Tujek v očesu in poškodba očesa: kaj pa zdaj?

Tujek v očesu in poškodba očesa: najpogostejši težavi z očmi, ki vas pripeljeta na urgenco

Kako neprijeten je občutek, ko se v našem očesu znajde tujek! Ulijejo se solze in dlani kar same od sebe zaidejo k očesu ter ga začnejo mencati. Nič kaj bolj prijetno ni, ko nas doleti poškodba očesa. A previdno: mencanje v nobenem primeru ni najboljša prva pomoč. Berite dalje za informacije o tem, kako si pomagati, ko imate tujek v očesu ali ste si oko poškodovali, in pravilno presodite, kdaj je treba k zdravniku.

tujek v očesu pri mladi ženski
Kako neprijetno je lahko, če se vam v očeh znajde tujek!

Tujek v očesu in simptomi, ki jih občutite

Ko se v očesu pojavi tujek, boste to takoj začutili. Simptomi so ponavadi naslednji:

 • neprijeten občutek in nelagodje v očesu,
 • zbadanje v očesu,
 • bolečina,
 • povečano solzenje,
 • bolečina, ko gledate proti svetlobi,
 • pogosto mežikanje,
 • rdeče oči ali vidni krvavi madeži v očesu.


Primeri, ko se tujek zapiči v oko, so redki. Do tega ponavadi pride pri specifičnem delu, kadar ne nosite zaščitnih očal. Simptomi, ki se pri taki poškodbi pojavijo, so precej dramatični. Oko se lahko izjemno solzi, iz očesa lahko teče celo kri.


Kaj vse nam lahko zaide v oko in povzroča težave

V večini primerov je vdor tujka v oko nedolžna stvar, a vseeno niso neobičajni primeri, ko ta močno poškoduje oko in zahteva takojšnjo obravnavo na urgenci in pri oftalmologu. Kakršna koli že je vaša poškodba, morate predvsem paziti, da je s svojim ravnanjem ne poslabšate.

Ko je tujek v očesu organskega izvora

Sploh poleti vam v oko pogosto zaidejo pesek, kakšna žuželka, košček trave, veje ali kaj drugega organskega. Gre za vsakdanjo težavo, pri kateri včasih pomaga že spontano solzenje, ki ga tujek v očesu sproži.

Če tujek vztraja v očesu, si lahko pomagate z uporabo kapljic za oči ali umetnih solz, morda tudi s fiziološko raztopino in vatirano palčko.

Če naštetega nimate pri roki, lahko uporabite tudi navadno vodo. A kako izpirati oči?

Najbolje, da si najprej temeljito umijete roke. Poskusite izprati tujek z nežnim curkom čiste tople vode. Uporabite lahko tudi kozarček, napolnjen z vodo, ki ga namestite na oko, tako da počiva na kosti pod očesom. Pri tem oko večkrat odprite in zaprite, da izperete tujek iz očesa.

Če vam na ta način še vedno ne uspe odstraniti tujka, lahko stopite pod prho, na čelo usmerite nežen curek vode ter pustite, da voda teče po prizadetem očesu, ki ga držite odprtega.

Če tujek kljub vsemu še vedno vztraja v očesu, je najbolje, da za pomoč prosite drugo osebo. Če se tujek nahaja pod zgornjo veko, naj vaš pomočnik oz. pomočnica poskusi obrniti zgornjo veko navzven, čemur se strokovno reče evertiranje veke. Sledi naj naslednjemu postopku:

 1. Najprej si je treba dobro umiti roke.
 2. Postopek naj se izvaja v dobro osvetljenem prostoru.
 3. Usedite se na stol in glejte navzdol.
 4. Pomočnik naj s kazalcem leve roke pritisne na zgornjo veko, s palcem ter kazalcem desne roke pa naj poskusi veko obrniti okoli.
 5. Če je tujek pod veko, ga bo lahko pomočnik zdaj videl in uspešno odstranil.
tujek v očesu lahko odstranimo z menevrom evertiranje veke
Evertiranje veke je pogosto učinkovit manever za odstranjevanje tujka iz očesa.

V oko lahko zaidejo tudi kovinski tujki oz. opilki ali drobci stekla

Vsakršnega tujka z ostrimi robovi, sploh če se je zapičil v oko, nikar ne odstranjujte sami, raje naj vam ga strokovno odstranijo na urgenci ali pri oftalmologu. K zdravniku se odpravite čim prej, saj lahko sicer pride do keratitisa ali vnetja roženice, kar lahko pusti trajno brazgotino na očesu.

Na poti k zdravniku čim manj premikajte oko. Zaščitite ga lahko tudi z prevezo. Pametno je, da pokrijete tudi drugo oko, saj boste tako malce omejili premikanje prizadetega očesa.

Ko se v očesu znajde kemijska snov

Kemijska snov, ki po nesreči kapne v oko ali jo vnesete vanj z roko, je lahko izjemno nevarna, saj lahko povzroči trajno okvaro vida. Seveda je poškodba odvisna od vrste kemikalije, a še posebej nevarne so kisline.

Če vas doleti tovrstna poškodba, takoj začnite z obilnim izpiranjem očesa z vodo. Obraz namestite pod curek vode, oko pa držite odprto s prsti. Izpirajte vsaj pol ure: pogosto lahko izpiranje izrazito izboljša izid zdravljenja in prepreči dolgotrajne poškodbe.

Nato se nemudoma odpravite k zdravniku. Tam natančno opišite, katera snov vam je zašla v oko, saj je od tega odvisen način zdravljenja. Oftalmolog bo najverjetneje oko še dodatno izpiral ter ga nato natančno pregledal. Morda bo predpisal antibiotične kapljice, umetne solze ter zdravila proti bolečinam. V zelo resnih primerih je potrebna hospitalizacija.

izpiranje očesa, ko se tam znajde tujek v očesu ali kemikalija
Vsaj 30 minut izpirajte oči, če je treba, pa se odpravite k zdravniku.

Ko se tujek zapiči v oko

Včasih se zgodi, da tujek prebije roženico in beločnico in ostane v globljih delih očesa. V takih primerih sami nimate kaj storiti, saj je tujek treba odstraniti operativno. Čim prej se odpravite k zdravniku. Dobro je, da na poti oko pokrijete ali, če je to mogoče, zaprete obe očesi.

Operacije tovrstne poškodbe so različne težke, nemalokrat pa je treba težavo reševati z več kirurškimi posegi.


Poškodba očesa (zaradi tujka ali česa drugega) in okrevanje 

Kadar se v vašem očesu znajde tujek, ta pogosto povzroči poškodbo roženice, ki se strokovno imenuje erozija roženice. Če gre za nedolžno prasko ali odrgnino, se ta praviloma hitro zaceli sama in ne povzroča večjih težav. Podobna površinska poškodba očesa nastane tudi, ko se po očesu oz., natančneje, epiteliju roženice opraskate z nohtom, ščetko maskare ali papirjem.

V trenutnem delu leta, ko je veliko dela na vrtu ali v sadovnjaku, zdravniki na urgenci oskrbijo številne poškodbe oči, ki jih povzročijo veje ali drobci, ki letijo po zraku med košnjo.

Če poškodba ni prehuda, lahko blagodejno delujejo kapljice za oči: Thealoz Duo namreč vsebujejo trehalozo, ki dokazano pomaga pri obnovi očesne površine (vir 1). Poleg tega oko vlažijo in s tem pospešijo okrevanje. Praske na roženici se ponavadi pozdravijo v do treh dneh, pri čemer so okužbe redke. Pogostejše so, kadar vam v oko zaide zemlja, deli vej ali kakršen koli drug predmet, umazan z zemljo. 

Odlična izbira za celjenje poškodb očesa je tudi Thealoz Duo Gel brez konzervansov, ki dokazano pospeši regeneracijo in celjenje poškodb očesne površine. Njegova konsistenca je gostejša od kapljic, ravno tako pa vsebuje trehalozo – naravni saharid, ki dokazano pomaga pri zdravljenju in obnavljanju očesne površine.

Kapljjice za oči Thealoz Duo in Thealoz Duo gel
Odlična prva pomoč za celjenje roženice: kapljjice za oči Thealoz Duo in Thealoz Duo Gel.

Pri težjih poškodbah očesa bodo vaše stanje spremljali zdravniki, ki bodo pozorni na vsakršen nevsakdanji potek v zdravljenju vaše poškodbe.


Preventiva je včasih več kot preprosta …

Seveda se tujku v očesu ali poškodbam oči pri vsakdanjih aktivnostih pogosto le stežka izognete, a drugače je pri poklicnih poškodbah.

Marsikatero poškodbo očesa zaradi tujka bi se dalo preprečiti, če bi v poklicih, pri katerih so ogrožene oči, delavci nosili zaščitna očala. Najbolj na udaru so kovinostrugarji, ključavničarji, varilci ter gozdni in lesarski delavci. Polagamo vam na srce: če delate v teh poklicih, si vedno nadenite zaščitna očala. Tako malo je potrebno, da preprečite morebitno hudo poškodbo oči.

mizar proti tujku ali poškodbi očesa uporablja zaščitna očala
Odlično zaščitijo oči pri najrazličnejših opravilih: zaščitna očala.

Zelo priporočljivo je, da zaščitna očala nosite tudi pri delu s cementom in nevarnimi kemikalijami. Svetujemo tudi, da si jih preventivno nadenete pri košnji trave in obrezovanju drevja.


Če želite še več nasvetov o tem, kako dobro skrbeti za svoje očl, vas vabimo, da pobrskate po naši zbirki nasvetov za zdravje oči.


Vir 1 – Effect of the Bioprotectant Agent Trehalose on Corneal Epithelial Healing After Corneal Cross-linking for Keratoconus (researchgate.net)

Nazaj na vrh