Srbeče oči: alergija, suhe oči ali vnetje?

Srbeče oči: alergija, suhe oči ali vnetje?

Vas že lep čas mučijo srbeče oči in želite temu končno narediti konec? Srbenje oči je zlasti v spomladanskem času pogosta težava, saj ga povzroča tudi alergija na cvetni prah. Marsikdo zaradi njega sčasoma obišče celo zdravnika. A niso samo alergije tiste, zaradi katerih oči srbijo. V nadaljevanju osvetljujemo številne vzroke za to neprijetno težavo in svetujemo, kaj vključiti v domačo lekarno, da se boste srbenju lahko uspešno zoperstavili in očem zagotovili vso potrebno nego.

dekle ima srbeče oči
Srbeče oči so pogosta nadloga, za katero obstaja veliko vzrokov.

Sezonske alergije so vzrok št. 1 za srbeče oči

Če vas oči srbijo samo v določenem delu leta, simptom pa spremljajo tudi srbeče veke, izcedek iz nosu, kihanje in kašljanje, lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da imate težave s srbenjem zaradi alergije na cvetni prah. Cvetni prah vam lahko nagaja od zgodnje pomladi pa vse do jeseni. Zgodaj spomladi začnejo težave povzročati nekatera drevesa in grmovnice (ciprese, leska, jelša, bor, breza), sledijo trave, pozno poleti in v zgodnji jeseni pa je v zraku ogromno peloda ambrozije, na katero so alergični številni ljudje.

Če ste nagnjeni k alergiji na cvetni prah, vaše telo preburno reagira na alergene in sproži imunski odziv. Izloča se histamin, ki povzroči vnetje in zatekanje. Za solzenje in srbenje oči je odgovorno alergijsko vnetje očesne veznice ali alergijski konjunktivitis.

Kako si pomagati?

Če vas oči srbijo, si jih verjetno za olajšanje čisto nagonsko mencate, a ravno pri alergijah je ključno, da tega ne počnete. Na ta način se bo izločilo samo še več histamina in srbenje se bo še poslabšalo.

Pri alergijah se simptomom najlažje izognemo, če se izogibamo alergenom, a verjetno pomladi in poletja ne želite preživeti med štirimi stenami. Za lažje spopadanje s srbečimi očmi zaradi alergij sledite naslednjim nasvetom:

Uporabljajte kapljice za oči ali umetne solze – Nežne umetne solze, npr. Thealoz Duo, vam lahko pomagajo izprati alergene iz oči, zato oči manj srbijo in se manj solzijo.

Poskusite z vkapavanjem kapljic Spersallerg – Kapljice Spersallerg so odlična prva pomoč pri alergijskem konjunktivitisu, saj s kombinacijo zdravilnih učinkovin delujejo dekongestivno in antihistaminično ter s tem učinkovito blažijo simptome alergijskega konjunktivitisa, tudi srbenja oči.

kapljice za oči Spersallerg za srbeče oči pri alergiji
Spersallerg – odlična prva pomoč pri alegijskem konjunktivitisu

Spremljajte poročila o cvetnem prahu v zrakuspletna stran NIJZ nudi aktualne podatke o stanju cvetnega prahu v zraku. Spremljajte podatke in raje ostanite doma, če so količine cvetnega prahu visoke.

Nosite sončna očala – Očala bodo vaše oči zaščitila pred cvetnim prahom v zraku. Če nosite kontaktne leče, jih v času alergij raje zamenjajte z očali, saj se zaradi njih v oko lažje ujamejo alergeni.

Umivajte si roke in se preoblačite – Takoj ko stopite v zaprti prostor, si umijte roke in se preoblecite. Še bolje je, če se takoj oprhate. Tako boste preprečili, da bi se zunanji alergeni naselili tudi v vaše bivališče. 

Še več uporabnih nasvetov, kako si pomagati pri alergijah, najdete na povezavi.

Kako lahko vnetje oči ali konjunktivitis povzroči srbeče oči

Če so vas doletele srbeče oči, in veste, da nimate alergije, ste morda staknili vnetje očesne veznice ali konjunktivitis, ki je pogosta očesna bolezen. Opazujte še druge simptome, da boste prepričani. Pri virusnem konjunktivitisu se pojavlja bister in voden izcedek iz oči, ki ga spremljajo prehladna obolenja. Za bakterijski konjunktivitis je značilen rumen ali zelen izcedek ter občutljivo oko.

rdeče in srbeče oči pri moškem zaradi konjunktivitisa
Pogosto je za srbeče oči kriv konjunktivitis.

Kako si pomagati?

Da bi neprijetni simptomi vnetih oči čim prej minili, si lahko pomagate na naslednje načine:

Pri virusnem vnetju si oči redno spirajte – Uporabite lahko fiziološko raztopino ali umetne solze, da čistite očesno površino, drugih zdravil za to težavo žal ni.

Pri bakterijskem vnetju potrebujete antibiotične kapljice – Če poleg srbečice opazite še rumen izcedek, bo treba k zdravniku po antibiotične kapljice. Sledite navodilom zdravnika glede doziranja.

Imejte pri roki sterilne krpice Blephaclean – Pri konjunktivitisu je izjemno pomembno čiščenje oči in vek, da odstranite okužene solze ali zasušen izcedek. Svetujemo vam, da higieno vek izvajate s prav za to namenjenimi sterilnimi krpicami Blephaclean, ki z nežno strukturo in blagim losjonom temeljito očistijo in obenem negujejo nežno kožo okoli oči.

Krpice Blephaclean
Proti srbečim očem zaradi konjuntivitisa lahko pomagajo tudi krpice Blephaclean.

Pazite na čistočo in higieno rok – Ker je konjunktivitis zelo nalezljiv, pogosto umivajte roke, čim manj se dotikajte oči ter uporabljajte lastno brisačo.

Tudi suhe oči lahko srbijo

Suhe oči so posledica sprememb v kakovosti solznega filma ali premajhnega izločanja solz. Oboje lahko povzroči suhe oči, ki vas lahko tudi srbijo. Še drugi simptomi, značilni za suhe oči, so pekoč občutek v očeh,  občutek tujka v očeh, prekomerno solzenje, občutljivost na svetlobo in zamegljen vid.

Pomemben vzrok za pojav suhih oči je staranje, saj z leti mehanizem proizvodnje in izločanja solz oslabi. Če ste ženska, je bolj verjetno, da vas bodo doletele suhe oči, saj na bolezen vplivajo tudi hormonske spremembe.

Velikokrat se suhe oči pojavljajo kot posledica življenjskega sloga. Tako na pojav suhih oči vpliva prekomeren čas pred ekrani, pa tudi jemanje določenih zdravil (antidepresivov, kontracepcijskih tablet, dekongestivov in zdravil proti visokemu krvnemu tlaku).

Sicer pa so suhe oči tako zimska kot poletna težava. Pozimi se pojavljajo zaradi ogrevanja, ki možno razvlaži zrak, ali mrzlega in suhega vremena. Poleti je zrak sicer res bolj vlažen, a ga posušimo z nepogrešljivim poletnim pripomočkom, ki nam precej olajša vroče poletne dni: klimatsko napravo.

moški v pisarni za računalnikom ima suhe in srbeče oči
V pisarni so oči pogosto suhe in srbeče: zaradi ogrevanja ali klimatske naprave.

Kako si pomagati?

Suhe oči in nadležno srbenje lahko korenito poslabšajo kakovost življenja, zato se s simptomi poskušajte spopasti na naslednje načine:


Uporabljajte kapljice za oči – Ko začutite srbenje in druge simptome suhih oči, ne oklevajte in si v oči čim prej vkapajte kapljice. Te bodo očem povrnile vlažnost in ublažile neprijetne občutke. Za popotno lekarno zato priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, saj so edine na trgu, ki vsebujejo izjemno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki oči izdatno navlaži ter poskrbi tudi za zaščito in obnavljanje očesne površine. Uporabljate jih lahko večkrat na dan – kadarkoli začutite neugodje.

Kapljice za oči Thealoz Duo omilijo srbeče oči
Kapljice za oči omilijo simptome suhih oči, tudi srbenje.

Uporabljajte vlažilnik zraka – Vlažilnik zraka je nepogrešljiv v zimskem času, ko se veliko zadržujete v suhih prostorih. Redno preverjajte zračno vlago v prostoru – če pade pod 45 %, le hitro priključite vlažilnik zraka.

Izogibajte se klimatske naprave – Poskrbite, da boste čim bolj oddaljeni od klimatske naprave, bodisi znotraj bodisi v vozilu. Tako vam suh zrak ne bo direktno dražil oči in bo manj možnosti za pojav simptomov suhih oči.

Pijte dovolj vode – Kakovost in količina solz, ki vlažijo oči, je odvisna tudi od tega, kako dobro ste hidrirani. Za optimalno počutje strokovnjaki svetujejo 1,5 do 2 litra tekočine na dan. Poleti se telesna potreba po vodi še poveča, zato poskrbite, da boste imeli vedno pri roki stekleničko vode.

Na jedilnik vključite omega-3 – Dokazano je, da omega-3-maščobne kisline blagodejno vplivajo na kakovost solznega filma, zato poskrbite, da se bodo na vašem krožniku znašle čim pogosteje. Poleti ob morju to sploh ni težko, saj jih veliko vsebujejo mastne ribe. Ribjemu obroku dodajte še jajca in oreščke in vaše srbeče ter suhe oči vam bodo hvaležne.

Kako srbeče veke in oči povzroči blefaritis

Bolezen blefaritis prizadene veke, drugo ime zanj pa je vnetje vek. Zanj so značilne razdražene, rdeče in srbeče veke, ki so pogosto lahko tudi otečene. Eden od značilnih simptomov je tudi pojav krastic okoli trepalnic, podobnih prhljaju. Bolezen se pojavi zaradi bakterij na robovih vek ali zaradi zamašenih žlez v bližini trepalnic.

vnetje vek in srbeče oči
Vnetje vek je pogost razlog za srbeče oči.

Kako si pomagati?

Vnetje vek je kronična težava, pri kateri igra ključno vlogo dosledno in temeljito čiščenje vek. Za najboljše rezultate je veke treba čistiti dvakrat na dan – najbolje zjutraj in zvečer. Najbolj učinkovito boste veke očistili po naslednjem postopku in se na ta način znebili tudi neprijetnega srbenja:

  1. Na veke položite topel obkladek ali uporabite posebna grelna očala.
  2. Sprostite se in z obkladkom na vekah počivajte do 10 minut.
  3. S prsti nežno zmasirajte veke z gibi gor in dol.
  4. Veke očistite s sterilnimi krpicami z losjonom Blephaclean. Z nežnimi gibi očistite rob veke ter temeljito očistite zgornjo in spodnjo veko ter njen rob.

Tudi uporaba kontaktnih leč lahko povzroči srbenje v očeh

Če ne upoštevate navodil proizvajalca in kontaktne leče nosite predolgo ali jih ne zamenjate ustrezno, lahko s tem tako razdražite oči, da postanejo srbeče in rdeče.

Kako si pomagati?

Za zdravje vaših oči je ključno, da se glede nošenja kontaktnih leč držite navodil proizvajalca. Enodnevne leče odstranite iz oči in zavrzite ob večerih, mesečne pa temeljito čistite in zamenjajte, ko je to potrebno.

Srbeče oči so lahko precej neprijetne, pojavijo pa se lahko zaradi številnih vzrokov. Upamo, da smo vam z našim člankom pomagali ugotoviti, zakaj se vaše težave pojavljajo – če ga poznate, je spopadanje z njimi veliko lažje. Če pa vas zanima še karkoli v zvezi z zdravjem oči, pobrskajte po naši zbirki člankov.

Nazaj na vrh