Srbeče veke: najpogostejši razlogi in prva pomoč

Srbeče veke: najpogostejši razlogi in preproste rešitve

Tudi če vam je mencanje oči prišlo v navado, vedite, da nenehna potreba po drgnjenju in brisanju oči ni nekaj običajnega. Srbeče veke so pokazatelj, da vaše oči nekaj draži ali da se spopadate s kronično težavo ali očesno boleznijo, za katero še nimate diagnoze.

Zavedati se morate, da bo neprijetno srbenje vztrajalo, dokler težave ne odpravite. V nadaljevanju preberite, zakaj vas veke lahko srbijo, ter preverite predloge, kako si pomagati, da bo neprijetno srbenje kmalu preteklost. Pri trdovratnem srbenju vek bo najbolje obiskati zdravnika.

srbeče veke pri ženski
Srbeče veke so pokazatelj, da vaše oči nekaj draži ali da se spopadate z neko kronično težavo.

Srbeče veke: razlogi in rešitve za ta neprijeten občutek

Nekaj čisto normalnega je, če vas veke tu in tam srbijo. Za to je verjetno kriv prah ali kakšna druga drobna dražilna snov. A če vas veke nenehno srbijo ali če se srbenje pojavlja v zagonih, je vzrok za težave najbrž drugje. V nadaljevanju preberite, kaj vse lahko sproži srbeče veke.


Blefaritis

Blefaritis pomeni vnetje vek oziroma roba, kjer izraščajo trepalnice. Če imate vnetje vek, vaše veke postanejo srbeče, utrujene, pogosto so zlepljene ob jutranjem prebujanju. Zlasti robovi vek so lahko pordeli. Na trepalnicah lahko pogosto opazite luskaste kraste, ki so podobne tistim pri prhljaju. Trepalnice vam lahko sčasoma celo začnejo izraščati nepravilno ali izpadati. Vaše oči lahko postanejo rdeče, razdražene in pekoče.

Diagnozo se postavi s pregledom pri zdravniku. Pomembno vlogo pri nastanku vnetja vek imajo bakterije na robovih vek, ki so del normalne flore, ter nedelovanje Meibomovih žlez v vekah, kar je znano kot disfunkcija Meibomovih žlez.

Blefaritis ali vnetje vek je kronična bolezen, ki je pogosto ni mogoče popolnoma pozdraviti. A naj vas pomirimo: njen potek je mogoče uspešno nadzorovati. Če se držite priporočene rutine, so težave majhne ali jih skoraj ni.

Priporočamo:

 • tople obkladke na vekah za raztapljanje zasušenega izločka na robovih vek
 • masažo vek za pravilno delovanje žlez,
 • temeljito in redno higieno vek s sterilnimi krpicami Blephaclean,
 • uporabo kapljic za oči oz. umetnih solz brez konzervansov za zmanjšanje draženja,
 • obisk zdravnika pri trdovratnih težavah in redno uporabo predpisane terapije.
srbeče veke lahko lajšate s krpicami Blephaclean
Krpice Blephaclean: prva pomoč proti srbenju zaradi vnetja vek.

Blefaritis demodeks

Blefaritis demodeks je vrsta vnetja vek, ki ga povzročajo mikroskopsko majhne pršice z imenom demodeks. Te so pri večini ljudi naravno prisotne na površini kože, a se lahko iz različnih razlogov preveč namnožijo in vam začnejo povzročati preglavice.

Na razrast pršice demodeks vplivajo številni dejavniki, med drugim tudi staranje, fototip kože, prekomerna izpostavljenost soncu, uživanje alkohola, kajenje, stres, začinjena hrana, vroče pijače in hitre spremembe v temperaturi.

Pojavnost demodeksa v populaciji narašča s starostjo. Opažajo ga pri 84 % prebivalstva pri 60. letu in pri 100 % starejših od 70 let.

srbeče veke zaradi pršice demodeks
Pršica demodeks: pogost vzrok za srbeče veke

Simptomi bolezni so podobni kot pri vnetju vek, ki nastane zaradi drugih vzrokov. Pojavijo se srbeče veke, pordelost, bolečina in draženje. Tudi očem ni prizaneseno. Lahko so suhe, se pogosto solzijo, pečejo, vid pa je lahko zamegljen. Diagnozo se postavi s pregledom pri zdravniku.

Najočitnejši znak, da vas je doletel blefaritis demodeks, je cilindrični prhljaj, ki je videti kot gelasti izločki, oviti okoli narastišča trepalnic. Če jih opazite, je zelo verjetno, da se je pri vas prekomerno namnožil demodeks.

Blefaritis zaradi pršice demodeks je z običajnimi metodami za higieno vek težko povsem pozdraviti. Očesni zdravnik vam v ta namen lahko svetuje, da pri higieni uporabljate posebne krpice, npr. Blephademodex.

Blephademodex krpice so prepojene s specifičnim ekstraktom olja čajevca (terpinen-4-olom), ki pršico učinkovito odpravlja, ter hialuronsko kislino, ki kožo neguje in vlaži.

srbeče veke lahko omilijo krpice Blephademodex
Blephademodex: učinkovita rešitev za nego pri težavah zaradi pršice demodeks.

Dermatitis na vekah

Dermatitis na vekah je zelo pogosto stanje. Simptomi se lahko pojavijo na enem ali obeh očesih. Prizadete so lahko veke ali področje okoli vek. Simptomi lahko vključujejo srbenje, otekanje, bolečino, pekoč občutek v veki, nastanek lusk, razdraženo kožo, zadebelitev in pojav kožnih brazd, rdeč ali roza izpuščaj. Koža vek je zelo tanka in dovzetna za draženje ter alergijske reakcije.

Vzrokov za dermatitis na vekah je več in je prepoznava vzroka pogosto zahtevna. V primeru razdraženih vek obiščite zdravnika, ki bo postavil ustrezno diagnozo in predpisal terapijo.


Konjunktivitis

Konjunktivitis ali po domače vnetje oči lahko povzročijo virusi, bakterije, alergeni ali drugi dražilci. Konjunktivitis se lahko kaže z naslednjimi simptomi: beločnica se obarva rdeče ali roza, veznica in/ali veke so zatečene, pojavi se solzenje, občutek tujka in potreba po mencanju oči, srbenje, draženje in/ali pekoč občutek. Pogost je tudi očesni izloček, ki se razlikuje glede na vzrok.

Diagnozo postavi zdravnik in vam svetuje tudi ustrezno zdravljenje. Posebej pomembno je, da se na svojega zdravnika obrnete ob bolečini, če imate občutek tujka v očesu, motnje vida ali če postanejo oči preobčutljive na svetlobo. V primeru naštetih simptomov takoj poiščite zdravniško pomoč. Uporabniki kontaktnih leč naj prenehajo z uporabo leč, takoj ko se simptomi pojavijo.

Virusni in bakterijski konjunktivitis

Večino primerov konjunktivitisa povzročajo adenovirusi, vendar ga lahko povzroči tudi herpes simpleks virus in drugi, vključno s korona virusom. Virusni in bakterijski konjunktivitis se lahko pojavita skupaj s prehladom ali simptomi respiratorne infekcije. Neustrezna higiena kontaktnih leč lahko povzroči bakterijski konjunktivitis. Obe vrsti sta zelo kužni, zato so higienski ukrepi izjemno pomembni.

Priporočamo:

 • obisk zdravnika, ki bo postavil ustrezno diagnozo in priporočil terapijo,
 • redno umivanje rok in izogibanje dotikanju predela okoli oči, da zmanjšate možnost prenosa okužbe še na dugo oko ali osebo, 
 • z drugimi osebami ne delite osebnih predmetov (npr. prevleke za blazine, posteljnine, obleke, brisače, sončnih očal, kozmetike),
 • operite blago, ki se je dotikalo vaših oči,
 • zavrzite kozmetiko za oči, npr. maskaro,
 • zdravnik vam lahko priporoči higieno vek z za to namenjenimi krpicami, npr. Blephaclean, da se odstrani okužene solze ali zasušen izcedek, ter uporabo hladnih obkladkov in kapljic za oči oz. umetnih solz, npr. Thealoz Duo.


srbeče veke in nega vek
Higiena vek v primeru konjunktivitisa z za to namenjenimi krpicami.

Alergijski konjunktivitis

Ko vnetje veznice povzročajo alergeni, govorimo o alergijskem konjunktivitisu. Najpogostejši alergeni, ki povzročijo alergijski konjunktivitis, so prah, cvetni prah, plesni, živalska dlaka in kozmetika

Priporočamo:

 • Obisk zdravnika, ki bo postavil ustrezno diagnozo in predpisal terapijo.
 • Izogibanje alergenom, ki dražijo oči.
 • Za omilitev simptomov je smiselno uporabljati kapljice za suhe oči, saj vsaj delno sperejo alergene s površine očesa. Bistvenega pomena je, da so kapljice za suhe oči brez konzervansov, npr. kapljice Thealoz Duo.
 • Zelo pomembna je redna higiena vek, saj s tem odstranite alergene, ki se naberejo na vekah in trepalnicah in dodatno dražijo oči. Priporočamo uporabo sterilnih krpic brez konzervansov – Blephaclean.


Ječmen

Ječmen je rdeča bulica, ki je lahko napolnjena s gnojnim izločkom. Ta mozolju podobna tvorba na veki se pojavi, ko pride do okužbe. Mozoljček ponavadi povzroča otekanje vek, rdečino in bolečino, lahko tudi srbi. Ko se čez nekaj dni predre, gnoj izteče in oteklina uplahne. Ječmen nato počasi izgine brez zdravljenja, poskrbeti je treba le, da je področje okoli ječmena čisto.

Priporočamo:

 • tople obkladke večkrat dnevno, 
 • redno higieno vek z za to namenjenimi krpicami, npr. Blephaclean,
 • nikoli ne iztiskajte gnojnega izločka iz ječmena,
 • obisk zdravnika pri trdovratnih težavah in ustrezno terapijo.


gospod ima srbeče veke in ječmen
Ječmen ponavadi povzroča otekanje vek, rdečino in bolečino, lahko tudi srbi.

Kako pravilno izvajati preventivo, da ne pride do srbečih vek

Bodite nežni do svojih oči – zoperstavite se potrebi po nenehnem dotikanju oči, da se izognete okužbi ali draženju.

Poskrbite za ustrezno higieno vek – z rednim čiščenjem vek s posebnimi krpicami, kakršne so Blephaclean, ki so namenjene posebej nežni in temeljiti negi vek, boste lahko odstranili bakterije, alergene, morebitne trdovratne ostanke ličil ter druge nečistoče. Tako boste lahko preprečili pojav okužb in zamašene žleze, ki lahko povzročijo srbenje vek.

Uporabljajte kapljice za oči – Uporaba kapljic za oči, npr. Thealoz Duo, bo pomembno ublažila neprijeten občutek suhih oči, ki se lahko pojavi kot posledica težav z vekami ali zaradi kombinacije drugih vzrokov. Bodite pozorni, da uporabljate take brez konzervansov, ki so do oči prijazne in jih ne dražijo.

Spremenite način prehrane – Zdrava prehrana je pomembna tudi za zdravje oči in vek. Procesirana hrana in preveč sladkorja lahko povzročita vnetja, kar se lahko odraža tudi na očeh.

zdrava prehrana proti težavam z očmi
Zdrava prehrana je pomembna tudi za zdravje oči in vek.

Izogibajte se kozmetiki s pretečenim rokom uporabnosti – Poskrbite, da so vaša kozmetika oz. sredstva za nego kože vedno čista in z veljavnim rokom uporabe. Tako se boste izognili okužbam in draženju.

Nove izdelke okoli oči preizkušajte postopoma – Priporočamo, da nove izdelke na vekah in občutljivem predelu okoli oči najprej preizkusite. Če težav ni, jih lahko začnete redno uporabljati. S tem se boste izognili morebitnim alergijskim reakcijam ter neprijetnemu draženju in srbenju.

Bodite pozorni na določene sestavine v kozmetiki – Sestavine, ki bi lahko dražile vaše veke in povzročile srbenje, vključujejo benzoil peroksid, retinole, sredstva za odstranjevanje odmrle kože ter druge aktivne sestavine sredstev za nego kože. Občutljivo kožo na vekah lahko dražijo tudi parfumi, formaldehid, lanolin ali parabeni.

Za konec

Srbeče veke so lahko precej neprijetne in bistveno vplivajo na kakovost vašega vsakdana. Svetujemo vam, da čim bolj upoštevate naša priporočila glede preventive in tako preprečite, da se težave s srbenjem sploh pojavijo. Če pa je srbenje že prisotno, vam bodo v pomoč naši nasveti. Vsekakor je obisk zdravnika pri hudih težavah neodložljiv. 

Če potrebujete še več nasvetov za zdravje oči, vas prijazno vabimo k prebiranju naših blogov v rubriki Nasveti za zdravje oči.

Nazaj na vrh