Kozmetika lahko draži oči – preberite več
18. 01. 2021

Kako na oči vplivajo ličila?

Drage dame, gotovo poznate tisti zoprni občutek, ko se s krtačko maskare po nesreči zbodete v oko. Čeprav boleča, je ta nerodnost za oči pravzaprav še najmanj nevarna. V takih primerih zadostuje že, če imate pri roki kapljice za oči, da razdraženo oko malce pomirite. Veliko več preglavic vam lahko povzroči uporaba nekakovostnih ličil in kozmetičnih sredstev, ki vašim očem ne ustrezajo.

oči in ličila

Neustrezni kozmetični izdelki lahko pogosto povzročijo alergično reakcijo, zato previdnost pri preizkušanju novega kozmetičnega izdelka, ki ga uporabljate v bližini oči, ne bo odveč. Še resnejša je lahko infekcija, ki jo povzroči neustrezna kozmetika. Marsikdo meni, da je za lepoto treba potrpeti, a vse ima svoje meje, zato v nadaljevanju preverite, katerim ličilom se je najbolje izogniti, če vam ni vseeno za vaše oči.

Previdno s črtalom za oči

Nanašanje črtala na notranji rob veke je v zadnjih letih postalo zelo priljubljeno. Čeprav tak način ličenja poudari oči in lahko pričara izjemen vizualni učinek, obenem prinaša tveganje za zdravje oči. Raziskave so namreč pokazale, da delci črtala na notranjem robu veke bolj pogosto zaidejo v solzni film kot pri drugih načinih ličenja, kar poveča možnost vnetja in draženja očesa.

Če začutite tujek v očesu ali so vaše oči po tovrstnem nanašanju črtala za oči razdražene, svetujemo, da jih sperete z umetnimi solzami oz. kapljicami za oči Thealoz Duo, ki z bioprotekcijo in odsotnostjo konzervansov zaščitijo vaše oči.

Kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo so odlične za spiranje tujkov iz očesa.

Res potrebujete umetne trepalnice in podaljške trepalnic?

Temne in dolge trepalnice so že od nekdaj sinonim za lepe oči in lepoto nasploh, zato jih ženske poskušajo ustvariti na različne načine: nekatere z ličenjem, druge z umetnimi trepalnicami, zadnji trend v kozmetičnem svetu pa so podaljški trepalnic.

Najpogostejša težava pri uporabi umetnih trepalnic je alergijska reakcija na lepilo. A tudi če vas alergija ne doleti, so umetne trepalnice vseeno tvegano lepotilno sredstvo. Izjemno slabo namreč vplivajo na naravne trepalnice, saj lahko poškodujejo njihove korenine in včasih povzročijo izpadanje.

Poleg tega so stiki umetnih in naravnih trepalnic gojišče za bakterije, ki lahko povzročijo okužbo. Če pride do okužbe, je dobro obiskati zdravnika. Sicer pa v času okužbe priporočamo, da redno skrbite za pravilno higieno vek in veke čistite s sterilnimi krpicami Blephaclean, ki vsebujejo blagi losjon in so popolnoma brez konzervansov. 

Podaljški trepalnic lahko prav tako izzovejo alergijske reakcije. Če podaljške že imate, morate nujno skrbeti za redno in pravilno higieno vek. Tako se boste izognili razrastu pršice demodeks, ki lahko povzroči vnetje vek ali blefaritis. Če vas veke srbijo ali se vam ob trepalnicah pojavljajo luske, obiščite svojega zdravnika, ki vam bo svetoval ali vas poslal k očesnemu zdravniku. Naj povemo še, da lahko kapljice za oči uničijo podaljške trepalnic, zato raje dvakrat premislite o smiselnosti tega lepotnega postopka, če imate težave s suhimi očmi.

oči in umetne trepalnice
Umetne trepalnice negativno vplivajo na naravne trepalnice.

So barvne kontaktne leče varne?

Barvne kontaktne leče sicer ne spadajo med kozmetične izdelke, a se pogosto uporabljajo prav zaradi vizualnega učinka in nimajo nikakršnega pozitivnega vpliva na zdravje oči. Pri tem so še posebej težavne kontaktne leče, ki se uporabljajo brez napotnice, saj običajno velikost leče ne ustreza velikosti očesa. Premajhne ali prevelike leče lahko povzročijo resne težave z očmi, kot so vnetje ali celo poškodba očesa ali veke.

Če se jim kljub vsemu ne morete upreti, se o njihovi uporabi posvetujte z očesnim zdravnikom, ki vam bo izbral oz. svetoval za vas najustreznejše leče. Tudi ustrezna higiena, tako vek kot kontaktnih leč, mora postati del vaše vsakodnevne rutine. Kot pri uporabi vseh kontaktnih leč tudi pri barvnih kontaktnih lečah dosledno skrbite za zadostno vlaženje oči, tako da v oči vkapavate kapljice za oči.

oči in barvne kontaktne leče
Barvne kontaktne leče izberite skupaj s strokovnjakom.

Uporaba zgoraj omenjenih kozmetičnih sredstev sicer lahko privede do težav, a se jim v imenu lepote ni treba povsem odpovedati. Pomembno pa je, da pri njihovi uporabi upoštevate osnovne napotke: preden uporabite kakršna koli ličila ali druga kozmetična sredstva, si temeljito umijte roke. Ličil si nikoli ne izposojajte ali jih delite z drugimi. Še posebej pa vam polagamo na srce, da nikoli ne posojajte barvnih kontaktnih leč (seveda navadnih tudi ne). Pred uporabo ličil vedno preverite rok uporabnosti in jih zavrzite, če je ta pretekel.

Nazaj na vrh