Ječmen na očesu: vse, kar morate vedeti
24. 03. 2021

Ječmen na očesu: vse, kar morate vedeti

Na očesu oz. natančneje na robu veke ste na vsem lepem začutili bolečo rdečo bulico. Prav med trepalnicami je nastala, na vrhu pa je rumen vršiček, podoben mozoljčku. Veka zateka in postaja rdeča ...

Ja, ječmen na očesu je lahko precej boleč ter povzroči oteklino in rdečino, a obstaja nekaj načinov, kako se ga znebiti ali poskrbeti, da se sploh ne pojavi. In ne, ni vam treba k stari vaški teti, da bi vam ga požela. Še niste slišali za to staro ljudsko vražo? Berite dalje.

ječmen na očesu pri mladem moškem
Ječmen na očesu je videti kot boleča, gnojna bulica oz. mozoljček.

Kako izgleda ječmen na očesu?

Ječmen na očesu oz. natančneje ječmen na veki je majhen rdeč izpuščaj na njenem robu, ki ponavadi nastane čez noč zaradi bakterijske okužbe v mešičku trepalnice ali v žlezi lojnici. Videti je kot mozoljček, poln gnoja. Ponavadi je boleč, zaradi njega zateče veka, pogosto se pojavi tudi rdečina. Nastane lahko tako na zgornji veki kot na spodnji veki.

Obstajata dve vrsti ječmena:

 • notranji ječmen na očesu: gre za ječmen na notranji strani veke, ki je podoben mozoljčku z rumeno pikico pri vrhu in je viden samo, če veko obrnemo;
 • klasični zunanji ječmen na očesu: je veliko pogostejši od notranjega, opazite ga lahko na zunanji strani veke, ponavadi na robu ob trepalnicah; tudi zanj je značilen rumen mozoljček na vrhu bulice.


Na srečo ječmen na očesu ponavadi ne povzroča resnih težav in pogosto izgine sam od sebe v roku največ dveh tednov.

Ječmen na notranji strani veke pri mladem moškem
Ječmen na notranji strani veke je še posebej zoprn.

Vse o simptomih, ko vas doleti ječmen na očesu

Ker je ječmenček viden brez posebnega naprezanja, ponavadi ni težav z diagnozo. To so glavni znaki, da vas je doletel očesni ječmen:

 • boleča bulica, ponavadi z gnojnim vrhom,
 • rdečina,
 • otečene veke,
 • gnojni izcedek in zlepljene trepalnice ob jutrih,
 • razdražene oči,
 • občutljivost na svetlobo,
 • solzenje,
 • občutek tujka v očeh.


Občutljiva bulica na veki se ponavadi pojavi zaradi bakterijske stafilokokne okužbe lasnega mešička trepalnice ali žleze lojnice. Lasni mešiček ali žleza lojnica se lahko zamašita zaradi odmrlih kožnih celic ali druge nesnage, pri tem pa se vanju ujamejo tudi bakterije in povzročijo okužbo. Ta se kaže v otekli in boleči bulici z gnojnim vršičkom. Gre torej za drugačen razvoj obolenja kot pri še eni zoprni bulici na veki, imenovani halacij – več o njem si lahko preberete na povezavi.


Zakaj nastane ječmen na očesu?

Vzrokov za nastanek ječmena je več, vključujejo pa tako bolezenska stanja kot dejavnike tveganja.

Najpogostejše bolezni, zaradi katerih lahko kot zaplet nastane očesni ječmen, so:

 • Vnetje vek ali blefaritis: bolezen ponavadi prizadene robove vek – enako mesto torej, kjer se pojavi tudi ječmen. Ječmen je zaplet vnetja vek, saj se lahko žleza lojnica ali lasni mešiček zamašita zaradi vnetega tkiva ali izcedka, ki ju ta bolezen povzroči.
 • Seboroični dermatitis: bolezen povzroči luske in rdečo kožo, ponavadi pa prizadene lasišče, obrvi, obraz in tudi veke. Zaradi izcedka in otečenih vek se lahko kot zaplet pojavi ječmen na očesu.
 • Rozaceja oz. trajna rdečica obraza: ena od vrst kožne bolezni rozaceje prizadene tudi oči in se kaže kot rdečina, razdražene in pekoče oči, otečene veke ter pogost pojav ječmenov. V študiji so odkrili, da ima kar 85 % bolnikov z očesno rozacejo disfunkcijo Meibomovih žlez, ki se nahajajo na robovih vek in izločajo olja v solzni film. Ječmen se pojavi, če se te žleze zamašijo, vanje pa se ujamejo bakterije. 
 • Sladkorna bolezen: sladkorni bolniki so nagnjeni k številnim vrstam bakterijskih okužb, tudi očesnih.


Dejavniki tveganja, zaradi katerih lahko nastane ječmen na očesu:

 • Pomanjkljiva higiena: slaba navada, kot je dotikanje oči z umazanimi rokami, lahko na veke prenese bakterije ter povzroči, da se ječmen celo širi.
 • Kontaktne leče: kadar si kontaktne leče nameščate z umazanimi rokami, tvegate, da boste v oči vnesli bakterije, ki lahko povzročijo nastanek ječmena.

 • Uporaba kontaminiranih ličil ali ličil s pretečenim rokom trajanja: na trepalnicah pogosto domujejo različne bakterije. Ko se jih s krtačko maskare dotaknete, se bakterije prenesejo nanjo. Okuženo krtačko nato pospravite v vsebnik ter bakterije prenesete še tja in okužite celotno vsebino. Vsakič ko uporabite maskaro, tako znatno povečate možnost nastanka ječmena.

  Ječmenček se lahko pojavi tudi, če ličila za oči delite z drugimi ali če jih zvečer ne odstranite popolnoma.
mlada ženska se liči s kontaminirano maskaro, kar lahko povzroči ječmen na veki
Ječmen lahko nastane tudi zaradi uporabe ličil s pretečenim rokom trajanja ali površnega odstranjevanja ličil.

Ječmen je tu – kako si pomagati?

Zaradi ječmena na veki vam ponavadi ni treba k zdravniku. Največkrat izgine sam od sebe v roku enega do dveh tednov. Vseeno pa je kar nekaj stvari, ki jih lahko naredite sami, da pospešite okrevanje. 

Pri ječmenu je bistvena čistoča: redno si umivajte roke, obraz in področje okoli oči. V času okrevanja se ne dotikajte oči in jih ne ličite. Kontaktne leče sicer lahko nosite, vendar bodite še posebej pazljivi pri higieni. 

Še pomembneje je, da ječmena nikoli ne iztiskate, pač pa pustite, da poči sam od sebe. Svetujemo naslednje postopke za omilitev simptomov:

 • Zelo topli obkladki: vsaj trikrat na dan po 15 minut grejte oči s toplimi obkladki. Toplota zmanjša vnetje in oteklino, zato bulica poči in gnojna vsebina lahko izteče. Uporabite lahko grelna očala ali krpe, ki jih večkrat namočite v zelo toplo vodo in polagate na prizadeto oko. Ječmenček bo se začel manjšati po nekaj dneh takega zdravljenja.

 • Čiščenje vek s posebnimi krpicami: z rednim čiščenjem očesnih izločkov s krpicami Blephaclean, namenjenimi posebej nežni in temeljiti negi vek, boste odstranili bakterije ter morebitne trdovratne ostanke ličil. Krpice so tudi sterilne, kar je še posebej pomembno, ko ječmen na očesu poči – z njimi boste lahko dobro in varno očistili izloček. Sledite splošnim navodilom za higieno vek v videoposnetku.


Če se ječmen na očesu po nekaj tednih tovrstnega zdravljenja ne predre ali se celo poveča, svetujemo, da obiščete zdravnika. Ta vam bo najverjetneje predpisal antibiotične kapljice ali mazilo. Na zdravnika se obrnite tudi, če začne ječmen krvaveti in če je bolečina čedalje hujša.

Ječmen na očesu pri otroku: kaj narediti?

Otroci so bolj nagnjeni k nastanku ječmena kot odrasli. Na udaru so zlasti tisti, ki so jih imeli že večkrat, sladkorni bolniki in tisti s kožnimi težavami, kot sta rozaceja in seboroični dermatitis.

Da bi omilili stanje, priporočamo naslednje:

 • otroku večkrat na dan na oči za 15 minut položite tople obloge,
 • naročite mu, naj ječmena ne stiska ali drgne,
 • poudarjajte pomen pogostega umivanja rok,
 • v hujših primerih se posvetujte z zdravnikom.
otrok si umiva roke, da bi preprečil ječmen na očesu
Za preprečevanje ječmena na očesu je ključna dobra higiena rok.

Je mogoče nastanek ječmena preprečiti?

Če se vam dogaja, da vam ječmen na veki vedno znova para živce, bo treba nekoliko spremeniti življenjske navade: 

 • Sproščanje: ječmen se na očesu pogosto pojavi zaradi stresa, saj v takem stanju telo izloča določene kemikalije in hormone, ki lahko igrajo pomembno vlogo pri njegovem nastanku. Poiščite načine za sprostitev in tako zmanjšajte negativne vplive stresa. Ukvarjate se lahko z jogo, preizkusite različne dihalne tehnike ali se večkrat odpravite na sprehod v naravo. 
 • Redna higiena obraza: vzemite si čas in dobro očistite obraz ter nežno umijte veke, da odstranite nečistoče.
 • Redno odstranjevanje ličil: ostanki ličil so pogosto razlog za zamašene lojnice ali lasne mešičke, kar lahko vodi v nastanek ječmena. Zato nikoli ne zaspite z naličenimi očmi.
 • Čiščenje robov vek: Z bombažno palčko očistite območje med trepalnicami in notranjim delom veke in pazite, da se z njo ne dotaknete oči.

 • Topli obkladki: Pred spanjem si na oči za 5 do 10 minut položite topel obkladek ali krpo, namočeno v vročo vodo. To bo odstranilo sebum, ki lahko zamaši pore in povzroči nastanek ječmena, uporabljate pa lahko tudi grelna očala.
 • Redna higiena vek s temu namenjenimi krpicami: če ste nagnjeni k vnetju vek, zlasti zaradi bakterij ali pršice demodeks, je ključno, da v svoj dnevni ritual vključite higieno vek s posebnimi krpicami, kar lahko prepreči tudi pojav ječmena na očesu. Priporočamo krpice Blephaclean, saj so v celoti brez konzervansov. Ne vsebujejo parabenov in dišav in niso mastne, zato očiščenega področja vek po uporabi ni treba izpirati z vodo.


Krpice Blephaclean za čiščenje vek
Krpice Blephaclean za čiščenje vek so odlična preventiva pred ječmenom na očesu.

V članku smo opisali veliko preverjenih načinov za zdravljenje ječmena. Še ne 60 let nazaj pa so se ječmena poskušali znebiti na veliko bolj zanimiv način. Določene vaške ženske so bile znane po tem, da znajo ječmen na očesu požeti. Kogar je mučil ječmen, je obiskal ženico s temi sposobnostmi, ki je izvedla poseben ritual z besedami in kretnjami. Marsikdo pravi, da se je na ta način uspešno znebil ječmena na očesu. Za učinkovitost te metode ne moremo jamčiti, lahko pa za kakovost naših izdelkov in verodostojne nasvete v naši zbirki nasvetov za zdravje oči. Vabimo k branju člankov na povezavi.Nazaj na vrh