Sjögrenov sindrom: simptomi, nasveti, zdravljenje
05. 05. 2021

Sjögrenov sindrom: simptomi, nasveti, zdravljenje

Sjögrenov sindrom je še ena v vrsti avtoimunih bolezni, ki so v sodobnem času vedno bolj pogoste. Če imate izjemno suhe oči, poleg tega pa občutite tudi suha usta ter suhost v nosu in žrelu, ni odveč, če svojemu zdravniku omenite ta redek sindrom. V Sloveniji ima Sjögrenov sindrom 0,6 % odraslega prebivalstva, v enem letu pa na novo zbolijo štiri osebe na 100.000 prebivalcev (vir 1). V nadaljevanju osvetljujemo to neprijetno bolezen in ponujamo nekaj rešitev za najbolj zoprne simptome.

infrografika: sjogrenov sindrom in simptomi
Sjögrenov sindrom in poglavitni simptomi.

Sjögrenov sindrom: dejstva

Sjögrenov sindrom je avtoimuna bolezen, pri kateri imunski sistem pomotoma napada lastno tkivo, ker ga prepozna kot telesu tuje celice. Pri Sjögrenovem sindromu telo napade predvsem žleze z zunanjim izločanjem. To so solzne žleze, žleze slinavke ter žleze v koži, sluznici dihal in prebavil. Zaradi motenega delovanja teh žlez se pojavlja suhost sluznic, še posebej suhe oči in usta. Suha sluznica se lahko pojavi tudi v nosu in grlu, bolezen pa se lahko odrazi tudi na koži ali v redkih primerih celo na sklepih ali notranjih organih.

Sjögrenov sindrom najpogosteje prizadene ženske, saj naj bilo med bolniki s tem sindromom 90 % žensk, starih med 40 in 60 let. Sindrom lahko sicer doleti kogarkoli, pogosto pa se ga diagnosticira na temeljitem očesnem pregledu. V raziskavi, ki je zajela ZDA, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in Japonsko, so ugotovili, da ima diagnozo Sjögrenov sindrom trenutno okoli 1,63 milijona prebivalcev omenjenih držav, številka pa naj bi do leta 2029 narasla na 1,75 milijona (vir 2). 

Vzrok za bolezen je neznan, domneva pa se, da gre za kombinacijo genetskih dejavnikov in prebolelih virusnih okužb. Zanimivo je, da se pogosto pojavi v kombinaciji z drugimi avtoimunimi boleznimi, npr. revmatoidnim artritisom, lupusom pa tudi multiplo sklerozo.


Med najpogostejšimi simptomi so predvsem suhe oči

Večina ljudi z Sjögrenovim sindromom najprej občuti suhe oči in suha usta ter bolečine v sklepih, a bolezen lahko vpliva tudi na delovanje ledvic, ožilja, pljuč, jeter in živčnega sistema.

Razpon simptomov je pester, bolnike doleti naslednje:

 • suhe oči, razjede roženice in očesne okužbe,
 • zamegljen vid,
 • neprijeten občutek pri nošenju kontaktnih leč,
 • blefaritis ali vnetje vek,
 • suha sluznica v nosu, pogost sinusitis, krvavitve iz nosu,
 • suha usta, afte, zobna gniloba, težave pri žvečenju, govorjenju in okušanju,
 • spremembe okusa in voha,
 • suhe in razpokane ustnice,
 • suho grlo,
 • suha nožnica,
 • pljučnica, ponavljajoči se bronhitisi,
 • nevrološke težave, kot so zmanjšana koncentracija, slabši spomin in glavoboli,
 • otečene in boleče žleze slinavke,
 • utrujenost,
 • artritis, bolečine v sklepih,
 • koža, občutljiva na UV-sevanje.
gospa ima sjogrenov sindrom, zato se slabo počuti
Sjögrenov sindrom je neprijetna bolezen.

Nadležni simptomi Sjögrenovega sindroma pod drobnogledom

Suhe oči in usta – avtoprotitelesa (beljakovine imunskega sistema, ki napadajo lastne celice) se pri Sjögrenovem sindromu pogosto najprej osredotočijo na žleze, ki proizvajajo solze in slino, kar povzroči kronično suhe oči in usta. Če so vaše oči vedno suhe, vas lahko posledično pogosteje doletijo okužbe očesa, saj na očesni površini ni dovolj solz, ki bi z oči spirale nečistoče, vključno z virusi in bakterijami. Poleg tega so vaši zobje bolj na udaru zaradi pomanjkanja sline, saj slina ščiti pred pojavom kariesa. Neredko so za Sjögrenov sindrom značilne tudi srbeče oči in zamegljen vid ter slab zadah.

Otekle žleze slinavke – zaradi vnetja, povezanega z avtoimuno boleznijo, lahko otečejo žleze slinavke, zlasti tiste pod spodnjo čeljustjo in pred ušesi.

Težave pri vohanju in okušanju – zaradi manjšega izločanja sline in nosne tekočine lahko pride do težav pri okušanju in vohanju. V ustih lahko imate grenek ali kovinski okus. Nekateri omenjajo tudi ščemenje ali odrevenelost jezika.

Suha koža in suha nožnica – avtoprotitelesa si lahko za tarčo izberejo tudi druge celice, ki v telesu proizvajajo tekočino. Kot posledica se pojavita suha koža in suha nožnica. Neredko se pojavi škrlaten kožni izpuščaj, nožnica pa srbi, spolni odnosi so boleči, pogosta so tudi vnetja sečevoda.

Boleči in otekli sklepi – za solznimi žlezami in slinavkami so naslednji na udaru sklepi. Bolečina se ponavadi pojavi v več sklepih hkrati. Bolezen poteka v zagonih: izmenjujejo se obdobja bolečine in skoraj normalnega počutja.

Izjemna utrujenost – težave, ki jih povzroča Sjögrenov sindrom, vas lahko izredno utrudijo; utrujenost pa je lahko tako psihična kot fizična. Številni poročajo, da je ravno utrujenost tista, s katero se pri sindromu najtežje spopadajo.

boleči sklepi zaradi sjogrenovega sindroma pri starejšem moškem
Če imate Sjögrenov sindrom, vas morda mučijo boleči sklepi.

Nevrološke težave – pri Sjögrenovem sindromu se najpogosteje pojavijo simptomi, povezani z vnetjem živcev, ki povezujejo mišice in hrbtenjačo. To povzroči občutek odrevenelosti in pekočine, šibkost ter nerodnost. Pride lahko tudi do poškodb živcev, ki regulirajo telesne funkcije, kar lahko povzroči težave s krvnim tlakom, prebavo, sečili, potenjem in uravnavanjem telesne temperature.


Kako si pomagati pri suhih očeh

Eden od tipičnih in prvih znakov Sjögrenovega sindroma je neugodje v očeh, zamegljen vid, utrujene in pekoče oči ter kronično suhe oči zaradi vnetih solznih žlez ter sprememb v sestavi solz.

S spodnjimi nasveti boste ohranili oči vlažne in ublažili nelagodje:

Uporabljajte kapljice za oči oz. umetne solze – kapljice za oči oz. umetne solze so nepogrešljiv spremljevalec vseh s Sjögrenovim sindromom. Uporabljate jih lahko večkrat na dan, priporočamo pa, da zvečer in zjutraj oči vlažite z gelom. Ker je za zadostno vlažnost kapljice treba uporabljati pogosto, je ključno, da izberete izdelek brez konzervansov.

Konzervansov ne vsebujejo tudi kapljice za oči Thealoz Duo z dodatkom hialuronske kisline, ki dokazano pomaga pri premagovanju najhujših oblik bolezni suhih oči (vir 3). Poleg tega je v Thealoz Duo tudi trehaloza, edinstvena učinkovina, ki obnavlja očesno površino.

kapljice za oči pomagajo pri suhih očeh, ko imajo Sjogrenov sindrom
Kapljice za oči oz. umetne solze so nepogrešljiv spremljevalec vseh s Sjögrenovim sindromom.

Pogosto mežikajte – Pomembno je, da mežiknete vsaj pet- do šestkrat v minuti in tako ohranite očesno površino vlažno in čisto. Čeprav ponavadi mežikamo nezavedno, se pri suhih očeh potrudite, da boste o mežikanju razmišljali, in to čim pogosteje.

Očem privoščite počitek – oči ga nujno potrebujejo, sploh če jim grozi suhost. Redno počivajte med branjem ali delom za računalnikom – oči zaprite ali se zazrite v daljavo. 

Zaščitite svoje oči – močna svetloba ali delci v zraku lahko zelo razdražijo oči, zato jih zaščitite s sončnimi očali. Z njimi se lahko zavarujete pred svetlobo, pa tudi zmanjšate izhlapevanje solz z očesne površine. Očem bo delo dobro, če boste nanje med počitkom položili mokro krpo.

Ukrotite vnetje vek ali blefaritis – Tudi vnetje vek je eden od simptomov Sjögrenovega sindroma, ki ga prepoznate po rdečih, oteklih in srbečih vekah. Pri spopadanju s simptomi se najbolj obnese vsakodnevna temeljita higiena vek, ki mora biti izvajana pravilno.

Za čiščenje vek svetujemo uporabo sterilnih krpic Blephaclean, s katerimi lahko učinkovito odstranite nečistoče in negujete občutljivo kožo vek.

Krpice Blephaclean pomagajo tudi pri Sjogrenovem sindromu
Tudi vnetje vek je eden od simptomov Sjögrenovega sindroma – blažimo ga z redno higieno vek.

Previdno pri nanašanju ličil – črtala, senčil in maskare na nanašajte na rob vek. Dovolj je, če z maskaro obarvate samo konice trepalnic.


Nasveti za spopadanje s simptomi in zdravljenje

Za zdravljenje Sjögrenovega sindroma žal ni na voljo specifičnih zdravil, terapija se osredotoča na blaženje simptomov.

Eden najbolj zoprnih simptomov Sjögrenovega sindroma so suha usta. Da bi spodbudili izločanje sline, svetujemo lizanje bonbonov ali žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja. Marsikdaj pomaga tudi vlaženje ustne sluznice z vodo z dodatkom limone brez sladkorja. 

Tudi nosna sluznica je pri Sjögrenovem sindromu pogosto suha. Najbolje jo je vlažiti s pršilniki s fiziološko raztopino.

Nujna je tudi skrbna ustna nega in redni pregledi pri zobozdravniku, da bi se izognili težavam z zobno gnilobo, ki vas lahko hitro doleti zaradi pomanjkanja sline.

Za suho kožo pomagajo vlažilne kreme in losjoni, pri suhi nožnici pa vaginalni vlažilni geli. Če vas mučijo bolečine v sklepih in mišicah, lahko pomagajo zdravila proti bolečinam ali nesteroidni antirevmatiki. Telesnih aktivnosti se nikar ne izogibajte, saj lahko prispevajo k boljšemu počutju.

Pri resnih, a redkih zapletih Sjögrenovega sindroma, kot so prizadetost živčevja, ledvic ali vnetje žilne stene, vam bo zdravnik predpisal zdravljenje z glukokortikoidi in drugimi zdravili, ki vplivajo na imunski sistem.


Sjögrenov sindrom je bolezen, pri kateri lahko traja tudi več let, da je postavljena diagnoza. Zapleti so redki, saj je bolezen prej neprijetna kot nevarna. Bodite posebej pozorni, če imate zelo suhe oči in morebitne druge avtoimune bolezni, saj jih Sjögrenov sindrom pogosto spremlja.

Če vas zanima še karkoli drugega v zvezi s skrbjo za oči. vas vabimo, da pobrskate po naši zbirki za zdravje oči na povezavi.


 • Vir 1Sjögrenov sindrom (revma.net)
 • Vir 2Diagnosed prevalent cases of Sjögren’s Syndrome to reach 1.8 million by 2029 in the 7MM (globaldata.com) 
 • Vir 3Sodium hyaluronate eye drops of different osmolarity for the treatment of dry eye in Sjögren's syndrome patients (National Library of Medicine)


Nazaj na vrh