Povešene veke: vzroki in rešitve
28. 04. 2021

Povešene veke: najpogostejši vzroki in rešitve

Oči so ponavadi prva stvar, ki jo opazimo pri sogovorniku in tisti del obraza, ki najprej izda našo starost. Povešene veke so eden od znakov staranja, a so lahko tudi odraz različnih bolezni in celo pretiranega mencanja oči. V nadaljevanju osvetljujemo vzroke in rešitve za to neprijetno stanje in se osredotočamo tudi na povešene veke pri novorojenčkih.

povešene veke ali ptoza vek
Povešene veke so lahko komaj opazne ali tako moteče, da zastirajo pogled.

Povešene veke so lahko estetska težava in bolezensko stanje

Povešene veke ali ptoza veke, kot se stanje strokovno imenuje, pomeni povešenost zgornje veke na enem ali obeh očesih. Stanje je lahko komaj opazno ali tako moteče, da zastira pogled.

Povešene veke so lahko prisotne že ob rojstvu, kar imenujemo prirojena ptoza, ali pa se pojavijo pozneje v življenju, kar imenujemo pridobljena ptoza

Treba je povedati, da povešene veke pogosto niso samo estetski problem. Zgornji rob veke lahko pri ptozi leži nižje glede na vidno os očesa in jo tako zastira (vir 1). To pomeni, da je ptoza tako močna, da zgornja veka v celoti ali deloma prekrije zenico, kar seveda močno otežuje vid. Lahko se zgodi celo, da mora bolnik s ptozo malce nagniti glavo in dvigniti brado, da bi bolje videl. Marsikomu pomaga tudi, če malce privzdigne obrvi, da dvigne veke, in tako bolje vidi.

Povešene veke je treba ločevati od bolj pogoste dermatohalaze zaradi pomanjkanje elastina, pri kateri je za razliko od ptoze vidna os zastrta s kožo, ki se povesi prek zgornjega roba veke, ki je sicer v normalnem položaju glede na vidno os očesa (vir 1).

Če imate povešene veke, vas lahko spremljajo naslednji simptomi:

 • vidno povešena veka na enem ali obeh očesih,
 • težave pri zapiranju očesa in mežikanju,
 • suhe oči kot posledica nepopolnega zapiranja očesa,
 • solzenje,
 • utrujene oči,
 • dvojni vid,
 • škiljenje.
risba: povešene veke ali ptoza veke

Dobri novici sta, da to sicer neprijetno in moteče stanje ni boleče in da ga je mogoče popraviti: ali z operacijo ali deloma celo po naravni poti, če vzrok zanj ni prirorena napaka ali hujša motnja.


To so vzroki, zaradi katerih se lahko pojavijo povešene veke

Povešene veke vas lahko doletijo iz različnih razlogov. Na srečo jih je večina nenevarnih, zato največkrat ni razloga za preplah.

To so najpogostejši vzroki za pojav ptoze vek:

 • Starost: povešene veke se najpogosteje pojavijo v zrelih letih zaradi sprememb na mišicah in tetivah vek, ki se pojavijo s starostjo. Zaradi tega se veka spusti, kožna guba pa se nekoliko dvigne. 
 • Premalo spanca: vaše oči so utrujene zaradi pomanjkanja spanca, saj se mišice dvigovalke nimajo časa spočiti, zato oslabijo.
 • Nošenje trdih kontaktnih leč: uporabniki trdih kontaktnih leč naj bi imeli 20-krat večje možnosti za pojav povešenih vek (vir 2).
 • Prekomerno mencanje oči: povzroči lahko ohlapne mišice okoli oči.
 • Pretekle operacije oči: pri uporabi spekuluma za odpiranje oči med operacijo lahko pride do raztega veke.
 • Hipotiroza: povešene veke lahko povzročijo tudi težave s ščitnico, ki izloča premalo ščitničnih hormonov.
 • Nevrološke motnje: predvsem miastenija gravis, huda avtoimuna bolezen, za katero sta značilni šibkost mišic in hitra utrudljivost.
 • Poškodba.
 • Kap.
 • Sladkorna bolezen.Ko se povešene veke pojavijo pri najmlajših

Povešene veke oz. prirojena ptoza so lahko prisotne že ob rojstvu otroka. Gre za posledico razvojne napake mišice dvigovalke, ki se pojavi že v maternici. V ZDA se prirojena ptoza pojavi enkrat na vsakih 842 rojstev (vir 3).

Kako prepoznati povešene veke pri otroku? Pogosto so precej opazne, a če ste v dvomih, opazujte, ali sta robova vek poravnana ali je eden mogoče nižje od drugega. Tudi za dojenčke in majhne otroke je značilno, da poskušajo usločiti glavo ter dvigniti glavo in obrvi, da bi bolje videli. Včasih ima dojenček s ptozo tudi druge težave z očmi, npr. strabizem oz. škiljenje, ambliopijo oz. leno oko, astigmatizem oz. zamegljen vid.

ptoza vek ali povešena veka pri otroku
Prirojena ptoza vek pri otroku.

Če se otrok rodi s ptozo, ki je blaga in ne vpliva na vid, posebno zdravljenje niti ni potrebno. Če pa mu onemogoča normalen razvoj vida, je potrebna takojšnja zdravniška pozornost, da ne bi imel otrok težav s slabim vidom.


Tako se povešene veke najučinkoviteje odpravijo

Edini najbolj učinkovit način za odpravo povešenih vek je kirurški poseg, imenovan blefaroplastika, dvig vek ali korekcija zgornjih vek

Pri posegu, ki traja okoli 60 minut in poteka v lokalni anesteziji, hospitalizacija ni potrebna. Obstaja več načinov operacije, odvisnih od stanja povešenosti vek. Ponavadi kirurg naredi rez v zgornjo veko in popravi način, na katerega se tetiva mišice dvigovalke pripenja na tkivo, ter veko nato zašije.

Po operaciji boste okrevali približno do 10 dni. Oko bo najverjetneje boleče in oteklo, pogosto se lahko pojavi tudi modrica. Brazgotine bodo izginile kmalu po operaciji, v tem času pa vam bodo tudi odstranili šive.

Najverjetneje vam bo kirurg po operaciji svetoval uporabo kapljic za oči oz. umetnih solz, npr. Thealoz Duo, da bi se ohranila vlažnost očesne površine.

Koristi uporabe krpic Blephaclean pri očesnih operacijah

Krpice Blephaclean so sterilne krpice z blagim losjonom za učinkovito vsakodnevno čiščenje vek, med drugim tudi pred operativnimi posegi na očeh. Pomen higiene vek je dokazala tudi španska študija iz leta 2016 (vir 4). Strokovnjaki podjetja Laboratoires Thea priporočajo, da krpice uporabljate dvakrat na dan 5 dni pred operacijo.

Krpice lahko uporabljate tudi po operaciji in z njimi očistite morebiten izcedek iz oči.

Krpice Blephaclean za nego pred in po operaciji povešenih vek
Krpice Blephaclean za idealne za nego pred in po operaciji povešenih vek.

Kako do lepšega videza pri blago povešenih vekah?

Če imate povešene veke, vas gotovo jezi, da zaradi njih na prvi pogled delujete utrujeno ali celo žalostno. Če ne želite pod nož, obstaja kar nekaj možnosti, kako osvežiti vaš videz. 

Pomagate si lahko z nekaj preprostimi triki za odpiranje oči s pomočjo ličil:

 1. Pod obrvmi uporabite svetlo senčilo, bodisi v bisernem odtenku, če ste svetlopolti, bodisi v mareličnem, če imate temnejšo polt.
 2. Senčilo v srednjih tonih nežno nanesite nad pregib veke in ga potegnite čim bolj navzven in navzgor, da veko optično čim bolj dvignete.
 3. Izogibajte se črnemu črtalu za oči.
 4. Pred nanosom maskare uporabite klešče za vihanje trepalnic, da dodatno odprete pogled.

Povešene veke: vaje za bolj spočit videz

V zadnjih letih so postale zelo priljubljene tudi vaje obrazne joge, s katerimi naj bi bilo mogoče učvrstiti obrazne mišice za napet in mladosten videz. Čeprav za korist vaj ni znanstvene podlage, gotovo ne škodi, če se malo pozabavate s spodnjimi prijemi in tako poskušate odpraviti znake starosti, premalo spanca in stresa na vaših vekah.

 1. S palcem in kazalcem naredite krog okoli vaših oči in večkrat izmenično priprite oči in nagubajte čelo.
 2. Večkrat zaporedoma čim bolj odprite vaše oči.
 3. S prsti pritiskajte na čelo ter hkrati čim bolj dvignite čelo s pomočjo obraznih mišic.
 4. Večkrat zaporedoma priprite oči, medtem ko s prsti pritiskate v vse kotičke obeh očes.
 5. Široko odprite oči in hkrati iztegnite jezik. Večkrat ponovite.
vaja obrazne joge za odpravo povešenih vek
Povešene veke naj bi bilo mogoče ublažiti z vajami obrazne joge.

Vsekakor je najbolje, da se glede svojih težav s povešenimi vekami posvetujete z zdravnikom. Žal je največkrat edina učinkovita rešitev operacija.

Če pa bi radi podprli zdravje svojih oči ali vas mučijo še kakršne koli težave z očmi, vas vabimo, da nasvete poiščete v naši zbirki člankov za zdravje oči.

 • Vir 1Ptoza. (oftalmologija.si)
 • Vir 2 – Hard Contact Lens Wear and the Risk of Acquired Blepharoptosis: A Case-Control Study (US National Library of Medicine)
 • Vir 3Incidence and Demographics of Childhood Ptosis (US National Library of Medicine)
 • Vir 4Importance of Lid Hygiene Before Ocular Surgery: Qualitative and Quantitative Analysis of Eyelid and Conjunctiva Microbiota (US National Library of Medicine)


Nazaj na vrh