Suhe oči pozimi – preventiva in kurativa
30. 12. 2020

Suhe oči pozimi – preventiva in kurativa

Epidemija covida-19 je močno zarezala v naša življenja in vse kaže, da bo zaznamovala tudi prve zimske mesece v letu 2021. Zaradi nje hladnejši del leta pogosteje kot sicer preživljamo v zaprtih prostorih in za zasloni, kjer je zrak suh in je veliko umetne svetlobe. To so idealni pogoji za pojav suhih oči. Berite dalje in izvedeli boste, kateri so še drugi vzroki za suhe oči pozimi, kakšna je najbolj učinkovita preventiva in kako si pomagati, ko vas ta težava doleti. Pozor: če vas letos prvič mučijo suhe oči ali so simptomi hujši kot ponavadi, boste presenečeni, da lahko simptome suhih oči povzročijo tudi zaščitne maske. Podrobnosti najdete v nadaljevanju.

suhe oči pozimi pri mladi ženski
Pozimi nas suhe oči mučijo pogosteje kot v drugih letnih časih.

To so vzroki za suhe oči pozimi

Eden od glavnih razlogov za suhe oči pozimi je nizka vlaga v kombinaciji z mrazom, vetrom in zadrževanjem v zaprtih prostorih, kjer je zrak zaradi ogrevanja še dodatno suh. Poleg tega lahko suhe oči povzročita tudi umetna svetloba in preživljanje časa pred takšnimi in drugačnimi zasloni. Verjetno se vsemu naštetemu to zimo le stežka izognete: mogoče delate od doma ali pomagate otrokom pri učenju in zato veliko časa preživite doma, na toplem in pred zaslonom.

Gotovo ste se pozimi že srečali s suho kožo in tudi oči v zimskih mesecih na neugodne dejavnike iz okolja reagirajo podobno: vlaga z očesne površine izhlapeva hitreje kot ponavadi in pojavi se občutek pekočih, suhih, razdraženih in utrujenih oči.

Študije so pokazale (vir 1), da se lahko suhe oči pozimi pojavijo tudi zaradi onesnaženega ozračja oz. smoga in alergij. Ker smo več časa v zaprtih prostorih, smo bolj izpostavljeni alergenom, kot so prah in plesni, ki lahko dražijo naše oči. Še več vzrokov za suhe oči najdete na povezavi.

Spoznajte, zakaj je letošnja zima za oči še posebej neugodna

Letošnjo zimo, ki je posebna zaradi epidemije koronavirusne bolezni, se mogoče prvič srečujete s suhimi očmi ali imate morda hujše težave kot sicer.

Verjetno občutka suhih oči ne bi nikoli pripisali nošenju zaščitne maske. A strokovnjaki so odkrili (vir 2), da bi letos lahko k suhim očem prispevale tudi zaščitne maske, in to predvsem pri tistih, ki jih morajo nositi redno in za daljše časovno obdobje.

Kakšna je povezava med zaščitnimi maskami in suhimi očmi?

Znanstveniki domnevajo (vir 2), da se suhe oči ob nošenju zaščitne maske pojavijo zaradi nenehnega dotoka izdihanega zraka, ki “piha” po očeh. Če nosite očala, veste, o čem govorimo – gotovo se vam stekla očal iz tega razloga pogosto zarosijo.

Povečan dotok toplega zraka v bližini oči najverjetneje povzroči hitrejše izhlapevanje solz s površine očesa, zato imate pekoč občutek in so vaše oči razdražene.

Zaradi zoprnega občutka se lahko hitro ujamete v začaran krog suhih oči, saj si oči pogosteje mencate, kar pa lahko nanje negativno vpliva. Nastanejo lahko celo drobne poškodbe roženice.

Kako preprečiti suhe oči zaradi nošenja zaščitne maske

Poudarjamo, da so zaščitne maske seveda zelo pomembne za preprečevanje širjenja covida-19. Kljub suhim očem je nošenje maske nujno, da zaščitite sebe in druge. Vseeno pa lahko upoštevate spodnje nasvete, da bo nošenje maske do vaših oči malce prijaznejše.


1. Poskrbite, da se maska dobro prilega obrazu

Maska se mora dobro prilegati vašemu obrazu, da kar najbolj preprečite uhajanje zraka proti očem. Po potrebi prikrajšajte zanke za ušesa, masko nujno zatesnite na nosu ter poskrbite, da je nameščena tesno ob zgornji del ličnic.

navodila za nameščanje zaščitne maske

2. Čim manj časa se zadržujte v okolju, ki očem jemlje vlago

Če morate veliko časa preživeti z zaščitno masko, se poskušajte sicer izogibati prostorom in situacijam, ki povzročajo suhe oči. Čim manj se zadržujte v močno ogrevanih prostorih in se izogibajte vetrovnemu vremenu.


3. Veke očistite s sterilnimi krpicami in naredite obkladke

Po celem dnevu z zaščitno masko je priporočljivo predel okoli oči dobro očistiti. Najprej utrujene oči razvajajte s toplimi obkladki, nato pa jih temeljito očistite s sterilnimi krpicami Blephaclean.

Kapljice za oči Thealoz Duo za suhe oči pozimi
Kapljice za oči Thealoz Duo za takojšnje olajšanje pri suhih očeh.

4. Uporabite kapljice za oči in druge izdelke za suhe oči

Na suhe oči blagodejno delujejo kapljice za oči brez konzervansov Thealoz Duo, saj te oči prijetno navlažijo. Kapljice za oči Thealoz Duo vsebujejo kombinacijo učinkovin s trehalozo, ki oči ne samo vlaži in ščiti, pač pa tudi obnavlja njihovo površino. Oči s kapljicami negujte večkrat na dan in poskrbite za pravilno vkapavanje. Zjutraj in zvečer lahko uporabite tudi gel za oči Thealoz Duo Gel, ki bo vaše oči še dodatno oskrbel s prepotrebno vlago.

Thealoz Duo Gel za suhe oči pozimi
Thealoz Duo Gel dolgotrajno lajša simptome suhih oči.

Še več predlogov, kako se pozimi izogniti suhim očem

Če ne nosite zaščitne maske tako dolgo, da bi vam lahko ta povzročila suhe oči, so vaše oči suhe in pekoče zaradi klasičnih razlogov, ki se pojavljajo pozimi. Za suhe oči pozimi poskrbite takole:

  1. Preverjajte količino vlage v prostoru in če je treba uporabljajte vlažilnik zraka.

  2. Manj ogrevajte in se raje toplo oblecite.

  3. Za zasloni zavestno mežikajte in uporabite pravilo 20–20: Po 20 minutah dela si vzemite premor in za 20 sekund poglejte stran od ekrana in v daljavo, da razbremenite oči.

  4. Pijte veliko tekočine, saj s tem hidrirate tudi oči.

  5. Zaščitite oči pred mrazom in vetrom s sončnimi ali zaščitnimi očali.

  6. Preprečite, da bi vam vroč zrak v avtomobilu pihal direktno v oči.

  7. Uporabljajte kapljice za oči oz. umetne solze brez konzervansov, npr. umetne solze Thealoz Duo. Za še večji učinek jih kombinirajte z gelom Thealoz Duo Gel in privoščite očem prepotrebno olajšanje.
suhe oči pozimi gospa prepreči s sončnimi očali
Pozimi oči zaščitite s sončnimi očali.

Če vas mučijo še kakšne koli druge težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.

  • Vir 1 – Seasonal Variation in Dry Eye (US National Library of Medicine)
  • Vir 2 – Face Mask-Associated Ocular Irritation and Dryness (US National Library of Medicine)

Nazaj na vrh