Zbadanje v očesu: pogost simptom suhih oči
06. 04. 2022

INTERVJU: zbadanje v očesu ali kako suhe oči občuti Anja

Suhe oči so tegoba sodobnega časa, tesno povezana s trenutnim načinom življenja in starajočim prebivalstvom. Po nekaterih ocenah naj bi kar polovico Evropejcev mučila ta neprijetna očesna bolezen, številka pa je iz leta v leto višja. Med njimi je tudi Anja, vodja projektov v oglaševanju, ki se z boleznijo spopada že več let.

Preberite, kako je ukrepala, ko se je zbadanje v očesu začelo, in odkrijte, zakaj je za lajšanje težav izbrala kapljice Thealoz Duo.

Anja občuti zbadanje v očesu zaradi kontaktnih leč in suhih oči
Anja že od otroštva nosi kontaktne leče, zaradi katerih pogosto čuti zbadanje v očesu.

Zbadanje v očesu in težave s suhimi očmi iz prve roke

MOJE OKO: Anja, kdaj si prvič začutila, da s tvojimi očmi nekaj ni v redu? Bi težave lahko povezala s kakšnim dogodkom ali okoliščino?

Anja: Težave z očmi imam že od nekdaj, saj sem precej slabovidna. Zaradi zelo visoke dioptrije sem že v osnovni šoli začela uporabljati kontaktne leče. Šele sčasoma sem ugotovila, da mi uporaba kontaktnih leč oči precej izsuši. Z leti, stresom in vedno daljšim časom, preživetim za raznimi ekrani, pa se je zadeva še poslabšala.

MOJE OKO: Kakšne simptome si občutila na začetku, ko se je bolezen suhih oči prvič pojavila?

Anja: Oči so bile pekoče in utrujene. Prisotno je bilo zbadanje v očesu, zdelo se mi je, kot da imam v očesu nek tujek. Niti sanjalo se mi ni, kaj bi lahko bilo narobe. Mislila sem, da so krive leče, ki mi ne ustrezajo. Čutila sem potrebo, da bi si oči mencala, saj sem mislila, da mi bo to prineslo olajšanje. A pri uporabnikih leč dotikanje in mencanje oči res ne pride v poštev.

MOJE OKO: Zakaj se je po tvojem mnenju bolezen pri tebi izrazila? Bi lahko bila povezana z življenjskim slogom? Vemo, da lahko ta odločilno vpliva na pojav bolezni suhih oči.

Anja: Menim, da je svoje zagotovo naredila visoka dioptrija in uporaba kontaktnih leč, napenjanje oči in brez dvoma tudi način življenja. Služba, ki jo opravljam, me skoraj za ves dan prikuje za računalnik, poleg tega sem še strastna bralka ... Očem res ne prizanašam.

MOJE OKO: Si takoj ukrepala, ko si začutila zbadanje v očesu? Kakšni so bili tvoji prvi koraki po pojavu bolezni?

Anja: Žal nisem takoj ukrepala. Nekaj časa sem čakala in upala, da se bo stanje izboljšalo samo od sebe. Nato pa sem za nasvet vprašala svojega okulista. Ta mi je svetoval kapljice Thealoz Duo, saj za uporabnike kontaktnih leč katere koli kapljice niso primerne. Sicer mi je okulist že od vsega začetka priporočal, naj oči vlažim in razbremenim s kapljicami za oči, vendar sem na njegov nasvet kar malce pozabila.

za zbadanje v očesu Anji pomagajo kapljice za oči
Anja proti zbadanju v očesu uporablja kapljice za oči Thealoz Duo.

MOJE OKO: Kako pogosto imaš trenutno težave s suhimi očmi?

Anja: S suhimi očmi se spopadam kar na dnevni ravni, zato me kapljice za oči spremljajo na vsakem koraku.

MOJE OKO: Zakaj bi vsem s suhimi očmi priporočila kapljice za oči Thealoz Duo?

Anja: Kapljice Thealoz Duo so super, saj mi nudijo takojšnje olajšanje. Uporaba je enostavna, embalaža priročna, so brez konzervansov, navdušena pa sem tudi nad tem, da jih po odprtju lahko uporabljam kar 3 mesece. 


ko občutimo zbadanje v očesu, pomagajo kapljice za oči Thealoz Duo
Kapljice za oči Thealoz Duo učinkovito lajšajo simptome suhih oči in s tem zbadanje v očesu.

MOJE OKO: Ali imaš kakšno dnevno rutino za nego oči?

Anja: Posebne dnevne rutine nimam, vsekakor pa se trudim dobro skrbeti za svoje kontaktne leče in tako preprečiti, da bi se zbadanje v očesu ponovilo. Nosim poltrde kontaktne leče, ki jih menjam enkrat ali dvakrat na dve leti, odvisno od tega, ali se mi poslabša dioptrija. Leče shranjujem v tekočini, ki jo menjam vsak dan. Enkrat na teden leče dodatno očistim v tej tekočini, ki ji dodam posebno tableto za odstranjevanje proteinskih oblog.

Vsekakor sem mnenja, da za svoje oči storim premalo. Verjetno bi morala kapljice za oči uporabljati pogosteje in redno. Žal si kapljico kanem v oko šele takrat, ko začutim neugodje ali zbadanje v očesu.

MOJE OKO: Si morda zaradi bolezni tudi kaj spremenila življenjski slog? Ali prilagodila prehrano?

Anja: Ne morem reči, da sem življenjski slog spremenila samo zaradi oči, vsekakor pa sem začela piti veliko vode, skušam se bolj zdravo prehranjevati in zaužiti več zelenjave in manj predelanih živil. Uporabljam pa tudi prehranska dopolnila omega-3, ki naj bi pomagala proti težavam s suhimi očmi. Ko imam le možnost, pa prosti čas preživim v naravi, da se spočijejo oči in glava.

Najlepša hvala, Anja, za ta pogovor. Vsi pri Moje oko ti želimo, da bi suhe oči in zbadanje občutila čim redkeje in še naprej s pridom uporabljala kapljice Thealoz Duo.

Nazaj na vrh