Snežna slepota – zimska nevarnost za oči

Naj vam snežna slepota ne pokvari zimske idile v gorah

Ob omembi snežne slepote se marsikateri ljubitelj gora in zimskih športov zdrzne in prestraši, a je stanje mogoče enostavno preprečiti, če se na razmere v zasneženih gorah in na smučiščih ustrezno pripravite. V nadaljevanju preberite več o tem bolečem očesnem stanju in spoznajte, kako se učinkovito zaščititi. Morda niste vedeli: snežna slepota vas lahko doleti tudi kje drugje, ne samo na snegu.

snežna slepota preti v gorah
Zimska idila ima svoje pasti, tudi snežno slepoto.

Kaj je snežna slepota in zakaj se pojavi?

Snežna slepota se strokovno imenuje fotokeratitis. Gre za skovanko iz besed “foto”, kar po starogrško pomeni svetloba, in “keratitis”, kar je vnetje očesne roženice. To boleče očesno stanje nastane, ker so bile oči brez ustrezne zaščite izpostavljene povečani količini sončnih ultravijoličnih žarkov, ki nastane zaradi njihovega odboja od snežne površine. Tako kot UV-žarki povzročijo opekline kože, tako lahko opečejo in poškodujejo tudi zunanji sloj očesa oz. roženico. Pri opečeni koži opeklin ne opazite takoj in podobno je pri snežni slepoti: ko se pojavijo simptomi, so bile oči že več kot predolgo na udaru škodljivih UV-žarkov. Težava lahko nastane tudi zaradi ekstremnega mraza in izjemno suhega zraka.

Posebnosti UV-sevanja v gorah

UV-žarki so del elektromagnetnega sevanja, ki jih poleg vidne svetlobe in toplote oddaja sonce. Marsikatera površina odbija UV-žarke in prispeva k izpostavljenosti temu škodljivemu sevanju. Medtem ko trava, zemlja in voda odbijejo okoli 10 %, pesek 15 % in morska pena 25 % UV-žarkov, svež sneg pomnoži našo izpostavljenost UV-svetlobi, saj odbije kar 80 % UV-žarkov. Poleg tega so UV-žarki v gorah močnejši, saj se na vsakih 1000 m nadmorske višine povečajo za 10 % (vir 1).

UV-sevanje in odboj sončnih žarkov v gorah ali ob morju
Odboj sončnih UV-žarkov z različnih površin.

Dejstvo je, da se je oko sposobno v veliki meri samozaščititi pred UV-sevanjem. Pri tem mu pomagajo tudi veke in obrvi. A na snegu se ogromno svetlobe, ki doseže oko in ga lahko tudi poškoduje, pod kotom odbija od tal, pred čemer se oči ne morejo zavarovati, zato je ustrezna zaščita nujna.

Kako prepoznati simptome snežne slepote

Poškodba oči, ki jih v gorah nismo ustrezno zaščitili, lahko nastane v dveh urah (vir 2), težave pa se ponavadi razvijejo šele pozneje, podobno kot pri sončnih opeklinah kože. Do pojava simptomov snežne slepote lahko mine tudi do 10 ur.

Najpogostejši simptomi sončne slepote so:

 • bolečina in zbadanje v očeh,
 • pekoče oči,
 • rdeče oči,
 • občutek tujka v očeh,
 • občutljivost na svetlobo ali fotofobija,
 • solzenje,
 • zamegljen vid,
 • otekanje vek,
 • glavobol,
 • omotica,
 • začasna slepota.

snežna slepota in njeni simptomi
Simptomi snežne slepote so lahko precej strašljivi.

Simptomi so lahko izjemno neprijetni in strašljivi. Slepota, ki jo povzročijo sončne opekline na roženici, je začasna in ponavadi mine v 12 do 48 urah. Vid se precej poslabša, pride pa lahko tudi do začasne barvne slepote. Ker je roženica dobro oživčena, je lahko poškodba tudi izredno boleča. Snežna slepota sicer na očeh ne povzroča trajnih poškodb. 


Pri kom je tveganje za pojav snežne slepote večje?

Zavedati se je treba, da so nekateri ljudje bolj podvrženi poškodbam oči zaradi UV-sevanja in s tem nastanku snežne slepote. Če imate svetle oči, npr. modre, zelene, sive ali svetlo rjave, je nujno, da svoje oči temeljito zaščitite pred soncem, saj so ranljive podobno kot svetla koža.

Če ste bili na operaciji sive mrene ali na laserski operaciji dioptrije, so vaše oči lahko bolj občutljive na UV-žarke, zato bodite posebej pozorni na to, da jih ustrezno zaščitite. Previdnost svetujemo tudi vsem, ki nosite kontaktne leče.

Tudi jemanje nekaterih zdravil lahko povzroči preobčutljivostno reakcijo na UV-sevanje. Fotosenzitivna zdravila so nekateri antibiotiki (predvsem ciprofloksacin, levofloksacin in doksiciklin), zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka (z vsebnostjo nifedipina, diltiazema, enalaprila ali ramiprila) ter zdravila za odvajanje vode (z vsebnostjo furosemida in hidroklortiazida). Svetujemo tudi pazljivost pri nekaterih zdravilih za lajšanje bolečin in zdravljenje aken ter pri antidepresivih z vsebnostjo amitriptilina.


Prva pomoč, ko se pojavi snežna slepota

Vsakdo, ki ga je doletela snežna slepota, potrebuje čim prejšnjo pravilno oskrbo. Če poškodovanec nosi kontaktne leče, jih mora nemudoma odstraniti. Pomaga, če zapre oči ali jih čim prej zaščiti s temnimi sončnimi očali. Dobro je, da počiva v temnem prostoru. Če je možno, mu lahko na veke polagamo hladne obkladke s prekuhano vodo ter nekoliko omilimo bolečine in nelagodje.

Simptomi snežne slepote ponavadi izginejo sami od sebe v roku od 24 do 36 ur. Vseeno je smiselno poiskati pomoč zdravnika, ki ponavadi predpiše antibiotično mazilo za zdravljenje poškodbe in preprečevanje bakterijske okužbe.

Pametno se je nekaj dni izogibati soncu in nositi sončna očala. Čim manj se dotikajte in mencajte oči ter uporabljajte kapljice za oči, da bodo vaše oči ustrezno navlažene. Priporočamo kapljice za oči s trehalozo Thealoz Duo, ki oči vlažijo in obnavljajo njihovo površino. Poleg tega kapljice za oči Thealoz Duo ne vsebujejo konzervansov, kar je še posebej pomembno, saj bi lahko ti dražili oči. Ob bolečinah lahko uporabite tudi protibolečinska zdravila brez recepta.

Kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo negujejo prizadete oči.

Kako so se znašli Inuiti in zaščitili svoje oči

Inuiti s skrajnega severa Aljaske so že pred več stoletji poskrbeli za varnost svojih oči na mrazu in snegu. Iz rogov severnih jelenov, kosti ali naplavljenega smrekovega lesa so izrezali posebna sončna očala, ki so jih zaščitila pred škodljivim UV-sevanjem. Na sredi očal je bila dolga tanka reža, ki je omejila svetlobo in blokirala odboj sončnih žarkov od snega, a vseeno omogočila vidno polje po celotni horizontali.


Snežna slepota ne nastane samo na snegu

Zavedati se je treba, da lahko kakršno koli intenzivno izpostavljanje UV-žarkom povzroči simptome snežne slepote oz. fotokeratitisa. Precejšen odboj UV-žarkov povzročata tudi voda in pesek, zato se lahko fotokeratitis pojavi tudi ob morju.

Da vas doletijo simptomi snežne slepote, pa včasih sploh ni treba na sonce. Simptomi se lahko pojavijo tudi pri umetnih virih UV-žarčenja, npr. če pri uporabi solarija ne zaščitite ustrezno svojih oči. Do podobnih poškodb oči lahko pride tudi, če elektrovarilci pri svojem delu slabo ali nepravilno zaščitijo svoje oči. Ti umetni infrardeči in UV-žarki lahko povzročijo hudo vnetje oči. Kadar do simptomov snežne slepote pride zaradi uporabe varilnega aparata, to motnjo imenujemo ”varilska slepota”.

Kako pravilno zaščititi svoje oči pred UV-sevanjem

Preventiva proti snežni slepoti je zelo preprosta: treba si je nadeti ustrezna sončna očala, ki nudijo 100% zaščito pred UV-žarki in filtrirajo tiste valovnih dolžin med 290 in 400 nm.

Očala naj bodo čim večja, da v celoti pokrijejo oči in hkrati tudi kar največjo površino okoli oči. Ni pomembno, kakšne barve so stekla, saj temnejša očala nič bolj ne ščitijo pred UV-sevanjem kot svetlejša. Tudi cena ne igra odločilne vloge, saj oči zaščitijo tudi očala nižjega cenovnega razreda, ki pa morajo nuditi 100% zaščito pred UV-žarki.

snežno slepoto preprečimo z nošenjem zaščitnih očal
Na smučanju oči zaščitite s smučarskimi očali.

Pri smučanju in deskanju na snegu odlično zaščitijo smučarska očala, pri drugih zimskih športih in tudi nekaterih vodnih športih pa so odlična izbira sončna očala z ukrivljenimi stekli. Gorniki in alpinisti praviloma nosijo tudi posebne stranske zaščite za oči, ki v celoti blokirajo UV-žarke in preprečijo sevanje z vseh strani.

Treba je vedeti, da ni škodljiva samo izpostavljenost UV-sevanju v gorah in na smučiščih, za oči je neugodna vsakršna dolgotrajna izpostavljenost sončnim žarkom brez zaščite. Veliko ljudi ima zaradi nje težave s suhimi očmi, občutkom pekočih oči in tujka v očeh, čuti tudi pogostejšo potrebo po mežikanju. Kot preventivo poleg očal svetujemo tudi kapljice za oči, ki poskrbijo, da so oči stalno dobro navlažene in lajšajo neprijeten občutek v očeh.

Vir 1World Health Organisation: Radiation: Ultraviolet (UV) Radiation 
Vir 2Ultraviolet Keratitis Among Mountaineers and Outdoor Recreationalists (Wilderness & Environmental Medicine Journal) 

Nazaj na vrh