Srbeče oči: pogosta in zoprna poletna nadloga

Kako poleti 2021 premagati srbeče oči in jih ustrezno negovati

Dobro smo že zakorakali v poletje in morda že uživate na zasluženem dopustu. Upamo si trditi, da smo letos vsi komaj čakali sproščene dopustniške dni, zato res ne želimo, da nam jih karkoli pokvari. So vas v preteklih letih poleti mučile srbeče oči, letos pa želite temu narediti konec? Ta pogosta poletna nadloga lahko precej zaznamuje vaše poletje, zato v nadaljevanju preberite, kaj zapakirati v potovalno lekarno, da se jim boste letos uspešno zoperstavili in očem zagotovili vso potrebno poletno nego.

dekle brez plavalnih očal v vodi, kar lahko povroči srbeče oči
Srbeče oči so pogosta poletna nadloga, ki se lahko pojavijo tudi zaradi plavanja brez plavalnih očal.

To so glavni vzroki za srbeče oči poleti

Če veste, zakaj vas poleti oči rade srbijo, se boste težavi lažje postavili po robu. Srbeče oči lahko povzročijo nekatere očesne bolezni, lahko pa so posledica okoljskih dejavnikov.


Alergije so poletni vzrok št. 1 za srbeče oči

Cvetni prah vam lahko nagaja od zgodnje pomladi pa vse do jeseni. Ravno poleti in v zgodnji jeseni je v zraku ogromno peloda ambrozije, na katero so alergični številni ljudje. Če ste nagnjeni k alergiji na cvetni prah ali alergijskem konjunktivitisu, vaše telo preburno reagira na alergene in sproži imunski odziv. Izloča se histamin, ki povzroči vnetje in zatekanje. Gotovo so vam znani tudi drugi simptomi, kot so kihanje, izcedek iz nosu, solzenje in seveda srbeče oči.

KAKO SI POMAGATI?
Pri alergijah se simptomom najlažje izognemo, če se izogibamo alergenom, a verjamemo, da poletja res ne želite preživeti med štirimi stenami. Za lažje spopadanje s srbečimi očmi zaradi alergij v poletnih mesecih sledite naslednjim nasvetom:

Uporabljajte kapljice za oči ali umetne solze. Nežne umetne solze vam lahko pomagajo izprati alergene iz oči, zato oči manj srbijo.

Poskusite z vkapavanjem kapljic Spersallerg. Kapljice Spersallerg so odlična prva pomoč pri alergijskem konjunktivitisu, saj s kombinacijo zdravilnih učinkovin delujejo dekongestivno in antihistaminično ter s tem učinkovito blažijo simptome alergijskega konjunktivitisa, tudi srbenja oči.

Nosite sončna očala. Očala bodo vaše oči zaščitila pred cvetnim prahom v zraku, obenem pa vam tudi škodljivi sončni žarki ne bodo mogli priti do živega. Če nosite kontaktne leče, jih v času alergij raje zamenjajte z očali, saj se zaradi njih v oko lažje ujamejo alergeni.

Umivajte si roke in se preoblačite. Takoj ko stopite v zaprti prostor, si umijte roke in se preoblecite. Tako boste preprečili, da bi se zunanji alergeni naselili tudi v vaše bivališče.  

Še več uporabnih nasvetov, kako si pomagati pri alergijah, najdete na povezavi.


Suhe oči se pojavljajo tudi poleti in lahko srbijo

Marsikdo misli, da so suhe oči prej zimska kot poletna težava, a še zdaleč ni tako. Poleti je zrak res bolj vlažen, a ga posušimo z nepogrešljivim poletnim pripomočkom, ki nam precej olajša vroče poletne dni: klimatsko napravo. Če za prijetno počutje doma ali v vaši dopustniški nastanitvi uporabljate klimo, je zelo verjetno, da vas oči srbijo zaradi nje. Klimatska naprava namreč močno izsušuje očesno veznico in roženico ter slabo vpliva tudi na solzni film.

Če ste se na dopust odpravili z letalom, naj vas opozorimo, da je zrak na krovu izredno suh, zato vam lahko povzroči težave, kot so srbeče oči, zlasti, če uporabljate kontaktne leče ali imate tudi sicer težave s suhimi očmi.

Neprijeten občutek suhih in srbečih oči vas lahko doleti tudi, ko kolesarite ali se ukvarjate z kakšnimi drugimi zabavnimi aktivnostmi na prostem, ko je vetrovno. Oči pa lahko izsušijo tudi močno sonce ter klorirana in morska voda.

KAKO SI POMAGATI?
Suhe oči in nadležno srbenje lahko korenito poslabšajo kakovost življenja, zato se s simptomi poskušajte spopasti na naslednje načine:

Naj vam klimatska naprava ne piha v oči. Poskrbite, da boste čim bolj oddaljeni od klimatske naprave, bodisi znotraj bodisi v vozilu. Tako vam suh zrak ne bo direktno dražil oči in bo manj možnosti za pojav simptomov suhih oči.

Na letalu nosite masko za oči in se oborožite s kapljicami za oči. Če si boste nadeli spalno masko, boste varni pred suhim zrakom, poleg tega pa boste tudi pogosteje mežikali in tako vlažili očesno površino. Če se srbeče oči na krovu letala vseeno pojavijo, simptome blažite s kapljicami za oči.

Oči zaščitite z očali. UV-sevanje je lahko pogubno za zdravje vaših oči, zato se poleti ven nikoli ne odpravite brez sončnih očal. Sonce vaših oči ne samo izsuši, pač pa lahko tudi pospeši pojav sive mrene. Oči z očali zaščitite tudi v vodi – uporabljajte plavalna očala, da vas ne bi dražila klor ali slana voda.


Sončna očala so koristna tudi pri suhih očeh.

Pijte dovolj vode. Kakovost in količina solz, ki vlažijo oči, je odvisna tudi od tega, kako dobro ste hidrirani. Za optimalno počutje strokovnjaki svetujejo 1,5 do 2 litra tekočine na dan. Poleti se telesna potreba po vodi še poveča, zato poskrbite, da boste imeli vedno pri roki stekleničko vode.

Na jedilnik vključite omega-3. Dokazano je, da omega-3-maščobne kisline blagodejno vplivajo na kakovost solznega filma, zato poskrbite, da se bodo na vašem krožniku znašle čim pogosteje. Poleti ob morju to sploh ni težko, saj jih veliko vsebujejo mastne ribe. Ribjemu obroku dodajte še jajca in oreščke in vaše srbeče ter suhe oči vam bodo hvaležne.

Uporabljajte kapljice za oči. Ko začutite srbenje in druge simptome suhih oči, ne oklevajte in si v oči čim prej vkapajte kapljice. Te bodo očem povrnile vlažnost in ublažile neprijetne občutke.

Za popotno lekarno zato priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, saj so edine na trgu, ki vsebujejo izjemno kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki oči izdatno navlaži ter poskrbi tudi za zaščito in obnavljanje očesne površine. Uporabljate jih lahko večkrat na dan – kadarkoli začutite neugodje. 

Kapljice za Thealoz Duo proti suhim očem
Kapljice Thealoz Duo – nepogrešljive pri suhih očeh.

Za poletno nego suhih oči so idealne zlasti kapljice za oči Hyabak, saj z dodatkom aktinokinola zagotavljajo UVB-zaščito, s hialuronsko kislino pa vlažijo in negujejo površino suhih oči in jim vračajo občutek vlažnosti.


Kako lahko vnetje oči ali konjunktivitis povzroči srbeče oči

Če vas poleti doletijo srbeče oči, ste morda staknili vnetje očesne veznice ali konjunktivitis, ki je poleti zelo pogosto. Opazujte še druge simptome, da boste prepričani. Pri virusnem konjunktivitisu se pojavlja bister in voden izcedek iz oči, ki ga spremljajo prehladna obolenja. Za bakterijski konjunktivitis je značilen rumen ali zelen izcedek ter občutljivo oko.

KAKO SI POMAGATI?
Da bi neprijetni simptomi vnetih oči čim prej minili, si lahko pomagate na naslednje načine:

Pri virusnem vnetju si oči redno spirajte. Uporabite lahko fiziološko raztopino ali umetne solze in tako čistite očesno površino, drugih zdravil za to težavo žal ni.

Pri bakterijskem vnetju potrebujete antibiotične kapljice. Če poleg srbečice opazite še rumen izcedek, bo treba k zdravniku po antibiotične kapljice. Sledite navodilom zdravnika glede doziranja.

Del potovalne lekarne naj bodo sterilne krpice Blephaclean. Pri konjunktivitisu je izjemno pomembno čiščenje oči in vek, da odstranite okužene solze ali zasušen izcedek. Svetujemo vam, da higieno vek izvajate s prav za to namenjenimi sterilnimi krpicami Blephaclean, ki z nežno strukturo in blagim losjonom temeljito očistijo in obenem negujejo nežno kožo okoli oči.

Pazite na čistočo in higieno rok. Ker je konjunktivitis zelo nalezljiv, pogosto umivajte roke, čim manj se dotikajte oči ter uporabljajte lastno brisačo.

Krpice Blephaclean
Proti srbečim očem zaradi konjuntivitisa lahko pomagajo tudi krpice Blephaclean.

Pomemben vzrok za srbeče oči poleti: klorirana in morska voda

Plavanje je idealni način za ohladitev in tudi zabavna poletna vadba. A če vas v tem času mučijo srbeče oči, bi krivdo zlahka lahko pripisali prav plavanju.

Če plavate brez plavalnih očal, je očesna veznica izpostavljena kloru ali slani vodi. Pride lahko do vnetja, ki se odraža kot srbenje in pekoč občutek v očeh. 

Klor je sicer odlično dezinfekcijsko sredstvo, a precej draži oči. Težava sicer ni v samem kloru, ampak v produktu, ki nastane, ko klor reagira z dušikom in umazanijo v bazenih, kot so znoj, urin, delci kože, bakterije in telesna olja.

Uporaba plavalnih očal je priporočljiva tudi pri plavanju v morju, saj tudi sol v morski vodi lahko draži oči. Poleg tega je morje lahko onesnaženo in polno bakterij, ki bi lahko zašle v vaše oči in povzročile simptome, kot sta srbenje in pekoč občutek.

Če sicer nosite kontaktne leče, jih pri plavanju obvezno snemite. Postanejo lahko namreč pravo gojišče bakterij – gotovo si ne želite, da bi se te med lečo in očesno površino zadrževale več ur in škodovale vašim očem?

KAKO SI POMAGATI? 
Če ste plavali brez plavalnih očal, zdaj pa vas mučijo razdražene in srbeče oči, si lahko pomagate takole:

ati in hčerkici, ki srbeče oči preprečujejo s plavalnimi očali
Srbeče oči lahko preprečite s plavalnimi očali.

Temeljito se oprhajte. Po plavanju se je priporočljivo oprhati, da sperete telo in tako preprečite, da bi z rokami v oči zanesli klor, morsko vodo, nečistoče in bakterije.

Izpirajte oči. Z mlačno vodo temeljito izperite nečistoče iz oči.

Ne mencajte si oči. Nikar se ne dotikajte oči, da ne bi vanje zanesli klora, morske vode, nečistoč ali bakterij.

Na oči namestite hladen obkladek. Če vas oči srbijo, bo hladen obkladek deloval blagodejno in nekoliko ublažil neprijeten občutek v očeh.

Oči pomirite s kapljicami za oči. Ko vas pestijo težave z očmi, so kapljice za oči idealna rešitev. Z njimi lahko izpirate oko in ga hkrati negujete.


Kako lahko v poletnih mesecih še negujete oči?

Srbeče oči ali ne, poleti so oči še posebej na udaru, zato je treba zanje dobro poskrbeti. Poleti obvezno upoštevajte naslednje nasvete, oči in telo vam bodo hvaležni.

1. Poleti nikamor brez sončnih očal

Večina se nas spomni kožo zaščititi pred nevarnimi sončnimi žarki, pogosto pa pozabimo na oči, ki so na UV-sevanje še posebej občutljive. Zelo dosledni pri UV-zaščiti oči morate biti zlasti v gorah in ob morju, saj se UV-žarki odbijajo od podlage, kot so voda, pesek in sneg – tako se izpostavljenost UV-nevarnosti se poveča. Posebno pozornost morate zaščiti oči nameniti, če ste svetlopolti s svetlimi očmi. Če na soncu za oči ne poskbite ustrezno, tvegate celo sončne opekline ali fotokeratitis oz. vnetje roženice zaradi prevelike izpostavljenosti soncu.

Svetujemo, da izberite zaščitna sončna očala iz kakovostnih, zdravju prijaznih materialov s 100-odstotno UV-zaščito, ki ustrezajo standardom CE in UV 400. Priporočljivo je nositi tudi zaščitna pokrivala z dolgimi krajci, ki zasenčijo predel oči. Sončna očala nosite tudi v oblačnem vremenu in v senci. Zavedati se je treba, da predolga izpostavljenost UV-žarkom dokazano poveča možnost za razvoj sive mrene.

lepotica ščiti oči s klobukom in sončnimi očali
Oči zaščitite s sončnimi očali in klobukom.

2. Nosite zaščitna očala pri tveganih domačih opravilih in športu

Poletje je čas za najrazličnejša domača opravila in športe, ki pa lahko predstavljajo tveganje za mehanske poškodbe oči ali tujke. Naj bo košnja trave, zlasti s kosilnico z nitko, zabijanje žebljev, rezanje z žago ali kaj drugega – vedno si nadenite zaščitna očala. Zaščita oči je nujna tudi pri varjenju, klesanju kamnov ali drugih materialov ter delu s kemikalijami. 

3. Ne dotikajte se oči in si pogosto umivajte roke

Umivanje rok je poleti še posebej pomembno, saj ste veliko zunaj, kjer hitro naletite na snovi, ki bi lahko bile dražilne za oči. Če se oči radi dotikate, lahko dražilne snovi zanesete vanje in pojavi se neprijeten občutek, rdečina in draženje. Težave vam lahko povzročijo alergeni, pesek, sol ali preprosto lasten znoj, ki v očeh neprijetno peče. Rešitev za tovrstne težave je preprosta: čim manj dotikanja oči.

4. Pri plavanju nosite plavalna očala

Oči so naravno zaščitene s slojem solz, ki jih ohranja vlažne ter varuje pred okužbami in dražilnimi snovmi. Ko plavate, se sestava solznega filma poruši oz. ga na nek način celo odplakne z očesa, zato je pametno, da med plavanjem vedno nosite plavalna očala, pa naj plavate v reki, jezeru, bazenu ali v morju. Tako boste preprečili, da bi se oči izsušile ter jih zaščitili pred okužbami ter kemikalijami ali nečistočami v vodi.

Plavalna očala po vsaki uporabi temeljito splaknite z vodo. Ni vam jih treba brisati, raje pustite, da se posušijo na zraku. Ne shranite jih v etui, ko so še mokra, in poskrbite, da ne bodo izpostavljena sončnim žarkom. Po vsakem plavanju si kljub plavalnim očalom izdatno sperite oči.

5. Očem privoščite krepčilen spanec

Naravno je, da poleti spimo manj, saj se ob večerih pozneje znoči, zjutraj pa nas svetloba prej zbudi iz sna. Poleti je lahko spanje manj kakovostno tudi zaradi višjih temperatur v spalnici. Telo je zato preveč stimulirano in težje utonemo v spanec. Poleg tega so vroči dnevi čas zabav in družinskih piknikov, ki se lahko hitro zavlečejo pozno v noč. 

Premalo spanca lahko negativno vpliva na oči: pojavijo se lahko suhe oči, trzanje vek in tudi zamegljen vid. Poletnih zabav vam nikakor ne želimo odsvetovati, vsekakor pa razmislite o čim boljših okenskih senčilih in se čim pogosteje držite ustaljenega spalnega ritma. 


Sicer pa naj vam srbeče oči in nevarnosti, ki poleti pretijo očem, ne preprečijo doživeti najboljšega poletja do zdaj. Zajemite ga z veliko žlico in se spomnite, da je za nego oči poleti pravzaprav potrebno čisto malo: sončna očala, dobre kapljice za oči in nekaj previdnosti.

Če vas zanima še karkoli v zvezi z očmi, vas vabimo, da preberete naše članke o zdravju oči na povezavi.

Nazaj na vrh