Sladkorna bolezen: med simptomi tudi suhe oči
11. 08. 2021

Sladkorna bolezen: med simptomi tudi suhe oči

Skoraj ni bolj pomembnega čutila, kot so oči. Če imate sladkorno bolezen, morate na oči še prav posebej paziti, saj se na njih radi pokažejo zapleti te pogoste kronične bolezni. Najbolj znana težava z očmi pri diabetesu je diabetična retinopatija, a ta še zdaleč ni edina. V zadnjem času se ob omembi besede sladkorna bolezen med simptomi vse večkrat omenjajo suhe oči. Pravzaprav je bila sladkorna bolezen prepoznana kot eden od vodilnih sistemskih dejavnikov tveganja za pojav suhih oči. Poglejmo podrobneje, kako sta bolezni povezani.

sladkorna bolezen: simptomi, zdravljenje, zapleti, preventiva
Sladkorna bolezen: simptomi, zdravljenje, zapleti, preventiva.

Sladkorna bolezen pod drobnogledom

Sladkorna bolezen je pogosta kronična presnovna težava, število bolnikov pa se v Sloveniji zaradi staranja prebivalstva hitro povečuje. Marsikaj pove podatek, da je v Sloveniji leta 2008 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo okoli 84.000 oseb, leta 2017 pa že okoli 111.400 oseb (vir 1). 

Za sladkorno bolezen s strokovnim imenom diabetes mellitus je značilna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Previsok krvni sladkor se pri diabetesu pojavi, ker telo njegove količine v krvi ni več sposobno regulirati. Količina sladkorja pri sladkornih bolnikih zato izjemno niha, kar ima lahko težke posledice za celotno telo, tudi za oči.

Za nihanja v ravni sladkorja je odgovoren hormon inzulin, ki ga proizvaja žleza trebušna slinavka. Inzulin poskrbi, da se sladkor, ki ga zaužijemo, razgradi, preide v kri in potuje do celic po telesu, kjer se shrani kot energetska rezerva.

Pri diabetikih trebušna slinavka tvori le malo ali nič inzulina ali pa postanejo celice v telesu odporne (manj odzivne) na delovanje inzulina (t.i. rezistenca na inzulin). Posledica tega je zvišanje ravni glukoze v krvi.

Za ugotovitev bolezni je odločilna določitev krvnega sladkorja (glukoze) v krvi. To preprosto preiskavo izvajajo v vsakem zdravstvenem laboratoriju. Sladkorna bolezen je potrjena, kadar je izmerjena vrednost inzulina v krvi višja od 7,1 na tešče ali 11,0 mmol/l kadarkoli v dnevu.

sladkorna bolezen in merjenje ravni glukoze v krvi pri starejšem moškem
Tudi doma si lahko merimo raven glukoze v krvi.

Poznamo več tipov sladkorne bolezni, med katerimi so najbolj znani trije:

Sladkorna bolezen tipa 1 – pojavi se večinoma pri otrocih in mlajših ljudeh ter se začne nenadno s hudo žejo in hujšanjem kljub večjemu uživanju hrane in pijač. Pri tem tipu bolezni telo ne tvori več inzulina, zato zahteva takojšnjo zdravniško pozornost in zdravljenje z inzulinom.

Sladkorna bolezen tipa 2 – gre za najpogostejšo obliko sladkorne bolezni (prek 90 %), ki se pojavlja pri starejših (povprečna starost ob odkritju bolezni je 55 let), ker telo inzulina ne izrablja pravilno ali se določeni organi nanj ne odzivajo. Lahko je posledica čezmerne telesne teže in nezadostne telesne dejavnosti.

Nosečnostna sladkorna bolezen Če trebušna slinavka nosečnice ne zmore povečati izločanja inzulina, kot ga zahteva povečana potreba v nosečnosti, se koncentracija glukoze v njeni krvi čezmerno poveča. To privede do t.i. gestacijske sladkorne bolezni. Pogosteje doleti nosečnice s prekomerno telesno težo in tiste s sladkorno boleznijo v družini.


Sladkorna bolezen: simptomi, ki so najpogostejši

 • velik občutek žeje,
 • potreba po pogostem uriniranju,
 • nenadna izguba telesne teže,
 • utrujenost,
 • izguba telesne moči,
 • slaba kakovost vida,
 • srbeča koža in mravljinci,
 • suhe oči.


Če pri sebi opazite omenjene tegobe, vam svetujemo, da se posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom. Prej ko dobite diagnozo, manj škode bo sladkorna bolezen naredila vašemu telesu.

Kaj vemo o bolezni suhih oči?

Tudi suhe oči so kronična bolezen, katere najpogostejši simptomi so:

 • pekoč občutek v očeh,
 • občutek tujka ali rezanje v očeh,
 • rdeče in utrujene oči,
 • moten ali zamegljen vid.


Po večini se suhe oči pojavijo iz naslednjih razlogov: lahko so posledica premajhnega izločanja solz, čezmernega izhlapevanja solz z očesne površine, solz slabe kakovosti ali kombinacije vseh naštetih razlogov.

suhe oči pri starejši ženski, kar je povzročila sladkorna bolezen
Sladkorna bolezen naj bi bila eden vodilnih sistemskih dejavnikov tveganja za pojav suhih oči.

Približno 90 % sladkornih bolnikov ima sladkorno bolezen tipa 2, ki se pojavi v zrelih letih, večinoma po 50. letu življenja. To so tudi leta hormonskih sprememb in težav z očmi zaradi staranja.

Marsikdo ima poleg sladkorne bolezni še druga obolenja, ki lahko povzročijo suhe oči, npr. avtoimunska bolezen Sjögrenov sindrom, bolezni vezivnega tkiva (revmatoidni artritis) ali vnetje vek oz. blefaritis.

Neredko lahko suhe oči občutite tudi, če jemljete določena zdravila, kot so zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, antihistaminiki, antidepresivi in kontracepcija, ter po refraktivnih očesnih operacijah (operacija sive mrene, laserska operacija vida).


Kako so povezane suhe oči in sladkorna bolezen? 

Če imate sladkorno bolezen, obstaja skoraj 50 % možnosti, da bodo vas doletele suhe oči (vir 2). Tveganje je večje pri slabo vodeni sladkorni bolezni tipa 1 in če imate diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice, ki se pojavi kot zaplet sladkorne bolezni).

A kakšen je razlog za pojav suhih oči pri sladkorni bolezni? Povišan sladkor v krvi škodi predvsem drobnim kapilaram v očeh, ki skrbijo za dotok kisika do vseh očesnih struktur.

Ker so strukture v očesu zaradi učinkov sladkorne bolezni slabše prekrvavljene, lahko pride do poškodb živcev v roženici. Če je prizadeto oživčenje roženice, se vaše solze slabše izločajo in se spremeni njihova sestava, zato je oslabljeno tudi obnavljanje roženične povrhnjice. Vse našteto vodi v bolezen suhih oči, ki lahko privede celo do poškodb očesne površine. Ravno iz tega razloga so pri diabetikih pogoste okužbe očesa in vnetje robov vek.

Če ste sladkorni bolnik, morda težav s suhimi očmi niti ne čutite. Razlog za to je, da so oči zaradi sladkorne bolezni slabo oživčene, zato so težave z očmi odkrite pozno. Kot sladkornemu bolniku vam tako prej kot ostali populaciji grozijo poškodbe očesne površine. Zato vam svetujemo redne preglede pri očesnih strokovnjakih, ki bo spremljal stanje vaših oči.

Diabetična retinopatija in pogostost bolezni suhih oči

Diabetična retinopatija je resen zaplet sladkorne bolezni, ki lahko vodi v slepoto. Gre za bolezen očesne mrežnice, ki se pojavi zaradi previsoke ravni sladkorja v krvi, kar poškoduje drobne žilice v mrežnici. Retinopatija je toliko verjetnejša, kolikor dlje imate sladkorno bolezen. Toda tisti, ki vzdržujejo dobro urejen krvni sladkor, imajo veliko manjšo možnost za retinopatijo ali se jim pojavi le v blažji obliki.

V raziskavi je bilo odkrito, da so suhe oči veliko pogostejše, če imate diabetično retinopatijo. Kar 82,5 % bolnikom je test razpolovnega časa solz TBUT pokazal, da imajo suhe oči (vir 3).

diabetična retinopatija: slikovni prikaz
Primerjava med zdravim očesom in očesom z diabetično retinopatijo.

Kako zdraviti suhe oči, če imate sladkorno bolezen

Če živite s sladkorno boleznijo, vam svetujemo pregled pri očesnem strokovnjaku vsaj enkrat na leto. Diabetes lahko ima pogubne učinke na oči, ki se jih da preprečiti ali omiliti, če so težave pravočasno odkrite. Če so vas poleg vseh drugih težav kot sladkornega bolnika doletele še suhe oči, jih začnite čim prej negovati, da zaščitite očesno površino.

Seveda je v prvi vrsti najpomembnejše, da si prizadevate za ustrezne vrednosti sladkorja v krvi, saj boste tako imeli manj tudi težav s suhimi očmi. Da boste imeli bolezen pod nadzorom, poskusite po najboljših močeh slediti spodnjim priporočilom:

Prehranjujte se zdravo uživajte živila iz polnozrnate moke, ajdovo in proseno kašo ter ovsene kosmiče. Meso naj bo pusto kuhano ali pečeno na žaru. Naj vašem jedilniku naj bo čim več svežega sadja in zelenjave. Izogibajte se tudi soli in raje eksperimentirajte z začimbami. Izogibajte se industrijsko pripravljenim jedem, cvrtju in seveda sladkarijam vseh vrst. 

Poskrbite za dovolj gibanja – izberite si priljubljeno telesno dejavnost in jo izvajajte vsaj trikrat na teden po eno uro.

Opustite kajenje če kadite, je bolezen precej težje nadzirati, zato čim prej prenehajte.

Imejte pod kontrolo krvni tlak in holesterol – Krvni tlak naj ne bo višji od 130/85 mmHg, holesterol v krvi pa naj ne preseže vrednosti 5,0.

Redno uživajte predpisana zdravila.

Kapljice za oči so idealna prva pomoč pri suhih očeh

Če vas ob sladkorni bolezni mučijo suhe oči, boste gotovo pogosto uporabljali kapljice za oči, zato je pomembno, da izberete visokokakovosten izdelek, ki ne vsebuje konzervansov. Priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, ki vsebujejo edinstveno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, naravni snovi za odlično vlaženje in zaščito očesne površine. Kapljice Thealoz Duo delujejo tudi kot antioksidant in so hipotonične.

Kaj odlikuje kapljice za oči Thealoz Duo?

 • zmanjšajo izhlapevanje solznega filma z očesne površine in ga stabilizirajo,
 • vzpostavljajo osmotsko ravnotežje solz,
 • obnavljajo celice na površini očesa in jih ščitijo pred poškodbami,
 • ščitijo celice na očesni površini pred izsuševanjem ter zmanjšajo vnetne procese.


Če se kljub redni uporabi kapljic za oči simptomi ne izboljšajo, vam svetujemo, da za nasvet prosite svojega zdravnika.

kapljice za oči Thealoz Duo so odlične, če vas pestijo suhe oči in sladkorna bolezen
Kapljice za oči Thealoz Duo poskrbijo za zadostno vlažnost oči.

Sladkorna bolezen je resna kronična bolezen, ki od vas zahteva veliko discipline. Želimo vam čim več zdravja in uspehov pri krotenju neprijetnih simptomov, tudi s pomočjo kapljic za oči. Če pa želite še več informacij o bolezni suhih oči, skrbi za oči in očesnih boleznih, vas vabimo, da obiščete to povezavo.

 • Vir 1Sladkorna bolezen v Sloveniji: Kje smo in kam gremo? (nijz.si)
 • Vir 2Prevalence of dry eye syndrome and diabetic retinopathy in type 2 diabetic patients (PubMed.gov)
 • Vir 3Dry Eye in Patients With Diabetic Retinopathy: A Clinical Study (djo.org.in)
Nazaj na vrh