Alergijski konjunktivitis – pogost vzrok solzenja

Alergije

Alergijskim težavam z očmi pravimo tudi alergijski konjunktivitis oz. alergijsko vnetje veznice in so ena najpogostejših oblik konjunktivitisa, ki naj bi ga enkrat v letu izkusilo kar 40 % ljudi.

alergijski konjunktivitis in razdražene oči pri mladi ženski

O ALERGIJSKEM KONJUNKTIVITISU

Pri alergiji naš imunski sistem reagira na snovi – alergene, ki na večino ljudi nimajo vpliva. Nastopi preobčutljivostna reakcija, ki je sicer ne bi pričakovali.

Pri očesnih alergijah govorimo o alergijskem konjunktivitisu – vnetju veznice. Najpogostejši alergeni, ki povzročijo alergijski konjunktivitis, so prah, cvetni prah, plesni, živalska dlaka in kozmetika. Simptome poslabšajo še suh zrak, UV-sevanje in onesnaženje. Težavni so lahko tudi konzervansi v kapljicah za suhe oči.

Vzrok za nastanek alergije je napaka v imunskem odzivu organizma. Sistem napačno reagira in se burno odzove na snov, ki sicer ni škodljiva. Ob prvem stiku z alergenom reakcija običajno ni tako močna, vzpostavi pa se imunski spomin. To pomeni, da bo ob naslednjih stikih z alergenom reakcija burnejša in hitrejša. Imunski odziv pripelje do vnetja, ki je značilno za alergijo. Vsi simptomi in znaki bolezni so posledica našega imunskega sistema.

Kako prepoznati očesno alergijo?

Pogosti očesni znaki alergije so:
  • pretirano solzenje,
  • srbečica,
  • občutljivost na svetlobo,
  • rdečica,
  • občutek praskanja/tujka v očeh,
  • otekle veke.
Našteti simptomi se lahko pojavijo skupaj z ostalimi simptomi alergijskega rinitisa (zamašen nos ipd.).

Rdečica in srbečica oči sta med prvimi znaki alergije in nastopita nekaj minut po stiku z alergenom. Alergen se ujame v solzni film in še nekaj ur po stiku z alergenom se oko lahko začne solziti ali otekati, lahko pa imate tudi občutek tujka v očesu.

Kako si lahko pomagate sami?

Podatki kažejo, da le 10 % bolnikov, ki jih mučijo simptomi alergijskega vnetja očesne veznice, poišče zdravniško pomoč. Ostali se zatečejo k samozdravljenju. Nekaj nasvetov za obvladovanje sezonskih alergij lahko najdete v članku na tej povezavi. Priporočamo tudi intervju o premagovanju nadležnih simptomov, kot sta solzenje in srbenje oči.

Če uporabljate kontaktne leče, priporočamo, da v času očesnih alergij raje nosite očala. Če to ni mogoče, svetujemo pogostejše čiščenje kontaktnih leč, da odstranite alergene, ki se naberejo na njih. Priporočljiva je uporaba dnevnih kontaktnih leč.

Za omilitev simptomov je smiselno uporabljati tudi kapljice za suhe oči, saj vsaj delno sperejo alergene s površine očesa. Bistvenega pomena je, da so kapljice za suhe oči brez konzervansov in da omogočajo bioprotekcijo, npr. kapljice Thealoz Duo. Tudi drugi izdelki za samozdravljenje očesne alergije naj bodo brez konzervansov, saj jih vaše oči boljše prenašajo, medtem ko lahko konzervansi povzročijo celo poslabšanje simptomov alergije.

Učinkovita rešitev za suhe, razdražene in utrujene oči z edinstveno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki vlaži, ščiti in obnavlja površino suhega očesa.

Cena: 16,95 €

V košarico
izdelek Thea

Zelo pomembna je redna higiena vek, saj s tem odstranite alergene, ki se naberejo na vekah in trepalnicah in dodatno dražijo oči. Najbolj priročne so z losjonom prepojene sterilne krpice brez konzervansov, ki so že pripravljene za uporabo, npr. krpice Blephaclean.

Odlična rešitev za vsakodnevno učinkovito higieno vek ter čiščenje pred zdravstvenimi posegi na očeh in po njih.

Cena: 14,94 €

V košarico
izdelek Thea

Če sami ne uspete olajšati težav oz. če občutite kakršnekoli neobičajne simptome, je treba obiskati osebnega zdravnika. Če so težave hujše, je potreben pregled pri očesnem zdravniku, ki vam bo svetoval in po potrebi predpisal ustrezna zdravila.

Prva pomoč pri alergijskem konjunktivitisu, ki s pravo kombinacijo zdravilnih učinkovin učinkovito blaži simptome in znake alergijskega konjunktivitisa.

izdelek Thea

Učinkovito nad cvetni prah

V spomladanskem času cvetenja rastlin so za tiste, ki ste nagnjeni k alergijam na cvetni prah, najbolj zoprni suhi in vetrovni dnevi. Cvetni prah je v suhem vremenu bolj aktiven, saj brez težav lebdi v ozračju in hitro najde občutljive oči. Dež dodobra prečisti ozračje, zato se v naravo ali na vrt raje odpravite po dežju.

V suhih dneh, ko je cvetnega prahu v zraku precej, skušajte vaš dom čim bolj zapreti in zračenje načrtujte takrat, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku najnižja. Poleg tega skušajte čim manj cvetnega prahu prinesti v svoj dom z oblačili in obutvijo. Perilo raje sušite v zaprtih prostorih ali sušilnem stroju.

Seveda smo vsi različno občutljivi na alergene v zraku, zato skušajte ugotoviti, kaj vam povzroča pekoče in srbeče oči, in se temu izognite. V primeru pojava alergije bo obisk pri vašem osebnem zdravniku najboljša rešitev, saj vam bo znal svetovati, kako omiliti posledice. Na povezavi najdete natančne podatke o trenutnem stanju alergenov v zraku. Pomagal vam bo tudi koledar cvetenja trav in dreves, ki najpogosteje nagajajo vsem, ki ste nagnjeni k alergijam.

koledar cvetenja
Nazaj na vrh