Utrujene oči: eden od znakov digitalnega stresa

Utrujene oči: eden od znakov digitalnega stresa

Digitalizacija je prežela vse pore sodobnega življenja in dosegla vse starostne skupine. Z digitalnimi napravami vse poteka hitreje, lažje, učinkoviteje, a čeprav vam v številnih pogledih izjemno olajšajo življenje, povzročajo marsikatero težavo, tudi utrujene oči.

Samo pomislite: morda vsak delovni dan od jutra strmite v računalnik, med kosilom na telefonu malce pobrskate po družbenih omrežjih, zvečer pa si ogledate kakšen film ali serijo. To je debelih devet ur za različnimi zasloni, ki se gotovo odražajo na vašem zdravju, da o negativnih vplivih na vaše oči sploh ne govorimo.

utrujene oči in digitalni stres pri mladem moškem za računalnikom
Utrujene oči so eden od glavnih znakov digitalnega stresa.

Nič čudnega, če je popoldne vaš vid že zamegljen, v očeh pa čutite napetost, pečejo vas in so hkrati tudi razdražene in srbeče. Utrujene oči so eden od glavnih znakov sindroma računalniškega vida, kot se strokovno imenuje težava z očmi zaradi dolgotrajne uporabe računalniških zaslonov, in pestijo čedalje več ljudi.

Obremenjenost z vso tehnologijo, ki nas obkroža, je že dobila svoje ime: digitalni stres in zajema širok razpon fizičnih simptomov, ki jih lahko občutite, ko dlje časa delate za računalnikom ali z drugo digitalno napravo. 

V nadaljevanju preberite, zakaj so utrujene oči glavni simptom težav z očmi zaradi pretirane uporabe zaslonov in kako urediti delovno okolje, da bodo telo in oči kar najmanj trpele.


Kako digitalizacija kroji naš vsakdan

Podatki Statističnega urada republike Slovenije so precej zgovorni: mobilni telefon je v letu 2020 uporabljalo 97 % vseh 16–74-letnikov, kar 93 % gospodinjstev je imelo dostop do interneta. Vsak dan je internet uporabljalo 74 % 16–74-letnikov, velika večina rednih uporabnikov do interneta dostopa prek pametnega telefona (92 %) (vir 1).

Na delovnem mestu se je digitalizacija dotaknila skoraj tri četrtine zaposlenih. V šolah in za domače naloge je uporaba računalnika stalnica. Čas, ki ga otroci zaradi šole preživijo za ekrani, se je povečal tudi na račun epidemije.

Tudi v prostem času se marsikdo ne more ločiti od različnih ekranov. Ali tudi vi takoj, ko se zbudite, pogledate na telefon? Morda so e-sporočila, SMS-ji in aplikacije zadnja stvar, ki jo preverite, preden greste spat.

Veliko mladih raje igra videoigre, sedi za računalnikom ali gleda televizijo, kot da bi šli ven v naravo, pogosto tudi starejši ne nudijo dobrega zgleda. Ves ta čas, ki ga preživite za različnimi zasloni, precej neugodno vpliva na telo in oči. Zaidete v stres, saj ste neprestano dosegljivi in obremenjeni z informacijami. Izginja čas za počitek in umirjenost. Možgani so bombardirani z informacijami, zato nikoli ne počivajo, niti nimajo časa za razmislek in selekcioniranje podatkov. Vsa ta nenehna aktivnost povzroča napetost in nemirnost. Strokovnjaki jo opisujejo kot digitalni stres, ki je posebej škodljiv za oči.

Oči so se skozi milijone let razvile v visokozmogljivo čutilo. To je gotovo dovolj časa, da so se odlično prilagodile na naloge, ki jih prinaša življenje.

A digitalna doba prednje postavlja nov izziv: hiter tempo in nenehno izpostavljenost različnim zaslonom. Utrujene oči zaradi prekomerne uporabe računalnikov so strokovnjaki opisali kot sindrom računalniškega vida, sindrom pisarniških oči ali digitalno naprezanje oči. S težavo naj bi se spopadalo okoli 70 % uporabnikov računalnikov (vir 2).

napete in utrujene oči pri ženski za računalnikom
Oči prekomerno gledanje v zaslone zelo obremenjuje.

Kako digitalni stres vpliva na oči ali sindrom računalniškega vida podrobno

Ko uporabljate računalnik, nenehno gledate samo na blizu, osredotočeni ste na majhno površino in le malo premikate oči. Pogled vam z zaslona občasno zdrsne samo navzdol k tipkovnici, kar je precej monotono. In ravno ta nenaravna monotonija ima svoje posledice. Samo gledanje sčasoma postane naporno. Ker se poleg tega oči nenehno prilagajajo podobam na zaslonu, ki se hitro spreminjajo, je očesna leča stalno napeta. Mišice, ki očesno lečo daljšajo ali krčijo, so tako v stalnem pogonu. Ker so izredno drobne, se lahko hitro utrudijo.

Najpogostejša simptoma, ki ju občutite zaradi dela za računalnikom, sta utrujene oči in občutek suhih in pekočih oči. Prvi simptom se strokovno imenuje astenopija, drugi pa bolezen suhih oči. Simptome pogosto poslabšajo slaba osvetlitev, neprimerna velikost in barva črk, moteč odsev zaslona, neprimerno delovišče ter nekorigirane refraktivne očesne napake. 

Skorajda odločilno k utrujenim očem prispeva dejstvo, da pri delu za računalnikom pomežiknete vsaj petkrat manj kot sicer, premalo mežikanja pa povzroča suhe in razdražene oči. Z mežikanjem namreč očesno površino navlažimo s solznim filmom.

Občutek suhosti dodatno poslabša temperatura in kakovost zraka v delovnem prostoru, saj so pisarne pogosto preveč ogrevane ali imajo močno klimatsko napravo. Poleg tega je toplota pred zaslonom nekoliko višja, zrak je bolj suh in poln pozitivnih ionov, s tem pa tudi prašnih delcev, kar oko še bolj razdraži, ga izsuši in v skrajnem primeru povzroči vnetje očesne veznice.

Marsikakšen simptom sindroma računalniškega vida pogosto sploh ni neposredno povezan z očmi, pestijo vas lahko tudi glavoboli in bolečine v mišicah zaradi prisiljene drže za računalnikom.


Utrujene oči in drugi simptomi sindroma računalniškega vida

Redna uporaba računalnika lahko povzroči suhe in razdražene oči, glavobole, pekoč občutek v očeh … Če simptomov ne odpravite, lahko vplivajo na vašo delovno učinkovitost in počutje. Poglejmo, na katere težave morate biti pozorni pri dolgotrajni izpostavljenosti zaslonom:

 • utrujene oči,
 • suhe oči,
 • pekoče oči,
 • rdeče oči,
 • naprezanje oči,
 • prekomerno solzenje,
 • zamegljen vid,
 • dvojni vid,
 • občutljivost na svetlobo,
 • bolečine v vratu in ramenskem predelu,
 • glavobol,
 • bolečine v hrbtu,
 • splošna utrujenost.
digitalni stres in utrujene oči pri ženski za delovno mizo in računalnikom
Simptomi digitalnega stresa možno vplivajo na storilnost.

Marsikdo simptome očesnih težav zaradi pretirane uporabe računalnika opiše kot utrujene oči, a velikokrat je prava težava bolezen suhih oči. Zaradi prepleta različnih dejavnikov (premalo mežikanja, suh zrak, osredotočeno delo) oči niso dovolj navlažene, saj solze prehitro izhlapijo z očesne površine. Vse to povzroči neprijetne občutke, vključno s pekočimi očmi, ki lahko ob premalo pozornosti privedejo celo do poškodb očesne površine. Skrbna in redna nega oči je zato ključnega pomena za zdravje in dobro počutje.


Kako nad utrujene oči od računalnika 

Če ste se prepoznali v zgornjih simptomih, očitno že imate težave zaradi sindroma računalniškega vida. Gotovo bi poskusili marsikaj, da ne bi več imeli neprijetnega občutka v očeh in bi si povrnili nekdanjo delovno storilnost. To so naši nasveti, kako pregnati suhe in utrujene oči ter na delovnem mestu in doma uživati brez neprijetnih očesnih simptomov:

Kapljice za oči - odlična prva pomoč za utrujene oči so kapljice oz. umetne solze. Kot že rečeno: utrujene oči so ponavadi suhe in pekoče, zato jih kapljice odlično navlažijo in pomirijo. Paziti morate le, da kapljice za oči ne vsebujejo konzervansov, ki pogosto prinesejo več škode kot koristi.

Priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo brez konzervansov, ki  z edinstveno kombinacijo učinkovin oči vlažijo, negujejo in obnavljajo očesno površino. Popolnoma varne so za pogosto uporabo, zato si jih lahko vkapate kadarkoli začutite težave z očmi.

Kapljice za oči Thealoz Duo preženejo utrujene oči
Kapljice za oči Thealoz Duo pomagajo pri utrujenih očeh

Tople obloge – toplota blagodejno vpliva na utrujene oči, zato za gretje vek uporabite posebna grelna očala. Velikokrat imajo ljudje z utrujenimi in suhimi očmi slabo delujoče Meibomove žleze, ki skrbijo za lipidni sloj solznega filma. Ravno toplota odmaši te žleze, zato znajo biti tople obloge za vas zelo blagodejne, a le če ritual izvajate redno. Če grelnih očal nimate, lahko na oči položite tudi toplo krpico. Ta naj bo na očeh približno 10 minut. Toplota bo pospešila pretok krvi, pa tudi količino solznega filma. Vse to prispeva k bolj navlaženim očem.

Hladni obkladki – Če topli obkladki ne delujejo, poskusite z nasprotnim pristopom. Brisačo namočite v hladno vodo, jo ožemite in položite na oči. Obkladki za utrujene oči vam lahko prinesejo olajšanje in manj zbadanja v očeh. Pazite, da voda ni premrzla, da ne bi poslabšali stanja.

Očistite veke – Velikokrat se ključ do boljše forme vaših oči skriva v higieni vek. Veke redno čistite in tako preženite občutek utrujenosti. Priporočamo sterilne krpice Blephaclean, ki vsebujejo hialuronsko kislino in vam bodo pomagale vzdrževati čiste veke.

Čim več mežikajte – če dolgo nepremično zrete v zaslon, ne mežikate toliko, kot bi morali, da bi zadostno navlažili površino očesa. Pomembno je, da mežiknete vsaj pet- do šestkrat v minuti in tako ohranite očesno površino vlažno in čisto. Čeprav ponavadi mežikamo nezavedno, se pri utrujenih očeh potrudite, da boste o mežikanju razmišljali, in to čim pogosteje.

Pravilo 20–20 za razbremenitev oči – redni premori med delom so eden najboljših načinov, kako razbremeniti oči. Včasih kar pozabimo odvrniti pogled od zaslona, zato si nastavite opomnik na telefonu ali računalniku, ki vas bo vsakih 20 minut dela opomnil, da za (vsaj) 20 sekund pogledate stran od računalnika in sprostite oči s pogledom v daljavo. Tako boste oči razbremenili od naprezanja pred zaslonom.

ženska je zaprla svoje utrujene oči
Razbremenite utrujene oči vsakih 20 minut dela za računalnikom.

Preverite svojo dioptrijo – marsikdaj so za utrujene oči kriva očala z napačno dioptrijo, kar lahko povzroča tudi glavobol in bolečine v očeh. Če so vaše oči utrujene in že nosite očala ali morda prvič opažate, da se vam slabša vid, je pri očesnem strokovnjaku pametno preveriti, kakšna je vaša dioptrija. Številne težave z očmi se lahko rešijo, če nosite očala, ki vam ustrezajo.

Ne nosite kontaktnih leč – Če imate težave z utrujenimi očmi, lahko kontaktne leče samo še povečajo nelagodje. V dneh, ko je občutek najhujši, leče raje zamenjajte z očali, da se oči spočijejo.

Čim prej v posteljo – kakovosten spanec je blagodejen za celotno telo, tudi za oči. Če so oči utrujene, jih bo nočni počitek regeneriral in jim povrnil moči.

Uporabite vlažilnik zraka – suh zrak v vašem domu ali pisarni še poslabša simptome sindroma računalniškega vida. Težave še posebej močno občutite v hladnih zimskih mesecih, ko je zrak suh zaradi ogrevanja. Zato razmislite o nakupu vlažilnika zraka, ki bo ublažil neprijetne simptome.

Jejte ribe – Losos in tuna ter sardele in razne druge vrste rib vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki izboljšajo delovanje Meibomovih žlez in tako zmanjšajo draženje oči in občutek suhosti. Druga živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, so oreščki, rastlinska olja in lanena semena.

Zaužijte dovolj tekočine – ko gre za blaženje občutka utrujenih oči, je voda še ena dobra strategija. Če začutite žejo, ste najverjetneje že dehidrirani. Zato pijte čim več, vsaj liter in pol vode na dan.

Če kljub vsem ukrepom, ki jih izvajate doma, vaše počutje ni boljše in vas še naprej mučijo utrujene oči, svetujemo pregled pri očesnem zdravniku, da preveri, kako je z vašimi očmi in vidom.


Kako si urediti delovno mesto, da vam digitalni stres ne bo mogel do živega

Če na delovnem mestu večino časa preživite za računalnikom, se zdi, da sta digitalni stres in utrujene oči nekaj, čemur se ne morete izogniti. Vendar pa lahko z nekaj prilagoditvami delovnega okolja in skrbjo zase stanje precej izboljšate ali se celo povsem znebite te zoprne težave. Konec koncev gre za začaran krog: če slabo sedite, boste slabo videli in obratno.

infografika: utrujene oči lahko preprečimo s pravilnim sedenjem

Pravilno se posedite za pisalno mizo

Za oči in celo telo je najbolje zaslon postaviti malce nižje od višine oči, tako da je rahlo nagnjen nazaj, razdalja od oči do zaslona pa naj ne bo manjša od pol metra. Poskrbite tudi za pravilen položaj na pisarniškem stolu, na katerem sedite z vzravnanim hrbtom, koti med zgornjim in spodnjim delom telesa ter v kolenih pa naj bodo čim bližje pravemu kotu.

Znebite se odseva na zaslonu

Eden najbolj motečih dejavnikov pri delu z računalnikom je odsev na zaslonu. Svoje delovno mesto si prilagodite tako, da v njem ne bo odsevov močnih virov svetlobe, kot sta pisarniška razsvetljava ali močen vir dnevne svetlobe. Če se odsevu ne morete izogniti, pa lahko za računalniški zaslon uporabite poseben filter proti bleščanju. 

Izboljšajte nastavitve zaslona

Preprosta prilagoditev nastavitev zaslona, npr. za svetlost, velikost pisave in kontrast, lahko pomembno pomaga razbremeniti pekoče in utrujene oči. Blagodejno deluje že, če svetlost zaslona nastavite tako, da se ujema s svetlostjo bližnje okolice. Če zaslon osvetljuje okolico, potem je nastavitev presvetla. Če je preveč temno ali sivo, je morda nastavitev pretemna. Prilagodite lahko tudi velikost pisave in kontrast, da vam bo kar najbolj ustrezalo, in tako razbremenite oči, še posebej pri branju ali delu z daljšimi dokumenti.


Če ste se v službi že srečali z utrujenimi očmi in drugimi zgoraj opisanimi simptomi, gotovo veste, da tovrstne težave precej vplivajo na vašo storilnost. Raziskave so pokazale, da je učinkovitost človeka, ki trpi zaradi sindroma računalniškega vida, manjša za približno petino. Zato razbremenite oči s kapljicami in drugimi našimi nasveti, da se boste na delovnem mestu bolje počutili. Če pa vas še karkoli muči v zvezi z očmi, vas vabimo, da pobrskate po naših člankih o zdravih očeh.


 • Vir 1Svetovni dnevi brez pametnega telefona (stat.si)
 • Vir 2 Impact of computer technology on health: Computer Vision Syndrome (CVS) (academicjournals.org) 
Nazaj na vrh