Astigmatizem: morda zato vidite slabše?

Astigmatizem: glavni krivec za zamegljen vid

Morda ste na pregledu pri očesnem strokovnjaku ujeli besedo astigmatizem, na izvidu po pregledu dioptrije pa opazili vrednost, ki označuje cilinder. Gre za eno od refraktivnih napak očesa, ki podobno kot daljnovidnost in kratkovidnost vpliva na kakovost vašega vida. Berite dalje za podrobne informacije o tej napaki očesne roženice.

ženska na pregledu oči, ker ima dioptrijo in astigmatizem
Pregled pri oftalmologu pokaže, ali imate astigmatizem.

Kaj je astigmatizem?

Astigmatizem ali očesni cilinder pomeni blago nepravilno ukrivljenost očesne roženice ali leče. Najlažje razumemo, kaj je astigmatizem, če si popolno oko predstavljamo kot košarkarsko žogo. V takem očesu se svetloba, ki vstopa vanj, enakomerno razporedi, kar omogoča jasen vid.

A dejstvo je, da je popolno oko prej izjema kot pravilo. Večina oči ima obliko bolj ali manj rahlo sploščene žoge za ameriški nogomet. Kar 75 % ljudi ima namreč vsaj blago nepravilno ukrivljeno oko; pri večini to sploh ni opazno, nekateri pa zaradi tega potrebujejo posebna očala ali kontaktne leče. Težave zaradi nepopolne oblike leče oz. roženice imenujemo astigmatizem, kar marsikdo pozna tudi kot cilinder.

Vzroki za pojav astigmatizma

Stanje je lahko prisotno že ob rojstvu, in to skoraj vedno v kombinaciji s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo. Pomembno vlogo pri tej napaki roženice igra genetika, saj je možnost za njen pojav pri otroku večja, če imajo težave s cilindri tudi starši. Pogostejša je tudi pri nedonošenčkih. Pojavi se lahko tudi kot posledica poškodbe očesa, bolezni ali zaradi določenih degenerativnih težav, npr. pri sladkorni bolezni. Sicer pa astigmatizem nikakor ni povezan z branjem pri slabi svetlobi, sedenjem preblizu televizorju ali napenjanjem oči.

Simptomi ali kako prepoznati astigmatizem

Če je vaša roženica oz. leča nepravilno ukrivljena do te mere, da vam začne povzročati težave, lahko to prepoznate po naslednjih simptomih:

 • zamegljen ali popačen vid,
 • utrujene oči,
 • neugodje v očeh,
 • glavoboli,
 • težave z nočnim vidom,
 • napenjanje oči.
primerjava: normalen vid in astigmatizem
Pri astigmatizmu predmete vidite nekoliko zamegljeno.

Če imate težave z astigmatizmom, se jih morda nekaj časa sploh ne zavedate. A počasi vam te lahko začnejo kvariti vsakdan in povzročati težave pri vsakdanjih opravkih. Na astigmatizem lahko posumite, ko nerazločno ali popačeno vidite tako bližnje kot oddaljene predmete. Do tega pride, ker se svetloba zaradi ukrivljenosti roženice pri prehodu prek roženice lomi nepravilno. Če imate poleg tega nepojasnjene glavobole, je dobro, da obiščete očesnega strokovnjaka, ki bo odkril, ali je za vaše težave kriv astigmatizem, in vam znal pravilno svetovati o možnostih za izboljšanje vida.


Test za astigmatizem: preverite, ali imate cilindre

Kar doma lahko z enostavnim testom preverite, ali imate astigmatizem. Če sicer nosite očala, jih lahko snamete ali pa tudi ne.

Postopek je naslednji:

 • Odmaknite se od zaslona za približno 1 meter.
 • Eno oko nežno pokrijte z dlanjo.
 • Nato z dlanjo pokrijte še drugo oko.


Če se vam nekatere črte na spodnji sliki zdijo bolj črne, druge pa bolj sive, je zelo mogoče, da imate astigmatizem.

mreža za test astigmatizma

Kako oftalmolog ugotovi, ali imate astigmatizem

Tovrsten domači test seveda ne more nadomestiti pregleda pri oftalmologu. Zdravnik bo na obsežnem pregledu preveril, kakšno je stanje vaših oči. oz., natančneje, roženice in leče. Preveril bo, kako se svetloba lomi v vaših očeh in na ta način ugotovil, ali je za vaše težave kriv astigmatizem.

Očesni strokovnjak bo diagnozo postavil na podlagi testov in z uporabo različnih instrumentov, s katerimi bo preveril ostrino vašega vida. Najverjetneje vas bo prosil, da berete črke in pri tem gledate skozi različne leče. Na ta način bo ugotovil, kako ostro vidite na različnih razdaljah in določil, kakšna je vaša dioptrija ter kakšna korekcijska stekla bi bila za vas najprimernejša. 

Po pregledu vam bo izročil izvid, na katerem bodo zapisane vrednosti, povezane s stopnjo astigmatizma in podatkom o vaši daljnovidnosti oz. kratkovidnosti.

Astigmatizem se meri z dioptri. Če za oko ni značilen astigmatizem, je vrednost 0. Večinoma se vrednosti astigmatizma gibljejo med 0,5 in 0,75. Če so višje od 1,5, bo zdravnik predpisal očala ali kontaktne leče s cilindrom.

Na izvidu boste najverjetneje zasledili naslednje podatke:

 • sfera: Gre za podatek o tem, ali ste daljnovidni ali kratkovidni. Znak plus (+) označuje daljnovidnost, znak minus (–) pa kratkovidnost. Višja kot je številka, večjo dioptrijo imate.
 • cilinder ali cilindrična dioptrija: ta vrednost pojasnjuje stopnjo astigmatizma oz. kako sploščena ali nepravilna je oblika vaše roženice. Bolj kot je sploščena, višja je vrednost cilindra.
 • aksa: ta vrednost se meri v stopinjah in označuje, kje na roženici se nahaja astigmatizem. 

Kako poskrbeti, da vam astigmatizem ne bo povzročal težav

Blag do zmeren astigmatizem je mogoče brez težav popraviti z ustreznimi očali ali kontaktnimi lečami. Te blažijo astigmatizem tako, da uravnotežijo nepravilno ukrivljeno roženico ali lečo.

Pred leti so bile za astigmatizem primerne samo trde kontaktne leče, danes je mogoče nositi tudi mehke torične leče. A te so primerne samo za zmeren astigmatizem. Pri hudi obliki so primernejše trde leče ali korekcijska očala. Najbolje, da se o vaših željah in možnostih pogovorite z očesnim strokovnjakom. Sicer pa je astigmatizem mogoče reševati tudi z lasersko operacijo oči.

družina z očali, ki ima astigmatizem
Astigmatizem je mogoče brez težav popraviti z ustreznimi očali ali kontaktnimi lečami.

Spoznajte še dve refraktivni napaki: daljnovidnost in kratkovidnost

Kratkovidnost ali miopija: Če ste kratkovidni, jasno vidite predmete v bližini, predmeti v daljavi pa se zdijo nerazločni. Napaka se pojavi, če je vaša roženica preveč ukrivljena ali je vaše zrklo daljše, kot bi moralo biti. V tem primeru svetloba, ki prihaja v oko, ne pade neposredno na mrežnico, ampak pred njo. Potrebujete minus dioptrijo, da bi slika padla točno na mrežnico, in da bi bila ostra.

Daljnovidnost ali hiperopija: pojavi se, ko je vaša roženica premalo ukrivljena, vaše zrklo pa je kraljše, kot bi moralo biti. Če je vaša roženica taka, imate ravno nasprotne težave kot pri kratkovidnosti. Ko so vaše oči sproščene, svetloba pade na zadnji del očesa za mrežnico, zato bližnje predmete vidite motno ali nerazločno. A pogosto je pri daljnovidnosti tako, da slabše vidite tudi oddaljene predmete, npr. težko vozite brez očal, slika je pogosto motna pri branju, gledanju televizije in delu z računalnikom. Če ste daljnovidni, potrebujete plus dioptrijo, da bo slika padla točno na mrežnico in da bo ostra.


Astigmatizem torej ni nič strašnega, saj ga je mogoče z ustreznimi pripomočki za vid ali z operacijo uspešno sanirati. Svetujemo vam redne preglede pri izbranem očesnem strokovnjaku, ki bo spremljal vašo dioptrijo in vrednost astigmatizma ter pravočasno ukrepal, če bi prišlo do sprememb, ki vplivajo na vid.

Če pa vas zanima še karkoli v zvezi s skrbjo za oči in očesnimi težavami, vas vabimo, da pobrskate po naših nasvetih za zdrave oči.

Nazaj na vrh