Trzanje veke: nedolžna nadloga ali kaj resnega?
03. 02. 2021

Trzanje veke: nedolžna nadloga ali kaj resnega?

Gotovo ste ga že doživeli: trzanje očesne veke ob najbolj neugodnem trenutku. Čeprav je večinoma nedolžno, zna biti zelo nadležno in nas nemalokrat spravi s tira. O tem, kako trzanje vek zaposluje ljudi, veliko pove podatek, da se je okoli njega na različnih koncih sveta spletlo kar nekaj vraževerja. A zakaj se pojavi? Je lahko znak kakšne resne bolezni? Odgovore najdete v nadaljevanju.

trzanje veke pri mladem moškem
Trzanje veke lahko doleti vsakogar.

Tudi vam trza veka?

Miokimija ali trzanje očesa oz., natančneje, trzanje veke pomeni nenadzorovano krčenje drobnih mišic zlasti v spodnji veki, lahko pa tudi v zgornji ali celo v obeh hkrati. Ponavadi se pojavi samo na enem očesu in je lahko komaj opazno ali pa skrajno zoprno ter traja ali par sekund ali več dni in se v določenem časovnem obdobju večkrat ponavlja. Ponavadi izgine samo od sebe in ni simptom nobene bolezni. Če vas doleti pogosto, se ga boste znebili samo na en način: da odkrijete, zakaj se pojavlja.

Kaj lahko sproži trzanje veke?

Ob trzanju veke morda najprej pomislite na težave z mišicami, živčnim sistemom ali pomanjkanjem hranil. A pravzaprav lahko spontano trzanje očesa izzove nekaj morda nekoliko presenetljivih dejavnikov. Ste trzanje zaznali po napornem dnevu ali prekrokani noči? Utrujenost in alkohol sta dva izmed razlogov, ki lahko sprožita trzljaje, v nadaljevanju pa jih najdete še nekaj:

 • prekomerno uživanje kofeina: kofein je stimulans (spodbudi sproščanje serotonina in noradrenalina), zato lahko povzroči hiperaktivnost mišic in živcev;
 • prekomerno uživanje alkohola: poleg tega, da je tudi alkohol stimulans, povzroči še pomanjkanje vitamina B, kar lahko privede do trzanja veke; 
 • stres: ko smo napeti, se v telesu sprošča adrenalin in telo pahne v nenehno pripravljenost na akcijo, napete mišice pa lahko povzročijo trzanje očesa;
 • pretirana uporaba zaslonov: predolgo buljenje v ekrane lahko vpliva na naš vid in oči, ki svoje nezadovoljstvo izražajo tudi s trzanjem vek;
 • utrujenost in premalo spanca: premalo spanca in slabe spalne navade lahko privedejo do stresa, stres pa do trzanja veke;
 • kajenje: kajenje škoduje praktično vsem organom v telesu, tudi očem;
 • draženje očesne površine,
 • veter,
 • onesnažen zrak.

trzanje veke zaradi gledanja v zaslon
Trzanje veke lahko povzroči tudi nenehno gledanje v zaslone, utrujenost in premalo spanca.

Na Medicinski fakulteti v Tuzli so med študentkami in študenti tretjega, četrtega in petega letnika izvedli zanimivo raziskavo o vplivu stresa, pomanjkanja spanca in uživanja energijskih pijač s kofeinom na pojav trzanja veke oz. miokimije (vir 1).

V obdobju sedmih dni pred začetkom izpitnega obdobja je 44 % študentk oz. študentov poročalo o trzanju veke. Med njimi je bilo več žensk in študentk oz. študentov višjih letnikov. Vsi, ki so v raziskavi potrdili pojav trzanja, so omenili, da so v času pred izpiti ali uživali veliko energijskih pijač ali občutili stres ali premalo spali. Po opravljenih izpitih je trzanje veke izginilo pri 34 % sodelujočih v raziskavi, 10 % pa jih je trzanje opazilo manj pogosto.

Trzanje očesne veke je lahko tudi znak nekaterih očesnih bolezni. Pri naslednjih boleznih oči se lahko trzanje pojavlja pogosteje:

 • vnetje vek: mišice v vekah trzajo zaradi prisotnosti vnetja in rdečine;
 • uveitis: vnetje uvee (šarenice, ciliarnika in žilnice);
 • suhe oči: sindrom suhega očesa je tesno povezan s stresom in predolgim zadrževanjem za zasloni;
 • odrgnina roženice.

Je lahko vzrok za trzanje veke tudi pomanjkanje določenih hranil?

Tudi pomanjkanje hranil bi lahko bilo krivo za trzljaje vek. Nekateri znanstveniki domnevajo, da bi trzanje lahko pripisali pomanjkanju magnezija, saj se to pogosto kaže v mišičnih krčih, napetosti v mišicah in trzanju.

Drugi menijo, da bi bilo trzanje lahko tudi znak pomanjkanja kalija ali vitamina B, ki oba podpirata delovanje živčnega sistema.

Potrebnih je več raziskav, da bi lahko potrdili ali ovrgli vpliv pomanjkanja omenjenih hranil na pojav trzanja očesne veke, vsekakor pa lahko samo koristi, če se prehranjujete zdravo in raznoliko.

trzanje veke mlada ženska preprečuje z zdravo prehrano
Zdravo prehranjevanje bo izboljšalo vaše počutje.

Vas mora kdaj zaradi trzanja očesne veke skrbeti?

Zelo redko je trzanje veke lahko znak resnejše nevrološke težave. V tem primeru ga vedno spremljajo še drugi znaki in simptomi. Če ste zaskrbljeni, bodite pozorni na pogostost in trajanje mišičnih krčev. Če začnejo trzati tudi druge obrazne mišice, svetujemo obisk zdravnika. Morda imate poškodovana živčna vlakna. Resnejše oblike trzanja očesa namreč povzročajo nevrološke motnje, na primer blefarospazem ali hemifacialni spazem. Trzanje veke je lahko znak tudi naslednjih resnih bolezni:

 • Bellova pareza,
 • multipla skleroza,
 • Parkinsonova bolezen,
 • Tourettov sindrom,
 • mišična distonija.

Včasih je lahko trzanje veke eden od stranskih učinkov zdravil, predvsem proti Parkinsonovi bolezni in epilepsiji.

Vsekakor se čim prej odpravite k zdravniku, če vam veka trza že dlje časa, če občutite krč tudi v drugih delih obraza, ne samo v veki, če je vaše oko tudi otečeno in rdeče ter je prisoten izcedek ali se vam je veka povesila oz. je ne morete več odpreti. Zdravnik vas bo pregledal, preveril še druge simptome in vas po potrebi poslal k specialistu.

Kako odpraviti trzanje očesa?

Velikokrat trzanje veke izgine že, če si privoščite krepčilen spanec. Vsekakor pa se vam bo (ne samo zaradi trzanja vek) najbolj obrestovala drastična sprememba življenjskega sloga. Naredite konec petim skodelicam kave na dan, zretju v zaslone dolgo v noč, alkoholu in neuravnoteženi prehrani. Naučite se premagovati stres s sprostitvenimi tehnikami, meditacijo in preživljanjem časa v naravi.

Če sumite, da je trzanje veke povezano s suhimi očmi, svetujemo, da si pomagate z vlažilnimi kapljicami za oči brez konzervansov. Thealoz Duo poleg hialuronske kisline vsebujejo tudi trehalozo in tako oči ne samo navlažijo, pač pa tudi zaščitijo njihovo površino. Toplo svetujemo tudi redno higieno vek s krpicami Blephaclean po postopku, opisanem tukaj.

Blephaclean krpice za čiščenje vek
Poskrbite za redno higieno vek s krpicami Blephaclean.

Trzanje veke torej največkrat ni nevarno, zahteva le poslušanje lastnega telesa. Mogoče pa vam poskuša poleg klica na pomoč sporočiti še kaj drugega? Na Karibih verjamejo, da je trzanje leve veke znak, da vas nekdo ogovarja za hrbtom, če pa vam trza desna veka, boste prejeli dobre novice. Zanimivo, kajne?

Če vas mučijo še kakšne težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da odgovore poiščete v naši zbirki nasvetov za zdrave oči na povezavi.

Vir 1 - The Prevalence of Eyelid Myokymia in Medical Students (researchgate.net)

Nazaj na vrh