Omega-3-maščobne kisline in blagodejen vpliv na oči
21. 12. 2022

Zakaj so omega-3-maščobne kisline tako blagodejne za zdravje oči?

Omega-3-maščobne kisline se v velikih količinah nahajajo v naših možganih in očeh. Tam se začnejo nabirati, še preden smo rojeni, že med samim razvojem ploda. Ravno zato je jedilnik, bogat z omega-3-maščobnimi kislinami, tako pomemben za ohranjanje zdravja naših možganov in oči.

Znanstveniki menijo, da so omega-3-maščobne kisline lahko pomembne pri preprečevanju starostne degeneracije rumene pege. Obstaja tudi nekaj dokazov, da lahko ugodno vplivajo celo na glavkom. Nezanemarljiv pa je tudi njihov prispevek pri zdravljenju bolezni suhih oči. Berite dalje za podrobnosti in informacije o tem, kaj uživati, da boste naredili kar največ za zdravje oči.

Za zdravje oči se priporočajo omega-3-maščobne kisline
Omega-3-maščobne kisline imajo lahko blagodejen vpliv na oči.

Kako omega-3-maščobne kisline koristijo očem?

Omega-3-maščobne kisline znanstveniki opisujejo kot življenjsko pomembne maščobne kisline, ker jih človeško telo nujno potrebuje, ne more pa jih proizvajati samo. Zaužijete jih lahko samo s hrano ali prehranskimi dopolnili. Morda se sliši čudno, a celotno telo potrebuje maščobe, da lahko funkcionira. Predstavljajo vir energije in med drugim lahko pomagajo našemu srcu, krvnim žilam ter imunskemu sistemu, da pravilno delujejo.

Brez dobrih maščob, kakršne so omega-3, je lahko na preizkušnji tudi zdravje vaših oči. Izkazalo se je, da lahko omega-3-maščobne kisline ugodno vplivajo na: 

 • starostno degeneracijo rumene pege (makule)
 • glavkom
 • bolezen suhih oči


Poznamo tri oblike omega-3-maščobnih kislin: ALK (alfa-linolenska kislina), DHK (dokozaheksaenojska kislina) in EPK (eikozapentaenojska kislina). Študije kažejo, da sta za oči najbolj blagodejni DHK in EPK.

Starostna degeneracija rumene pege in povezava z omega-3

Starostna degeneracija rumene pege je očesna bolezen, pri kateri zaradi degenerativnih procesov v očesu postopoma peša centralni vid. Gre za resno obolenje, ki je najpogostejši vzrok za izgubo vida po 50. letu.

Znanstveniki so odkrili, da lahko izbor prehrane pomembno vpliva na procese, ki prispevajo k pojavu starostne degeneracije rumene pege, kar je še en razlog več, da se odločite prehranjevati zdravo. Omega-3-maščobne kisline so pri tem izjemnega pomena.

omega 3 maščobne kisline in starostna degeneracija rumene pege - ženska na pregledu
Izbor prehrane pomembno vpliva na procese, ki prispevajo k pojavu starostne degeneracije rumene pege.

V eni od raziskav so ugotovili, da je lahko uživanje omega-3-maščobnih kislin enkrat tedensko v primerjavi z uzivanjem manj kot enkrat na teden povezano s prepolovitvijo tveganja za pojav vlažne oblike starostne degeneracije rumene pege (vir 1). Gre za obliko bolezni, za katero je značilno nastajanje žilic v očesu, in to na mestih, kjer so neuporabne in moteče, posledica pa je lahko hitra izguba vida. 

Številne študije so dokazale, da so omega-3 pomembne za ohranitev zdravja oči, blagodejno pa je tudi, če jim dodate še druga hranila, ki prispevajo k dobrobiti oči. V mislih imamo antioksidantne vitamine in minerale, ustrezne odmerke luteina in zeaksantina ter resveratrol. Ravno zato priporočamo prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total ki zagotavlja potrebne hranljive snovi za ohranjanje vida. Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total že v 1 kapsuli na dan omogoča zaužitje ključnih hranil, kot so očesu lastna pigmenta lutein in zeksantin, vitamini, minerali, omega-3-maščobne kisline in resveratrol.

Nutrof Total je kakovostno prehransko dopolnilo, pripravljeno in proizvedeno v skladu z najvišjimi standardi kakovosti. Ne vsebuje glutena, laktoze ali GSO (gensko spremenjenih organizmov). Nutrof Total je vodilno prehransko dopolnilo za oči v Evropi.

V Nutrof Total najdete naslednje sestavine:

 • lutein (10 mg),
 • zeaksantin (2 mg),
 • vitamin C,
 • vitamin E,
 • baker,
 • cink,
 • selen,
 • resveratrol,
 • vitamin D,
 • omega-3-maščobne kisline (EPA, DHA, DPA).

Omega 3 maščobne kisline vsebuje tudi prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Omega 3 in njihova vloga pri zdravljenju bolezni suhih oči

Bolezen suhih oči je ena izmed najpogostejših očesnih bolezni, ki naj bi mučila celo do 50 % svetovne populacije. Obstajata dva tipa bolezni, ki sta povezana s stanjem vaših solz. Prvi tip se pojavi, ker solze hitreje izhlapevajo, drugi pa, ker se jih izloči premalo.

Eden od vzrokov za hitrejše izhlapevanje je slaba kakovost solz. Gre lahko za posledico t. i. disfunkcije Meibomovih žlez, ki izločajo maščobni oz. lipidni sloj solznega filma. Pomembno lahko na stanje maščobnega sloja v solzah vplivajo ravno omega-3-maščobne kisline. Pomagajo ga stabilizirati, zato je očesna površina dobro navlažena, saj solze počasneje izhlapijo z nje. 

Omega 3 maščobne kisline niso na jedilniku gospoda, zato ima suhe oči
Uživanje omega-3-maščobnih kislin lahko pomaga omiliti simptome suhih oči.

Številni oftalmologi so pri svojih bolnikih opazili izboljšanje ob dodajanju prehranskih dopolnil z omega-3-maščobnimi kislinami, zato jih poleg kapljic za oči pogosto priporočajo za lajšanje simptomov bolezni suhih oči.

Tudi raziskave temu pritrjujejo. V analizi opravljenih kliničnih študij (vir 2) se je izkazalo, da lahko dodajanje omega-3-maščobnih kislin bistveno omili simptome suhih oči. Znanstveniki so zato na podlagi teh ugotovitev mnenja, da so omega-3-maščobne kisline lahko koristne pri težavah s suhimi očmi.

Omega 3 v hrani: katera hrana je bogata z omega-3-maščobnimi kislinami?

V tipični hrani, ki jo uživamo v razvitem svetu, se pojavi težava v razmerju med zaužito količino omega-6- in omega-3-maščobnih kislin. Čeprav sta obe vrsti pomembni za telo, naj bi preveč omega-6-maščobnih kislin v primerjavi z omega-3 prispevalo k povečanju tveganja za nastanek resnih zdravstvenih težav, kot so bolezni srca, rak, vnetne in avtoimune bolezni (vir 3). 

S pravim razmerjem lahko vplivate na zmanjšanje tveganja za nastanek različnih degenerativnih bolezni. Raziskave kažejo, da so omega-3-maščobne kisline tiste, ki lahko nudijo največ koristi za naše oči (vir 4).

omega 3 v hrani
Raziskave kažejo, da je uživanje omega-3-maščobnih kislin koristno za oči.

Med hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, spadajo: ribe hladnih voda, zmleta lanena semena, olje lanenih semen, orehi, chia semena.

Morda ste že slišali, da zdravniki priporočajo najmanj dva obroka rib na teden. Določene vrste rib imajo nekajkrat večjo vsebnost omega-3 v primerjavi z drugimi vrstami. Med tiste z večjo vsebnostjo omega-3-maščobnih kislin spadajo losos, skuša, pa tudi olje sardin. Bolj priporočljive so ribe, ki ne izvirajo iz ribogojnic.

Zavedati se je treba, da večina ljudi ne zaužije dovolj omega-3-maščobnih kislin s hrano. Težava je še večja, če niste ljubitelj rib. Pri tem vam lahko pomagajo prehranska dopolnila, a vam svetujemo, da se pred uživanjem posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

Kako spremeniti svojo prehrano in zaužiti več zdravih maščob

Za vpliv na boljše zdravje oči in številne druge koristi za zdravje poskusite z nekaj preprostimi spremembami svojega jedilnika:

 1. Nadomestite olja za kuhanje, ki vsebujejo veliko omega-6-maščobnih kislin, z oljčnim oljem, v katerem je teh veliko manj.
 2. Jejte veliko rib v spremljavi s sadjem in zelenjavo.
 3. Izogibajte se hidrogeniranim oljem in margarini.
 4. Ne uživajte ocvrte hrane in jedi, ki vsebujejo trans maščobe.
 5. Omejite uživanje rdečega mesa.
omega 3 v hrani
Uživanje hrane, bogate z omega-3-maščobnimi kislinami je lahko blagodejno za oči.

Zadostno uživanje omega-3-maščobnih kislin v kombinaciji z zdravim načinom življenja in uravnoteženo prehrano vam lahko pomaga pri ohranjanju vida ter pomembno omili simptome suhih oči. Storite kar največ za dober vid in zdrave oči še pozno v starost in glede svojih oči sprejmite zdrave odločitve.

Če vas še karkoli zanima v zvezi z zdravjem oči, vas vabimo, da pobrskate po naši zbirki člankov za zdrave oči.

 • Vir 1 – Christina A. et al. Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration, Am J Clin Nutr. 2008 Aug; 88(2): 398–406.
 • Vir 2 – Giannaccare G. et al. Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Treatment of Dry Eye Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials, Cornea. 2019 May; 38(5): 565–573.
 • Vir 3 – A P Simopoulos. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids, Biomed Pharmacother. 2002 Oct; 56(8): 365-79. 
 • Vir 4 – https://www.allaboutvision.com/nutrition/fatty_acid_1.htm, dostopano december 2022

Nazaj na vrh