Pterigij: to so vzroki, simptomi in zdravljenje

Pterigij: vzroki, simptomi in zdravljenje

Ste na očesu opazili nenavadno rožnato tvorbo? Morda gre za pterigij, zadebelitev veznice, ki lahko povzroči suhe oči in celo zamegljen vid. Pterigij je v večini primerov nenevarna očesna tvorba, vendar lahko precej vpliva na videz vaših oči ter povzroči stalno neugodje in zamegljen vid. Berite dalje za izčrpne informacije o simptomih, vzrokih in zdravljenju.

pterigij na očesu mlade ženske

Kaj je pterigij in kako je videti?

Če imate pterigij, ga lahko prepoznate po tvorbi na beločnici očesa, ki je videti kot rožnat in mesnat izrastek z razširjenimi žilicami, pri katerem gre pravzaprav za vraščanje veznice na površino roženice. Ponavadi se vam pojavi v kotičku očesa v bližini nosu in se razrašča po površini očesa proti zenici. Razvija se počasi, prvi znaki so lahko prisotni že v mladosti, a vas takrat najverjetneje ne motijo. V hujših primerih pa se pterigij lahko razvije celo čez roženico in zenico ter občutno vpliva na vid. Dobra novica je, da je tvorba benigna oz. nerakava in jo je mogoče operirati, da se povrne vid.


Pterigij ter vzroki in dejavniki tveganja za njegov pojav

Zakaj se pterigij pojavi, ni popolnoma jasno. V ZDA pterigiju pravijo tudi “surferjevo oko”, kar je precej zgovorno, saj se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki živijo na območjih z veliko sonca. Doleti vas lahko tudi, če delate v prašnem okolju, in celo, če imate suhe oči. 

To so najpogostejši vzroki za pojav pterigija:

  • Dolgotrajna izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju: če veliko časa preživljate na soncu brez sončnih očal, bodisi zaradi dela ali v prostem času, je pri vas tveganje za nastanek pterigija povečano.
  • Težave s suhimi očmi: če imate bolezen suhih oči, obstaja večja možnost, da se bo pri vas na očesu razrastel pterigij.
  • Izpostavljenost dražečim snovem v ozračju: če veliko časa preživite v prašnem ali vetrovnem okolju, obstaja večja možnost, da se bo pri vas razvil pterigij.
  • Družinska anamneza: domneva se, da obstaja večja možnost za pojav pterigija, če je ta prisoten že pri kom v družini.

krovec na strehi gleda v sonce in lahko dobi pterigij
K pterigiju so nagnjeni tisti, ki veliko časa preživijo na soncu.

Pterigij lahko doleti vsakogar, čeprav na pojav brez dvoma močno vplivajo starost, spol in geografska lokacija. Dvakrat pogosteje se pojavlja pri moških, starejših od 20 let. V starosti od 20 do 40 let se ponavadi razvije ena tvorba, pri starejših pa jih je lahko celo več. Zaradi vpliva UV-sevanja je pterigij precej pogostejši pri ljudeh, ki živijo bližje ekvatorju.


Pingvekula – podobna, a manjša tvorba na očesu

Pingvekula (pinguecula) je še ena tvorba, ki se pojavi na očesni površini, vendar je manjša od pterigija. Ponavadi je rumenkasta in zraste na veznici. Največkrat se pojavi na strani, ki je bližja nosu. Sestavljena je iz beljakovin, maščobe in kalcija. Običajno ne povzroča resnejših težav in je zato ni treba odstraniti. Tudi pingvekulo povzroča kombinacija izpostavljenosti UV-svetlobi, vetru in prahu.


Kakšen je občutek, če imate pterigij

Ker se pterigij razvija počasi, na začetku morda ne občutite nobenih simptomov. Večino ljudi v začetni fazi bolezni moti predvsem estetski vidik izrastka. Ko pa tvorba postaja večja, vas lahko oči začnejo peči in srbeti, lahko pa so videti tudi zatečene. Pogosto lahko imate občutek tujka ali peska v očeh, kar so simptomi, značilni za bolezen suhih oči

Študije so s testi potrdile, da pride pri pterigiju do zmanjšanega izločanja solz in večje osmolarnosti oz. slanosti solznega filma (vir 1, 2). Vse to prispeva k pojavu suhih in pekočih oči, ki mučijo številne s pterigijem. Hkrati so vaše oči tudi veliko bolj občutljive na zunanje dražljaje, npr. dim, prah in sončno svetlobo.

Še eden od simptomov, ki pa se pojavlja, je zamegljen oz. dvojni vid. Do njega pride sčasoma, če postane tvorba tako velika, da sega do zenice in onemogoči vid. Hkrati se lahko razvije tudi astigmatizem oz. cilinder. V redkih primerih lahko pterigij povzroči hudo brazgotino na očesu, ki lahko pripelje celo do izgube vida.

moški ima pterigij in suhe oči kot posledico
Eden od simptomov pterigija je lahko tudi občutek suhih oči.

Tako lahko lajšate simptome pterigija

Zdravljenje pterigija je odvisno od resnosti težave oz. od velikosti tvorbe, ki se razrašča po površini vašega očesa. Pogosto so simptomi pterigija tako blagi, da posebno zdravljenje ni potrebno. Če pa ta vpliva na vaše vsakodnevno življenje, sta vam na voljo dve možnosti lajšanja simptomov oz. zdravljenja:

Kapljice za oči: ker pterigij pogosto draži oko in povzroča občutek pekočih oči, lahko s kapljicami za oči učinkovito preženete te simptome. Svetujemo vam, da uporabite take brez konzervansov, saj lahko ti oči še dodatno razdražijo.

Priporočamo kapljice za oči Thealoz Duo, ki edine na trgu vsebujejo učinkovino trehalozo, ki dokazano ščiti in obnavlja očesno površino. V kombinaciji s hialuronsko kislino tako preženejo občutek suhih oči, zmanjšajo rdečino in draženje ter občutek tujka v očesu.

Zaradi inovativne plastenke ABAK, ki preprečuje kontaminacijo vsebine, so lahko v celoti brez konzervansov in po odprtju uporabne še tri mesece.


Kapljice za oči Thealoz Duo blažijo občutek tujka v očesu, če imamo pterigij
Kapljice za oči Thealoz Duo blažijo občutek tujka v očesu, draženje in rdečino.

Operacija: Če pterigij preraste roženico in začne ovirati vid, se ga zdravi z operativnim posegom. Oftalmologi operacijo izvajajo samo v tem primeru, saj obstaja 50% možnost, da se bo pterigij ponovil v še hujši obliki. 

Operacija poteka v lokalni anesteziji s pomočjo mikroskopa in je precej zahtevna. Izvaja se tako, da se pterigij odlušči, na poškodovano veznico pa se presadi veznično tkivo izpod zgornje veke. Okrevanje traja do dva tedna (vir 3).


Poleg pterigija obstajajo še številne druge očesne bolezni, ki se lahko pojavijo zaradi prevelike izpostavljenosti UV-sevanju, npr. siva mrena in starostna degeneracija rumene pege. Izjemno pomembno je, da na prostem zaščitite oči s sončnimi očali in tudi sicer skrbite za zdrav življenjski slog. Številne nasvete za zdravje oči najdete v naši zbirki nasvetov za zdrave oči.  • Vir 1Pterygium and dry eye (PubMed.gov)
  • Vir 2 – Tear osmolarity and tear film parameters in patients with unilateral pterygium (PubMed.gov) 
  • Vir 3Pterigij (oftalmologija.si)
Nazaj na vrh