Boleče oči – kaj je zadaj in kako si pomagati?

Boleče oči – kaj je zadaj in kako si pomagati?

Tako kot skoraj vsak drugi del telesa tudi oči niso imune na bolečino. Bolečina v očesu je lahko blaga ali huda – odvisno od vzroka za njen pojav. Ponavadi gre za neškodljivo težavo, a v redkih primerih kaže na resno bolezen, ki lahko očem in vidu dolgoročno precej škodi. Berite dalje za podrobnosti o tem, kaj vse je lahko vzrok za boleče oči in kako težavo omiliti oz. se je znebiti.

boleče oči pri mladi ženski
Boleče oči lahko pomenijo bolečino na očesni površini, vekah, za očmi ali v očesu.

Boleče oči – širok pojem za opis številnih težav z očmi

Bolečine v očeh lahko razdelimo v dve poglavitni skupini:

  • bolečina na očesni površini ali na vekah ali
  • bolečina v očesu ali za očesom.


Značilnosti bolečine, ki jo občutite, lahko vam oz. vašemu zdravniku marsikaj povedo o vzrokih zanjo. So se bolečine v očeh pojavile nenadno ali so prisotne že dlje časa in so postopoma hujše? Pomembne informacije za vašega zdravnika so torej trajanje, pogostost in intenzivnost bolečine.

Če se vam oči zdijo suhe, pekoče in imate občutek tujka v očesu, je najverjetneje nekaj narobe z očesno površino. Če občutite topo, ostro ali zbadajočo bolečino, se vzrok vaših težav verjetno skriva nekje v očesu. 

V redkih primerih boleče oči spremljajo motnje vida, kot so plavajoče podobe, bliskanje pred očmi ali celo izguba vida. Gre za resne simptome, ki se jim mora čim prej posvetiti specialist. A tudi pri manj dramatičnih simptomih, povezanih z bolečimi očmi, ne bo škodilo, če se posvetujete z zdravnikom, da bi ta izključil morebitne resne bolezni.  


Ko je oko boleče zaradi težav na očesni površini ali vekah

Kateri so glavni vzroki za boleče oči? V prvem sklopu osvetljujemo težave z očesno površino in z njo povezane boleče oči.

1. Tujek v očesu

Gre za enega najpogostejših vzrokov za boleče oko, ki je hkrati tudi najbolj očiten. Najpogosteje v oko zaidejo kovinski opilki, pesek ali žagovina, ki dražijo očesno površino ali se celo zapičijo vanjo. Bolečina je lahko blaga ali huda, spremljajo pa jo solzenje, rdeče oči in draženje. Ponavadi je najbolj neprijetno mežikati, saj se ob tujek drgne veka.

Kako odpraviti bolečino? Če vam je v oko zašel tujek, ki vam povzroča bolečino, lahko najprej poskusite z izpiranjem z vodo. Sicer pa je priporočljivo, da si oko čim prej ogleda zdravnik. Ta bo odstranil tujek in morda predpisal protibakterijske kapljice, da ne bi prišlo do okužbe. 

dekle ima boleče oči zaradi tujka v očesu
Tujek v očesu je eden najpogostejših vzrokov za boleče oči.

2. Praska na roženici ali poškodba roženice

Praska na roženici ponavadi ni nevarna, a pojavi se boleče oko in občutek tujka v očesu. Roženico lahko poškodujejo tudi kemikalije ali močna svetloba in takrat je bolečina v očeh precejšnja.

Kako odpraviti bolečino? Če so vam v oko zašle kemikalije, jih sperite z veliko vode in se po potrebi odpravite k zdravniku. Pri praski na roženici pa spiranje z vodo ne bo pomagalo. Najbolje je, da očesu privoščite počitek in kmalu neprijetnega občutka ne bo več. Če pa je praska globoka in občutite močno pekočo bolečino, je dobro, da si oko ogleda zdravnik, saj lahko v redkih primerih pride do infekcije.


3. Suhe oči

Suhe oči so še eden pogostih vzrokov za neprijeten občutek v očeh s simptomi, kot so boleče oči, pekočina, solzenje in občutek tujka v očeh. Gre za počasi napredujočo tegobo, ki lahko v skrajnem primeru povzroči celo poškodbe roženice, saj na očesni površini ni dovolj solz, ki bi jo vlažile. Teh je premalo bodisi zato, ker z očesne površine izhlapijo prehitro ali zato ker se jih tvori premalo.

Kako odpraviti bolečino? Pri suhih očeh si lahko učinkovito pomagate z uporabo umetnih solz oz. kapljic za oči, ki jih lahko kupite brez recepta. Te bodo precej omilile bolečino, če so vzrok zanjo suhe oči. Na trgu je izbira kapljic velika, zato je pomembno, da premišljeno izberete svojim težavam najustreznejše.

Kapljice za oči Thealoz Duo odlikuje izjemna kombinacija učinkovin, ki je edinstvena na trgu. Poleg hialuronske kisline vsebujejo trehalozo, naravno sestavino, ki ščiti in obnavlja očesno površino. Poleg tega so popolnoma brez konzervansov, kar je pri bolečih očeh posebej pomembno.

Kapljice za oči Thealoz Duo pomagajo proti bolečini v očeh pri suhih očeh
Kapljice za oči Thealoz Duo omilijo bolečino, kadar so oči suhe.

4. Konjunktivitis

Infekcijski konjunktivitis oz. okužba očesne veznice prizadene očesno sluznico oz. konjunktivo, ki pokriva notranjo stran veke in zrklo do roženice. Pri tej bolezni je bolečina ponavadi blaga, okužba pa povzroči še rdeče oči in izcedek. Bolečino v očeh lahko povzroči tudi alergijski konjunktivitis.

Kako odpraviti bolečino? Virusni konjunktivitis ponavadi mine sam od sebe v roku dveh tednov, za bakterijskega pa vam bo zdravnik predpisal antibiotične kapljice. Pri obeh boleznih je pomembno, da redno in temeljito čistite veke, najbolje s sterilnimi krpicami Blephaclean, izdelanimi posebej v ta namen. Svetujemo pa, da se na svojega zdravnika obrnete zlasti ob preobčutljivosti na svetlobo in morebitni oteklini v očesu. Ta vas bo po potrebi napotil k oftalmologu.


5. Draženje zaradi kontaktnih leč

Žal gredo kontaktne leče in suhe oči pogosto z roko v roki, zato marsikaterega uporabnika leč spremlja bolečina v očeh. Ta se lahko pojavi tudi zaradi neprimernih leč in nezadostne higiene, preveč časa za raznimi zasloni in zadrževanja v prašnih ali zadimljenih prostorih. Vse to lahko pripelje celo do infekcije, zato je pomembno, da bolečim očem zaradi kontaktnih leč namenite dovolj pozornosti.

Kako odpraviti bolečino? Zlasti pri prvem pomeranju leč naj vam svetuje očesni zdravnik ali strokovnjak za kontaktne leče, da boste izbrali najprimernejše zase. Pomembno je tudi, da očem večkrat privoščite počitek in si namesto leč nadenete očala. Oči vlažite s kapljicami za oči, da bi se izognili občutku suhih oči in s tem povezani bolečini.


6. Vnetje vek ali blefaritis

Blefaritis je vnetje vek oziroma roba, kjer izraščajo trepalnice, kar lahko povzroči oteklino in bolečino.

Kako odpraviti bolečino? Pri vnetju vek je za hitro okrevanje ključna skrbna in temeljita vsakodnevna higiena vek, pri kateri odstranite vse nečistoče in zasušene izločke žlez na robovih vek.

Za čiščenje vek priporočamo uporabo sterilnih krpic za oči Blephaclean, ki vsebujejo nežen losjon, micelne strukture za raztapljanje izločkov in hialuronsko kislino za optimalno vlaženje kože.

Krpice Blephaclean so idealne za nego ob vnetju vek
Krpice Blephaclean so namenjene nežni negi vek ob blefaritisu ali vnetju vek.

7. Ječmen na očesu

Ječmen na očesu je neprijetna in boleča tvorba, ki povzroči boleče oko. Ponavadi se pojavi zaradi bakterijske stafilokokne okužbe lasnega mešička trepalnice ali žleze lojnice.

Kako odpraviti bolečino? Ječmena nikar ne stiskajte. Oko raje grejte s toplimi obkladki, saj toplota zmanjša vnetje in oteklino, zato bulica poči in gnojna vsebina lahko izteče. Če se ječmen na očesu po nekaj tednih tovrstnega zdravljenja ne predre ali se celo poveča, svetujemo, da obiščete zdravnika.


Pogosta je tudi bolečina v očesu ali za očesom

Se vam zdi, da bolečine občutite za očesom? Niste edini, saj gre za eno bolj pogostih bolečin v predelu glave. Berite dalje za še več vzrokov za boleče oči. 


8. Očesna hipertenzija

Določene vrste glavkoma, kot je glavkom zaprtega zakotja, lahko povzročijo bolečino v očesu. Glavkom zaprtega zakotja je še posebej nevaren, saj pri njem očesni pritisk zraste nenadoma. To se zgodi zaradi nenadne in popolne zapore v pretoku prekatne vodice v očesu, ki sicer prehaja skozi zenico in zapušča oko po majhnih drenažnih kanalih. Ker je odtekanje tekočine preprečeno, lahko nastopi zelo boleče stanje. Za bolezen so značilne še rdeče oči, pritisk v očesu, zamegljen vid in tudi bruhanje.

Kako odpraviti bolečino? Glavkom zaprtega zakotja je nujno stanje, zaradi katerega je treba čim prej k zdravniku, saj lahko povzroči slepoto. Ta tip glavkoma se zdravi z lasersko iridotomijo, pri kateri se z laserjem naredi majhno luknjico v šarenico, da se obnovi pretok tekočine v sprednji del očesa. Sicer zdravljenje glavkoma vključuje uporabo protiglavkomskih kapljic, ki znižajo očesni pritisk.

9. Optični nevritis

Optični nevritis je resna bolezen, ki se pojavi zaradi vnetja očesnega živca. Zanjo so značilni zamegljen vid, slabše ločevanje barv in celo slepota. Značilen simptom so tudi boleče oči ob premikanju očesnih zrkel. Optični nevritis je pogosto eden od prvih znakov multiple skleroze, pojavi pa se lahko tudi zaradi okužbe, npr. toksoplazmoze ali zaradi virusa herpes simplex. 

Kako odpraviti bolečino? Če začutite zgoraj omenjene simptome, se čim prej odpravite k zdravniku. Optični nevritis se ponavadi zdravi z visokimi dozami intravenoznih steroidov v kombinaciji z oralnimi steroidi.

Na pregledu pri oftalmologinji: sum na optični nevritis
Optični nevritis je eden od zgornjih znakov multiple skleroze.

10. Sinusitis

Vnetje sinusov se ponavadi pojavi kot zaplet pri prehladu. Sluz se nabere v sinusih, kar povzroči pritisk v glavi, posledično se pojavi bolečina za očesom.

Kako odpraviti bolečino? Bolečina bo prenehala, ko boste pozdravili vnetje sinusov. Ključno je, da se sinusi čim prej izpraznijo. Pomagajo topli in vlažni obkladki in pršila s fiziološko raztopino za odpiranje nosnih poti. Olajšanje prinesejo zlasti kortikosteroidna pršila za zmanjšanje vnetja, ki jih predpiše zdravnik. Bolečino si lahko lajšate tudi s protibolečinskimi zdravili brez recepta.


11. Migrena in glavobol

Bolečina za očmi je pogosta pri napadih migrene in različnih tipih glavobola. Zlasti za glavobol v skupkih je značilna skorajda neznosna bolečina za očesom, bodisi za levim ali desnim.

Kako odpraviti bolečino? Glavoboli in migrene ne ogrožajo življenja, a so izjemno neprijetni. Omilite jih lahko s protibolečinskimi zdravili in spremembo življenjskega sloga. 

gospo muči bolečina za očmi, ker ima glavobol
Glavobole in migreno pogosto spremlja bolečina za očmi.

12. Težave z vidom

Marsikomu se s starostjo poslabša vid. Zaradi tega lahko preveč naprezate oči, ko se trudite videti nekaj blizu vas ali v daljavi. Posledica napenjanja oči je lahko tudi glavobol in bolečina v očeh.

Kako odpraviti bolečino? Če vas oči bolijo zaradi vse slabšega vida, je rešitev preprosta: potrebujete nova očala z ustrezno dioptrijo in kmalu bo bolečina minila.


Boleče oči so izjemno neprijetne, zagotovo pa niso nekaj neobičajnega. Bolečine nikar ne ignorirajte, saj lahko v redkih primerih s hitrim obiskom zdravnika preprečite hude zaplete.

Če želite še več preverjenih in strokovnih informacij o očeh in težavah z očmi, vas vabimo, da pobrskate po člankih v naši zbirki za zdravje oči.


Nazaj na vrh