Solze in njihova vloga pri zdravju oči
18. 08. 2021

Solze in njihova vloga pri zdravju oči

Če v spletni iskalnik vtipkate besedo solze, naletite na številne pesmi, serije in knjige, napisane o solzah. To je lep pokazatelj tega, kako pomembno vlogo igrajo solze v našem življenju, najpogosteje v povezavi s čustvi. A solze so veliko več kot to: brez solz se našim očem ne bi pisalo dobro. Izsušile bi se, kar bi vodilo v bolezni in izgubo vida. Spoznajmo podrobnosti o solzah in njihovi vlogi pri zdravju oči.

solze tečejo po licu mlade ženske
Solze – veliko več kot izraz čustev

Solze še zdaleč niso samo slana voda

Gotovo vam je jasno, da so solze sestavljene iz vode z dodatkom soli, saj ste jih verjetno že okusili, kadar ste se dobro zjokali. Toda ali se v solzah nahajajo še kakšne druge snovi?

Solze so sestavljene iz treh plasti, kar imenujemo solzni film:

 1. Lipidni sloj: gre za zunanji sloj solznega filma, ki je sestavljen iz lipidov oz. maščob. Proizvajajo ga Meibomove žleze, ki se nahajajo na robu zgornje in spodnje veke. Ta sloj preprečuje izhlapevanje solz z očesne površine, navlaži oko in poskrbi za boljši vid.
 2. Vodni sloj: gre za srednji slog solznega filma, ki je sestavljen iz vode in je količinsko najbolj obilen. Nastaja v solzni žlezi, ki leži nad očesom tik pod obrvjo. Ta proizvaja vodni sloj iz določenih komponent krvne plazme. Ta plast solznega filma vlaži in neguje roženico ter skrbi za njeno prehrano.
 3. Mucinski sloj ali sloj sluzi: to je plast solznega filma, ki se nahaja tik ob očesni roženici. Proizvajajo ga čašaste celice v veznici. Ta sloj solznega filma poskrbi, da se solze razporedijo po roženici in se je dobro oprimejo.
solze in njihova sestava
Solzni film je sestavljen iz treh slojev.

Največji delež v solznem filmu zastopa voda. V njem je še sol in več kot 1.500 različnih beljakovin ter elektrolitov, npr.

 • natrij,
 • bikarbonat,
 • klorid,
 • kalij,
 • manjše količine magnezija in kalcija.


Zanimivo je, da ljudje ob različnih priložnostih izločamo različne vrste solz.

 • Bazalne solze – gre za solze, ki se stalno v vaših očeh, da jih vlažijo in hranijo.
 • Refleksne solze – nastajajo kot odziv na dražeče snovi, npr. dim, prah, kemikalije, močne luči.
 • Čustvene solze – tečejo takrat, ko ste žalostni ali presrečni. Znanstveniki so odkrili, da ta tip solz vsebuje še več beljakovin in hormonov, ki se v drugih dveh vrstah solz ne nahajajo.


Med drugim je v njih tudi levcienkefalin, naravno protibolečinsko sredstvo, ki ga telo izloča, kadar je v stresu.


Kakšna je vloga solz za zdravje oči?

Solze imajo dve glavni funkciji: ščitijo roženico in poskrbijo za ostrino vida.

Roženica, ki pokriva beločnico, šarenico in zenico, je sestavljena predvsem iz vode. Da bi bila zaščitena in se ne bi izsušila, mora biti vedno prekrita s solzami. Te se razporedijo po roženici, kadar mežikate, in jo nahranijo, navlažijo in dovedejo kisik. Roženica je pravzaprav glavna leča v očesu, odgovorna za 80 % loma svetlobe, zato je izjemno pomembno, da je zaščitena s solzami.

Solze pomagajo ohraniti tudi kakovost in ostrino vida ter ugodje oči. Pravzaprav jim lahko pripišemo kar 70 % optične moči očesa, zato je izjemno pomembno, da zadostno in učinkovito vlažijo očesno površino.


Kako mežikanje spodbudi izločanje solz

Veke pri izločanju solz igrajo pomembno vlogo. Ne samo da ščitijo vaše oči in poskrbijo za temo, ko spite, z mežikanjem dajo tudi signal za izločanje solznega filma, s čimer ga očistijo in obnovijo ter poskrbijo za njegovo odtekanje.

Poleg tega mežikanje spodbudi Meibomove žleze v zgornji in spodnji veki k proizvodnji oljnega dela solznega filma ter poskrbi, da se ta enakomerno razporedi po očesni površini in ščiti pred tujki. Pomežiknete približno 15-krat na minuto oz. vsake štiri sekunde, en pomežik pa traja okoli 400 milisekund.

Kako ugotoviti, če je vaš solzni film v dobrem stanju

Še se spomnite, kako ste se kot otroci s prijatelji igrali igro, kdo zdrži dlje brez mežikanja? Oči so vas pekle in se vam solzile, mučili ste se in nato končno odnehali ter pomežiknili.

To igro lahko uporabite tudi kot domači test za preverjanje, ali izločate dovolj solz oz. ali so vaše oči dovolj navlažene. Strokovno se ta preizkus imenuje test subjektivnega razpolovnega časa solz.

Mežiknite, nato široko odprite oči. Če vas po 10 sekundah oči ne pečejo, je z vašim solznim filmom vse v redu. Če vas v očeh zapeče po 5 do 10 sekundah, bi vaš solzni film lahko bil boljši. Če pa občutite pekoč občutek prej kot v 5 sekundah, vaš solzni film ni kakovosten ali ga je premalo, kar pomeni, da imate najverjetneje suhe oči. 

ženska z zaprtimi in odprtimi očmi izvaja test subjektivnega razpolovnega časa solz
Preizkusite domači test za preverjanje, ali so vaše oči dovolj navlažene.

Kadar je solz premalo ali so slabe kakovosti …

Če vaše oči niso dovolj navlažene ali imate solze slabe kakovosti, govorimo o suhih očeh ali bolezni suhih oči. Gre za tegobo, ki pesti številne ljudi po vsem svetu, saj je velikokrat pogojena s staranjem prebivalstva in prevladujočim življenjskim slogom

A zakaj so suhe oči v starosti pogostejše? Žal se proizvodnja bazalnih solz s starostjo upočasni, kar privede do občutka pekočih oči. A starost ni edini razlog za pojav bolezni suhih oči. Ta je pogosta tudi pri ženskah v času hormonskih sprememb, kot sta menopavza ali nosečnost. Suhe ali pekoče oči vas lahko doletijo tudi, če se pogosto zadržujete v prostorih s suhim zrakom ali če veliko časa preživite za računalniki in drugimi zasloni (takrat mežikate redkeje, zato so oči manj navlažene). Lahko so posledica jemanja določenih zdravil ali bolezni, npr. vnetja vek, Sjögrenovega sindroma, sladkorne bolezni ali bolezni vezivnega tkiva.

Za bolezen suhih oči so značilni naslednji simptomi:

 • pekoč občutek v očeh,
 • občutek suhih oči,
 • občutek tujka ali peska,
 • prekomerno solzenje,
 • preobčutljivost oči na veter/dim,
 • občutljivost na svetlobo,
 • rdeče oči,
 • utrujene oči
 • boleče oči
 • zamegljen vid.


Najboljša prva pomoč ob težavah  suhimi očmi je ...

Če vam manjka solz, so logična rešitev umetne solze v obliki kapljic, ki jih vkapate v oči. Zelo pomembno je, kakšen izdelek izberete in v poplavi ponudbe odločitev ni lahka. Najprej se prepričajte, da umetne solze, ki jih nameravate kupiti, ne vsebujejo konzervansov. Ti lahko oči še dodatno razdražijo in celo poškodujejo očesno površino.

Če želite zaščititi očesno površino, so najboljša izbira kapljice za oči oz. umetne solze Thealoz Duo, ki poskrbijo za takojšnje olajšanje.

Gre za edine kapljice za oči na trgu z disaharidom trehalozo. Ta nudi t. i. bioprotekcijo, kar pomeni, da ščiti, vlaži in obnavlja površino oči. Poleg tega so kapljice za oči hipotonične in tako še dodatno ugodno delujejo na vlažnost vaših oči.

kapljice za oči Thealoz Duo lahko dopolnijo solze
Kapljice za oči Thealoz Duo odlično navlažijo vaše oči.

Olajšanje pri suhih očeh lahko prinese tudi zavestno mežikanje

Če vas mučijo suhe oči, lahko čim večkrat na dan izvajate spodnji vaji, s katerimi boste ozavestili mežikanje in s tem vlaženje vaše očesne površine.

Prva vaja

Zaprite oči, preštejte do 20 in jih spet odprite. Ponavljajte vsakih 20 minut, vsaj 20-krat na dan.

Druga vaja

Zaprite oči, preštejte do 2, nato oči močno stisnite skupaj za 2 sekundi. Odprite oči. Ponavljajte vsakih 20 minut, vsaj 20-krat na dan.

vaji proti suhim očem
Ozavestite mežikanje z zgornjima vajama.

Če veliko časa preživite za računalniki, vam svetujemo, da si zgornjo ilustracijo nalepite nekam v bližino zaslona kot opomnik, da boste mežikali pogosteje. Vaji lahko povežete tudi s kakšno dejavnostjo, ki jo v službi redno opravljate. Morda ju lahko izvedete vsakič, ko se javite na telefon ali odpošljete e-sporočilo. Tako bosta postali del vaše rutine.

Če želite še več informacij o težavah s suhimi očmi, vas vabimo, da si ogledate članke na tej povezavi. Kakršne koli druge dileme glede skrbi za oči in očesnih bolezni pa bo pomagala razrešiti naša zbirka člankov o zdravju oči.

Nazaj na vrh