Seneni nahod: ko oči srbijo in se solzijo

INTERVJU: seneni nahod ter solzenje in srbenje oči

Temperature se dvigajo in narava se prebuja, a žal to s seboj prinaša tudi sezonske alergije. Pogovarjali smo se z 42-letnim Tadejem, ki ga seneni nahod oz. alergija na cvetni prah muči že vrsto let. Preberite, kakšne simptome občuti v spomladanskem času, kako se vsako leto znova spopada z njimi in iz prve roke izvedite, kako je premagal nadležno solzenje in srbenje oči.

seneni nahod in cvetoč travnik
Za ene čudovit prizor, za alergike na cvetni prah nočna mora.

Seneni nahod in spopadanje z nadležnimi simptomi iz prve roke

MOJE OKO: Tadej, kdaj so se pri vas prvič pojavili simptomi alergije na cvetni prah oz. senenega nahoda? Običajno naj bi se alergija pokazala pred 20. letom. Kako je bilo pri vas?

Tadej: Zdi se mi, da se je pri meni seneni nahod pojavil par let pozneje, ko sem bil star 24 let. Alergija je bila tako močna, da me je dušilo, zato so zdravniki na začetku sumili celo, da imam astmo. 

Takrat sem uporabljal tudi bronhodilatator, ki pomaga širiti dihalne poti in zmanjša tesnobo v prsnem košu, da sem lažje dihal.

Trenutno simptomi alergije niso tako hudi in jih lahko uspešno obvladujem z antihistaminiki brez recepta.


MOJE OKO: Raziskave so pokazale, da imajo več možnosti za pojav alergij tisti z alergiki v ožji družini, da je seneni nahod torej deden. Ima še kdo v vaši družini alergijo na cvetni prah?

Tadej: Tudi moja sestra ima seneni nahod, starši in stari starši pa ne. Nekje sem prebral, da naj bi bil pojav senenega nahoda v določeni meri odvisen tudi od meseca rojstva in alergenov, ki so v tistem obdobju najpogostejši. Pri meni to vsekakor drži, saj sem rojen maja in ravno takrat občutim tudi najhujše simptome.


MOJE OKO: Na katere vrste cvetni prah ste alergični? V katerem delu leta vas seneni nahod najbolj muči?

Tadej: Alergičen sem na trave in ambrozijo. To pomeni, da najhujše simptome občutim aprila in maja ter nato spet septembra zaradi ambrozije, ampak takrat ni tako hudo kot spomladi.

MOJE OKO: Ste bili na alergenskem testiranju? Kako je potekal test in kaj je pokazal?

Tadej: Bil sem na kožnih vbodnih testih. Pri teh testih ti v kožo na notranji strani podlahti vnesejo snov, za katero domnevajo, da povzroča alergijo. Če je test pozitiven, postane koža okoli mesta vboda po približno 15 minutah rdeča, razvije se majhen srbeč izpuščaj. Če na koži ni sprememb, je test negativen in na alergen nismo alergični. 

Pri meni so testi pokazali alergijo na trave in ambrozijo.


MOJE OKO: Kakšne simptome občutite, ko vas napade seneni nahod?

Tadej: Na začetku sezone cvetenja trav v roku kakšne ure po stiku z alergenom najprej začnem kihati in opazim prozoren izcedek iz nosu. Kmalu se pojavi še srbenje oči in nato solzenje, ki mi gresta najbolj na živce, saj je občutek res nadležen. 

Na začetku simptomi torej še niso tako hudi. Sčasoma, ko so “moji” alergeni že dlje časa prisotni v ozračju, pa imam občutek, kot da se ti nakopičijo v telesu. Takrat občutim simptome, takoj ko stopim ven na zrak. Takrat je najbolje, da se kar takoj umaknem noter, nato pa traja še kakšno uro, da se kihanje, smrkanje, solzenje in srbeče oči umirijo.

Ko so simptomi res hudi, imam občutek, da me duši, čutim pa tudi glavobol. 

Seneni nahod ter solzenje in srbenje oči pri Tadeju
Tadeja že vrsto let muči seneni nahod, a se je naučil, kako uspešno ublažiti simptome.

MOJE OKO: Omenili ste, da vas solzenje in srbenje oči pri alergiji najbolj spravita s tira. Kako se spopadate s tema nadležnima simptomoma, značilnima za alergijski konjunktivitis?

Tadej: Res je, ko mi cvetni prah zaide v oči, se kmalu pojavijo srbeče oči in veke. Sledijo solzenje oči in napadi kihanja. Na srečo mi je osebna zdravnica že pred leti svetovala, naj si oči poskusim izpirati s kapljicami za oči, da odstranim alergen. Najbolj mi ustrezajo kapljice za oči Thealoz Duo, ki jih uporabljam zato, ker ne vsebujejo konzervansov. 

Kapljice za oči Thealoz Duo za izpiranje alergenov iz oči
Kapljice za oči Thealoz Duo so odlične za izpiranje alergenov iz oči.

Če postane solzenje in srbenje oči res neznosno, pa po nasvetu zdravnice uporabim kapljice za oči Spersallerg. Gre za kapljice proti alergijskemu konjunktivitisu, ki delujejo kot antihistaminik in dekongestiv. Te mi precej omilijo simptome solzenja in srbenja oči.

Kapljice za oči Spersallerg za solzenje in srbenje oči
Kapljice za oči Spersallerg omilijo simptome solzenja in srbenja oči.

MOJE OKO: Izvajate tudi kakšno preventivo, da bi se ubranili pred senenim nahodom?

Tadej: Trudim se, da začnem jemati antihistaminike v obliki tablet vsaj 1 mesec, preden se mi običajno pojavijo simptomi. Začeti bi torej moral v začetku marca, a žal kakšno leto pozabim. In takrat je hudo.

Sicer pa spremljam spletne strani s podatki o količini cvetnega prahu v zraku in se izogibam zadrževanju zunaj, ko je koncentracija najvišja, sploh če je vetrovno. Če že grem ven na sprehod, se po vrnitvi domov takoj preoblečem, včasih pa celo oprham, če čutim, da se začnejo pojavljati simptomi. 

Pazim tudi, da spomladi po zračenju stanovanja vedno uporabim čistilnik zraka s HEPA-filtrom, ki očisti zrak.


MOJE OKO: Marsikoga s senenim nahodom v sezoni alergij ne mučijo samo klasični simptomi alergije, kot so že omenjeno solzenje oči, srbeče oči, kihanje in izcedek iz nosu, pač pa občutijo tudi veliko utrujenost in “meglo” v glavi, nekateri celo omenjajo depresijo. Kako seneni nahod doživljate vi?

Tadej: Tudi sam vsako leto opažam, kako zelo me seneni nahod izmuči. Če ves čas kihaš, si brišeš nos, te muči solzenje in srbeče oči ter občutiš glavobol, se seveda počutiš utrujeno in razdražljivo. Opažam tudi, da mi koncentracija za delo pade ter nimam energije.

Seveda sem slabe volje, ker v najlepših pomladnih dneh nimam veselja za aktivnosti zunaj, saj me skrbi, kako bo z alergijo. A vendar mi antihistaminiki toliko pomagajo, da so pomladni dnevi večinoma znosni.

Le ko alergeni dosežejo določeno raven v telesu, se seneni nahod pokaže v vsej svoji razsežnosti in takrat je res najbolje, da ostanem doma.

seneni nahod je moškega prisilil ostati noter, zato se pojavi depresija
Poleg klasičnih simptomov alergija prinaša tudi utrujenost in včasih celo depresijo.

MOJE OKO: Bi za konec našim bralcem dali še kakšen nasvet za spopadanje s senenim nahodom?

Tadej: Zadnja leta se trudim prehranjevati zdravo, uživam pa tudi vitamin D v obliki prehranskega dodatka. Ne gre za preverjena znanstvena dejstva, a meni se zdi, da mi oboje koristi pri alergiji na cvetni prah. Svetujem tudi izpiranje nosu s pršilom s fiziološko raztopino.


MOJE OKO: Najlepša hvala, Tadej, da ste si vzeli čas za klepet z nami. Želimo vam čim manj težav s senenim nahodom.

Tadej: Hvala.


Če vas zanima še več strategij za uspešen boj proti senenemu nahodu, vas vabimo, da preberete članek 5 nasvetov za samopomoč, ko udari alergija na cvetni prah na povezavi. Na naši spletni strani pa najdete še več zapisov na temo skrb za oči ter koristne informacije na temo oko in očesne bolezni: kliknite na to povezavo.


Nazaj na vrh