Pekoče oči in glavobol, pa ne že spet …
10. 02. 2021

So pekoče oči in glavobol povezani?

Ste tudi vi med tistimi nesrečniki, ki jih velikokrat muči glavobol? Ste morda opazili, da ob glavobolu ali migreni pogostokrat občutite pekoče oči? Potem ste prišli na sled povezavi, na katero opozarja čedalje več znanstvenikov. V obsežni študiji so ugotovili, da bolnike z migreno za najmanj 20 % pogosteje doletijo suhe oz. pekoče oči kot siceršnjo populacijo (vir 1). Težava je večplastna, zato bodo za boljše počutje potrebne celostna skrb za oči in korenite spremembe življenjskega sloga.

pekoče oči in glavobol mučita gospo na sliki
Pekoče oči so neprijetne, glavobol še bolj.

Pekoče oči in glavobol: vzroki in simptomi

Pekoče oči, ki jih marsikdo opisuje tudi kot suhe, utrujene ali boleče, se strokovno imenujejo bolezen oz. sindrom suhega očesa. Do težav ponavadi pride zato, ker solze prehitro izhlapijo s površine očesa ali pa se ne tvorijo dovolj učinkovito. Obstaja veliko vzrokov za suhe in pekoče oči. A čedalje več dokazov je, da je pojav suhih oči še veliko bolj kompleksna težava, kot se zdi na prvi pogled, saj marsikoga mučijo neodvisno od navedenih vzrokov.

Za glavoboli v Sloveniji trpi kar 20 % ljudi, zato so ena najpogostejših zdravstvenih težav (vir 2). Poznamo primarne in sekundarne glavobole. Prvi so tisti, ki jih ne povzroči nobena druga zdravstvena težava, drugi pa so rezultat zunanjih dejavnikov, npr. bolezni, pretresa možganov, poškodbe glave.

Med primarne glavobole spadajo tenzijski glavobol, migrene in glavobol v skupkih. Povzročajo jih med drugim stres, pomanjkanje spanca, depresija, izpuščanje obrokov, dehidracija in pitje prevelikih količin alkohola. Med glavoboli so najbolj zloglasni napadi migrene, ki lahko trajajo od nekaj ur do več dni. Vlogo pri njenem razvoju imajo tudi neravnovesja na ravni kemijskih sprememb in sprememb osrednjega in perifernega živčevja. Za migreno so značilni ponavljajoči, enostranski glavoboli z zmerno do hudo intenzivnostjo kljuvajoče ali utripajoče bolečine (vir 3). Napade lahko sprožijo številni dejavniki, odvisni od posameznika: stres, pomanjkanje spanja, določena živila, čutni dražljaji in okoljski dejavniki.

Kaj pravijo študije o povezavi med pekočimi očmi in glavobolom?

Vse več študij dokazuje povezavo med pekočimi očmi in glavobolom.

Iz v uvodu omenjene obsežne ameriške študije iz leta 2019, ki je vključevala skoraj 73 000 bolnikov očesnih klinik v Severni Karolini, je razvidno tudi, da je povezava med pekočimi očmi in glavobolom pogostejša pri starejših ženskah (vir 1).

Tako imajo moški z migrenami, starejši od 65 let, skoraj dvakrat več možnosti za pojav pekočih oči, pri ženskah z migrenami enake starosti pa so možnosti skoraj 2,5-krat višje.

pekoče oči in glavobol pri starejšem moškem
Glavobol in pekoče oči doletita tako moške kot ženske, čeprav so ženske pogosteje na udaru.

V še eni obsežni ameriški raziskavi, ki je pod drobnogled vzela skoraj milijon ameriških veteranov s težavami s suhimi očmi, predvsem moških, so znanstveniki iskali povezavo med suhimi oz. pekočimi očmi in kroničnimi bolečinami. Ugotovili so precejšnjo prisotnost pekočih oči pri tistih, ki so poročali o glavobolih oz. migreni (vir 4).

Kar nekaj raziskav ugotavlja tudi, da bolnike s pekočimi očmi spremljajo glavoboli oz. migrene, ki trajajo dlje in so bolj intenzivni kot pri tistih, ki pekočih oči nimajo (vir 5).

Tudi raziskava, objavljena v kanadski strokovni publikaciji za oftalmologijo (vir 6), je ugotovila večjo pogostost migren z avro pri tistih, ki jih hkrati mučijo tudi suhe oči. Poleg tega so bolniki s suhimi oz. pekočimi očmi poročali, da so glavoboli oz. migrene v njihovih življenjih prisotni dlje časa v primerjavi s tistimi, ki pekočih oči niso omenjali.

Zakaj se ob pekočih očeh pojavlja glavobol oz. obratno?

Žal strokovnjakom trenutno še ni popolnoma jasno, kakšna je narava povezave med pekočimi očmi in glavobolom. Potrebnih bo še več raziskav, da bi ugotovili, ali so dejansko pekoče oči tiste, ki lahko povzročijo glavobol ali pa so te zgolj eden od simptomov.

Nekaj možnih razlag oz. skupnih mehanizmov pekočih oči in glavobola:

 •  Skupina znanstvenikov se nagiba k razlagi, da se obe težavi pojavita zaradi vnetnih procesov (vir 7).

 •  V majhni ameriški študiji je bilo ugotovljeno, da imajo bolniki z migrenami in simptomi pekočih oči drugačno očesno strukturo od siceršnje populacije. Pregled z mikroskopom je pokazal manj gosta vlakna živcev v roženici očesa (vir 8). Ugotovitev podpira hipotezo strokovnjakov za migrene, ki vlogo pri sprožanju migrene in avre pripisujejo aktiviranemu oz. vzdraženemu trigeminalnemu živcu. Gre za enega od 12 možganskih živcev, ki oživčuje oči in je vpleten v izločanje solz. Tudi simptomi suhih oči se domnevno lahko pojavijo zaradi aktiviranega trigeminalnega živca, predvsem zaradi številnih končičev tega živca v roženici.

 • Kanadski znanstveniki so ugotovili, da imajo ljudje s pogostimi napadi glavobola oz. migrene več soli z svojih solzah (vir 6). Več soli seveda vodi v še dodatno izsuševanje površine očesa in posledično v pekoče oči.
pekoče oči in glavobol zaradi vnetega trigeminalnega živca
Trigeminalni živec naj bi imel vlogo pri sprožanju migrene, povezan pa je tudi s pekočimi očmi.

Pekoče oči in glavobol imajo kar nekaj skupnih točk, kar podpira domnevo, da sta stanji povezani. Pri obeh težavah se pojavljajo občutljivost na svetlobo in bolečine v očeh. Zanimivo je tudi, da obe bolezni pogosteje doletita ženske. Obe bolezni sta pogostejši pri tistih, ki imajo težave s spanjem, utrujenostjo, stresom in depresijo. Obe brez dvoma znižujeta kakovost življenja.

So kapljice za oči in sprememba življenjskega sloga rešitev?

Težavi, ki tako močno vpliva na vse vidike našega življenja, se je treba po robu postaviti na celosten način.

Najprej z uporabo umetnih solz oz. kapljic za oči poskrbite za pekoče oči. Izberite kakovosten izdelek brez konzervansov, da oči ne bi še dodatno dražili. Priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, ki poskrbijo za takojšnje olajšanje. Gre za edine kapljice za oči na trgu z disaharidom trehalozo. Ta nudi t. i. bioprotekcijo, kar pomeni, da ščiti, vlaži in obnavlja površino oči. Poleg tega so kapljice za oči hipotonične in tako še dodatno ugodno delujejo na vlažnost vaših oči.

kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo so odlična prva pomoč pri pekočih očeh.

Poleg tega se kar najbolj izogibajte prostorom z nizko vlago oz. uporabljajte vlažilnike zraka, pri delu za računalnikom pa pogosto mežikajte ter si vsakih 20 minut privoščite odmor za oči. Če so v vašem primeru pekoče oči in glavobol tesno povezani, bodo te drobne spremembe v življenju morda malce omilile vaše težave z glavoboli.

Marsikdaj pa so potrebne korenite spremembe, če se želimo za vedno posloviti od tako zoprne težave, kot so glavoboli. Gotovo se boste strinjali, da so spodnji nasveti univerzalni in koristijo tudi pri težavah s pekočimi očmi:

 1. pijte veliko vode;
 2. omejite količino popitega alkohola;
 3. privoščite si dovolj kakovostnega spanca;
 4. čim več se gibajte;
 5. sproščajte se v naravi ali z jogo;
 6. prehranjujte se zdravo in se izogibajte predelani hrani.

Če vam z uporabo umetnih solz in upoštevanjem zgornjih nasvetov ne odleže, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom oz. oftalmologom, ki vam bo znal najbolje svetovati.

pekoče oči in glavobol fant odpravlja z gibanjem in vodo
Borite se proti pekočim očem in glavobolu: gibajte se, sproščajte in popijte dovolj vode.

Če pa vas mučijo še kakšne koli druge težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.


 • Vir 1 – Association Between Dry Eye Disease and Migraine Headaches in a Large Population-Based Study (JAMA Ophthalmology)
 • Vir 2Kaj je glavobol? (glavobol.com)
 • Vir 3O migreni (migrena.si)
 • Vir 4Evidence that dry eye is a comorbid pain condition in a U.S. veteran population (International Association for the Study of Pain)
 • Vir 5The relationship between dry eye and migraine (National Library of Medicine)
 • Vir 6 Tear osmolarity and subjective dry eye symptoms in migraine sufferers (Canadian Journal of Opthalmology)
 • Vir 7The Link Between Dry Eye and Migraines (verywellhealth.com)
 • Vir 8Chronic migraine is associated with reduced corneal nerve fiber density and symptoms of dry eye (National Library of Medicine)
Nazaj na vrh