eye Disease: Recent Advances Worldwide and in Japan (Investigative Ophthalmology & Visual Science Journal)  

Nazaj na vrh