Starostna degeneracija makule – kako jo preprečiti?

Starostna degeneracija makule

Starostna degeneracija makule (rumene pege) je bolezen, ki vodi v napredujočo izgubo centralnega vida. Prizadene središče mrežnice – rumeno pego ter ogroža centralni vid in ostrino vida.

prikaz starostne degeneracije rumene pege

Starostna degeneracija makule – dejstva

Starostna degeneracija makule (rumene pege) je posledica daljšanja življenjske dobe prebivalstva, saj je najpogostejši vzrok nepovratne okvare vida pri osebah, starejših od 50 let. Zanjo zboli več žensk kot moških, začne pa se pojavljati po 50. letu, nato s starostjo njena pojavnost še narašča. Prizadane kar 12 % ljudi, starih med 60 in 70 let, 30 % 75-letnikov in do 60 % 90-letnikov.

Dve obliki starostne degeneracije rumene pege

Obstajata dve obliki degeneracije makule: suha in vlažna. Suha ali atrofična oblika je najpogostejša. Ponavadi nastane na obeh očesih, vendar običajno nesimetrično.

Vidni receptorji in pigmenti notranje plasti mrežnice (pigmentirani epitel mrežnice) izginejo, nadomestijo pa jih atrofični predeli brez vidnih receptorjev. Taki predeli se pojavljajo okoli rumene pege oz. makule dlje časa, tudi nekaj let, a bistveno ne vplivajo na kakovost vida. Ko pa so ti predeli tako veliki, da se združijo in dosežejo središče mrežnice, se vid začne slabšati. Suha oblika velja za počasno obliko starostne degeneracije rumene pege.

Vlažna ali neovaskularna oblika je redkejša, saj prizadene zgolj 10 do 15 % bolnikov, vendar napreduje hitreje, saj lahko vodi v izgubo vida že v nekaj mesecih ali celo tednih. Vlažna oblika starostne degeneracije rumene pege nastane zaradi neovaskularizacije oziroma novonastalih žilic v očesu, ki nastanejo na mestih, kjer so neuporabne in moteče. Če te žilice usmerijo žilnico (žilno plast) proti mrežnici in se nenormalno razvijejo, nastanejo zapleti v obliki krvavitev in brazgotin. Stanje lahko izboljšamo le s pomočjo novih oblik zdravljenja starostne degeneracije rumene pege, kot so laser, dinamična fototerapija ali injiciranje antiangiogenov v oko.

Če pride do neovaskularizacije žilnice v enem očesu, obstaja zelo visoko tveganje (med 50 in 90 %), da bo do zapletov prišlo tudi na drugem očesu.

je za vaš slab vid kriva starostna degeneracija makule?

Začetna starostna degeneracija makule oz. rumene pege najprej ne povzroča nobenih težav, sčasoma pa se začne vid slabšati.

Najpogostejši simptomi starostne degeneracije rumene pege:
  • težave pri branju brez dodatne svetlobe,
  • predmete vidimo zamegljeno, nepravilnih oblik, velikosti in barv,
  • občutek, da predmeti poskočijo, ko se osredotočimo nanje,
  • težave pri vožnji,
  • težave pri razločevanju podrobnosti,
  • temna ali slepeča pika v centralnem vidu.

Kako preprečiti starostno degeneracijo rumene pege

Čeprav ne smemo zanemariti genetskih razlogov za bolezen, na njen pojav pomembno vplivajo dejavniki, ki ogrožajo tudi splošno zdravje, na primer kajenje, debelost, visok krvni tlak in povišan holesterol.

Trenutno ne poznamo zdravila, ki bi preprečilo nastanek starostne degeneracije rumene pege. Zato pa lahko predvsem z zdravim življenjskim slogom brez kajenja, z urejenim krvnim tlakom in ravnijo holesterola, zdravo prehrano in ustrezno zaščito pred sončnimi žarki veliko naredite za preventivo.

Raziskave so pokazale, da so antioksidativni vitamini in cink koristni pri upočasnjevanju napredovanja bolezni, encimi, ki delujejo v kombinaciji z vitamini A, C in E ter elementi v sledovih (baker, cink in selen), ki imajo antioksidativne lastnosti, pa so naravna obramba mrežnice.

Prav tako je pomembno uživanje zadostne količine vitamina D, saj ta ugodno vpliva na vnetje in preprečuje razrast novih žil in zabrazgotinjenje tkiva.

Raziskave so potrdile tudi ugoden učinek resveratrola pri preprečevanju nastanka bolezni, saj s svojim protivnetnim, antioksidantnim in antiangiogenim učinkom pomembno vpliva na zdravje oči.

Ključnega pomena pri starostni degeneraciji makule je zagotavljanje dovoljšnje količine luteina in zeaksantina, očesu lastnih pigmentov, ki ju telo dobi izključno s prehrano. Ta pigmenta ščitita rumeno pego pred prostimi radikali, ki nastajajo v procesu absorpcije svetlobe.

Preventiva je torej zmanjšanje oksidativnega stresa, saj je ta eden od pomembnih dejavnikov, ki vpliva na pojav bolezni, zato je treba uživati bogato in raznovrstno hrano. V spodnji razpredelnici si lahko ogledate, katere snovi so pomembne za preprečevanje pojava bolezni in v katerih živilih jih lahko najdemo.

starejša gospa z belim klobukom na sončnem vrtu goji zelenjavo

starejši par pripravlja solato in je zelenjavo

Izjemna preventiva v obliki kapsul, ki zagotavlja vse potrebne hranljive snovi za ohranjanje zdravja oči

Cena: 17,95 €

V košarico
Izdelek Thea

Lutein in zeaksantin

na 100 g
ohrovt 39,5 mg
špinača 12 mg
brokoli 2,4 mg
bučke 2,1 mg
koruza 1,8 mg
grah 1,3 mg


Vitamin D

na 100 g
ribje olje iz jeter trske 250 µg
losos 16 µg
sardine 11 µg
navadni tun 5 µg
potočna postrv 4 µg
jajca 3 µg
margarina 3 µg

Resveratrol

na 100 g
grozdje 0,16–0,78 mg
vino 0,01–1 mg


Vitamin C

na 100 g
acerola 1300 mg
šipek 1000 mg
črni ribez, peteršilj, rdeča paprika 160–200 mg
zelena paprika, črna redkev 100–150 mg
kivi 70–100 mg

Vitamin E

na 100 g
sončnično olje 55–80 mg
ostala rastlinska olja 10–30 mg
margarina 6–40 mg
sadje in zelenjava 0,8–2 mg


Omega-3

na 100 g
orehovo olje 12 mg
olje oljne ogrščice 8 mg
olje pšeničnih kalčkov 6–7 mg
ribje olje 1–1,5 mg
margarina in koruza 0,5–1 mg

Cink

na 100 g
ostrige 80 mg
francoski siri 7–10 mg
govedina 5–6 mg
jajca 1–2 mg


Baker

na 100 g
drobovina 15 mg
školjke 4–10 mg
suho sadje 1 mg
meso 0,3–0,5 mg
ribe 0,3–0,5 mg

Selen

na 100 g
ribe 30–40 mg
jajca 20 mg
meso 6–10 mg
sir 5 mg
Če pa vaša prehrana ni dovolj raznovrstna ali v njej primanjkuje z maščobami bogatih rib iz hladnih morij, sadja in zelene zelenjave, vam bo koristil Nutrof Total, nadomestek antioksidantov, omega-3-maščobnih kislin, očesu lastnih pigmentov luteina in zeaksantina, resveratrola in vitamina D. To prehransko dopolnilo zagotavlja popolno formulo za ohranitev zdravja vaših oči.

Kako na vid vpliva starostna degeneracija makule?

Oko deluje kot fotoaparat, saj ima dva dela, ki sta ločena z očesno lečo. Svetloba potuje skozi prosojne strukture očesa, slike pa se projicirajo na mrežnico. To je za svetlobo občutljiv film, ki obdaja očesno ozadje. S pomočjo očesne leče se svetloba zbere na rumeni pegi mrežnice.

Rumena pega je majhen del mrežnice v vidni osi, ki prispeva k ostremu vidu in je ključen pri branju, pisanju in prepoznavanju podrobnosti. Slike, ki se projicirajo izven rumene pege, pomagajo videti okolico tako, da omogočijo periferni vid.

Starostna degeneracija makule oz. rumene pege prizadene le rumeno pego, obrobni del mrežnice pa je zdrav. Bolezen lahko v skrajnem primeru vodi v slepoto, največkrat pa je prizadeta ostrina vida, ravne črte vidimo prekinjene in zvijugane, del črte manjka. To nam oteži opravljanje naših vsakdanjih aktivnosti, kot je na primer branje, in zahteva uporabo optičnih pripomočkov.
Amslerjeva mreža za test vida
Svoj vid in morebitne deformacije ali spremembe lahko preverite tudi sami s pomočjo Amslerjeve mreže. To je preprosto orodje, s katerim lahko zaznate morebitne deformacije ali spremembe v vašem vidu oziroma očeh.
Kako preveriti svoj vid?
  1. Medtem ko nosite svoja običajna bralna očala (če jih uporabljate), eno oko pokrijte z roko.
  2. Postavite se na običajno bralno razdaljo od mreže.
  3. Osredotočite in fiksirajte pogled na mrežo.
  4. Postopek ponovite še na drugem očesu.
Če črte niso povsem ravne ali je mreža nepravilne oblike, ali če določeni deli mreže manjkajo, se morate takoj posvetovati z vašim izbranim specialistom oftalmologom.
amslerjeva mreža za test vida
Nazaj na vrh