Zdravje oči ni samoumevno – poskrbite zanj
24. 02. 2021

7 nasvetov, kako ohraniti in izboljšati zdravje oči

Vid je nepogrešljiv na praktično vsakem koraku življenja, zato si upamo trditi, da je najpomembnejši med čuti. Ni torej iz trte zvit slovenski pregovor, ki pravi, da kaj varujemo kot punčico svojega očesa. Pa res znamo dobro varovati zdravje oči?

Raziskava Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2019 razkriva, da imata vsaj 2,2 milijardi svetovne populacije težave z vidom, vsaj 1 milijarda pa ima motnje vida, ki bi se jih dalo preprečiti ali še niso bile zdravljene. Iz istega razloga ima kar 11,9 milijonov ljudi po svetu resne težave z vidom ali so slepi (vir 1). Globalno gledano do tega prihaja tudi zaradi slabše zdravstvene oskrbe v nekaterih delih sveta, a vendar lahko za zdravje oči marsikaj stori tudi vsak posameznik. Povprašali smo oftalmologe, kako ohraniti zdravje oči – kaj svetujejo, preberite v nadaljevanju.

kako poskrbeti za zdravje oči

1. Zdravje oči podprite z zdravo prehrano

Lutein, zeaksantin, resveratrol … So vam besede znane? Če ne, svetujemo, da nujno berete dalje, saj so omenjene snovi bistvene za zdravje oči.

Uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave veliko pripomore k splošnemu dobremu počutju in blagodejno vpliva tudi na oči. Že omenjena lutein in zeaksantin, ki se nahajata v zeleni zelenjavi in koruzi, delujeta kot naravna zaščita mrežnice in sta povezana z zmanjšanjem tveganja za nastanek starostne degeneracije rumene pege oz. makule.

Resveratrol, ki se nahaja v grozdju in vinu, je močen antioksidant, zato deluje blagodejno pri celi paleti očesnih bolezni, npr. sivi mreni, glavkomu in zlasti starostni degeneraciji makule. Vitamin C upočasni napredovanje starostne degeneracije makule (rumene pege) in slabšanje vida ter zmanjša možnost nastanka katarakte.

Ogromno razlogov torej, da zdravje oči podkrepite z ustreznimi vitamini za oči. Če vas zanimajo podrobnosti o pomenu zdrave prehrane za zdravje oči, vas vabimo, da preberete članek na povezavi.

Včasih pa se zgodi, da zdrava prehrana ni dovolj in potrebujete dodatno podporo z naštetimi hranili v obliki prehranskega dopolnila. Prehranski dodatek za oči Nutrof Total predstavlja izjemno preventivo, saj zagotavlja vse potrebne hranljive snovi za ohranjanje zdravih oči.

prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total
Ko zdrava prehrana ni dovolj, na pomoč priskoči Nutrof Total.

2. Zaščitite oči s sončnimi ali zaščitnimi očali

Ultravijolični žarki lahko poškodujejo tako očesno površino kot roženico in lečo pa tudi veke. Prepogosta izpostavljenost UV-žarkom lahko pospeši nastanek sive mrene in razvoj izrastkov na očesu, npr. pterigija. Na močnem soncu v zasneženih gorah ali ob morju lahko pride tudi do pojava snežne slepote.

Rešitev je precej preprosta: uporaba sončnih očal, ki v celoti blokirajo škodljive UV-žarke. Pri nakupu sončnih očal bodite pozorni na oznako 100% UV-zaščita ali zaščita UV400. Prav tako ne škodi, če oči dodatno zavarujete s pokrivalom.

Res je pomembno, da ne zaščitite samo svoje kože, ampak z ustreznimi sončnimi očali tudi svoje oči. Pozor: oblaki ne blokirajo UV-žarkov, zato nosite sončna očala tudi v oblačnem vremenu.

Izredno pomembno je tudi, da pri določenih opravilih in športih zaščitite svoje oči z ustreznimi zaščitnimi očali. Zdravniki na urgenci vsak dan srečujejo primere poškodb oči, ki bi se jih dalo z ustrezno zaščito preprosto preprečiti.

Pred delom, tveganim za oči, preprosto namestite zaščitna očala in brez skrbi opravite svoje delo.

zaščita oči s sončnimi očali
Zaščitite oči pred UV-žarki s sončnimi očali

3. Stop kajenju in alkoholu

Uživanje alkohola in kajenje sta dokazano neposredno povezana s številnimi boleznimi, tudi očesnimi, zato nemudoma prenehajte kaditi in se izogibajte alkoholu, če želite ohraniti zdravje oči.

Pri prekomernem uživanju alkohola se močno poveča tveganje za pojav sive mrene ali degeneracije makule. Poleg tega lahko preveč alkohola povzroči pomanjkanje določenih hranil, kar lahko poslabša vid.

Kako poguben vpliv na telo ima kajenje, je znano praktično vsem. Cigarete škodujejo tudi očem, saj zmanjšajo njihovo prekrvavitev, zaradi česar trpita očesni živec in mrežnica. Kajenje povzroči tudi hitrejše staranje očesne leče. Raziskave kažejo, da kadilci in bivši kadilci večkrat zbolijo za sivo mreno ali starostno degeneracijo makule. Poleg tega pa se je izkazalo tudi, da imajo zvišan očesni pritisk.


4. Gibanje za boljše počutje in zdravje oči

Že 30 minut fizične aktivnosti na dan lahko dela čudeže za naše srce, postavo in počutje, blagodejno pa je tudi za oči. Dejstvo je, da je veliko težav z očmi povezanih z drugimi boleznimi, npr. z visokim krvim tlakom, sladkorno boleznijo in visoko ravnijo holesterola v krvi. Z redno telesno vadbo lahko te nevšečnosti obvladujemo, torej posledično tudi težave z očmi.

Poleg tega je raziskava pokazala, da obstaja povezava med zmerno telesno vadbo in očesnim pritiskom, pomembnim dejavnikom pri pojavu glavkoma, ki lahko povzroči slepoto. Udeleženci raziskave, ki so bili redno zmerno telesno aktivni, so imeli 25 % manj možnosti za pojav glavkoma v primerjavi s telesno neaktivnimi udeleženci (vir 2).

V še eni študiji o pomenu telesne vadbe za oči so strokovnjaki preučevali povezavo med pojavom starostne degeneracije makule in premalo telesne vadbe. Ugotovili so, da je trikrat manj verjetno, da nas bo doletela starostna degeneracija makule, če smo redno telesno aktivni (vir 2).

Tudi če vas je že doletela kakšna očesna bolezen, ni prepozno za redno telesno vadbo. S telesno vadbo boste imeli bolezen pod nadzorom, manj bo možnosti za zaplete.

Ni treba biti profesionalni športnik, da bi želi rezultate redne telesne vadbe. Zadostuje že reden malce bolj živahen sprehod, razposajen ples ali hoja po stopnicah, da ohranite zdravje oči.

Zdravje oči in redna telesna vadba
Zdravje oči lahko ohranite tudi z redno telesno vadbo.

5. Tudi oči potrebujejo počitek in spanec

Kakovosten spanec je nujen za naše dobro počutje ter dobro delovanje telesa. Oči niso pri tem nobena izjema. Ne samo da premalo spanca povzroča podočnjake, trzanje veke in tudi suhe oči, povzroči lahko celo nastanek glavkoma, do česar pride zaradi previsokega očesnega pritiska. Če pa dovolj spite, se oči lahko sprostijo in obnovijo.

Tudi podnevi privoščite svojim očem počitek in predvsem nikar ne pozabite mežikati, da oči ohranite vlažne. Če veliko delate za računalnikom, bo očem koristilo, če boste vsakih 20 minut za 20 sekund odvrnili oči od zaslona in se zazrli v daljavo. Več o škodljivem vplivu dela za računalnikom za oči si lahko preberete v članku Pekoče oči in digitalno naprezanje na povezavi.

Blagodejno na sprostitev oči in s tem nižji očesni pritisk delujejo tudi vaje raztegovanja, joga ali avtogeni trening. Oči oz. očesni živec so na ta način tudi bolje prekrvavljene, kar zmanjša možnost za nastanek glavkoma.

Če sicer nosite kontaktne leče, svetujemo, da jih za kakšen dan zamenjate za očala in očem privoščite počitek. Poskrbite, da čim več časa preživite v naravi, na dovoljšnji svetlobi in v prostorih, kjer ni prenizke vlažnosti – oči vam bodo hvaležne. Pa še to: ste vedeli, da roženica črpa kisik neposredno iz zraka? Še en razlog več, da se vsak dan odpravite na svež zrak.

zdravje oči prinese tudi počitek in spanec
Ni ga čez kakovosten spanec – tudi oči vam bodo hvaležne.

6. Za zdravje oči ne zanemarite ustrezne higiene

Najprej k osnovam: ne dotikajte oz. mencajte si oči z umazanimi rokami. Preden se odpravite spat, temeljito odstranite ličila, da preprečite draženje in infekcije oči. Bodite pozorni na kakovost in rok trajanja ličil, ki jih uporabljate. Več o škodljivem učinku nekaterih ličil na oči si lahko preberete v članku na tej povezavi.

Če uporabljate kontaktne leče, jih nosite samo toliko časa, dokler jih res potrebujete, nato si raje nadenite očala. Nikoli in nikdar ne zaspite z lečami. Leče za večkratno uporabo čistite z ustreznim sredstvom, obvezno s čistimi rokami. Za vlaženje uporabljajte temu namenjena sredstva, nikoli vode. Uporaba sredstev za leče s pretečenim rokom uporabnosti in predolga nošnja leč lahko privedeta do bolečin in celo poslabšanja vida.

Če imate težave z očesnimi izcedki, priporočamo uporabo sterilnih krpic Blephaclean. Namenjene so vsem, ki jih muči predvsem vnetje vek, pa tudi druge nečistoče, izločki sluznice, sebum ter zasušeni izcedki na vekah, robovih vek in trepalnicah.

Pomembna za zdravje oči je tudi zadostna vlažnost oči. Odlične za vzdrževanje vlažnosti so kapljice za oči Thealoz Duo, ki koristijo predvsem takrat, ko vas mučijo suhe oči, pa tudi v času očesnih alergij ali pri izpiranju tujkov iz oči.

Izredno pomembno je, da so kapljice za oči, ki jih uporabljate, brez konzervansov, saj lahko ti dražijo oči. Thealoz Duo kapljice so popolnoma brez konzervansov zahvaljujoč inovativni plastenki.

Kapljice za oči Thealoz Duo
Zadostno vlažnost oči lahko zagotovite s kapljicami za oči Thealoz Duo.

7. Zdravje oči preverite na očesnih pregledih

Tudi če zelo pazite na zdravje oči in upoštevate zgoraj navedene nasvete, ne smete opustiti rednih očesnih pregledov. Oftalmolog lahko na pregledu opazi tudi očesne bolezni, ki vam še ne povzročajo težav, npr. povišan očesni tlak, in pravočasno začne z zdravljenjem, kar vam zagotavlja boljši izid bolezni.

Svetujemo, da po 40. letu starosti pri oftalmologu vsaki dve do pet let opravite preventivni pregled. Če ste v rizični skupini – bodisi zaradi življenjskega sloga bodisi zaradi družinske anamneze – svetujemo, da oftalmologa obiščete še pogosteje.

Če vas mučijo kakršne koli težave z očmi ali želite maksimalno podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da še več odgovorov poiščete v naši zbirki nasvetov za zdrave oči na povezavi.

  • Vir 1World Report on Vision – World Health Organisation (who.int)
  • Vir 2Exercise for Eyes and Vision (aao.org)
Nazaj na vrh