Vnetje vek ali blefaritis je obvladljiva bolezen

Vnetje vek

Vnetje vek oziroma robov vek (blefaritis) je ena izmed najpogostejših bolezni oči, ki jo lahko s pravilnim ravnanjem uspešno nadzorujemo.

Vnetje vek pri moškem

O bolezni vnetih vek oz. blefaritisu

Blefaritis je vnetje vek oziroma roba, kjer izraščajo trepalnice. Ob vnetju vek oči postanejo rdeče, razdražene in srbeče, na trepalnicah pa se pogosto pojavijo luskaste kraste, ki so podobne tistim pri prhljaju.

Eden od vzrokov za vnetje vek so lahko bakterije na robovih vek, ki so del normalne flore, drugi pa je nedelovanje meibomovih žlez v vekah. To je pogosto prisotno pri alergikih in tistih osebah s kožnimi boleznimi, kot sta seboroični dermatitis in rozacea.
Poznamo dve vrsti blefaritisa. Anteriorni blefaritis prizadene zunanjo stran veke. Največkrat ga povzročata bakterijsko vnetje in seboroični dermatitis. Posteriorni blefaritis prizadene notranjo stran veke. Gre za nedelovanje meibomovih žlez, ki izločajo maščobna olja v solzni film. Posteriorni blefaritis večinoma povzročata rozacea (kronična vnetna kožna bolezen na obrazu) in seboroični dermatitis lasišča (prhljaj). Blefaritis ali vnetje vek je kronična bolezen, ki je pogosto ni mogoče popolnoma ozdraviti, zato pa je njen potek mogoče nadzorovati, tako da so težave zelo majhne ali jih skoraj ni. Vnetje vek običajno ne pušča trajnih posledic na vidu.

Imate vnetje vek?

Blefaritis se lahko pojavi v akutni ali kronični obliki kot vnetna stanja z vmesnimi obdobji brez težav. Če imate vnetje vek, so simptomi navadno hujši zjutraj, prizadeti pa sta obe očesi.

Najpogostejši simptomi vnetja vek oz. blefaritisa:
 • pordeli robovi vek,
 • srbeče veke,
 • zlepljene veke ob jutranjem prebujanju,
 • trepalnice, ki ne izraščajo normalno,
 • izpadanje trepalnic,
 • luske oz. zasušen izcedek na robovih vek in ob trepalnicah,
 • mastne veke,
 • rdeče in utrujene oči,
 • dražeč, pekoč občutek v očeh,
 • občutek tujka v očeh,
 • pogosto solzenje,
 • občutljivost na svetlobo,
 • pogost pojav ječmenčkov.

Kako si lahko pomagate sami?

Pogosto lahko k izboljšanju stanja pripomore že redna higiena vek ter redno umivanje obraza in lasišča. Dobro denejo tudi topli obkladki na vekah, masaža vek in čiščenje s posebnimi krpicami za veke. Če vas muči vnetje vek ali druge težave z očmi, se izogibajte ličenju oči, saj otežuje pravilno očesno higieno. Prav tako med zdravljenjem vnetih vek ni priporočljiva uporaba kontaktnih leč.

Prvi znaki vnetja so rahla oteklina, pordelost ali kraste na robovih vek. V tem primeru je izjemnega pomena vsakodnevno čiščenje z rednim odstranjevanjem izločkov in sebuma.

Čiščenje vek s krpicami Blephaclean

vnetje vek pri ženski s toplimi belimi oblogami na očeh Tople obloge
Za 5 do 10 minut na oči položite čiste, tople in vlažne obkladke. Toplota bo zmehčala zgoščene izločke žlez.
vnetje vek pri ženski, ki si s prsti masira veke Masaža vek
S prsti nežno zmasirajte veke z gibi gor in dol, da z zgornje in spodnje veke odstranite zmehčane izločke žlez.
vnete veke si ženska čisti s sterilnimi krpicami Čiščenje vek in robov vek
Veke očistite s sterilnimi krpicami z losjonom Blephaclean. Z nežnimi gibi drgnite rob veke ter temeljito očistite zgornjo in spodnjo veko ter njen rob.
Pomen pravilne nege pri vnetju vek
Izjemnega pomena je, da pri vnetju vek temeljito in redno čistite vse nečistoče, izločke sluznice, sebum ter zasušene izcedke na vekah, robovih vek in trepalnicah. Priporočljivo je, da nego po priporočenem postopku izvajate večkrat na dan.

Še natančnejša navodila s prikazom vseh korakov higiene vek za kar najbolj učinkovito nego najdete v videoposnetku.

Potrebujete zdravljenje?

Včasih ukrepi, ki jih lahko izvajate sami, niso dovolj učinkoviti. Takrat je čas, da obiščete očesnega zdravnika – oftalmologa. Ta vam bo lahko pomagal z dodatnimi nasveti in ukrepi za izboljšanje stanja. Zdravljenje je odvisno od vrste blefaritisa in je praviloma vedno dolgotrajno. Popolna ozdravitev pogosto ni mogoča, a lahko uspešno blažite simptome, če ste vztrajni in dosledni. Med jemanjem zdravil se je smiselno izogibati uporabi kontaktnih leč.

Zdravnik oftalmolog vam lahko predpiše antibiotično mazilo ali kapljice. Če druge vrste zdravljenja niso uspešne, vam lahko priporoča oralne antibiotike. Tudi kortikosteroidne kapljice za oko in kortikosteroidna mazila pomagajo ublažiti vnetje oči in vek. Če pa se je blefaritis razvil zaradi druge bolezni, je treba zdraviti tudi osnovno bolezen.

Vsekakor pa je za zdravljenje najpomembnejša redna higiena vek, ki ublaži simptome in preprečuje ponavljanje težav, treba pa jo je izvajati dvakrat na dan. Očesna higiena mora postati navada, tako kot prhanje in umivanje zob.

Možni zapleti vnetja vek oz. blefaritisa
 • Bolezen suhih oči
 • Bolezen suhih oči je pogost zaplet ob vnetju vek. Nastane, kadar oči ne zmorejo proizvesti dovolj solz ali pa te prehitro izhlapijo. Sindrom suhih oči se lahko razvije tudi pri boleznih, ki pripomorejo k razvoju blefaritisa, kot sta rozacea ali seboroični dermatitis, saj te povzročijo spremembo sestave solz. Težave s suhimi očmi lahko lajšate s kapljicami za oči brez konzervansov Thealoz Duo, ki jih dobite v lekarnah brez recepta.
 • Nenormalno izraščanje trepalnic
 • Zaradi blefaritisa lahko začejo trepalnice rasti v neobičajnih smereh ali se zarastejo.
 • Brazgotinjenje vek
 • Dolgotrajni blefaritis lahko povzroči brazgotinjenje vek.
 • Ječmen
 • Eden od zapletov blefaritisa je tudi okužba žlez lojnic, ki se kaže kot otekla in pordela bulica na veki, poznani kot ječmen.
 • Halacij (meibomova cista)
 • Halacij nastane zaradi blokade okužene lojnice. Spremljata ga rdečina in otekanje, za razliko od ječmena pa se pojavi na notranji strani veke. Več o halaciju na veki preberite na povezavi.
 • Konjunktivitis
 • Konjunktivitis je vnetje tanke sluznice, ki pokriva notranji del veke in zrklo. Oko postane rdeče, ker so drobne žilice v veznici bolj napolnjene s krvjo. Ljudem z blefaritisom se konjunktivitis lahko ponavlja.

Odlična rešitev za vsakodnevno učinkovito higieno vek ter čiščenje pred zdravstvenimi posegi na očeh in po njih.

Cena: 14,94 €

V košarico
Blephaclean® sterilne krpice za veke

Prava rešitev za dnevno higieno vek pri okužbi s pršico demodeks, ki z izvlečkom olja čajevca pršico učinkovito odpravlja, kožo pa neguje in vlaži s hialuronsko kislino.

Cena: 27,95 €

V košarico
Blephademodex sterilne krpice
Nazaj na vrh