Solzenje oči – veste, kaj vse ga povzroča?

Solzenje oči – veste, kaj vse ga povzroča?

Solze ponavadi povezujemo z izražanjem čustev. A če vam solze tečejo, čeprav ne gledate ganljivega filma, vas ni nihče užalil in niste zunaj na vetru, mora vzrok za solzenje oči tičati nekje drugje.

Solze pravzaprav delujejo kot dobro naoljen sistem za vzdrževanje vlažnosti oči. Ko gre kaj narobe, je krivo ali preveliko izločanje solz ali težave z odtekanjem oz. sestavo solz. Če smo bolj natančni, solzne oči povzročajo očesne alergije, okužbe ali okoljski oz. fizični dejavniki ter še ena nepričakovana očesna bolezen: suhe oči. Poglejmo podrobneje, zakaj se pojavlja neprijetno solzenje oči.

solzenje oči in solza, ki pada s trepalnic
Za solzenje oči so lahko krive tudi suhe oči.

Kako lahko bolezen suhih oči povzroči solzenje oči

Marsikdo niti ne pomisli, da bi bil lahko vzrok za solzne oči bolezen suhih oči. Na prvi pogled se stanji izključujeta. A ko so oči izsušene, postanejo razdražene in pojavi se neprijeten občutek. To spodbudi solzne žleze k izločanju tako velike količine vodnega dela solznega filma, da jih očesni sistem odtekanja ne uspe odvesti. Te se zato prelijejo prek roba veke. Če imate solzne in pekoče oči, je precej verjetno, da vas mučijo suhe oči.

Solzenje oči in pregled pri oftalmologu

Če boste zaradi prekomernega solzenja obiskali oftalmologa, bo ta gotovo preveril, ali so za vaše solzne oči pravzaprav krive suhe oči.

Da bi lahko postavil diagnozo, vas bo najprej vprašal o splošnem zdravstvenem stanju in življenjskem slogu ter vas natančno pregledal. Preveril bo izgled vek, način mežikanja, občutljivost roženice, morebitne izcedke ter videz trepalnic. S špranjsko svetilko si bo gotovo ogledal veke, znake kroničnega vnetja in značilnosti solznega filma.

Morda bo opravil tudi nekaj testov. S pomočjo Schirmerjevega testa lahko izmeri produkcijo solz. Preveril bo tudi osmolarnost ali slanost solz. Če so vaše solze bolj vodene, bi to lahko bil pokazatelj, da je nekaj narobe z maščobnim delom solznega filma. Pogledal bo, kakšen je izloček Meibomovih žlez in za preverjanje kakovosti solz opravil test TBUT (tear break-up time), s katerim se meri razpolovni čas solz.

pregled pri oftalmologu pri solzenju oči
Da bi oftalmolog našel vzrok, zakaj se vam oči solzijo, vas bo natančno pregledal.

Zdravljenje solznih oči, če so zanje krive suhe oči

Če bo oftalmolog ugotovil, da je pri vas za prekomerno solzenje kriva bolezen suhih oči, vam bo najverjetneje predpisal uporabo kapljic za oči. Čeprav se zdi nenavadno, da prekomerno solzenje rešujemo z vkapavanjem kapljic, so te ravno to, kar vaše suhe oči potrebujejo.

Ker boste kapljice uporabljali pogosto, je nujno, da izberete visokokokovosten izdelek, ki ne vsebuje konzervansov.

Kapljice za oči Thealoz Duo so popolnoma brez konzervansov, vsebujejo pa hialuronsko kislino in trehalozo – dve naravni učinkovini, ki očem povrneta vlažnost in zaščitita očesno površino.

Kapljice za oči Thealoz Duo preženejo solzenje oči
Kapljice za oči Thealoz Duo so odlična prva pomoč pri suhih očeh.

Oftalmolog vam bo morda priporočil tudi protivnetno terapijo s kortikosteroidi ali ciklosporinom. Zdravljenje solzenja zaradi bolezni suhih oči je dolgotrajno in vključuje še tople obkladke, ki vzpodbudijo izločanje maščobnega dela solznega filma, skrb za higieno vek (priporočamo nego s sterilnimi krpicami Blephaclean), uživanje omega-3-maščobnih kislin in morda celo operacijo, če je solzenje oči skrajno moteče.


Katere druge vzroke za solzne oči še lahko odkrije oftalmolog

Poleg suhih oči je še nekaj drugih vzrokov, ki lahko povzročijo prekomerno solzenje oči in s tem draženje kože okoli oči, pordelost, lepljive veke in zamegljen vid. Delimo jih na dve skupini: solzenje zaradi prekomernega izločanja solz in solzenje zaradi premajhnega odtekanja solz, a dejstvo je, da lahko oboje sovpada.

Znanstveniki so v študiji iz leta 2014 med udeleženci, ki so jih mučile solzne oči, odkrili naslednje najpogostejše vzroke za prekomerno solzenje:

  • težave z vekami (ekstropij, entropij, trihiaza): 33,3 %
  • zamašitev solznih poti: 22 % 
  • ozka solzna luknjica (punktum): 11 %
  • refleksno solzenje, najverjetneje zaradi suhih oči: 4,7 % (vir 1)

Ostali pomembni vzroki za solzne oči so še blefaritis, alergije, seneni nahod, konjunktivitis, tujek v očesu in konjunktivohalaza (vir 2). Poglejmo podrobneje, kako povzročajo solzenje oči.

Konjunktivohalaza in solzenje oči

Konjunktivohalaza pomeni ohlapno in odvečno gubo veznice, v katero se nabirajo solze in sluz. Ta je lahko vzrok za prekomerno solzenje. Ponavadi oftalmologi stanje samo opazujejo, če pa začutite tujek v očesu ali se vam oči neprestano solzijo, se težava lahko reši kirurško.

Ektropij, entropij in trihiaza ter solzenje oči

Entropij in ektropij pomenita nepravilni položaj veke glede na oko. Pri entropiju je veka je obrnjena proti očesu in trepalnice drgnejo po očesni površini. Pri ektropiju je veka je odmaknjena stran od zrkla in očesna površina se slabše navlaži (vir 3).

Ker je oko bodisi izpostavljeno bodisi nenehno vzdraženo, se pojavi solzenje očesa. Obe stanji se zdravita s kirurškim posegom.

Pri trihiazi trepalnice vraščajo navznoter in dražijo površino očesa ter povzročajo solzenje. Tudi ta težava se lahko reši kirurško z elektrokauterizacijo ali lasersko koagulacijo.

solzne oči s trepalnicami, obrnjenimi navznoter
Trepalnice dražijo oko in povzročajo prekomerno solzenje oči.

Zamašitev solznih poti ali ozka solzna luknjica in solzenje oči

Ker so solzne poti zamašene, solze nimajo kam odtekati, zato se odvečna tekočina razlije prek vek. Ponoven odtok solz z očesne površine v nos se ponavadi uredi z operacijo, imenovano dakriocistorinostomija. Z operacijo se obnovi drenaža solz iz očesne površine v nos, tako da se ustvari nova povezava iz solzne vrečke v nosno votlino.

Alergije, konjunktivitis in solzenje oči

Eden od značilnih simptomov konjunktivitisa, zlasti alergijskega, je prekomerno solzenje. Pri alergijskem konjunktivitisu oči dražijo alergeni, posledično se pojavijo solzne oči. Solze so značilne tudi za virusni konjunktivitis in konjunktivitis, ki nastane zaradi dražljive snovi, ki je zašla v oko. Prva pomoč pri konjunktivitisih so nedvomno kapljice za oči, ki naj bodo brez konzervansov, da bodo prijazne do vaših oči.

Blefaritis in solzenje oči

Solzenje oči zjutraj je lahko posledica blefaritisa ali vnetja vek. Ker je za to bolezen značilen obilen izloček in druge nečistoče, lahko oboje vpliva na kakovost solznega filma in povzroči prekomerno solzenje oči.


Če se vaše oči pogosto prekomerno solzijo in vas motijo, vam svetujemo, da se pogovorite z osebnim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k oftalmologu. Če pa vas zanima še karkoli drugega v zvezi s skrbjo za oči ali očesnimi boleznimi, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.

  • Vir 1 – The Etiology of Epiphora: A Multifactorial Issue (National Library of Medicine)
  • Vir 2Too Many Tears: Is it Dry Eye? (reviewofoptometry.com)
  • Vir 3 – Entropij / ektropij (oftalmologija.si)


Nazaj na vrh