Nega oči poleti: poletna popotna lekarna
01. 06. 2022

Poletna nega oči: kaj spada v popotno lekarno za brezskrben najtoplejši del leta

Počasi, a odločno korakamo v poletje in morda že uživate na zasluženem dopustu. So vam v preteklih letih dopust in poletne dni kvarile težave z očmi, letos pa želite temu narediti konec? Solzenje, razdražene, vnete in suhe oči so lahko precej značilne poletne težave. V nadaljevanju zato preberite, kakšna je ustrezna poletna nega oči in kaj zapakirati v popotno lekarno, da se boste težavam poleti uspešno zoperstavili in očem zagotovili vse, kar potrebujejo.

družina na morju: nega oči jim je pomembna
Kaj zapakirati v popotno lekarno za poletno nego oči?

Pomembno je ugotoviti razlog za poletne težave z očmi

Kot že rečeno, so v poletnem času težave z očmi precej pogoste. Morda se tudi vi spopadate s pordelimi, razdraženimi, suhimi ali vnetimi očmi, do katerih neredko pride zaradi priljubljenih poletnih užitkov: dopustovanja ob morju ali v termah, izpostavljanja močnim sončnim žarkom in sprehajanja v vetrovnem vremenu.

Kadar so vaše oči dlje časa izpostavljene vodi, se lahko vnamejo in postanejo pordele, boleče in razdražene. Poleg tega lahko slana in klorirana bazenska voda nemalokrat povzroči tudi suhe oči, ki lahko srbijo in pečejo. Tudi veter, ki oči draži in jih suši, lahko prispeva svoj delež k pojavu suhih oči, podobno kot klimatske naprave bodisi v notranjih prostorih bodisi v avtomobilu.

Morda niste niti pomislili, a tudi sonce in izpostavljenost sončnim žarkom vplivata na vaše oči, saj direktna sočna svetloba oči precej utrudi. Oči se naprezajo in postajajo suhe, vid pa lahko postane zamegljen. 

Razmislite, kdaj so se poleti pojavile vaše težave z očmi. Če jih lahko povežete s kakšnim dogodkom ali okoliščino, se boste neprijetnosti lažje postavili po robu. Marsikaj lahko naredite, da ohranite zdravje oči poleti, zato je pomembno, da postane poletna nega oči del vašega vsakdana.


nega oči je pomembna za dekle na plaži
Tudi sonce in izpostavljenost sončnim žarkom vplivata na vaše oči.

Kako lahko pravilna poletna nega oči prepreči pojav suhih oči

Marsikdo misli, da so suhe oči prej zimska kot poletna težava, a še zdaleč ni tako. Poleti je zrak resda bolj vlažen, a ga posušimo z nepogrešljivim poletnim pripomočkom, ki nam precej olajša vroče poletne dni: klimatsko napravo. Če za prijetno počutje doma, v vaši dopustniški nastanitvi ali v avtu uporabljate klimo, je zelo verjetno, da imate težave s suhimi očmi zaradi nje. Klimatska naprava namreč močno izsušuje očesno veznico in roženico ter slabo vpliva tudi na solzni film.

Če ste se na dopust odpravili z letalom, naj vas opozorimo, da je zrak na krovu izredno suh, zato vam lahko povzroči težave, povezane s suhimi očmi, zlasti, če uporabljate kontaktne leče ali imate tudi sicer težave z premalo vlage v očeh.

Neprijeten občutek suhih in srbečih oči vas lahko doleti tudi, ko kolesarite ali se ukvarjate z kakšnimi drugimi zabavnimi aktivnostmi na prostem, ko je vetrovno. Oči pa lahko izsušijo tudi močno sonce ter klorirana in morska voda.

zaradi suhega zraka na krovu letala je pomembna pravilna nega oči pri paru na sliki
Zrak na krovu letala je zelo suh, zato lahko povzroči simptome suhih oči.

Kako si pomagati? Suhe oči in nadležen pekoč ali srbeč občutek lahko korenito poslabšata kakovost življenja, zato se s simptomi poskušajte spopasti na naslednje načine:

Stran od klimatske naprave – Poskrbite, da vam klimatska naprava ne piha neposredno v oči. Bodite čim bolj oddaljeni od nje, bodisi v notranjih prostorih bodisi v vozilu. Tako vam suh zrak ne bo direktno dražil oči in bo manj možnosti za pojav simptomov suhih oči.

Pripravite se na let – Na letalu nosite masko za oči in se oborožite s kapljicami za oči. Če si boste nadeli spalno masko, boste varni pred suhim zrakom. Če pa se suhe oči na krovu letala vseeno pojavijo, simptome blažite s kapljicami za oči.

Oči zaščitite z očali – UV-sevanje je lahko pogubno za zdravje vaših oči, zato se poleti nikamor ne odpravite brez sončnih očal. Sonce vaše oči ne samo izsuši, pač pa lahko tudi pospeši pojav sive mrene. Oči z očali zaščitite tudi v vodi – uporabljajte plavalna očala, da vas ne bi dražila klor ali slana voda.

nega oči pomeni tudi pitje dovolj vode kot punca na sliki
Pitje dovolj vode je pomembno za zdravje oči.

Pijte dovolj vode – Kakovost in količina solz, ki vlažijo oči, je odvisna tudi od tega, kako dobro ste hidrirani. Za optimalno počutje strokovnjaki svetujejo 1,5 do 2 litra tekočine na dan. Poleti se telesna potreba po vodi še poveča, zato poskrbite, da boste imeli vedno pri roki stekleničko vode.

Na jedilnik vključite omega-3 – Dokazano je, da omega-3-maščobne kisline blagodejno vplivajo na kakovost solznega filma, zato poskrbite, da se bodo na vašem krožniku znašle čim pogosteje. Poleti ob morju to sploh ni težko, saj jih veliko vsebujejo mastne ribe. Ribjemu obroku dodajte še jajca in oreščke in vaše pekoče ter suhe oči vam bodo hvaležne.

Uporabljajte kapljice za oči – Ko začutite značilne simptome suhih oči, ne oklevajte in si v oči čim prej vkapajte kapljice. Te bodo očem povrnile vlažnost in ublažile neprijetne občutke. Za popotno lekarno zato priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, saj so edine na trgu, ki vsebujejo izjemno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki oči izdatno navlaži ter poskrbi tudi za zaščito in obnavljanje očesne površine. Poleg tega so v celoti brez konzervansov, zato jih lahko uporabljate popolnoma brez skrbi. Uporabljate jih lahko večkrat na dan – kadarkoli začutite neugodje. 

kapljice za oči Thealoz Duo so odlična nega oči
Odlična nega za oči: kapljice Thealoz Duo.

Poletna nega oči naj vključuje tudi kapljice za oči Hyabak, saj z dodatkom aktinokinola zagotavljajo UVB-zaščito, s hialuronsko kislino pa vlažijo in negujejo površino suhih oči ter jim vračajo občutek vlažnosti. Odlične so za uporabo na morju in v gorah, kjer je UV-sevanje lahko precejšnje in hitro utrudi vaše oči.

Kako lahko vnetje oči ali konjunktivitis poleti povzroči slabo voljo

Ena najpogostejših poletnih očesnih nadlog je nedvomno vnetje očesne veznice ali konjunktivitis. Gre za večini dobro znane težave, ki jih poznamo pod domačim imenom vnetje oči. Vnetje je poleti pogosto, saj so oči razdražene zaradi izpostavljenosti morski ali bazenski vodi, vetru in alergenom, več pa je tudi mikrobov, ki jih lahko zanesete v oči.

Zavedati se je treba, da obstajajo trije tipi vnetja, od katerega je odvisno, kako boste težavo zdravili. Največ vam lahko pove izcedek iz oči, ki se pojavlja v večini primerov. Pri virusnem konjunktivitisu se pojavlja bister in voden izcedek iz oči, ki ga spremljajo prehladna obolenja. Za bakterijski konjunktivitis je značilen rumen ali zelen izcedek ter občutljivo oko. Alergijski konjunktivitis se pojavlja po stiku z alergenom, zanj pa je poleg kihanja, kašljanja in glavobola značilen tudi bister izdelek iz oči.

nega oči pri bakterijskem ali virusnem konjunktivitisu
Pogosta poletna nadloga: vnetje oči.

Kakšna naj bo nega oči pri konjunktivitisu? Da bi neprijetni simptomi vnetih oči čim prej minili, si lahko pomagate na naslednje načine:

Redno izpirajte oči – Redno izpiranje je pomembno zlasti pri virusnem vnetju. Uporabite lahko fiziološko raztopino ali umetne solze in tako čistite očesno površino. Drugih zdravil za to težavo žal ni.

Obiščite zdravnika – Pri bakterijskem vnetju potrebujete antibiotične kapljice, zato bo treba na pregled k zdravniku. Sledite njegovim navodilom glede doziranja.

Del potovalne lekarne naj bodo sterilne krpice Blephaclean – Pri konjunktivitisu je nega oči izjemno pomembna. Svetujemo vam čiščenje oči in vek, da odstranite okužene solze ali zasušen izcedek. Svetujemo vam, da higieno vek izvajate s prav za to namenjenimi sterilnimi krpicami Blephaclean, ki z nežno strukturo in blagim losjonom temeljito očistijo in obenem negujejo nežno kožo okoli oči.

nega oči s krpicami Blephaclean
Obvezen del potovalne lekarne: krpice Blephaclean.

Pazite na čistočo in higieno rok – Ker je konjunktivitis zelo nalezljiv, pogosto umivajte roke, čim manj se dotikajte oči ter uporabljajte lastno brisačo.

Pri alergijskem konjunktivitisu se izogibajte alergenom – Pri alergijah se simptomom najlažje izognete, če se izogibate alergenom, kar je sicer lažje reči kot storiti. Vseeno vam priporočamo, da poskrbite, da boste alergenom izpostavljeni čim manj.

Pri alergijah preizkusite kapljice SpersallergKapljice Spersallerg so odlična prva pomoč pri alergijskem konjunktivitisu, saj s kombinacijo zdravilnih učinkovin delujejo dekongestivno in antihistaminično ter s tem učinkovito blažijo simptome alergijskega konjunktivitisa.

Še več uporabnih nasvetov, kako si pomagati pri alergijah, najdete na povezavi.

Pomemben vzrok za težave z očmi poleti: klorirana in morska voda

Plavanje je idealni način za ohladitev in tudi zabavna poletna vadba. A če vas v tem času pogosto mučijo težave z očmi, bi krivdo zlahka lahko pripisali prav namakanju v vodi.

Če plavate brez plavalnih očal, je očesna veznica izpostavljena kloru ali slani vodi. Pride lahko do vnetja, ki se odraža kot srbenje in pekoč občutek v očeh. 

Klor je sicer odlično dezinfekcijsko sredstvo, a precej draži oči. Težava sicer ni v samem kloru, ampak v produktu, ki nastane, ko klor reagira z dušikom in umazanijo v bazenih, kot so znoj, urin, delci kože, bakterije in telesna olja.

Uporaba plavalnih očal je priporočljiva tudi pri plavanju v morju, saj tudi sol v morski vodi lahko draži oči. Poleg tega je morje lahko onesnaženo in polno bakterij, ki bi lahko zašle v vaše oči in povzročile simptome, kot sta srbenje in pekoč občutek.

nega oči pri plavanju v bazenu in morju je pomembna za dekle na sliki
Svetujemo, da v bazenu in morju plavale s plavalnimi očali.

Če sicer nosite kontaktne leče, jih pri plavanju obvezno snemite. Postanejo lahko namreč pravo gojišče bakterij – gotovo si ne želite, da bi se te med lečo in očesno površino zadrževale več ur in škodovale vašim očem?

Kakšna naj bo nega oči ob plavanju? Če ste plavali brez plavalnih očal, zdaj pa vas mučijo razdražene in srbeče oči, si lahko pomagate takole:

Temeljito se oprhajte – Po plavanju se je priporočljivo oprhati, da sperete telo in tako preprečite, da bi z rokami v oči zanesli klor, morsko vodo, nečistoče in bakterije.

Izpirajte oči – Z mlačno vodo temeljito izperite nečistoče iz oči.

Ne mencajte oči – Nikar se ne dotikajte oči, da ne bi vanje zanesli klora, morske vode, nečistoč ali bakterij.

Na oči namestite hladen obkladek – Če vas oči srbijo, bo hladen obkladek deloval blagodejno in nekoliko ublažil neprijeten občutek v očeh.

Oči pomirite s kapljicami za oči – Ko vas pestijo težave z očmi, so kapljice za oči idealna rešitev. Z njimi lahko izpirate oko in ga hkrati negujete.

fanta pečejo oči v bazenu, pomagala bi mu nega oči
Bazenska voda lahko razdraži oči.

Kako lahko v poletnih mesecih še negujete oči?

1. Ne dotikajte se oči in si pogosto umivajte roke

Umivanje rok je poleti še posebej pomembno, saj ste veliko zunaj, kjer hitro naletite na snovi, ki bi lahko bile dražilne za oči. Če se oči radi dotikate, lahko dražilne snovi zanesete vanje in pojavi se neprijeten občutek, rdečina in draženje. Težave vam lahko povzročijo alergeni, pesek, sol ali preprosto lasten znoj, ki v očeh neprijetno peče. Rešitev za tovrstne težave je preprosta: čim manj dotikanja oči.

2. Poleti nikamor brez sončnih očal

Večina se nas spomni kožo zaščititi pred nevarnimi sončnimi žarki, pogosto pa pozabimo na oči, ki so na UV-sevanje še posebej občutljive. Zelo dosledni pri UV-zaščiti oči morate biti zlasti v gorah in ob morju, saj se UV-žarki odbijajo od podlage, kot so voda, pesek in sneg – tako se izpostavljenost UV-nevarnosti se poveča.

Posebno pozornost morate zaščiti oči nameniti zlasti, če ste svetlopolti s svetlimi očmi. Če na soncu za oči ne poskrbite ustrezno, tvegate celo sončne opekline ali fotokeratitis oz. vnetje roženice zaradi prevelike izpostavljenosti soncu.

nega oči: sončna očala
Zaščitite oči pred škodljivimi sončnimi žarki.

Svetujemo, da izberite zaščitna sončna očala iz kakovostnih, zdravju prijaznih materialov s 100-odstotno UV-zaščito, ki ustrezajo standardom CE in UV 400. Priporočljivo je nositi tudi zaščitna pokrivala z dolgimi krajci, ki zasenčijo predel oči. Sončna očala nosite tudi v oblačnem vremenu in v senci. Zavedati se je treba, da predolga izpostavljenost UV-žarkom dokazano poveča možnost za razvoj sive mrene


3. Nosite zaščitna očala pri tveganih domačih opravilih in športu

Poletje je čas za najrazličnejša domača opravila in športe, ki pa lahko predstavljajo tveganje za mehanske poškodbe oči ali tujke. Naj bo košnja trave, zlasti s kosilnico z nitko, zabijanje žebljev, rezanje z žago ali kaj drugega – vedno si nadenite zaščitna očala. Zaščita oči je nujna tudi pri varjenju, klesanju kamnov ali drugih materialov ter delu s kemikalijami. 

4. Pri plavanju nosite plavalna očala

Oči so naravno zaščitene s slojem solz, ki jih ohranja vlažne ter varuje pred okužbami in draženjem. Ko plavate, se sestava solznega filma poruši, zato je pomembno, da med plavanjem vedno nosite plavalna očala, pa naj plavate v reki, jezeru, bazenu ali v morju. Tako boste preprečili, da bi se oči izsušile ter jih zaščitili pred okužbami ter nečistočami v vodi.

Plavalna očala po vsaki uporabi temeljito splaknite z vodo. Ni vam jih treba brisati, raje pustite, da se posušijo na zraku. Ne shranite jih v etui, ko so še mokra, in poskrbite, da ne bodo na soncu. Po vsakem plavanju si kljub plavalnim očalom izdatno sperite oči.

nega oči so tudi plavalna očala, kot pri fantu na sliki
Plavalna očala ščitijo oči pred draženjem.

5. Očem privoščite krepčilen spanec

Naravno je, da poleti spimo manj, saj se ob večerih pozneje znoči, zjutraj pa nas svetloba prej zbudi iz sna. Poleti je lahko spanje manj kakovostno tudi zaradi višjih temperatur v spalnici. Telo je zato preveč stimulirano in težje utonemo v spanec. Poleg tega so vroči dnevi čas zabav in družinskih piknikov, ki se lahko hitro zavlečejo pozno v noč. 

Premalo spanca lahko negativno vpliva na oči: pojavijo se lahko suhe oči, trzanje vek in tudi zamegljen vid. Poletnih zabav vam nikakor ne želimo odsvetovati, vsekakor pa razmislite o čim boljših okenskih senčilih in se čim pogosteje držite ustaljenega spalnega ritma. 


Sicer pa naj vam srbeče oči in nevarnosti, ki poleti pretijo očem, ne preprečijo doživeti najboljšega poletja do zdaj. Zajemite ga z veliko žlico in se spomnite, da je za nego oči poleti pravzaprav potrebno čisto malo: sončna očala, dobre kapljice za oči in nekaj previdnosti.

Če vas zanima še karkoli v zvezi z očmi, vas vabimo, da preberete naše članke o zdravju oči na povezavi.


Nazaj na vrh