Glavkom ali zelena mrena lahko povzroči slepoto

Glavkom ali zelena mrena

Glavkom je tretji najpogostejši vzrok slepote na svetu, ki ponavadi prizadene starejše od 40 let.

glavkom povzroča tunelski vid in s tem težave pri vidu perifernega vidnega polja

Kaj je glavkom?

Glavkom je skupina očesnih bolezni, ki povzročijo napredujočo okvaro vidnega živca na mestu, kjer ta izstopa iz očesa. Vidni živec je odgovoren za prenašanje podatkov o videnem v obliki električnega impulza do možganov. Pri glavkomu vlakna vidnega živca postopoma propadajo, kar trajno in nepopravljivo okvari vidni živec in povzroči nepovratno poslabšanje vida.

Glavkom je kronična bolezen, ki jo pogosto spremlja povišan očesni pritisk, čeprav se pri nekaterih bolnikih z glavkomom okvara pojavi tudi pri normalnem očesnem pritisku.

O povišanem očesnem pritisku govorimo, ko ta doseže oz. preseže 21 mm Hg. Kadar ob povišanem očesnem pritisku ni izpadov v vidnem polju, govorimo o očesni hipertenziji. Če se pojavijo še izpadi v vidnem polju oziroma spremembe v vidnem živcu, pa govorimo o glavkomu.

Zakaj pride do glavkoma?

Vzroki za nastanek glavkoma še niso povsem jasni, se pa bolezen pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki imajo določene dejavnike tveganja, kot so:
  • starost (s starostjo se povečuje tveganje za nastanek glavkoma);
  • povišan očesni pritisk
  • očesna hipertenzija;
  • kratkovidnost ali daljnovidnost;
  • družinska obremenjenost (4-krat večja možnost za pojav bolezni, če ima oseba v ožjem družinskem krogu že nekoga, ki je zbolel za glavkomom);
  • predhodne očesne poškodbe;
  • manjša centralna debelina roženice;
  • druge bolezni (sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, migrene).

Kako bolezen prepoznati?

Glavkom poteka neopazno, običajno brez znakov in simptomov. Najprej počasi izginjajo majhna področja v perifernem vidnem polju in tako se sčasoma zgodi, da posameznih elementov preprosto ne opazimo (»tunelski vid«). Lahko se pojavijo tudi težave pri prilagajanju vida na spremembe v svetlobi (npr. ob vstopu v predor). Okvare vidnega živca zaznamo šele, ko je že veliko vlaken uničenih. Ker se teh sprememb ne da popraviti, so preventivni pregledi pri oftalmologu po 40. letu izredno pomembni. Osebam, pri katerih je prisotnih več dejavnikov tveganja, pa se preventivni pregledi svetujejo že po 35. letu.
prikaz pregleda pri oftalmologu pri glavkomu

Zakaj se pritisk v očesu poviša?

Povišan očesni pritisk nastane zaradi neravnovesja med nastajanjem in odtekanjem prekatne vodke v sprednjem delu očesa. Ker prekatna vodka zastaja v očesu, povzroča naraščanje očesnega pritiska. Ta povečuje pritisk v očesu in pritiska na očesni živec. Če stanje traja dalj časa, se vlakna očesnega živca nepopravljivo poškodujejo.
glavkom in očesni pritisk s prerezom očesa

Kako poteka zdravljenje?

Ker je glavkom velikokrat povezan s povišanim očesnim pritiskom, ga ponavadi zdravimo s kapljicami za nižanje očesnega pritiska, ki si jih bolnik vkapava v oko enkrat ali večkrat dnevno. Za ohranitev vida je pomembno, da se kapljice jemljejo redno po navodilih zdravnika. S kapljicami se ne da popraviti že obstoječih sprememb v vidu, lahko pa se ohranja trenutno stanje, da glavkom ne napreduje. Da bi se v večji meri izognili neželenim učinkom kapljic za znižanje očesnega pritiska, je priporočljiva uporaba kapljic brez konzervansov. Antiglavkomske kapljice namreč lahko povzročijo bolezen suhih oči – več o tem si lahko preberete v članku Zdravljenje glavkoma in suhe oči na povezavi. Kadar terapija s kapljicami ni dovolj učinkovita, se glavkom lahko zdravi tudi z operacijami ali laserjem.

Bolnik težko oceni uspešnost zdravljenja, ker glavkom običajno ne povzroča bolečin in drugih simptomov z izjemo glavkoma zaprtega zakotja, katerega simptomi so med drugim tudi rdeče in boleče oči. Ob neupoštevanju zdravnikovih navodil in opuščanju terapije lahko bolezen napreduje in povzroči trajno izgubo vida.
Nazaj na vrh