Halacij na veki – nadležen, a neboleč
13. 01. 2021

Neprijetna očesna nadloga: halacij na veki

Marsikoga vsakršen nenavaden izrastek na obrazu, kaj šele vekah, dodobra prestraši, pa tudi razjezi, saj bistveno vpliva na naš videz. Halacij res ni videti lepo, a je na srečo večinoma neboleč. V nadaljevanju preberite, zakaj se ta drobna izboklina ali halacij na veki pojavi, kakšno je zdravljenje in kako poskrbeti za preventivo. Pozor: halacij ni zgolj znanstveno ime za ječmen na veki – gre za 2 različni obolenji.

Kaj je halacij na veki in kako je videti?

Halacij je majhna zatrdlina ali cista v velikosti graha, ki lahko nastane na zgornji ali spodnji veki. Pojavi se, kadar se vname ali zamaši ena od Meibomovih žlez na robu veke, kar prepreči izločanje maščobnih olj. Te žleze tik ob trepalnicah so za zdravo oko izrednega pomena, saj izločajo maščobna olja v solzni film in ohranjajo oko vlažno.

Zatrdlina nastaja počasi in ponavadi ni boleča. A sčasoma lahko veka pordi, zateče ali postane občutljiva na dotik. Halacij na veki lahko postane celo tako velik, da pritiska na oko in povzroči zamegljen vid.

Sicer je halacij precej pogosta težava, ki vas lahko doleti pri katerikoli starosti, čeprav je običajnejši v odrasli dobi. Na srečo velikokrat posebno zdravljenje ni potrebno, saj izgine sam od sebe. V redkih primerih se ga zdravi operativno.

halacij na veki zgoraj ali spodaj
Halacij je drobna zatrdlina ali cista na spodnji ali zgornji veki.

Meibomove žleze in halacij

Meibomove žleze v vekah z izločanjem maščobnega olja skrbijo za to, da se oči ne izsušijo. Na spodnji veki jih je med 20 in 40, na zgornji pa med 30 in 40. Posamezna žleza na sredini zgornje veke ima premer okoli 1 mm in je dolga okoli 5,5 mm, dolžina žleze na sredini spodnje veke pa je okoli 2 mm (vir 1).

Vsaka Meibomova žleza počasi in brez prestanka skozi drobno okroglo luknjico oz. izvodilo tik za trepalnicami izloča maščobna olja oz. meibum v solzni film. Če se meibum preveč zgosti ali se izvodilo zamaši, izloček nima kam odteči, zato se začne nabirati v žlezi, kar vodi v nastanek halacija ali t. i. meibomove ciste.

Zakaj nastane halacij na veki? Vzroki in dejavniki tveganja

Halacij je posledica zamašene Meibomove žleze, a pravzaprav do njega pride zaradi vnetja ali prisotnosti virusov. Halacij je tako pogostejši pri ljudeh z različnimi vnetnimi stanji na koži ali očeh ali tudi pri virusnem konjuktivitisu, čeprav lahko doleti kogarkoli.

Kateri so torej dejavniki tveganja za pojav halacija na veki?

 • ponavljajoči se halaciji;
 • ječmen na veki (ječmen na veki lahko izzove nastanek halacija);
 • kronično vnetje vek ali blefaritis (zaradi vnetih robov vek se zamašijo izvodila, kar onemogoči izhajanje maščobnih olj); 
 • disfunkcija Meibomovih žlez (nepravilnosti v delovanju Meibomovih žlez);
 • akne rozacea (kožna bolezen);
 • sladkorna bolezen (presnovna bolezen);
 • virusne okužbe.

Se vam je na veki pojavil halacij ali ječmen?

O razliki med halacijem in ječmenom oz. hordeolumom, kot se znanstveno imenuje, nekaj povesta že njuni imeni. Poimenovanje halacij (khalazion) izvira iz stare grščine in pomeni majhno zrno toče, ime hordeolum pa je latinskega izvora in pomeni ječmenček. Tvorbi na veki sta torej že na videz različni, različen pa je tudi potek obolenja.

Halacij se razvija počasi, glavni simptom je značilen vozel v velikosti graha ali majhne toče na zgornji ali spodnji veki. Ječmen nastane praktično čez noč, močno boli in je videti kot gnojni mozoljček na robu zgornje ali spodnje veke. Halacij praviloma ne boli, je pa zelo moteč, saj pritiska na oko, ga draži in lahko povzroči solzenje ali občutljivost na svetlobo.

Ječmen nastane zaradi bakterijske okužbe, zato je nalezljiv, halacij pa je posledica zamašene Meibomove žleze in ni nalezljiv.

Pri ječmenu pogosto zateče celotna veka, pri halaciju zatekanje veke ponavadi ni prisotno, opazna je predvsem že omenjena zatrdlina. Obe stanji lahko še natančneje primerjate z informacijami o ječmenu na povezavi.

halacij na veki in ječmen na veki
Za halacij je značilna zatrdlina v velikosti graha, za ječmen gnojni mozoljček.

Zdravljenje halacija: samopomoč ali obisk zdravnika?

Pogosto se zgodi, da predvsem majhni halaciji izginejo kar sami do sebe v roku nekaj tednov. Vseeno pa je pametno, da ne čakate križem rok na izboljšanje, ampak okrevanje raje aktivno podprete.

Halacija nikar ne iztiskajte, saj lahko pride do okužbe. Za izboljšanje stanja lahko največ naredite z uporabo toplih in vlažnih obkladkov, saj topli obkladki pomagajo, da se zamašena žleza odpre, izčisti in pozdravi.

Upoštevajte naslednji postopek:

 1. Čisti robček iz blaga namočite v vročo vodo in dobro ožemite.
 2. Držite ga na zaprti veki prizadetega očesa do 15 minut in ponovite 3- do 5-krat na dan.
 3. Da bo robček čim dlje topel, ga večkrat namočite v toplo vodo.
 4. Nežno masirajte veke okoli zatrdline s čistim prstom ali še bolje, s sterilnimi krpicami Blephaclean, ovitimi okoli prsta. Masirajte večkrat na dan po par minut.

Dokler se halacij na veki ne pozdravi, ne uporabljajte očesne kozmetike in ne nosite kontaktnih leč.

Na splošno obisk zdravnika pri halaciju ni potreben, če pa ta ne izgine v celoti po 1 mesecu ali se vedno znova ponavlja, se raje naročite na pregled.

Pri halaciju na veki lahko uporabljamo krpice Blephaclean za masažo
Pri halaciju blagodejno deluje masaža s krpicami Blephaclean.

Pri trdovratnem ali ponavljajočem se halaciju bo oftalmolog mogoče opravil ambulantni poseg v lokalni anesteziji, da izčisti zamašeno žlezo. Naredil bo droben rez, ponavadi na spodnji strani vek, da počisti žlezo. Za vsak slučaj bo mogoče predlagal biopsijo zatrdline, da izključi resnejša stanja.


Je nastanek halacija na veki mogoče preprečiti?

V raziskavi (vir 2) kalifornijskega inštituta za bolezni oči so ugotovili, da se kar 30 % bolnikom halacij po operativnem posegu ponovi, skoraj 70 % celo na isti veki.

Če vas halacij pogosto doleti, se morate nujno naučiti pravilne preventivne higiene vek, ki je enaka tistemu ob vnetju vek, in veke čistiti vsak dan. Več o postopku nege vek najdete na povezavi. Veke čistite s krpicami za nego vek Blephaclean, ki vsebujejo losjon in hialuronsko kislino ter nežno odstranijo vse nečistoče, izločke sluznice, sebum ter zasušene izcedke na vekah, robovih vek in trepalnicah.

Veliko boste storili tudi, če boste upoštevali naslednje nasvete:

 • čim manj se dotikajte oči;
 • če se oči morate dotakniti, poskrbite, da imate čiste roke;
 • zavarujte oči pred prahom ali smogom s sončnimi očali, ko ste zunaj, ali zaščitnimi očali, ko uporabljate težke stroje ali orodja;
 • pred spanjem poskrbite za dosledno higieno in si vedno odstranite ličila;
 • vsake pol leta zamenjajte ličila za oči, da preprečite pojav bakterij; nikoli ne posojajte svoj krem in ličil za oči;
 • preverite, ali so vaše kreme za predel okoli oči še uporabne in zavrzite vse s pretečenim rokom uporabnosti.

halacij na veki lahko preprečimo s vsakodnevno nego oči
Pri vsakodnevni negi ne smete zanemariti oči.

Če vas mučijo še kakršne koli druge težave z očmi ali želite podpreti zdravje svojih oči, vas vabimo, da preverite našo zbirko nasvetov za zdrave oči na povezavi.

 • Vir 1  – Meibomian Gland Disease. Classification and Grading of Lid Changes (Nature Science Journal)
 • Vir 2Assessing the Recurrence Patterns of Chalazia Following Incision and Curettage (The Association for Research in Vision and Ophthalmology)
Nazaj na vrh