Zamegljen vid: kakšni so vzroki in rešitve?

Zamegljen vid: kakšni so vzroki in rešitve?

Če že dlje časa opažate, da vidite nekoliko zamegljeno, ste morda pomislili, da bo treba po nova očala. Zamegljen vid je ponavadi res posledica dioptrijske napake, a kaže lahko tudi na resnejšo težavo z očmi ali bolezensko stanje. Zlasti nenadno zamegljen vid vam lahko nažene strah v kosti, a razen v redkih primerih ni vzroka za skrbi. Berite dalje za podroben vodnik o vzrokih in rešitvah za zamegljen vid.

oko mlade ženske, ki ima zamegljen vid
Veliko je razlogov, zakaj vidite megleno.

Kako je videti, ko je vid zamegljen?

Gotovo se strinjate, da je precej preprosto opaziti, kdaj imate zamegljen vid, spremljajo pa ga lahko še naslednji simptomi:

 • naprezanje oči,
 • mežikanje,
 • glavoboli,
 • dvojni vid,
 • utrujene oči,
 • težave z branjem.


Zamegljen vid bi lahko opisali tudi kot izgubo ostrine vida, zato predmete in okolico vidite motno in neostro. Prizadene lahko obe očesi, lahko pa se pojavi samo na enem. Upravičeno vas lahko preplaši nenaden zamegljen vid, ki ne mine, saj je lahko pokazatelj resne zdravstvene težave.

Če je zamegljen vid občasen in vas ne moti pretirano, je lahko samo posledica utrujenosti, prevelike izpostavljenosti soncu ali naprezanja oči. Če se boste spočili, oči razvajali z obkladki in pili dovolj tekočine, bo tudi zamegljen vid najverjetneje izginil.


Zamegljen vid je pogosto posledica refraktivnih napak očesa 

Zamegljen vid se najpogosteje pojavlja kot posledica dioptrijskih napak. Če že nosite očala, se vam je morda poslabšala dioptrija in potrebujete nova. Če pa očal še nimate, je morda prišel čas zanje.

Kratkovidnost ali miopija – gre za najpogostejšo dioptrijsko napako, zaradi katere ne vidite jasno oddaljenih predmetov. Zamegljen vid na enem ali obeh očeh pri kratkovidnosti pogosto spremljajo še naprezanje oči, glavoboli in utrujene oči.

Daljnovidnost ali hiperopija – če ste daljnovidni, predmete v daljavi vidite jasno, a vaše oči se le s težavo osredotočijo na bližnje predmete, ki jih vidite zamegljeno. Tovrstno fokusiranje vam precej utruja oči. V hudih primerih daljnovidnosti tudi stvari v daljavi ne vidite izostreno.

Astigmatizem – gre za refraktivno napako, zaradi katere je lahko vid zamegljen tako na blizu kot na daleč. Povzroča jo nepravilna oblika leče ali roženice, zaradi česar se svetloba razprši na mrežnici, posledica pa je zamegljen vid.

zamegljen vid in starejša ženska z očali
Pogosto je zamegljen vid posledica dioptrijskih napak.

Presbiopija ali starostno poslabšanje vida – če ste starejši od 40 let, mogoče počasi začenjate opažati težave z vidom. Morda stežka berete drobni tisk, morda se mučite z branjem sporočil na telefonu. Gre za normalno slabšanje vida s starostjo, ki je po simptomih podobno kratkovidnosti, sam vzrok za pojav težave pa je različen. Pri starostni kratkovidnosti ali presbiopiji začne leča v očesu otrdevati, pri miopiji pa je zamegljen vid posledica nepravilne oblike očesa.

Kako odpraviti zamegljen vid zaradi dioptrijskih napak?

Težav z vidom zaradi refraktivnih napak se najlažje znebite z ustreznimi očali ali kontaktnimi lečami, ki vam jih predpiše okulist po natančnem pregledu. Dobra rešitev je tudi laserska korekcija dioptrije, a bodite pripravljeni na suhe oči po posegu.


Zamegljen vid lahko povzročijo tudi suhe oči

Pogost razlog za zamegljen vid so tudi suhe oči – tegoba, ki zaradi sodobnega načina življenja muči čedalje več ljudi. Suhe oči se pojavijo, kadar solzne žleze izločajo premalo solz ali te s površine očesa izhlapijo prehitro. Solze so občutljiva mešanica snovi, ki jih hitro kaj spravi s tira, posledice pa so naslednje: rdeče, utrujene in srbeče oči, občutljivost na svetlobo, občutek tujka v očesu in tudi zamegljen vid.

Veliko vzrokov je, ki pripomorejo k zamegljenemu vidu, kadar imamo bolezen suhih oči:

 • pretirana uporaba računalnika ali mobilnega telefona,
 • predolgo nošenje kontaktnih leč,
 • dehidracija,
 • pomanjkanje vitamina A,
 • avtoimune bolezni, npr. revmatoidni artritis ali lupus,
 • uživanje določenih zdravil, ki povzročajo suhe oči.

Kako odpraviti zamegljen vid zaradi bolezni suhih oči?

Za hipno rešitev težave lahko pomaga pogosto mežikanje, a to dolgoročno žal ne bo odpravilo zamegljenega vida. Odlična prava pomoč so kapljice za oči, ki povrnejo vlažnost in zaščitijo očesno površino. Priporočamo Thealoz Duo – umetne solze, ki s kombinacijo trehaloze in hialuronske kisline učinkovito blažijo vse simptome suhih oči, vključno z zamegljenim vidom. Ker so brez konzervansov, jih lahko brez skrbi uporabljate večkrat na dan – kadarkoli začutite neprijeten občutek v očeh.


Kapljice za Thealoz Duo proti suhim očem in zamegljenemu vidu
Kapljice za oči Thealoz Duo lahko preženejo zamegljen vid zaradi suhih oči.

Kako zamegljen vid povzročijo še druge očesne bolezni

Številne očesne bolezni lahko vplivajo na kakovost vida in povzročijo delno zamegljen vid, zamegljen vid na eno oko ali megljenje pred očmi.

Konjunktivitis ali po domače vnete oči – gre za pogosto očesno težavo, ki je posledica okužbe ali izpostavljenosti alergenom. Značilni simptomi so otečene oči, rdečina in izcedek, ki lahko povzroči zamegljen vid.

Uveitis – gre za vnetje uvee oz. srednjega sloja očesa. Oko postane rdeče in občutljivo na svetlobo, posledično je vid zamegljen. Včasih je lahko posledica avtoimunih bolezni, kot sta lupus in Chronova bolezen.

Keratitis – ko se zaradi okužbe vname roženica, kar imenujemo keratitis, se lahko kot simptom pojavi zamegljen vid. Velikokrat je krivo predolgo nošenje kontaktnih leč ali nezadostna higiena.

Siva mrena ali katarakta – razvije se, ko očesna leča pomotni, kar povzroči zamegljen vid. Do tega lahko pride na enem ali obeh očesih. Siva mrena je povezana s staranjem in se pogosteje pojavi pri starejši populaciji.

Glavkom – gre za še eno očesno bolezen, pogostejšo v zrelih letih. Povzroča ga povišan očesni pritisk, ki lahko poškoduje očesni živec. Bolezen se razvija počasi, zato tudi počasi opažamo, da je naš vid čedalje bolj zamegljen.

Starostna degeneracija makule ali rumene pege – pri tej bolezni težave povzroča predvsem centralni vid, s katerim razločujete podrobnosti. Postane lahko zamegljen in popačen, kar vpliva na zmožnost branja, vožnje in celo prepoznave obrazov. Je posledica degenerativnih sprememb v mrežnici kot posledica staranja in življenjskega sloga.

Motnjave v očesu – Vid je lahko zamegljen zaradi pik ali motnjav, ki plavajo znotraj vidnega polja. Motnjave se pojavijo, ko steklovina z leti postaja vse bolj tekoča, zaradi česar začnejo drobni delci tkiva prosto plavati in senčiti mrežnico. Čeprav je to povsem normalen del staranja, lahko pomeni tudi raztrganje oziroma odstop mrežnice, ki zahteva takojšen pregled pri zdravniku.

motnjave v očesu in zamegljen vid
Zamegljen vid in neprijetne motnjave v očesu.

Kako odpraviti zamegljen vid zaradi očesnih bolezni?

Vnete oči ponavadi minejo same od sebe v roku največ dveh tednov. A če se izkaže, da so se vam oči vnele zaradi bakterijske okužbe, boste potrebovali antibiotične kapljice. Svetujemo vam, da obiščete zdravnika, ki bo predpisal najboljši način zdravljenja. Tudi pri vseh drugih omenjenih boleznih je najbolje čim prej po nasvet k zdravniku, saj lahko hitro ukrepanje prepreči marsikateri zaplet in pomaga ohraniti vid še vrsto let.


Zamegljen vid je lahko pokazatelj resnih sistemskih obolenj

Marsikaj lahko povzroči nenaden zamegljen vid, tudi resna obolenja, ki niso neposredno povezana z očmi in zahtevajo takojšen pregled pri zdravniku.

Migrena z avro – pogosto se pred migrenskim napadom pojavi avra, ki lahko povzroči zamegljen vid. Pred očmi se vam lahko pojavljajo celo valovite črte, bliskajoča svetloba ali kakšne druge sonzorične motnje. Pogosto lahko tudi običajen glavobol povzroči nekoliko zamegljen vid.

Preeklampsija – če ste noseči in opazite, da imate zamegljen vid, tega nikar ne jemljite zlahka. Lahko bi bil namreč znak preeklampsije, nevarnega stanja v nosečnosti, za katerega je značilen visok pritisk in beljakovine v urinu. Bolezen se lahko v nosečnosti pojavi tudi, če prej niste imeli težav z visokim pritiskom in ima lahko resne posledice za vas in vašega nerojenega otroka.

Multipla skleroza – zamegljen vid in vrtoglavica sta pogosto zgodnja simptoma te avtoimune bolezni osrednjega živčnega sistema, ki je posledica propadanja mielinskih ovojnic – zaščitnega sloja okrog živčnih vlaken. Težave z vidom se pojavijo zaradi vnetja očesnega živca, ki povezuje oči in možgane, kar se imenuje optični nevritis. Bolezen zato neredko odkrijejo okulisti, ki bolnike napotijo k nevrologom, da opravijo dodatne preiskave. Poleg zamegljenega vida se vam lahko zdijo barve sprane, lahko pa občutite tudi bolečino v očesni votlini ob premikanju oči.

pregled pri nevrologu: zamegljen vid in multipla skleroza
Nevrolog preveri vid na pregledu za multiplo sklerozo.

Infarkt – pri infarktu pride do pomanjkanja kisika v možganih, kar poslabša vid in številne druge telesne funkcije. Zamegljen vid lahko spremljajo občutljivost na svetlobo, dvojni vid ali celo slepota. Gre za nujno stanje, ki zahteva takojšen obisk urgence.

Diabetična retinopatija – če imate sladkorno bolezen, je nepojasnjen pojav zamegljenega vida lahko znak za nastanek diabetične retinopatije, bolezni, ki poškoduje mrežnico v očesu in lahko vodi v slepoto.

Kako si pomagati pri zamegljenem vidu zaradi resnega obolenja?

Vse zgoraj omenjene bolezni zahtevajo pozornost zdravnika, zato ne odlašajte, čim prej se naročite na posvet.


Zamegljen vid je po večini nedolžna težava, ki jo lahko pripišemo utrujenosti, predolgemu sedenju za računalnikom ali dioptrijskim napakam, lahko pa je pokazatelj resnega stanja, o katerem se morate posvetovati z zdravnikom. Številne informacije o boleznih in stanjih, ki ga lahko povzročajo, najdete tudi v naših člankih o zdravih očeh na povezavi.


Nazaj na vrh