Oftalmologija: slovar pogostih pojmov

Oftalmologija: slovar pogostih izrazov

Kot vse v medicini je tudi oftalmologija zapletena veda z veliko tujimi izrazi, ki vas lahko zmedejo in prestrašijo. Pripravili smo pregled najpogostejših pojmov o očesu in očesnih boleznih, da vam bo morda pomagal pri branju vaših izvidov ali vam služil kot vir novih informacij.

AMBLIOPIJA

Medicinski izraz za leno oko, ki je motnja vida zaradi neusklajenega delovanja očesa in možganov. Običajno do tega pride zaradi neuporabe enega očesa, ker možgani dajo prednost drugemu očesu. V večini primerov je dotično oko zdravo, vendar se v nečem razlikuje, zato mu dajo možgani prednost.


AMSLERJEVA MREŽA

Test, ki se uporablja za ugotavljanje poškodb rumene pege, najpogosteje zaradi starostne degeneracije. Gre za povsem običajno kvadratno mrežo s črnimi črtami, ki ima na sredini črno piko. Pri testu se je treba osredotočiti na črno piko in opazovati črte. Če črt ne vidite ravno, če so kvadrati različno veliki ali opazite kakršne koli druge odklone, je pametno obiskati očesnega zdravnika.


BIOPROTEKCIJA

Pojem bioprotekcija pomeni zaščito očesne površine z učinkovino trehalozo, ki je prisotna v izdelkih Thealoz Duo. Pomeni zaščito celic na očesni površini pred umiranjem oz. propadom v suhem okolju, tako da se celice zaščitijo pred porušenjem strukture ter hkrati pa se spodbuja njihovo recikliranje.


DALTONIZEM

Gre za motnjo vida, ki ji rečemo tudi barvna slepota, in pomeni nezmožnost zaznavanja razlik med nekaterimi ali vsemi barvami. Barvno slepoto povzročajo mutacije na genih, za težavo pa ni zdravila. Lahko se pojavi tudi kot posledica bolezni, poškodbe mrežnice ali vidnega živca. Barvna slepota, ki ni posledica genetske okvare, se s časom slabša.


test za ugotavljanje daltonizma
Pripomočki za ugotavljanje daltonizma ali barvne slepote.

DEMODEKS

Zajedalec mikroskopske velikosti na človeški koži, ki se nahaja v žlezah lojnicah, v lasnih mešičkih in na trepalnicah. Kadar se prekomerno namnoži, lahko povzroči vnetje vek (blefaritis). Okužba z demodeksom poteka z direktnim stikom in se lahko razširi z obraza na veke.


DIPLOPIJA

Motnja vida, pri kateri namesto enega predmeta vidite dvojno ali dva predmeta, po domače pa jo imenujemo dvojni vid. Pojavi se lahko na enem ali obeh očesih. Gre lahko kot trajno ali začasno stanje. Začasna diplopija se lahko pojavi in izgine večkrat.


EZOTROPIJA

Oblika strabizma ali škiljenja, pri kateri sta obe očesi obrnjeni navznoter ali proti nosu. Stanje je lahko prisotno vedno ali se pojavlja samo občasno.


HIALURONSKA KISLINA

Snov v telesu, ki je prisotna v vezivnem tkivu in sklepih. Odlikuje jo sposobnost vezave vode, visoka viskoznost in odpornost proti pritiskom. Hialuronska kislina v telesu poskrbi, da se celice lahko prosto gibajo, tako da poveča razdaljo med njimi, kar je pomembno za obnavljanje tkiva. V pripravke za oči se jo dodaja zaradi izjemne sposobnosti vezave vode, saj je lahko nase veže kar do 6 litrov na gram. S tem vpliva na zadrževanje vode v očeh, zato je idealna sestavina v kapljicah za suhe oči.


HIPEROPIJA

Napaka, imenovana tudi daljnovidnost, pri kateri predmete na daleč vidite ostro in čisto, na blizu pa motno in zamegljeno. Napaka nastane zaradi premajhne lomnosti optičnega sistema očesa (roženice in leče) ali prekratkega očesnega zrkla, zaradi česar se svetlobni žarki zberejo v točki za mrežnico. V večini primerov daljnovidni ne vidijo ostro ne na blizu in tudi ne na daleč. 


KERATOCONJUNCTIVITIS SICCA

Latinsko ime za bolezen suhih oči, za katero so značilni simptomi, kot so draženje, občutek tujka v očeh, pordele in utrujene oči, solzenje ter pekoč občutek v očeh. Simptomi so lahko blagi in občasni ali resni ter vedno prisotni. V skrajnem primeru se lahko pri nezdravljeni bolezni pojavijo tudi poškodbe roženice.


moški za računalnikom ima suhe oči
Suhe oči so tegoba sodobnega časa in lahko precej pokvarijo vsakdan.

KARATOKONUS

Bolezensko stanje, pri katerem je roženica kot stožec izbočena navzven, kar lahko povzroči njeno tanjšanje. Tako oblikovana roženica lahko povzroči zamegljen in dvojni vid, kratkovidnost, astigmatizem in občutljivost na svetlobo ter posledično poslabšano kakovost življenja.


MIOKIMIJA

Motnja, ki pomeni trzanje očesa oz., natančneje, trzanje veke. Gre za nenadzorovano krčenje drobnih mišic zlasti v spodnji veki, lahko pa tudi v zgornji ali celo v obeh hkrati. Ponavadi se pojavi samo na enem očesu in je lahko komaj opazno ali pa skrajno zoprno. Traja ali par sekund ali več dni in se v določenem časovnem obdobju večkrat ponavlja.


MIOPIJA

Napaka, imenovana tudi kratkovidnost, ki nastane, ko je očesno zrklo predolgo glede na moč ostrenja roženice in leče v očesu. Iz tega razloga se svetlobni žarki ostrijo v neki točki pred mrežnico in ne na njeni površini.


OČESNA MIGRENA

Redek in zelo neprijeten tip migrene z avro, ki povzroči začasno poslabšanje vida ali popolno slepoto na enem očesu. Težave z vidom lahko trajajo od nekaj minut do pol ure, spremlja pa jih močan glavobol in slabost. Za očesno ali retinalno migreno je značilno pojavljanje teh simptomov samo na enem očesu. S pokrivanjem enega in nato drugega očesa lahko ugotovimo, za katero vrsto migrene gre.


OFTALMOLOG

Zdravnik specialist, ki je po medicinski fakulteti zaključil tudi 4-letno specializacijo iz oftalmologije oz. vede o očesu in očesnih boleznih. Opravlja diagnostične preglede, zdravi očesne bolezni ter izvaja kirurške posege na očeh.


OKULIST

Drugo poimenovanje za oftalmologa.


OPTIK

Srednješolski tehnik, ki svetuje pri izboru, uporabi in oskrbi očesnih pripomočkov.


OPTOMETRIST

Strokovno usposobljena oseba z zaključenim specialističnim programom z nazivom optometrist/optik. Pri svojem delu ugotavlja nepravilnosti (dioptrijo) pri vidu pacienta in njegovo korekcijo. Zelo dobro pozna lastnosti dioptrijskih stekel in lahko ustrezno predlaga rešitve.


optik svetuje moškemu pri izbiri očal
V optiki vam svetujejo optiki ali optometristi.

PRESBIOPIJA

Motnja vida, imenovana tudi starostna daljnovidnost ali staranje oči, ki doleti skoraj vsakogar med približno 40. in 45. letom starosti. Pri presbiopiji začnete predmete od blizu videti nejasno.


PTERIGIJ

Nenormalna rast očesne veznice, ki lahko preraste roženico, včasih celo do te mere, da prekriva zenico in s tem vpliva na vid, lahko pa povzroča tudi astigmatizem, motnje premikanja očesa in dvojni vid. Ponavadi nastopi spontano, brez poškodbe. Pogosteje se pojavlja pri veliki izpostavljenosti soncu, vetru, mrazu in vročini.


SKOTOPIČNI SINDROM

Poznan tudi pod imenom Irlen sindrom, je motnja vizualnega procesiranja informacij in preobčutljivost na svetlobo oz. na njen spekter barv. Težava pri procesiranju v možganih povzroči, da vidimo popačeno sliko. Možgani ne razumejo pravilno, kaj naše oči vidijo oz. ne prejmejo istočasno vseh odtenkov barve svetlobe, kar pri branju povzroči izginjanje ali premikanje črk. Povzroča lahko zelo blage težave, kot je oteženo branje po daljšem času branja, ali pa resnejše težave, kot so popačenje besedila pri branju že po krajšem času branja, ali pa glavobole, vrtoglavice, slabosti, boleče in pekoče oči. 


STRABIZEM

Motnja položaja ali premikanja oči, pri katerem oba očesi nimata iste smeri gledanja. Pri zdravih očeh sta obe očesi poravnani in gledata v isto točko ter so njuni premiki usklajeni.


TREHALOZA

Naravni disaharid, ki se uvršča med t.i. zdrave sladkorje. Najdemo jo v glivah, rastlinah in nevretenčarjih, npr. v zanimivi rastlini z imenom jerihonska roža. Trehaloza je sposobna zaščititi organizme tako, da lahko prenašajo daljše obdobje izsušitve, saj ima visoko sposobnost zadrževanja vode. Zaradi njenih izjemnih lastnosti je zmožna tudi ščititi in obnavljati očesno površino, zato se nahaja v nekaterih pripravkih za oči, npr. v kapljicah za oči oz. umetnih solzah, kjer deluje bioprotektivno.


Jerihonska roža s trehalozo na mizi na krožniku
Jerihonska roža je zanimiva rastlina z visoko vsebnostjo trehaloze.

Vabimo vas, da vam ta kratek pregled pogostih izrazov iz oftalmologije služi kot iztočnica za bolj poglobljeno branje o očeh in težavah z očmi, ki ga najdete na tej povezavi.

Nazaj na vrh