Operacije oči: ključna je priprava očesne površine

Dobra priprava očesne površine veliko pripomore k dobremu izidu operacije oči

Če vas čaka operacija sive mrene ali laserska operacija oči, gotovo veliko razmišljate o okrevanju in omejitvah po posegu. A pravzaprav bi morali tako vi kot vaš kirurg več časa nameniti dobri pripravi očesne površine pred operacijo, saj se lahko tako izognete zapletom in pripomorete k hitrejšemu okrevanju. V nadaljevanju preberite, kaj je treba storiti za optimalno formo vaše očesne površine in s tem boljši izid operacije oči.

mlajši moški in operacija oči za izboljšanje vida
Pogosto je za dober izid katere koli operacije oči ključna predhodna priprava očesne površine.

Zakaj je dobra priprava očesne površine pred operacijo pomembna?

Danes vsak, ki se odpravlja na lasersko operacijo oči ali operacijo sive mrene z odpravo dioptrije, pričakuje, da bo po posegu videl odlično. Tehnika same operacije in uporabljeni instrumenti so v zadnjih letih izjemno napredovali. V večini primerov so izidi operacije res izjemni in zadovoljstvo pacientov je na visoki ravni. Vseeno pa majhen delež operiranih še več mesecev po posegu doživlja neprijeten občutek v očesu, občutek tujka, suhe oči ter splošno nezadovoljstvo s korekcijo vida, ki pa lahko preraste v trajno.

Vsekakor je treba vedeti, da sta neprijeten občutek in suhe oči v dneh po posegu na očeh nekaj običajnega. Pri tovrstnih operacijah oči se prerežejo roženični živci, ki so odgovorni za komunikacijo s solznimi žlezami in zadostno izločanje solz. Če je solz premalo, se pojavi draženje in pekoč občutek. A s pravo pripravo na operacijo in upoštevanjem zdravnikovih navodil po njej ta občutek hitro mine.

Dejstvo je, da se kirurg lahko še tako potrudi, a če priprava očesne površine pred posegom ni ustrezna, lahko to bistveno vpliva na izid operacije.

Pri korekciji vida to pomeni celo napako pri določanju dioptrije, sicer pa neprijeten občutek, težave s solznim filmom in še izrazitejšo bolezen suhih oči, če je bila prisotna že pred posegom. Ravno iz tega razloga je ključno, da se pred posegom odkrijejo morebitne težave z očesno površino in se začne zdravljenje, da bo očesna površina ob operaciji v optimalni formi.

gospa po operaciji oči še vedno slabo vidi na telefon
Zaradi slabo pripravljene očesne površine lahko pride pri operativni korekciji vida celo do napake pri določanju dioptrije leče.

To so najpogostejše težave z očesno površino, ki lahko vplivajo na operacije oči

Na stanje očesne površine in posledično slabši izid operacije oči lahko vplivajo naslednje nezdravljene težave z očmi, ki bi jih lahko razdelili na težave z vekami in težave z očesno površino:

Bolezen suhih oči – morda se je pred posegom niti ne zavedate, a bolezen suhih oči je precej pogosta očesna težava, zlasti v starosti in med ženskami. Kaže se kot pekoče in rdeče oči, občutek tujka, srbeče oči ali prekomerno solzenje – pogosto gre pravzaprav za vnetje očesne površine. Krivci za bolezen so bodisi premalo solz bodisi njihova slaba kakovost ali kombinacija obojega.

Očesne alergije – alergijske reakcije lahko prizadenejo očesno veznico, roženico in veke ter poškodujejo očesno površino zaradi kroničnega vnetja.

Očesna rozaceja – rozaceja je kronična kožna bolezen, za katero so značilni rdečina na licih in nosu, luščenje kože, občutljiva koža in vidne drobne žilice na koži. Bolezen se lahko manifestira tudi na očeh in se kaže kot vnetje, ki vodi v poškodbe očesne površine. Če imate očesno rozacejo, občutite srbenje, pekoč občutek in bolečino. Veke so lahko otekle, vaše oči pa so občutljive na svetlobo.

Blefaritis ali vnetje vek v povezavi z disfunkcijo Meibomovih žlez – pri vnetju vek (tudi zaradi okužbe s pršico demodeks) vas veke srbijo ali pečejo, lahko so tudi otečene ali pordele, ob trepalnicah pa se pojavljajo značilne skorjaste obloge. V robovih vek so izvodila Meibomovih žlez, katerih izločki so ključni za stabilnost solznega filma. Če so robovi vek vneti, to vpliva na solzni film in posledično na očesno površino.

oftalmologinja pred operacijo oči ocenjuje stanje očesne površine pri starejšem gospodu
Pred operacijo oči bo oftalmolog natančno pregledal stanje očesne površine.

Kako poteka pregled očesne površine pred operacijo oči?

Dobra priprava očesne površine na kakršne koli operacije oči je prvi korak proti končnemu dobremu izidu operacije, čemur pritrjujejo tudi študije (vir 1). Iz raziskav je jasno tudi, da bolj kot se posvetimo očesni površini pred operacijo oči, manj je možnosti za zaplete po posegu in pojav suhih oči (vir 2).

Ključno je, da oftalmolog pred operacijo vaše oči temeljito pregleda in oceni stanje očesne površine. Uporabi lahko različne teste za ugotavljanje količine izločenih solz, s čimer ugotavlja prisotnost bolezni suhih oči.

Če pa oftalmolog pri pregledu odkrije težave z očesno površino, je zdravljenje odvisno od tega, ali so težave blage, zmerne ali hude. Če so zmerne ali hude, lahko to vpliva na točnost meritev za izračun dioptrije, od katerih je odvisen uspeh tako laserske operacije oči kot operacije sive mrene.


Kakšna je dobra priprava očesne površine na operacije oči?

Če zdravnik pri pregledu očesne površine ugotovi težave, jih je treba pred operacijo nujno sanirati. A kaj sploh pomeni dobra priprava očesne površine in kaj vam bo zdravnik svetoval?

Če imate težave s suhimi očmi, vam bo zdravnik mesec dni pred operacijo svetoval uporabo kapljic za suhe oči ali umetnih solz, da se začne regeneracija očesne površine in njena priprava na operacijo. Kapljice za predoperativno nego ne smejo vsebovati konzervansov in morajo biti čim bolj nežne do oči.

 Idealne za to so kapljice za oči Thealoz Duo, ki s kombinacijo trehaloze in hialuronske kisline učinkovito vlažijo, ščitijo in obnavljajo očesno površino. Gre za edinstvene kapljice na tržišču z učinkovino trehalozo, ki dokazano pripomore k obnovi očesne površine (vir 3).

kapljice za oči Thealoz Duo dokazano obnavljajo očesno površino pred operacijo oči
Kapljice za oči Thealoz Duo z učinkovino trehalozo obnavljajo očesno površino pred operacijo oči.

Pred vsako operacijo oči je pomembna higiena vek, sploh če imate težave z očesno površino, ki so posledica težav z vekami (vnetje vek, disfunkcija Meibomovih žlez, rozaceja). Zdravnik bo svetoval redno čiščenje vek vsaj teden dni pred operacijo, ki ga boste izvajali dvakrat na dan.

Priporočamo uporabo sterilnih krpic Blephaclean, ki so kot nalašč za predoperativno nego vek. Prepojene so z losjonom, obogatene s hialuronsko kislino ter so v celoti brez parabenov, konzervansov in dišav.

krpice Blephaclean za nego vek pred operacijo oči
Krpice Blephaclean so idealne za čiščenje vek pred operacijo oči.

Pri pregledu pred operacijo oči lahko oftalmolog odkrije tudi vnetje vek, ki ga povzroča okužba s pršico demodeks. Tudi pri tej tegobi je ključna temeljita in redna higiena vek s posebej za to namenjenimi krpicami Blephademodex. Gre za sterilne krpice, ki so prepojene  s prečiščenim aktivnim izvlečkom olja čajevca, ki dokazano pomaga v boju proti pršici demodeks.

Nekaj dni pred operacijo vam bo oftalmolog morda predpisal kortikosteroide in antibiotik. Za to obstajajo trije razlogi:

  • bolj oster vid v dnevih tik po operaciji,
  • robovi vek se očistijo morebitnih bakterij,
  • očisti se solzni film.


Dan operacije oči je tu …

Na dan operacije bo kirurg še enkrat pregledal stanje očesne površine. Če bo z njo vse v redu, se operacija dioptrije ali operacija sive mrene lahko začne.

Ne pozabite, dobra priprava očesne površine na operacijo je odvisna tudi od vas: upoštevajte oftalmologove nasvete, redno uporabljajte kapljice za vlaženje oči in temeljito čistite veke. Želimo vam kar najboljši izid posega in oster vid! Če pa vas še karkoli zanima v zvezi z očmi, vas vabimo k prebiranju naše zbirke člankov.

  • Vir 1Preoperative characteristics and a potential mechanism of chronic dry eye after LASIK (PubMed.gov) 
  • Vir 2LASIK-associated dry eye and neurotrophic epitheliopathy: pathophysiology and strategies for prevention and treatment (PubMed.gov) 
  • Vir 3Trehalose for Ocular Surface Health (US National LIbrary of Medicine) 


Nazaj na vrh