Resveratrol pomaga tudi proti očesnim boleznim
26. 05. 2021

Resveratrol pomaga tudi proti očesnim boleznim

Ste že slišali za francoski paradoks? Francozi na dan zaužijejo precej kalorij, imajo raven holesterola v krvi, ki je primerljiva s prebivalci drugih industrijskih držav, in pojejo veliko živalskih maščob. Vseeno pa je v Franciji občutno manj srčnih kapi. Veliko Francozov je tudi kadilcev, a je pričakovana življenjska doba vseeno dolga. Kaj delajo Francozi drugače od ostalih prebivalcev zahodnega sveta? Njihova skrivnost bi lahko bila uživanje izjemnega hranila, ki poleg številnih blagodejnih lastnosti pomaga ohraniti tudi dobro formo oči v zrelih letih. Spoznajte resveratrol.

resveratrol je blagodejen za oči pri vseh generacijah
Resveratrol, ki ga najdemo v vinu, arašidih, borovnicah, figah in goji jagodah, je blagodejen za oči vseh generacij.

Resveratrol – ključ do dolgega življenja?

Francozi so znani uživači, ki dobro hrano radi pospremijo s kozarčkom rdečega vina. Prav to naj bi pojasnilo francoski paradoks: zmerno uživanje rdečega vina naj bi imelo blagodejen učinek na zdravje. V rdečem vinu se namreč nahaja resveratrol, izjemen polifenol, ki naj bi po mnenju nekaterih znanstvenikov preprečeval bolezni, ki se pojavijo kot posledica staranja prebivalstva, npr. nevrodegenerativne bolezni, srčno-žilne bolezni, rakava obolenja pa tudi starostno degeneracijo rumene pege med očesnimi boleznimi.

A kaj je resveratrol in kaj je njegova posebnost? Resveratrol deluje antioksidativno in protivnetno ter zavira razvoj degenerativnih bolezni. Aktivira namreč protein SIRT1 in tako močno prispeva k hitrejši regeneraciji celic, ki manj odmirajo ter imajo boljšo presnovo.

Poleg tega zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov ter uravnava raven trigliceridov v krvi. Deluje tudi proti nalaganju odvečne telesne maščobe, saj vsebuje naravno spojino, ki lahko napade maščobne celice in jih razbije (vir 1).

A v 90. letih prejšnjega stoletja so znanstveniki odkrili še eno izjemno lastnost resveratrola: njegovo sposobnost, da prepreči nastanek rakastih celic ali jih celo zmanjša, če so se že pojavile (vir 2).

Resveratrol v hrani – kje ga je največ?

Najboljši vir resveratrola je izvleček korenine japonskega dresnika, ki se že tisočletja uporablja v japonski in kitajski tradicionalni medicini. V tabeli najdete še nekaj nam bolj poznanih virov resveratrola:

Tabela: resveratrol v hrani: kje ga je največ?
Največ resveratrola je v olupkih grozdja in vinu gamay.

Kako učinkuje resveratrol pri starostni degeneraciji rumene pege

Ena od kroničnih bolezni, ki se pojavijo s starostjo, je tudi starostna degeneracija rumene pege. Gre za pogosto očesno bolezen, ki povzroča izgubo centralnega vida. Če imate napredovalo starostno degeneracijo makule (SDM), verjetno ne vidite stvari, v katere neposredno gledate, zato težko razberete podrobnosti pri branju, vožnji ali prepoznavanju obrazov. SDM je glavni vzrok za izgubo vida pri osebah, starih 50 let ali več. Zdravila za SDM še ni – zato morate nujno poiskati zdravniško pomoč, če se vaš vid nenadoma poslabša. 

Raziskave so pokazale, da lahko zdrava prehrana z veliko sadja, zelenjave in rib ustavi napredovanje starostne degeneracije makule oz. rumene pege. Med hranili najbolj izstopajo vitamin C, lutein in zeaksantin, omega-3-maščobne kisline in tudi resveratrol.

Pri starostni degeneraciji makule namreč pride do oksidativnega stresa, slabšega delovanja epitelija, kroničnega vnetja in pojava novonastalih žilic, ki vplivajo na vid. Proti vsemu temu se uspešno bori resveratrol, saj je dober antioksidant ter deluje protivnetno in antiangiogeno (preprečuje razrast žilic)

Ali resveratrol v hrani zadostuje?

V Rotterdamski študiji, v kateri so vrsto let preučevali prehranjevalne navade ljudi in njihov vpliv na pojav bolezni, so ugotovili, da se je med udeleženci raziskave le 3,7 % držalo priporočenih količin zaužitega sadja, zelenjave in rib. Pojedli so veliko manj od zapovedanih 200 g zelenjave, dveh porcij sadja na dan ter 2 obrokov rib na teden.

Poleg tega bi bilo za blagodejen učinek resveratrola treba pojesti ogromno borovnic ali popiti veliko vina, kar pa gotovo ne bi bilo dobro. Zato je za preprečevanje pojava očesnih bolezni pametno poseči po prehranskih dopolnilih za oči, ki jih pogosto svetujejo tudi očesni zdravniki.

slika hrane pogate z resveratrolom: grozdje, slive, broovnice, maline, čokolada, kakav
Najpogostejši prehranski viri resveratrola.

Na pomoč lahko priskoči prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total vsebuje naslednje sestavine, ki na podlagi znanstvenih dognanj učinkovito preprečujejo nastanek ali poslabšanje starostne degeneracije rumene pege:

 • antioksidante: uživanje antioksidantov za 25 % znižuje tveganje za napredovanje starostne degeneracije rumene pege (vir 3);
 • lutein in zeaksantin: uživanje teh dveh očesnih pigmentov zmanjša tveganje za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 4);
 • omega-3-maščobne kisline: uživanje omega-3-maščobnih kislin zmanjša tveganje za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 5);
 • vitamin D: nizka raven vitamina D v krvi naj bi prispevala k pojavu in napredovanju starostne degeneracije rumene pege (vir 6);
 • resveratrol: zmerno uživanje vina z vsebnostjo resveratrola povezujejo z 19 % nižjim tveganjem za pojav starostne degeneracije rumene pege (vir 7).
prehransko dopolnilo Nutrof Total vsebuje tudi resveratrol
V prehranskem dopolnilu Nutrof Total je izvleček Vitis vinifere (vinske trte), ki vsebuje 5 % resveratrola.

V 20. stoletju je medicina neverjetno napredovala in v zahodnem svetu uspela ukrotiti številne vzroke za prezgodnjo smrt. Vseeno pa je pred njo še en izziv: preprečevanje bolezni, ki se pojavijo kot posledica staranja prebivalstva. Resveratrol odpira nove možnosti v boju proti boleznim, povezanim s starostjo, tudi proti starostni degeneraciji rumene pege, ki je najpogostejši vzrok nepovratne okvare vida pri starejših od 50 let.

Za še več poučnih in preverjenih informacij o skrbi za oči in očesnih boleznih vas vabimo, da pobrskate po naši zbirki nasvetov za zdrave oči na povezavi.

 • Vir 1Resveratrol – močan antioksidant z učinki na zdravje (bodieko.si)
 • Vir 2 – Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. (pubmed.gov)
 • Vir 3Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for Age-Related Macular Degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. (pubmed.gov)
 • Vir 4Dietary Carotenoids, Vitamins A, C, and E, and Advanced Age-Related Macular Degeneration (jamanetwork.com)
 • Vir 5Progression of age related macular degeneration: association with dietary fat, transunsaturated fat, nuts and fish intake. (jamanetwork.com)
 • Vir 6Vitamin D and Age-Related Macular Degeneration. (US National Library of Medicine)
 • Vir 7Moderate wine consumption is associated with decreased odds of developing Age-Related Macular Degeneration in NHANES-1. (Journal of the American Geriatrics Society)
Nazaj na vrh