Pršica demodeks lahko povzroči vnetje vek

Okužba s pršico demodeks

Pršica demodeks je naravno prisotna na koži, nevšečnosti pa začne povzročati, kadar se prekomerno namnoži. Nahaja se v žlezah lojnicah, v lasnih mešičkih in na trepalnicah. Okužba s to pršico lahko prispeva k vnetju vek (blefaritis).

vnetje veke zaradi pršice demodeks

O demodeksu

Demodeks je najpogostejši zajedalec mikroskopske velikosti na človeški koži. Poznanih je več vrst, vendar okužbo pri človeku povzročata le dve vrsti (Demodex folliculorum in Demodex brevis). Nahaja se v žlezah lojnicah, v lasnih mešičkih in na trepalnicah. Kadar se prekomerno namnoži, lahko povzroči vnetje vek (blefaritis).

Okužba z demodeksom poteka z direktnim stikom in se lahko razširi z obraza na veke. Zavedati se je treba, da pršice ni mogoče odstraniti z običajnimi kozmetičnimi sredstvi za čiščenje.

Zakaj se demodeks razraste?

Na razrast pršice demodeks vplivajo številni dejavniki, med drugim tudi tip kože, prekomerna izpostavljenost soncu, uživanje alkohola, kajenje, stres, začinjena hrana, vroče pijače in hitre spremembe v temperaturi.

Število okužb z demodeksom v populaciji narašča s starostjo. Opažajo ga pri 84 % prebivalstva pri 60. letu in pri 100 % starejših od 70 let. Raziskava, ki se je osredotočila na refraktorni blefaritis, je pri teh bolnikih ugotovila visoko stopnjo razširjenosti demodeksa (76,9 %).

Vnetje vek zaradi demodeksa?

Simptomi vnetja vek oz. blefaritisa, ki ga povzroča pršica demodeks, so:
 • srbeče veke,
 • občutek tujka v očeh,
 • pekoč občutek v očeh in na področju vek,
 • pogosto solzenje,
 • pordele in vnete veke,
 • nestabilen in zamegljen vid.
Nekateri izmed kliničnih znakov so:
 • pordel rob vek,
 • trepalnice, ki ne rastejo naravnost, ampak vsaka v svojo smer,
 • cilindrične luske, ki so videti kot prhljaj in so ovite okoli trepalnic,
 • očesni ječmen, ki se ponavlja,
 • skorjaste obloge na koncu vek,
 • nepravilno delovanje Meibomovih žlez.

Kako si lahko pomagate sami?

V obdobju brez težav priporočamo redno higieno vek s krpicami Blephaclean.

Če pa vas okužba z demodeksom vseeno doleti, svetujemo, da za čiščenje vek uporabljate krpice s prečiščenim aktivnim izvlečkom olja čajevca, ki je toksičen za demodeks. Vsebujejo ga sterilne krpice Blephademodex, ki učinkovito lajšajo simptome okužbe ali vnetja vek zaradi pršice demodeks ter omogočajo naravno hidracijo občutljive kože okrog oči. Obenem hialuronska kislina regenerira, pomiri in zagotovi naravno hidracijo občutljive kože okrog oči.

Krpice Blephademodex so brez konzervansov, mil in dodatnih dišav, zato po uporabi vek ni treba izpirati. Svež vonj, ki ga boste zaznali, sterilnim krpicam dajejo omenjene sestavine.

Prava rešitev za dnevno higieno vek pri okužbi s pršico demodeks, ki z izvlečkom olja čajevca pršico učinkovito odpravlja, kožo pa neguje in vlaži s hialuronsko kislino.

Cena: 27,95 €

V košarico
izdelek Thea

Kako pravilno čistiti veke pri okužbi s pršico demodeks?

Za učinkovit boj s pršico demodeks je potrebna pravilna in vsakodnevna higiena vek s krpicami Blephademodex. Kakšen je pravi postopek nege vek s temi krpicami, namenjenimi za uporabo posebej ob okužbi s pršico demodeks, preverite v videoposnetku z navodili.

pršica demodeks mikroskopski posnetek
Mikroskopsko majhen, a zelo nadležen
Okužba s pršico demodeks ne igra ključne vloge samo pri kroničnem in težko obvladljivem blefaritisu, ampak tudi pri nastanku različnih bolezni očesne površine, kot sta disfunkcija Meibomovih žlez in bolezen suhih oči, vpliva pa tudi na nelagodje pri nošenju kontaktnih leč.

Obisk pri oftalmologu svetujemo v dveh primerih:
 • ob trdovratnem blefaritisu, ki se ne odzove na običajno zdravljenje,
 • ob pojavu cilinidričnih lusk, ki ovijajo trepalnice na korenu.
Nazaj na vrh