Alergija na cvetni prah – kako si pomagati?

Alergija na cvetni prah – kako si pomagati?

Pomlad je pred vrati! Končno smo dočakali tople sončne žarke in izlete v brstečo naravo. A tega navdušenja ne občuti kar 35 % Evropejcev (vir 1) – toliko jih namreč vsaj občasno muči pomladna alergija na cvetni prah. V tem obdobju so najpogostejše težave z zgornjimi dihali, ki se imenujejo seneni nahod, alergijski rinitis oz. alergijsko vnetje nosne sluznice, čemur se pogosto pridružita še alergijsko vnetje očesnih veznic ali alergijski konjunktivitis in vnetje obnosnih sinusov. Verjamemo, da lahko v obdobju najhujših težav mislite samo na to, kako se znebiti alergije na cvetni prah in si čim prej pomagati. Berite dalje za naše nasvete o samopomoči.

simptomi alergije na cvetni prah
Najpogostejši simptomi alergije na cvetni prah.

1. Izogibajte se dejavnikom, zaradi katerih se pri vas pojavlja alergija na cvetni prah

Eden od načinov, kako se znebiti alergije na cvetni prah, je, da se kar najbolj izogibate dražilcem, ki pri vas povzročijo simptome alergije oz. senenega nahoda. Svetujemo vam naslednje:

 • Izogibajte se sprehodom in opravkom zunaj ob jutrih. Največ cvetnega prahu je v zraku med 5. in 10. uro zjutraj.
 • Ko zunaj piha in je zrak suh, ostanite raje doma. Najmanj težav vam bo cvetni prah povzročal po dežju, ki cvetni prah izpere iz ozračja.
 • Redno preverjajte stanje cvetnega prahu v ozračju na temu namenjenih spletnih straneh in se izogibajte izhodom, ko je koncentracija visoka.
 • Izogibajte se območij s sveže pokošeno travo.
 • Naj košnjo trave, spravilo sena ali delo na vrtu opravi nekdo drug namesto vas.
 • Nošenje sončnih očal lahko malce pomaga pri tem, da vam cvetni prah ne zaide v oči.
 • Ko se vrnete z opravkov, pustite čevlje zunaj pred vrati in enako prosite tudi vaše obiskovalce.
 • Slecite oblačila, ki ste jih nosili zunaj, in se oprhajte, da sperete s kože in las cvetni prah.
 • Oblačil ne sušite zunaj, da se ne navzamejo cvetnega prahu, če je le možno, jih posušite v sušilnem stroju.
 • Doma ne odpirajte oken in tudi v avtomobilu jih imejte raje zaprta.

2. Poskrbite, da bo zrak v vašem domu čist

Sicer je nemogoče v celoti odstraniti cvetni prah iz vašega doma, vendar lahko marsikaj storite že, če upoštevate predloge v nadaljevanju.

 • Zrak v vašem domu čistite s čistilnikom zraka s HEPA-filtrom. Posebej veliko pozornost namenite spalnici.
 • Tla v svojem domu pogosto čistite s sesalnikom, ki ima nameščen HEPA-filter, da preprečite dvigovanje prahu.
 • Tako doma kot v avtu uporabljajte redno vzdrževano klimatsko napravo. Klimatska naprava deluje blagodejno, saj iz ozračja odstranjuje vodo, v kateri se raztapljajo cvetni prah in drugi alergeni. Če vas muči res huda alergija na cvetni prah, poskrbite, da ima klimatska naprava tudi HEPA-filter.
alergijo na cvetni prah ženska obvladuje s čistilnikom zraka
Čistilnik zraka s HEPA-filtrom je obvezna oprema vsakega doma z alergiki na cvetni prah.

3. Na pomoč pokličite zdravila brez recepta

Za seneni nahod in vse spremljajoče simptome obstaja kar nekaj možnosti za zdravljenje z zdravili brez recepta. Preizkusite zdravila, omenjena v nadaljevanju.

 • Oralni antihistaminiki: pomagajo lahko proti kihanju, srbenju oči, izcedku iz nosu in solzenju. Najbolj znani antihistaminiki pri nas so zdravila, ki vsebujejo loratadin.
 • Dekongestivi: gre za skupino zdravil, ponavadi dostopnih v obliki pršil, ki delujejo tako, da zmanjšajo oteklost krvnih žilic v nosu, kar odpre dihalne poti. Pazite, da jih ne uporabljate predolgo, saj lahko imajo celo nasproten učinek od želenega. Najpogosteje uporabljeni dekongestivi na našem trgu so pršila za nos, ki vsebujejo oksimetazolin.
 • Fiziološka raztopina: malce odleglo vam bo tudi z uporabo pršil s fiziološko raztopino, saj ta čisti neprehodne dihalne poti, redči sluz in omogoča vlaženje nosne sluznice ter preprečuje oteženo dihanje zaradi zamašenih dihalnih poti.

 • Kapljice za oči proti alergiji: eden od simptomov, ki jih povzroči alergija na cvetni prah, je tudi alergijski konjunktivitis ali alergijsko vnetje očesne veznice. Alergijske težave z očmi je mogoče učinkovito reševati s pomočjo kapljic, ki delujejo dekongestivno in antihistaminično. Idealne za lajšanje težav pri očesni alergiji, zlasti pri srbenju oči, so kapljice za oči Spersallerg, ki ublažijo draženje, pordelost ali srbenje oči. Kapljice Spersallerg so na voljo v lekarnah brez recepta.
Kapljice Spersallerg za pomoč pri srbenju oči zaradi alergije na cvetni prah
Kapljice za oči Spersallerg pomagajo pri srbečih očeh zaradi alergije na cvetni prah.

 • Umetne solze ali kapljice za oči: umetne solze v obliki kapljic za oči pridejo še kako prav pri izpiranju alergenov iz oči. Oči izpirajte samo s kapljicami za oči brez konzervansov, da ne bi oči še dodatno dražili. Kapljice za oči Thealoz Duo z blagodejno kombinacijo sestavin z bioprotektivno trehalozo in brez konzervansov učinkovito pomirijo oči, uporabljate pa jih lahko po potrebi.
Kapljice za oči Thealoz Duo za izpiranje alergenov
Kapljice za oči Thealoz Duo so odlične za izpiranje alergenov iz oči.

4. Prehitite seneni nahod – pričakajte ga pripravljeni

Če spomladi sezonsko alergijo na cvetni prah oz. seneni nahod obvladujete z zdravili, vam svetujemo, da jih začnite jemati, še preden se simptomi alergije pokažejo. Zdaj je torej skrajni čas, da se založite s kapljicami za oči in zdravili proti alergiji, preden bo prepozno.

Pomembno je tudi, da ste seznanjeni s tem, kateri alergeni vam škodujejo in kdaj jih je v zraku največ. Svetujemo vam alergološke teste in spremljanje koncentracij cvetnega prahu v zraku.

5. Tudi zdrava prehrana in zadostna hidracija lahko pomagata pri alergijah

Alergija na cvetni prah je pravzaprav vnetna reakcija našega telesa, zato lahko samo koristi, če v svoj jedilnik vnesete protivnetno hrano in hrano, ki krepi imunski sistem.

Že tisočletja se ingver uporablja v naravnem zdravilstvu za lajšanje različnih zdravstvenih težav, blagodejni učinek pri spomladanskih alergijah pa so dokazali tudi v raziskavi iz leta 2016 (vir 2). Podobne protivnetne lastnosti ima tudi kurkuma, zato ne škoduje, če jo v času težav z alergijami povečano uživate.

Zdravljenja prehlada si ne moremo predstavljati brez pogostega vnosa vitamina C, koristen pa je tudi pri premagovanju alergijskega rinitisa (vir 3). V pomladnem času si torej čim večkrat privoščite pomaranče, limone, kivi in papriko.

Vitamin C in ingver proti simptomom alergije
Vitamin C in ingver sta zmagovalna kombinacija v boju proti simptomom alergije na cvetni prah.

Kar nekaj študij je dokazalo ugoden vpliv uživanja omega-3-maščobnih kislin na sezonske alergije (vir 4), saj zmanjšajo zoženje dihalnih poti, ki se včasih pojavi, ko vas mučijo simptomi alergije na cvetni prah.

V času sezonskih alergij poskrbite tudi, da popijete dovolj vode. Dehidriranost naj bi dvignila raven histamina v telesu, kar prispeva k hujšim simptomom alergije. Če vas muči seneni nahod, imejte torej vedno pri roki stekleničko z vodo.

Če je pri vas alergija na cvetni prah tako huda, da vam naši nasveti prav nič ne olajšajo tegob v pomladnih dneh, vam svetujemo, da obiščete zdravnika. Na voljo je kar nekaj oblik zdravljenja.


Če vas mučijo še kakšne težave z očmi ali vas karkoli zanima na temo oko, očesne bolezni in skrb za oči, vas vabimo, da odgovore poiščete na tej povezavi.

 • Vir 1 – Okoljske spremembe vplivajo na porast alergij in astme tudi v Sloveniji (nijz.si)
 • Vir 2Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation (US National Library of Medicine)
 • Vir 3Association of Antioxidants With Allergic Rhinitis in Children From Seoul (US National Library of Medicine)
 • Vir 4Relationship between Serum Omega-3 Fatty Acid and Asthma Endpoints (US National Library of Medicine)
Nazaj na vrh