Hrana za oči: recepti za poletne solate
07. 06. 2022

Recepti za poletne solate: odlična hrana za oči

Ali veste, da lahko precej izboljšate svoje zdravje, če redno uživate zeleno solato? Z njo lahko zaužijete številne vitamine in minerale, zlasti če ji dodate hranilne in okusne dodatke, kot so oreščki, sirček, mastne ribe in avokado. Poletne solate so lahko tudi odlična hrana za oči ter lahko pomagajo izboljšati vid in zdravje oči. Še ena njihova prednost je, da so hitro pripravljene, poleg tega pa v vročih poletnih dneh prijetno osvežijo.

Preverite, kako je treba sestaviti poletno solato, da bo kar najbolj podprla zdravje vaših oči ter se prepustite radostim ustvarjanja poletnih priboljškov.

gospa pripravlja poletne solate, ki so odlična hrana za oči
Poletne solate so odlična hrana za oči.


Hrana za oči, zapakirana v poletne solate


Zelena solata z orehi in rdečo peso

Med strokovnjaki ni nobenega dvoma, da je idealna hrana za oči zelena listnata zelenjava. Če bi radi podprli zdravje oči, jim torej privoščite veliko skledo čim bolj temno zelene solate, špinače, rukole ali blitve.

A zakaj je ravno zelena listnata zelenjava tako cenjena med strokovnjaki?

V našteti zelenjavi se nahajata lutein in zeaksantin, izjemna antioksidanta, ki ju lahko v telo vnesete samo s prehrano. Obe hranili se absorbirata iz omenjenih živil in preideta v krvni obtok. Nato se v visokih koncentracijah nabirata v mrežnici – svetlobno občutljivi plasti na zadnji strani očesa. Prisotna sta zlasti na majhnem predelu mrežnice, odgovornem za centralni vid, na  t. i. makuli ali rumeni pegi, zato sta poznana tudi pod imenom makularna pigmenta.

Študije so pokazale, da ljudje, ki jedo živila z večjo vsebnostjo luteina in zeaksantina – več kot 10 mg luteina in 2 mg zeaksantina dnevno – vidijo bolje, so manj občutljivi za svetlobo in so izpostavljeni manjšemu tveganju za razvoj starostne degeneracije rumene pege v primerjavi s tistimi, katerih prehrana vsebuje manj makularnih pigmentov. A kakšna bolezen je starostna degeneracija makule ali rumene pege? Gre za degenerativno bolezen makule, ki je najpogostejši vzrok za okvaro vida po 50. letu. Slabšati se začne centralni vid, kar lahko povzroči številne omejitve v življenju.

Lutein in zeaksantin lahko torej preprečita pojav številnih resnih degenerativnih očesnih bolezni, poleg starostne degeneracije rumene pege tudi sivo mreno, ravno zato ker sta odlična antioksidanta. To pomeni, da ščitita pred prostimi radikali oz. škodljivimi snovmi, ki so odgovorne za proces staranja oz. propadanje celic v očesu.

Privoščite si torej spodnjo solato, ki smo ji dodali še orehe, bogate z vitaminom E, ki je prav tako oksidant in oči ščiti pred prostimi radikali, ter rdečo peso – pravo zakladnico za zdravje blagodejnih hranil.

ZA DVE OSEBI

 • 100 g rukole
 • 80 g rdeče pese
 • pest orehov
 • 100 g fete
 • oljčno olje po okusu
 • kis po okusu
 • mediteranske začimbe po okusu

Najprej operete rukolo in jo čim bolj posušite. Dodate ji kuhano in na kocke narezano rdečo peso, koščke fete ter potresete z orehi. Začinite z mediteranskimi začimbami, prelijete z oljem in kisom po okusu ter vse skupaj premešate.

hrana za oči: poletna solata z orehi in rdečo peso.
Zelena solata z orehi in rdečo pesoGrška solata za zdravje oči

Poleti je ni čez osvežilno grško solato! Toda ali ste vedeli, da je ta vrsta solate tudi odlična hrana za oči? V grški solati so tradicionalno paradižnik, kumare, olive ter feta in prav vsaka sestavina je po svoje blagodejna za zdravje oči.

Zanimivo je, da so olive v grški solati odličen vir vitamina E. Spet gre za izjemen antioksidant, ki naše oči ščiti pred prostimi radikali. Številne očesne bolezni so namreč povezane z oksidativnim stresom oz. neravnovesjem med antioksidanti in prostimi radikali v telesu, zlasti starostna degeneracija makule.

V raziskavi o očesnih boleznih AREDS, v kateri je sodelovalo skoraj 5.000 ljudi, so strokovnjaki ugotovili, da lahko prehransko dopolnilo  z vitaminom E in drugimi hranili precej upočasni napredovanje starostne degeneracije rumene pege, in to za kar 25 %

Vitamina E boste brez težav dovolj zaužili z običajno prehrano, če pa želite povečati vnos, ne boste zgrešili z živili z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin, kakršne so tudi olive.

Nekaj vitamina E je tudi v paradižniku, a poglaviten za zdravje oči v njem je vitamin C. Ta vitamin je poznan po tem, da podpira imunski sistem, za oči pa je blagodejen predvsem zato, ker je močen antioksidant. Zato upočasni napredovanje starostne degeneracije makule (rumene pege) in slabšanje vida ter zmanjša možnost nastanka sive mrene.

Tudi feta pozitivno vpliva na oči, saj vsebuje dva za oči zelo pomembna minerala: cink in selen. Cink je gradnik številnih encimov, ki sodelujejo pri lovljenju prostih radikalov, selen pa je močen antioksidant. Oba minerala se torej borita proti prostim radikalom in tako zmanjšujeta oksidativni stres. Na ta način manjšata možnosti za pojav degenerativnih očesnih bolezni.

Preverite torej, kako pripraviti odlično grško solato, ki bo podprla zdravje oči.

ZA DVE OSEBI

 • pest narezane solate
 • 10 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
 • 100 g fete
 • pest črnih oliv
 • 1 kumara
 • 1 mlada čebula
 • origano, koper, drobnjak
 • oljčno olje in kis po okusu

Narežemo solato, paradižnike, kumaro, mlado čebulo in feto ter stresemo v skledo. Dodamo še olive ter zelišča in začimbe ter prelijemo s kisom in oljem po okusu.

hrana za oči: grška poletna solata
Grška solata za zdravje oči.Pomarančna solata z lososom za dnevno dozo omega-3-maščobnih kislin

Ta izjemno osvežilna poletna solata bo poskrbela za zadosten vnos omega-3-maščobnih kislin v vaše telo, saj je njena glavna sestavina losos, ki je odličen vir teh za zdravje oči blagodejnih maščob.

Omega-3-maščobne kisline so ključne za delovanje vaših možganov in za krepitev imunskega sistema, poleg tega pa so raziskave pokazale, da pozitivno vplivajo na razvoj in delovanje oči, prispevajo h kakovostnemu solznemu filmu ter preprečujejo bolezen suhih oči.

Raziskava Rotterdam Study, v kateri so v daljšem časovnem obdobju spremljali pojav starostne degeneracije rumene pege pri udeležencih raziskave, je razkrila, kako blagodejne so za oči omega-3-maščobne kisline. Pri tistih, ki so dvakrat na teden uživali ribe, bogate z omega-3-maščobnimi kislinami, se je pojav starostne degeneracije rumene pege znižal za kar 24 odstotkov

Dober vir omega-3-maščobnih kislin je torej losos, veliko pa jih je tudi v avokadu. Tu so še pinjole z vitaminom E, solata, polna blagodejnega luteina, in rdeča pomaranča z ogromno vitamina C. S pripravo spodnje solate boste torej za oči naredili veliko dobrega.

ZA 2 OSEBI

 • 2 lososova fileta
 • 1 glava mehke solate
 • 1 rdeča pomaranča
 • 1 avokado
 • pest pinjol
 • sol in poper, oljčno olje ter kis po okusu

Najprej operete solato in jo natrebimo. Pomarančo in avokado narežete na rezine ter položite na solato ter prelijete s kisom in oljem. Medtem začinite lososov filet s soljo in poprom ter spečete v vročem olju. Pečen filet položite na ostale sestavine in potresete s pinjolami.

hrana za oči: poletna solata z lososom
Pomarančna solata z lososom za dnevno dozo omega-3-maščobnih kislin.Solata z avokadom je tako paša kot hrana za oči

Ta čudovita solata z avokadom je vsaj tako dobra in zdrava, kot je lepa. Vsebuje zeleno listnato zelenjavo, ki je odličen vir luteina in zeaksantina. V njej je tudi paradižnik, ki kar poka od vitamina C. Tu so tudi različna semena – kot vemo, so prava zakladnica vitamina E. 

A gotovo je najbolj zanimiva sestavina te solate tropski avokado. Avokado je prava vitaminska bomba, saj vsebuje številna za zdravje oči pomembna hranila. Velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu, saj vsebuje kar 25 življenjsko pomembnih hranil – med drugim vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij.

Poleg tega je avokado bogat še z drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki vas lahko varujejo pred različnimi boleznimi. Avokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob. Poleg številnih izjemnih lastnosti avokado deluje tudi protivnetno in je močen antioksidant, zato je odličen v boju proti degenerativnim očesnim boleznim. V njem je tudi precej luteina, ki ga že poznate kot izjemno blagodejnega za zdravje oči.

Preverite torej, kako na mizo pričarati spodnjo solato za razvajanje oči.

ZA DVE OSEBI:

 • 100 g rukole
 • 1 avokado
 • 5 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
 • pol rdeče čebule
 • nekaj redkvic
 • različna semena
 • oljčno olje po okusu
 • kis po okusu

Rukolo operete in položite v skledo. Vanjo stresete še razpolovljene paradižnike, narezano čebulo, redkvice ter avokado. Prelijete s kisom in oljem ter potresete s semeni.

hrana za oči: poletna solata z avokadom
Solata z avokadom je tako paša kot hrana za oči.Kako še dodatno podpreti zdravje oči?

Izvedeli ste, kako pomembno je zdravo prehranjevanje za dobrobit oči. A kadar že imate diagnosticirano kakšno očesno bolezen, zlasti starostno degeneracijo makule, je pametno v telo vnesti dodatne količine za oči pomembnih hranil. Morda vam bo tudi očesni zdravnik svetoval uživanje prehranskih dopolnil s sestavinami, ki ustrezajo smernicam očesne nutricionistike.

Mi vam priporočamo uživanje prehranskega dodatka Nutrof Total, ki vsebuje vsa za oči pomembna hranila. Uživate ga lahko v primeru starostne degeneracije makule ali kar tako, kot preventivo. Dopolnilo je bogato z antioksidanti, minerali, luteinom in zeaksantinom ter omega-3-maščobnimi kislinami in resveratrolom. Vedno je v koraku z najnovejšimi smernicami in odkritji na področju očesne nutricionistike, katerim se receptura nenehno prilagaja. Ena kapsula na dan povsem zadostuje potrebam vaših oči po vitaminih in mineralih.

hrana za oči ali prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total
Nutrof Total vsebuje vsa za oči pomembna hranila.

Najboljše solate so pripravljene iz kakovostnih in svežih sestavin, idealno pa je, da jih uživate čim pogosteje. Če želite podpreti zdravje oči, pripravite solate po zgornjih receptih, preberite pa tudi članke z našimi nasveti za zdravje oči

Nazaj na vrh