Suhe oči: simptomi, vzroki, zdravljenje

SUHE OČI

Suhe oči so težava, s katero se predvsem zaradi staranja prebivalstva in sodobnega načina življenja srečuje vse več ljudi.

suhe oči, ponazorjene s suho zemljo

Suhe oči: dejstva o bolezni

Suhe oči oz. bolezen suhih oči je zelo pogosta kronična bolezen, pri kateri solze prehitro izhlapijo s površine očesa ali pa se ne tvorijo dovolj učinkovito. Ker solze oči vlažijo in ščitijo ter omogočajo jasen vid, so suhe oči zato bolj izpostavljene dejavnikom okolja.

Suhe oči so pogostejše pri starejših ljudeh, še posebej ženskah, ter tistih, ki imajo bolezni vezivnega tkiva, Sjögrenov sindrom, se zdravijo z estrogeni ali zdravili za zniževanje krvnega tlaka, diuretiki, hormonskimi kontraceptivi, antidepresivi itn. Suhe oči se lahko pojavijo tudi pri prehrani z nizko vsebnostjo omega-3-maščobnih kislin, pomanjkanju vitamina A in po očesnih operacijah.
ikona info za informacijo o zapletih pri suhih očeh

Previdnost ni odveč

Simptome suhih oči je treba lajšati, da preprečite zaplete, saj lahko suhe in pekoče oči sčasoma povzročijo resne poškodbe na očesni površini.

Imate suhe oči? To so najpogostejši simptomi.

Suhe oči povzročajo različne simptome. Mogoče v očeh občutite praskanje ali zbadanje, lahko se vam zdi, da imate v očesu pesek ali kak drug tujek. Obenem so vaše oči pekoče, pordele in otekle, zjutraj pa se pogosto zbudite z zlepljenimi vekami. Zaradi vseh teh znakov so oči utrujene in bi jih najraje kar zaprli. Morda občutite celo močen pritisk ali bolečino v očesu. To je posledica stresa, ki ga doživljajo žleze vek in veznice.

Celo čezmerno solzenje je lahko simptom suhih oči. Do tega pride, kadar solzna tekočina ni primerna in se slabo porazdeli po očesu. Roženica postane preveč suha, kar povzroči še večje proizvajanje tekočine v solznih žlezah, ki pa po svoji sestavi ni primerna in ne obstane na površini očesa. Pomemben znak je tudi preobčutljivost na svetlobo. Do nje pride, ko je roženica že poškodovana. Tako stanje lahko povzroči tudi splošno poslabšanje vida.
Vsi simptomi suhih oči se še posebej pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki uporabljajo kontaktne leče, in se s starostjo še okrepijo.

Suhe oči in najpogostejši simptomi:
 • občutek suhih oči,
 • občutek pekočih oči,
 • neprijeten občutek ob nošenju kontaktnih leč,
 • preobčutljivost oči na veter/dim,
 • občutek tujka v očeh,
 • zamegljen vid,
 • rdečina,
 • utrujene oči,
 • čezmerno solzenje,
 • preobčutljivost na svetlobo,
 • bolečina v očeh.
ikona kapljice z napisom brez konzervansov

Oči brez konzervansov

Pomembno je vedeti, da lahko izdelki za oči s konzervansi dodatno poslabšajo simptome suhih oči ter na dolgi rok poškodujejo površino očesa. Pri težavah z očmi si zato pomagajte brez škodljivih konzervansov in očem omogočite okrevanje na varen način.

Več o tem

Kateri so najpogostejši vzroki za suhe oči?

suhe oči pri moškem z očali za prenosnikom
Delate za računalnikom?
Pri delu z računalnikom pomežiknete samo štiri- do petkrat na minuto, zato sta roženica in veznica neenakomerno navlaženi. Če k temu dodamo še naprezanje oči, bleščanje in odseve v računalniškem ekranu ter pogosto suh zrak v pisarnah, je tako delo zelo naporno za oči.

Več informacij o sindromu računalniškega vida oz. digitalnemu naprezanju oči, kot se tudi imenuje, najdete na tej povezavi.
Je krivo okolje?
Cvetni prah, ozon v zraku, UV-žarki in suh zrak pogosto še poudarijo pekoč in neprijeten občutek v očeh. Zlasti pozimi so lahko oči pogosto suhe.

Veliko letite?
V letalu je zračna vlaga izjemno nizka, med 5 in 10 %, zato je potovanje z letalom velika obremenitev za oči. Zaradi pomanjkanja solzne tekočine vas oči začnejo srbeti, peči in pordijo.
suhe oči pri ljudeh na krovu letala
suhe oči pri ženski zaradi hormonov
So krivi hormoni?
Najpogosteje suhe oči prizadenejo ženske. Razlog za to najdemo predvsem v hormonskih spremembah. Ženski hormoni so, skupaj z drugimi dejavniki, odgovorni za kakovost solznega filma.

Premalo olja v solznem filmu?
Suhe oči se lahko pojavijo tudi zaradi nezadovoljivega izločanja olja (meibuma) iz meibomovih žlez, ki je del solznega filma. Meibomove žleze se nahajajo v očesnih vekah in če se te zamašijo, se olje, ki je ključno za preprečevanje prehitrega izhlapevanja solznega filma, ne more zadovoljivo izločati. Težava se lahko ob neustreznem zdravljenju razvije tudi v vnetje vek oz. blefaritis.
Imate kakšno drugo bolezen?
Suhe oči so lahko tudi posledica sladkorne bolezni, bolezni ščitnice, revmatičnega obolenja ali Sjögrenovega sindroma. Na proizvajanje in kakovost solznega filma vplivajo tudi vnetne bolezni žil ali bolezni kože, kot so akne ali nevrodermitis. Prav tako na solzni film vpliva uživanje nekaterih zdravil.

Ste bili na operaciji oči?
Operacija katarakte oziroma sive mrene je sicer rutinski poseg, ki zahteva le majhen rez, ki se hitro zaceli. Vendar pa lahko ta zmoti solzni film in povzroči težave z očmi, med drugim tudi bolezen suhih oči – več na na tej povezavi. Pri operativnih popravkih slabovidnosti je roženica zaradi “brušenja” močno obremenjena. To lahko povzroči vnetne reakcije in zelo močno izsušitev oči. Težava je podrobneje pojasnjena na tej povezavi.
sadje in zelenjava na krožniku z merilcem sladkorja
suhe oči pri ženski, ki si daje v oko kontaktno lečo
Uporabljate kontaktne leče?
Če imate ob uporabi kontaktnih leč suhe oči, vam trenutne leče najverjetneje ne ustrezajo.

Oči s kontaktnimi lečami potrebujejo dovolj solzne tekočine. Roženica namreč nima lastnih krvnih žil in kisik dobiva iz solzne tekočine. Zato je nujno, da kontaktne leče plavajo v solznem filmu. Če bi ležale neposredno na roženici, se ta ne bi mogla oskrbeti s kisikom.

SUHE OČI IN PRVA POMOČ: KAPLJICE ZA OČI OZ. UMETNE SOLZE

Za pomoč in kot nadomestek naravne solzne tekočine na trgu obstajajo kapljice za suhe oči, ki simptome suhih in pekočih oči občutno ublažijo. Umetne solze v obliki kapljic so zelo podobne človeškim solzam in jih lahko uporabljate brez zadržkov. Pogostost uporabe je odvisna od stopnje resnosti simptomov. Kapljice ne zmanjšujejo nastajanja naravnih solz.

Edine kapljice za oči na trgu, ki oči ne samo vlažijo, ampak tudi obnavljajo in ščitijo očesno površino, so Thealoz Duo.

Zakaj kapljice Thealoz Duo oči tako dobro prenašajo?
 • Nudijo bioprotekcijo, kar pomeni, da ščitijo in obnavljajo očesno površino (z vsebnostjo trehaloze);
 • so brez konzervansov (ti lahko pri dolgotrajni uporabi povzročijo spremembe roženice in dodatno izsušijo očesno površino);
 • so brez fosfatov (pri dolgotrajni uporabi se lahko fosfati začnejo kopičiti v roženici);
 • so hipotonične, s čimer suhim očem povrnejo ustrezno osmotsko ravnovesje;
 • vsebujejo naravne sestavine.

Kako kapljice za oči pravilno uporabljati?
Pravilna uporaba kapljic za oči je pri tako pereči težavi, kot so suhe oči, izjemnega pomena, saj je samo na ta način zdravljenje učinkovito. Nič ne pomaga, če kapljice za oči vkapavamo pogosto, če to delamo narobe. Sledite torej navodilom za uporabo kapljic v videoposnetku, da boste čim prej začutili blagodejno moč kapljic za oči Thealoz Duo.KAJ ŠE LAHKO NAREDITE SAMI?

Razbremenite oči za računalnikom
 • Računalniški zaslon namestite pod višino oči;
 • poskrbite, da v zaslon ne sveti luč ali dnevna svetloba;
 • v pisarni poskrbite za zadostno zračno vlago (pogosto pomaga že občasen izklop klimatske naprave, ki izsuši zrak);
 • ob delu z računalnikom redno mežikajte, saj boste s tem naravno navlažili oči (upoštevajte pravilo 20–20: vsakih dvajset minut zamižite za dvajset sekund);
 • večkrat poglejte v daljavo;
 • uporabljajte vlažilne in zaščitne kapljice za suhe oči brez konzervansov.

Zoperstavite se neugodnemu okolju
Če ste občutljivi na okoljske vplive, oči pred sončno svetlobo zavarujte s kakovostnimi sončnimi očali, ki absorbirajo UV-žarke in imajo dodatno stransko zaščito. Če občutite simptome suhih oči, si lahko pomagate s kapljicami za suhe oči brez konzervansov. Z njimi lahko iz oči izpirate tudi nečistoče, tujke ali cvetni prah.

Oči potrebujejo posebno pozornost predvsem v zimskem času, ko je zaradi ogrevanja zrak v prostoru pogosto suh. Poleti se izogibajte ventilatorjem in klimatiziranim prostorom, ne zadržujte se v zakajenih prostorih oz. v prostorih, kjer je v zraku veliko prahu. Veliko boste storili tudi, če boste pili dovolj tekočine in uživali hrano, bogato z omega-3-maščobnimi kislinami.

Da bi se izognili težavam z očmi med letalskim poletom, si pred potovanjem v lekarni priskrbite kapljice za suhe oči brez konzervansov, sploh če nosite kontaktne leče. Če kontaktnih leč ne potrebujete ali si jih na dolgih poletih odstranite, bo prišel prav tudi gel za suhe oči brez konzervansov s podaljšanim delovanjem.

Učinkovita rešitev za suhe, razdražene in utrujene oči z edinstveno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki vlaži, ščiti in obnavlja površino suhega očesa.

Cena: 16,95 €

V košarico
izdelek Thea

Najboljša rešitev za suhe in razdražene oči z edinstveno kombinacijo karbomera, hialuronske kisline in trehaloze, ki dolgotrajno vlaži, ščiti in obnavlja površino suhega očesa.

Cena: 17,95 €

V košarico
izdelek Thea

Odlična rešitev za vsakodnevno učinkovito higieno vek ter čiščenje pred zdravstvenimi posegi na očeh in po njih.

Cena: 14,94 €

V košarico
izdelek Thea

Inovativna rešitev za suhe, razdražene, pekoče in utrujene oči s hialuronsko kislino ter dodatkom aktinokinola, ki zagotavlja UVB-zaščito.

Cena: 10,96 €

V košarico
izdelek Thea
Previdno pri kontaktnih lečah
Če uporabljate kontaktne leče in imate težave s suhimi očmi, se glede izbire kontaktnih leč čim prej posvetujte s svojim oftalmologom. Pri tem bodite pozorni na odločilne lastnosti leč, kot so hitro vpijanje vlage, počasno oddajanje vlage in najvišja stopnja prepustnosti za kisik. Če vam vaše trenutne kontaktne leče povzročajo težave z očmi, lahko poskusite tudi z drugim sistemom za njihovo nego, vsekakor pa si boste težave olajšali, če boste skrajšali čas nošenja kontaktnih leč.

Poleg tega lahko za solzni film, ki je osnova za udobno nošenje kontaktnih leč, poskrbite z dodatnim vlaženjem oziroma uporabo kapljic za suhe oči. Za uporabnike kontaktnih leč se priporoča izključno kapljice za suhe oči brez konzervansov, saj tako varujete vaše oči in kontaktne leče.

Ne podcenjujte pomena redne higiene vek
Na splošno pa je za zdravje oči pomembna redna higiena vek v povezavi z rednim umivanjem obraza in lasišča. Pri tem uporabljajte tople obkladke na vekah, masirajte veke in uporabljajte posebne krpice za čiščenje vek. Celoten postopek čiščenja vek najdete tukaj.

KDAJ NA PREGLED K ZDRAVNIKU?

Včasih ukrepi, ki jih lahko izvajate sami, niso dovolj učinkoviti. Takrat je čas, da obiščete očesnega zdravnika – oftalmologa. Ta vam bo pomagal z dodatnimi nasveti in ukrepi za izboljšanje stanja. Za odpravljanje težav z očmi vam lahko predpiše tudi lokalno protivnetno terapijo in priporoča povečan vnos hranil, bogatih z omega-3-maščobnimi kislinami.

Nazaj na vrh