Ko nespečnost povzroči suhe oči
13. 10. 2021

Ko nespečnost povzroči suhe oči

Ni treba biti zdravnik ali znanstvenik, da bi vedeli: ljudje za optimalno počutje in dobro storilnost potrebujemo zadostno količino kakovostnega spanca, ne glede na našo starost. Upamo, da slabo počutje zaradi neprespane noči doživite čim manjkrat, čeprav naj bi kar vsakega tretjega Slovenca mučila nespečnost (vir 1).

Če imate težave z neprespanimi nočmi, ste se morda že srečali z zlepljenimi očmi zjutraj ali jutranjim solzenjem oči. Oboje je značilno za bolezen suhih oči, pri kateri lahko simptome poslabša tudi nespečnost. V članku osvetljujemo, kako so povezane suhe oči in neprespane noči ter kaj se z vami dogaja ponoči, da so simptomi bolezni suhih oči izrazitejši zjutraj.

nespečnost je pri ženski povzročila suhe oči
Nespečnost ima številne negativne vplive: povzroča tudi suhe oči.

Kako so povezani nespečnost in suhe oči

Pomanjkanje spanja in nespečnost strokovnjaki povezujejo s številnimi kroničnimi bolezenskimi stanji, npr. s sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi, debelostjo in depresijo (vir 2).

Kakovosten spanec je še kako pomemben tudi za zdravje oči, saj med spanjem vaše oči počivajo in se obnavljajo. Novejše študije pa celo ugotavljajo, da je kakovost spanca tesno povezana z boleznijo suhih oči (vir 3). Med pomembnimi vzroki za pojav simptomov so najrazličnejše motnje spanja.

Če se zjutraj zbujate z zlepljenimi očmi, se vam oči zjutraj solzijo ali vas pečejo, obstaja velika verjetnost, da imate suhe oči. Bolezen suhih oči je pogost problem, ki zaradi sodobnega načina življenja doleti vsak dan več ljudi. Številni dejavniki lahko prispevajo k pojavu bolezni, katere glavni vzrok je pravzaprav neravnovesje med proizvodnjo in odtekanjem solz, do katerega pride zaradi nezadostnega izločanja oz. slabe kakovosti solz. Med njimi so predolgo delo za zaslonom računalnika, dehidracija in določene bolezni. Več o tem neprijetnem očesnem stanju lahko preberete na tej povezavi.


Kaj o suhih očeh kot posledici nespečnosti pravijo študije

Kar nekaj študij je proučevalo povezavo med nespečnostjo in suhimi očmi.

V japonski študiji iz leta 2016 (vir 3) so sodelovali pisarniški delavci, stari od 26 do 64 let, ki so v službi uporabljali računalnik. Znanstveniki so jih na podlagi testiranj in vprašalnikov razdelili v tri skupine: potrjena bolezen suhih oči, verjetna bolezen suhih oči in odsotnost bolezni suhih oči. Za ugotavljanje kakovosti spanca so uporabili vprašalnike. 

Študija je razkrila, da je imelo 45 % udeležencev s suhimi očmi težave z nespečnostjo, udeleženci, ki bolezni suhih oči niso imeli, pa so o težavah s spanjem poročali v 34 %.

Iz tega je razvidno, da je slabša kakovost spanja povezana z boleznijo suhih oči.

Tudi v študiji iz Nizozemske (vir 4) je skoraj vsak drugi udeleženec raziskave (44 %) s suhimi očmi poročal o težavah s spanjem.

Študije kažejo, da med boleznijo suhih oči in nespečnostjo povezava poteka v obe smeri: ljudje z boleznijo suhih oči spijo slabše, hkrati pa imajo ljudje z motnjami spanja večjo možnost za pojav bolezni suhih oči. 

Več manjših raziskav (vir 5) je ugotovilo, da pomanjkanje spanja bistveno vpliva na izločanje solz in njihovo slanost, kar so strokovnjaki dokazali z različnimi testi. Za to je najverjetneje krivo slabše kroženje krvi in drugih tekočin v telesu, do česar pride, če ne spite.


moški s suhimi očmi, ker ga muči nespečnost
Nespečnost slabo vpliva na vašo delovno storilnost.

Suhe, solzne ali zlepljene oči zjutraj – še več vzrokov

Če ste sredi noči občutili suhe oči ali opazili zlepljene oči zjutraj oz. solzenje oči zjutraj, bi za te simptome poleg nespečnosti lahko bile krive naslednje težave:

Spremembe v metabolizmu: vaš metabolizem se med spanjem upočasni in telesna temperatura se zniža. Oboje lahko vpliva na izločanje manjše količine solz. Manj kot je solz, večja je seveda možnost za pojav simptomov suhih oči, ki jih občutite zjutraj, ko se zbudite.

Spanje z odprtimi vekami ali nočni lagoftalmos: te nenavadne težave se morda niti ne zavedate, a če vek med spanjem ne morete v celoti zapreti, pride do izsuševanja očesne površine in do pojava suhih oči. Vzroki za nočni lagoftalmos so številni in so večinoma povezani s poškodovanim obraznim živcem ali poškodbami vek. 

Slaba spalna rutina: če ste med tistimi, ki pred spanjem preverijo še e-sporočila in novice, se poskušajte slabe navade čim prej otresti. Med gledanjem v različne ekrane veliko manj mežikate, kar lahko povzroči simptome suhih oči ter hkrati moti spanec.

Alergeni: če so v vašo spalnico zašli alergeni, kot so cvetni prah, živalska dlaka ali prah, vam lahko povzročijo preglavice v obliki občutka suhih oz. pekočih oči. 


Spoznajte prvo pomoč ob jutrih in preventivo ob večerih

Pri težavah s suhimi očmi se nas večina najpogosteje zateče h kapljicam za oči, ki ponavadi prinesejo hitro olajšanje. A ni vsak izdelek na policah trgovin ali lekarn primeren, zato izbiri ustreznega pripravka proti suhim očem namenite čim več pozornosti. Vsekakor vam priporočamo, da izberete kapljice brez konzervansov, ki so posebej nežne do oči in jih ne dražijo.

Idealno je, da kapljice za oči nudijo bioprotekcijo, kar je značilnost kapljic Thealoz Duo – edinih na trgu z učinkovino trehalozo, ki v kombinaciji s hialuronsko kislino učinkovito ščiti, vlaži in celo obnavlja očesno površino.

Da bi se kar najbolj izognili občutku suhih oči ob jutrih, vam svetujemo, da zvečer kot dopolnitev kapljicam za oči uporabite Thealoz Duo Gel, ki je gostejši od kapljic in zato posebej primeren za večerno uporabo. Odlikuje ga podaljšano delovanje zaradi dodanega karbomera ter edinstvena kombinacija hialuronske kisline in trehaloze. Hialuronska kislina neguje in vlaži, trehaloza pa ščiti in obnavlja površino oči. 


Kapljice za oči Thealoz Duo in Thealoz Duo Gel proti suhim očem.
Kapljice za oči Thealoz Duo in Thealoz Duo Gel: odlična proti suhim očem.

Kaj še lahko storite, da bodo suhe oči ob jutrih preteklost

Da bi se izognili neprijetnim simptomom bolezni suhih oči, je pametno korenito spremeniti življenjski slog, zaživeti bolj zdravo ter se posvetiti samemu sebi. Z naslednjimi nasveti se boste lažje borili proti suhim očem:

 • naredite vse, kar je v vaši moči, za krepčilen spanec (šport, sproščanje, lahka večerja, učinkovita spalna rutina, izogibanje vsakršnim ekranom vsaj dve uri pred spanjem),
 • čez dan popijte dovolj tekočine, po 18. uri pa se ji izogibajte,
 • ob večerih na oči polagajte tople obkladke,
 • masirajte zaprte veke,
 • uporabljajte posebne krpice za čiščenje vek Blephaclean.
vesela ženska brez nespečnosti in suhih oči
Kako lepo je, ko se zbudimo naspani.

Pomaga tudi:

 • uživajte hrano, bogato z vitaminom A in omega-3-maščobnimi kislinami,
 • izogibajte se zadimljenemu, onesnaženemu ali suhemu okolju,
 • doma ali v službi uporabljajte vlažilnik zraka,
 • zunaj nosite očala z UV-zaščito,
 • omejite čas pred zasloni in si redno vzemite odmor,
 • izogibajte se ventilatorjem, grelnikom ali napravam, ki pihajo zrak v oči,
 • nosite očala namesto kontaktnih leč.


Suhe oči so bolezen, ki ima različne obraze. Za nekatere so manjša sitnost, ki ji ne posvečajo posebne pozornosti, za druge pa velika težava. Če jih povzročajo nespečnost ali motnje spanja, lahko odločilno vplivajo na kakovost življenja. Na tej povezavi najdete poglobljene članke, kaj vse lahko povzroči suhe oči ter še več informacij o številnih tegobah z očmi. Vabljeni k branju.

 • Vir 1Slovenija na predzadnjem mestu, občasne težave že vsak tretji (zurnal24.si) 
 • Vir 2Sleep and sleep disorders (cdc.gov)
 • Vir 3The association of sleep quality with dry eye disease: the Osaka study (PubMed.gov) 
 • Vir 4The relationship between dry eye and sleep quality (sciencedirect.com)
 • Vir 5Sleep deprivation reduces tear secretion and impairs the tear film (PubMed.gov)
Nazaj na vrh