Okrevanje po operaciji sive mrene

Nasveti za hitro okrevanje po operaciji sive mrene

Zaradi zamegljenega vida so vam diagnosticirali sivo mreno in vas napotili na poseg. Vas skrbijo zapleti? Se bojite, da bo okrevanje po operaciji sive mrene dolgotrajno? Naj vas pomirimo: ta najpogostejši operativni poseg v oftalmologiji lahko traja zgolj 15 minut, domov pa boste predvidoma lahko odšli še isti dan.

V nadaljevanju najdete koristne informacije, ki vam bodo pomagale, da bodo vaše oči kmalu spet v stari formi. In še bonus: mogoče se znebite očal!

siva mrena ali katarakta pri starejšem gospodu

Kaj naj pričakujem tik po operaciji?

Po operaciji vam bo zdravnik predpisal antibiotične in protivnetne kapljice ter vam dal navodila, kako pogosto jih vkapavati. Mogoče vam bo priporočil tudi uporabo kapljic za suhe oči oz. umetnih solz. Naročil vam bo, kako paziti na operirano oko, dogovorila pa se bosta še za kontrolni pregled čez dan ali dva po posegu.

Po posegu ne smete voziti sami domov. Svetujemo vam, da si zunaj takoj nadenete sončna očala, ki jih je pametno nositi še nekaj dni po posegu.

Najbolje, da doma nekaj dni počivate, da si oči lažje opomorejo in da bo okrevanje po operaciji sive mrene karseda hitro.

Je normalno, da po operaciji vidim megleno?

Najprej se morajo oči navaditi na novo umetno znotrajočesno lečo, ki je zamenjala vašo zamegljeno naravno lečo. Zato je popolnoma normalno, da na začetku, ko odstranite zaščito oz. prevezo, vidite nekoliko zamegljeno. Mnogim se jasen vid povrne že v nekaj urah po posegu, drugi pa lahko vidijo zamegljeno tudi do par tednov.

Normalno je tudi, da tik po posegu vidite dvojno, vas oči srbijo ali se vam malce solzijo. Če vas karkoli skrbi, povprašajte zdravnika na kontrolnem pregledu.

Lahko se zgodi tudi, da imate po posegu rdeče oči, saj je med operacijo prišlo do drobnih poškodb žilic v vaši beločnici. Nevšečnost bo izginila v nekaj dneh.

za hitro okrevanje po operaciji sive mrene zdravnik da navodila
Za hitro okrevanje po operaciji sive mrene upoštevajte navodila svojega oftalmologa.

Kako po operaciji pravilno vkapavati kapljice za oči

Za okrevanje po operaciji sive mrene je izrednega pomena, da vestno in pravilno uporabljate predpisane kapljice za oči, ki jih lahko kombinirate tudi z umetnimi solzami. Sledite spodnji shemi za vkapavanje umetnih solz in enak postopek upoštevajte tudi pri drugih predpisanih kapljicah.

1. Najprej si temeljito umijte roke.

2. Glavo nagnite nazaj in poglejte navzgor.

3. S prstom nežno povlecite spodnjo veko navzdol, da ustvarite prostor med veko in očesom oz. t.i. veznično vrečko.

4. V prostor med veko in očesom kapnite eno kapljico. Pri tem pazite, da ne pride do stika med vrhom plastenke in očesom ali veko.

5. Zaprite oko in s prstom nežno pritisnite v kotiček očesa.

Zakaj se po operaciji sive mrene pojavijo suhe oči

Pri marsikaterem posegu na očeh se lahko pojavi občutek suhih oči in tudi operacija sive mrene ni izjema. Občutek je še bolj izrazit, če so vas suhe oči mučile že pred operacijo (vir 1). Ker kirurg pri posegu prereže tudi roženične živce, pride do prekinitve komunikacije med roženičnimi živci in solznimi žlezami, ki žlezam sicer sporočajo, kdaj je treba izločati solze (vir 2). Očesna površina zato ni dovolj navlažena in pojavijo se suhe in pekoče oči. Če vas suhe oči po operaciji doletijo, vam bo oftalmolog priporočil uporabo umetnih solz in vam svetoval take brez konzervansov. Umetne solze Thealoz Duo so podrobno opisane na povezavi.

Kapljice za oči Thealoz Duo za suhe oči po operaciji sive mrene
Umetne solze Thealoz Duo blagodejno vplivajo na razdražene oči po operaciji sive mrene.

Kakšne so omejitve po operaciji sive mrene

Po operaciji vam bo vaš oftalmolog gotovo odsvetoval določene aktivnosti. Svetujemo, da se omenjenih omejitev čim bolj držite, da bo okrevanje po operaciji sive mrene kar najbolj hitro in uspešno. V spodnjem seznamu povzemamo najpomembnejša navodila in omejitve.

Opozorila in omejitve po operaciji sive mrene

1. Ne mencajte si oči in se jih čim manj dotikajte.

2. Izogibajte se uporabi ličil vsaj 1 mesec. 

3. Zunaj nosite sončna očala

4. Vsaj 2 ali 3 dni po operaciji počivajte

5. Izogibajte se napornemu delu ali vadbi in dvigovanju bremen vsaj 3 tedne po operaciji.

6. Preverite pri oftalmologu, kdaj lahko spet začnete voziti.

7. Ne plavajte v morju, jezeru ali bazenih, dokler vam oftalmolog ne da zelene luči.

8. Uporaba raznih zaslonov ni prepovedana, poskušajte pa jo v dneh po operaciji čim bolj omejiti.

9. Obraza raje do 3 dni po operaciji ne umivajte z milom, da ne bi zašlo v operirano oko.

10. Vsaj 3 dni po operaciji pazite, da vam pri umivanju obraza voda ne pljuskne v operirano oko.

11. Pri umivanju las zaščitite oko, da vam v oko ne zaide voda.

12. Vestno uporabljajte predpisane kapljice za oči.

13. Po potrebi lahko uporabljate tudi umetne solze.

14. Ne pozabite na kontrolni pregled pri oftalmologu.

okrevanje po operaciji sive mrene vključuje tudi nošenje sončnih očal in pazljivo umivanje obraza
Po operaciji sive mrene je priporočljivo nekaj dni zunaj nositi sončna očala ter paziti, da voda pri umivanju ne zaide v oči.

Simptomi, ki jih po operaciji ne smete spregledati

Normalno je, da po posegu nekaj časa vidite zamegljeno ali dvojno. Vse te nevšečnosti bodo v nekaj tednih po operaciji izginile. Če pa v očesu občutite bolečino, se vam vid nenadoma poslabša, pred očmi vidite pike oz. se vam bliska, nemudoma kontaktirajte svojega oftalmologa.

Po operaciji sive mrene bo svet jasnejši

Ker bo kirurg v vaše oko vstavil novo umetno lečo, lahko pri tem hkrati opravi tudi korekcijo vida. V oko lahko vstavi različne tipe leč, od katerih je odvisno, kakšne vrste očala boste po operaciji potrebovali oz. ali jih sploh boste. Posvetujte se z oftalmologom o vaših željah in skupaj izberita rešitev, ki vam najbolje ustreza.

Če vas mučijo še kakršne koli druge težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.

Vir 1Managing Dry Eye Key to Patient Satisfaction after Cataract, Refractive Surgeries (www.ophthalmologytimes.com)
Vir 2Dry-Eye Syndrome after Cataract Surgery (www.reviewofophthalmology.com)

Nazaj na vrh