Težave z očmi: disfunkcija Meibomovih žlez

Kako disfunkcija Meibomovih žlez povzroča težave z očmi

Ste že slišali za disfunkcijo oz. nedelovanje Meibomovih žlez? Če imate težave z očmi, npr. suhe oči ali vnetje vek, obstaja precejšnja verjetnost, da so zanje krive te drobne žleze, ki se nahajajo v robovih vek. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je disfunkcija Meibomovih žlez glavni krivec za pojav bolezni suhih oči. Meibomove žleze v solzni film namreč izločajo maščobe in vplivajo na to, kako dolgo se solze zadržijo na očesni površini. Če ne delujejo pravilno, solze prehitro izhlapijo in rezultat je občutek suhih oči.

Če že dolgo iščete vzrok, zakaj so vaše oči suhe, in zadevi ne pridete do dna, berite dalje za več informacij o teh majhnih žlezah, ki lahko povzročijo velike težave z očmi.

Meibomove žleze v robovih zgornjih in spodnjih vek
Meibomove žleze se nahajajo v robovih zgornjih in spodnjih vek.

Meibomove žleze pod drobnogledom

Meibomove žleze so ime dobile po nemškem zdravniku Heinrichu Meibomu, ki jih je v 17. stoletju prvi podrobno opisal. Nahajajo se v robovih vek in ležijo pravokotno na njihov rob – na zgornji veki jih je približno 50, na spodnji pa približno 25. Njihova glavna naloga je izločanje maščobnih olj oz. meibuma v solzni film. Te maščobe preprečujejo izhlapevanje solznega filma ter poskrbijo, da se solze zadržijo na očesni površini in se torej hkrati ne razlijejo prek roba veke. Solzni film je sicer sestavljen iz treh slojev: vodnega, mucinskega in že omenjenega maščobnega.

Meibum se iz žlez na notranji rob vek izloči, kadar pomežiknete. V kombinaciji z drugima dvema slojema solznega filma zmanjša trenje, omogoči enakomerno razporeditev solz po očesni površini ter poskrbi za stalno dobro kakovost vida.

Ko začne disfunkcija Meibomovih žlez povzročati težave z očmi

Če Meibomove žleze ne delujejo pravilno, lahko povzročijo celo paleto težav z očmi, npr. suhe oči, vnetje vek ali blefaritis, ječmenčke, halacije, očesna vnetja in očesno rozacejo. Do težav lahko pride iz treh razlogov: ker je kakovost izločka slaba, ker se ga izloči premalo ali ker je prišlo do anatomskih sprememb v samih žlezah.

Pogosto je za težave kriva kombinacija vseh treh razlogov, a najpogosteje se Meibomove žleze zamašijo, kar se imenuje meibomianitis. Ker so izvodila žlez zamašena, se v solzni film izloča vedno manj maščob. Glavni razlog za zamašitev žlez naj bi bila hiperkeratoza ali odebelitev zunanje plasti epitelija, kar poenostavljeno pomeni, da se mrtve celice ne odstranjujejo dovolj hitro in se naberejo na robovih vek (vir 1). Obstaja še druga teorija, ki predvideva, da je za težave kriva atrofija, torej zmanjšanje ali izginjanje Meibomovih žlez (vir 2).

disfunkcija meibomovih žlez in težave z očmi pri moškem za računalnikom
Če Meibomove žleze ne delujejo pravilno, lahko povzročijo številne težave z očmi.

To so razlogi ali dejavniki tveganja za nedelovanje Meibomovih žlez

A zakaj začnejo Meibomove žleze slabše delovati? Odgovor na to vprašanje ni preprost. Ponavadi gre za skupek različnih faktorjev, ki vsak na svoj način prispevajo k pojavu težav. To je nekaj najbolj pogostih razlogov oz. dejavnikov tveganja za težave z Meibomovimi žlezami:

Staranje: več možnosti imate za pojav težav z očmi zaradi Meibomovih žlez, če ste starejši od 50 let in ste poleg tega tudi ženskega spola. Z leti se namreč poveča možnost atrofije žlez, zato pride do zmanjšanega izločanja meibuma oz. maščob iz Meibomovih žlez ter njihovega izginjanja. Najverjetneje se s starostjo žleze slabše obnavljajo in postajajo manjše, poveča pa se tudi prisotnost vnetnih celic v bližini žlez.

Dejavniki iz okolja: na delovanje Meibomovih žlez lahko vpliva tudi suhe okolje. Pride lahko do sprememb v celicah, ki proizvajajo meibum, ali sprememb v kakovosti izločka. Sčasoma lahko takšno suho okolje vpliva tudi na število delujočih žlez.

Hormonske spremembe: v Meibomovih žlezah najdemo receptorje za estrogen in androgen, zato je raven teh hormonov za delovanje žlez zelo pomembna. Androgeni namreč spodbudijo izločanje meibuma, estrogeni pa vplivajo na pojav vnetja. Če imate premalo androgena (tudi če prejemate terapijo), obstaja večja možnost, da boste imeli težave z delovanjem Meibomovih žlez.

Uporaba določenih zdravil: Na pojav težav z delovanjem Meibomovih žlez lahko vpliva jemanje zdravil proti aknam ali nekatere kapljice za oči proti glavkomu zaradi vsebnosti konzervansa benzalkonijevega klorida.

Bakterije in druga flora na vekah: študije kažejo, da bi določene bakterije na vekah lahko razgradile meibum, kar lahko povzroči vnetje in hiperkeratozo. Težava naj bi bila prisotna zlasti pri tistih z blefaritisom oz. vnetjem vek.

Previsoka raven lipidov v krvi: nekatere raziskave so pokazale povezavo med disfunkcijo Meibomovih žlez in previsoko ravnijo lipidov v krvi, npr. holesterolom, trigliceridi, LDL in HDL. Pogosto so ravni teh snovi v krvi previsoke, če imate bolezni srca (vir 4).

Neprimerna prehrana: tudi za optimalno delovanje Meibomovih žlez ni vseeno, kako se prehranjujete. Za njihovo dobro formo je koristno zaužiti čim več hrane, bogate z omega-3-maščobnimi kislinami, seveda pa pomagajo tudi prehranska dopolnila, če niste ljubitelj rib. Omega-3–maščobne kisline namreč zmanjšajo vnetja na očesni površini in v solznem aparatu.

Nošenje kontaktnih leč: Če pogosto nosite kontaktne leče, Meibomove žleze precej trpijo. Žleze lahko celo trajno izginejo – ne pomaga niti, če leče prenehate uporabljati. Razlog naj bi po vsej verjetnosti bil mehanske poškodbe žlez ter kronično vnetje.

Uporaba kozmetike v bližini oči: v kozmetiki se lahko nahajajo sestavine, ki so lahko toksične za Meibomove žleze. Vsakodnevna uporaba ličil naj bi prispevala tudi k atrofiji Meibomovih žlez (vir 5).

Nekatere bolezni: s pojavom disfunkcije Meibomovih žlez povezujemo tudi nekatere bolezni, npr. alergijski konjunktivitis, bakterijske okužbe ter avtoimune bolezni, kot so rozaceja, lupus, revmatoidni artritis in Sjögrenov sindrom.

Pretirana uporaba digitalnih naprav: povezava med nedelovanjem Meibomovih žlez in digitalnimi napravami je redkejše mežikanje. Ko uporabljate digitalne naprave, se pogostost mežikanja zniža za do 60 %, saj pomežiknete le 4,5-krat v minuti. Ker se meibum ne izloča, se lahko nabere v žlezah in povzroči atrofijo.

Odkrijte, kakšni so najpogostejši simptomi nedelovanja Meibomovih žlez

Pogosto vam v začetni fazi zamašene Meibomove žleze ne povzročajo posebnih težav. A bolj kot bolezen napreduje, pogosteje se pojavljajo težave. Ko disfunkcija Meibomovih žlez preraste v kronično stanje, postane izločanje meibuma oteženo ali celo onemogočeno, kar lahko trajno poškoduje solzni film ter povzroči bolezen suhih oči ali vnetje vek oz. blefaritis.

To so najpogostejši simptomi nedelovanja Meibomovih žlez:

 • suhe oči
 • pekoč občutek v očeh in okoli oči
 • srbeče veke in oči
 • rdeče oči
 • rdeči robovi vek
 • zasušen izcedek v kotičkih oči
 • prekomerno solzenje
 • zamegljen vid
 • občutljivost na svetlobo
 • pojav ječmenov in halacijev
 • občutek tujka v očeh

nedelovanje meibomovih žlez povzroča težave z očmi pri dekletu
Nedelovanje Meibomovih žlez povzroči bolezen suhih oči ali vnetje vek oz. blefaritis.

Če imate težave z Meibomovimi žlezami, lahko včasih opazite tudi, da imate neravne robove vek, na katerih se pojavljajo beli ali prozorni izpuščajčki – gre za razširjene in odebeljene robove izvodil Meibomovih žlez. Vse to so prvi znaki težav, ki jih nikar ne spreglejte. Ko bolezen napreduje, jo lahko prepoznate tudi po naslednjih simptomih:

 • zadebeljeni robovi vek
 • odpadanje trepalnic
 • trihiaza ali vraščanje vek navznoter
 • brazgotine v robovih vek


Nedelovanje Meibomovih žlez je eden glavnih vzrokov za bolezen suhih oči. Povzroči pa lahko tudi vnetje robov vek, imenovano blefaritis. Pravzaprav so vse tri težave z očmi med seboj povezane do te mere, da niti strokovnjaki niso prepričani, katera je predhodnica druge. Mogoče je, da nedelovanje Meibomovih žlez povzroči vnetje, kar privede do suhih oči, prav enako mogoče pa je tudi, da vnetje zaradi bolezni suhih oči škoduje Meibomovim žlezam.


Kako skrbeti za svoje oči pri nedelovanju Meibomovih žlez

Pri slabšem delovanju Meibomovih žlez je ključnega pomena, da redno skrbite za higieno vek. V začetnem stadiju bolezni je temeljita skrb za veke morda vse, kar potrebujete. Temeljito in vestno čiščenje vek izvajajte vsaj dvakrat na dan, poteka pa naj po naslednjem postopku: 

Na oči položite tople obloge: Za 5 do 10 minut na oči položite čiste, tople in suhe obkladke. Toplota bo zmehčala zgoščene izločke žlez ter segrela meibum, da se bo lažje izločil iz žlez.

Masirajte veke: S prsti nežno zmasirajte veke tik nad trepalnicami z gibi gor in dol, da z zgornje in spodnje veke odstranite zmehčane izločke žlez.

Uporabljajte sterilne krpice za čiščenje vek: Veke očistite s sterilnimi krpicami Blephaclean. Z nežnimi gibi drgnite rob veke ter temeljito očistite zgornjo in spodnjo veko ter njen rob. Sterilne krpice Blephaclean so prepojene z losjonom ter že pripravljene za vsakodnevno higieno vek. Do kože na vekah so nežne, čiščenje z njimi pa je neboleče. Veke negujejo s hialuronsko kislino, hkrati pa ne vsebujejo parabenov in konzervansov.

Krpice Blephaclean
Pri disfunkciji Meibomovih žlez blagodejno deluje čiščenje s krpicami Blephaclean.

Poleg čiščenja vek lahko za blaženje simptomov suhih oči uporabite vse klasične in preverjene pristope:

Uporabljajte kapljice za oči: veliko olajšanje vam bo prinesla redna uporaba kapljic za oči za vlaženje očesne površine. Priporočamo Thealoz Duo, ki so posebne zaradi edinstvene kombinacije trehaloze in hialuronske kisline. Ta znanstveno dokazano odlično vlaži in obnavlja očesno površino. Ker ne vsebujejo konzervansov, še dodatno varujejo vaše oči.

Kapljice za oči Thealoz Duo blažijo težave z očmi pri disfunkciji meibomovih žlez
Kapljice za oči Thealoz Duo blažijo težave z očmi pri disfunkciji Meibomovih žlez.

Izogibajte se uporabi kontaktnih leč: če vaše Meibomove žleze ne delujejo pravilno, vam toplo priporočamo, da kontaktnih leč ne uporabljate več. Če ne gre drugače, izberite dnevne leče z veliko vsebnostjo vode.

Priključite vlažilnik zraka: vlažilnik zraka je nepogrešljiv v zimskem času, ko se veliko zadržujete v suhih prostorih. Redno preverjajte zračno vlago v prostoru – če pade pod 45 %, le hitro priključite vlažilnik zraka.

Izogibajte se ličilom: na predelu okoli oči ne uporabljajte ličil z retinoidi, saj ti zmanjšajo pore. Tudi sicer pri disfunkciji Meibomovih žlez ni pametno pretiravati z ličili, saj lahko nečistoče od ličil poslabšajo simptome bolezni.

Bodite hidrirani: Naj bo vaš cilj, da na dan popijete dva litra vode. Vsak del telesa potrebuje vodo, da bi bil zdrav, in oči niso nobena izjema.

Poskusite jemati prehranska dopolnila z omega 3-maščobnimi kislinami: omega 3-maščobne kisline naj bi pomagale pri zmanjšanju vnetja na robovih vek. Sicer jih najdete tudi v nekaterih živilih, kot so ribe, oreščki in lanena semena, bolj preprosto pa je jemanje prehranskih dopolnil.


Včasih pomagajo samo terapije pri zdravniku

Vsekakor je dobro, da se zaradi svojih težav z očmi obrnete na zdravnika. Ta bo presodil, ali v vašem primeru zadostujejo domači ukrepi z oblogami in masažo ali morda potrebujete zdravila za blaženje simptomov. 

Osebni zdravnik ali oftalmolog vam bo v hujših primerih morda predpisal antibiotične kapljice ali kortikosteroid, zlasti kadar je vaša težava povezana z blefaritisom. Morda pa bo svetoval celo ambulantne terapije z laserjem ali posebnimi napravami za gretje vek.


Nedelovanje Meibomovih žlez je kronična težava, ki zahteva redno in vsakodnevno higieno vek. Če se boste tega uspeli držati, ste na dobri poti, da vam Meibomove žleze ne bodo več povzročale težav. Suhe oči, srbeče veke in neprijeten občutek v očeh vam lahko precej pokvarijo vsakdan, zato je v vašem interesu, da se potrudite imeti težave pod nadzorom. Če vas še karkoli zanima glede suhih oči, s klikom to povezavo dobite več infomacij, izčrpne vsebine o zdravju in negi oči pa najdete tukaj.

 • Vir 1Meibomian gland disease: the role of gland dysfunction in dry eye disease (US National Library of Medicine)
 • Vir 2Meibomian gland dysfunction: hyperkeratinization or atrophy? (PubMed.gov)
 • Vir 3The Role of Gland Dysfunction in Dry Eye Disease (aaojournal.org) 
 • Vir 4Association of the severity of meibomian gland dysfunction with dyslipidemia in Indian population (journals.lww.com)
 • Vir 5 – Cosmetic Use and Dry Eye (modernod.com)

Nazaj na vrh